Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 juli 2022

Twee bezoekers afgevoerd naar ziekenhuis na lek met zwavelzuur in Thermen Boetfort: wellnesscomplex heropent vandaag ...

HLN
Twee bezoekers afgevoerd naar ziekenhuis na lek met zwavelzuur in Thermen Boetfort: wellnesscomplex heropent vandaag waarschijnlijk niet meer
In saunacomplex Thermen Boetfort in Melsbroek is het medisch rampenplan tijdelijk afgekondigd na een lek met zwavelzuur. Twee personen werden afgevoerd naar het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Ondertussen is het gevaar geweken.
Lees verder

"Ik vergat etentjes en afspraken." K3'tje Hanne en Emma hebben zwangerschapsdementie: wat is dat?
K3'tje Hanne is sinds haar zwangerschap extra vergeetachtig. "Ja, 't is echt een probleem", zeggen Marthe en Julia. Veel zwangere vrouwen krijgen te maken met zo'n mom brain. Ook Emma (26) vertelt hoe haar geheugen haar soms op cruciale momenten in de steek liet. "Op een zomerdag stond ik aan het tankstation en wist ik niet meer welke brandstof ik moest tanken." Neuroloog Jan Versijpt legt uit wat 'zwangerschapsdementie' veroorzaakt en of je er iets tegen kan doen.
Lees verder

Na vijf jaar drugsgeweld zijn daders van niemand nog bang: "Ik heb hele leger achter me"
Een nieuwe dag, een nieuwe aanslag in het drugsmilieu. Dinsdagmorgen knalde het opnieuw in de Stenenbrug in Borgerhout. Om de boodschap wat kracht bij te zetten, spoten de daders deze keer het woord 'dief' op de rolluiken. Het drugsgeweld begon vijf jaar geleden, enkele straten verderop in Borgerhout. Wat hebben al die aanslagen ons geleerd?
Lees verder

Dankzij dierenoppassers kunnen baasjes toch op vakantie:hoeveel kost dat?
Er zijn in Vlaanderen steeds meer dierenoppassers actief. Zogenaamde petsitters of dogwalkers hebben deze maanden de handen vol. "De eerste weken van de grote vakantie zijn bij mij volledig volgeboekt", vertelt Chloé Noorbergen (34) aan Dag Allemaal.
Lees verder

Oekraïne en Rusland bespreken graandeal in Turkije: "Twee stapjes verwijderd van overeenkomst"
Militaire delegaties uit Oekraïne en Rusland zijn samen met vertegenwoordigers van Turkije en de Verenigde Naties (VN) in Istanboel in discussie gegaan over de veilige export van Oekraïens graan. Dat meldt een Turkse regeringsfunctionaris. De oorlog in Oekraïne verhindert de export en de Turkse president Erdogan heeft zich al geruime tijd ingespannen om een akkoord met Moskou en Kiev te regelen over veilige vaarroutes voor vrachtschepen over de Zee van Azov en de Zwarte Zee.
Lees verder

LIVE TOUR. Nooit gezien spektakel! Vingegaard en Roglic met ene na andere aanval op Pogacar, gele trui houdt zich vooralsnog staande op Galibier
Wout van Aert en Mathieu van der Poel verzorgden meteen het spektakel in de elfde rit van de Tour de France. Ze gingen er met z'n tweeën vandoor - Van Aert sprokkelde zo 20 groene punten. Inmiddels bestaat de kopgroep uit 19 stuks, onder wie Teuns en Van Keirsbulck. Van der Poel moest lossen op de eerste klim. Zo dadelijk volgen nog enkele mythische cols: de Col du Télégraphe, de Col du Galibier - met zijn 2.642m het dak van deze Tour - én de Col du Granon. Nog meer animo verzekerd. Volg het verdere verloop van de loodzware etappe in onderstaande liveblog!
Lees verder

"Rusland verdient meer aan export olie dankzij hoge prijzen"
Rusland heeft in juni meer verdiend met de export van olieproducten dankzij de hoge prijzen, ondanks een lagere uitvoer. Dat meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Volgens het IEA verdiende Rusland vorige maand 20,4 miljard dollar (20,3 miljard euro) met de export van ruwe olie en petroleumproducten naar het buitenland.
Lees verder

Nieuwe menselijke en dierlijke beenderen blootgelegd van Slag bij Waterloo: "Extreem zeldzame vondsten"
Een internationaal team van archeologen heeft vorige week menselijke en dierlijke beenderen blootgelegd in de buurt van de hoeve van Mont-Saint-Jean in Waterloo. Ze stelden hun vondsten woensdag voor. Volgens hen gaat het om "extreem zeldzame vondsten op een napoleontisch slagveld".
Lees verder

Worden er vannacht meer misdaden gepleegd? Wetenschapsexpert ontwart fabels en feiten over de volle maan
Vanavond, op 13 juli, is het weer volle maan. Wil dat zeggen dat katten en honden straks meer kans hebben op een ongeval? Dat er meer patiënten met hersenbloedingen en nierstenen zullen opduiken op de spoeddiensten van ziekenhuizen? En dat er meer vrouwen zullen bevallen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters neemt enkele mythes over de volle maan onder de loep.
Lees verder

We roken meer en straffere cannabis, is dat erg? Prof toxicologie: "Het zijn niet de jongeren die meer roken"
Volgens een nieuw VN-rapport zijn er wereldwijd meer wietliefhebbers en is cannabis ook sterker geworden. Verontrustend, vinden zij. Toxicoloog Jan Tytgat nuanceert dat voorzichtig. Hij maakt zich vooral zorgen over de opkomst van gevaarlijke synthetische varianten en pleit er dan ook voor om klassieke wiet te regulariseren. "De jeugd rookt steeds vaker zulke synthetische cannabis, en niet altijd bewust. Die stof is véél sterker dan gewone cannabis."
Lees verder

Lufthansa schrapt nog eens 2.000 vluchten tot eind augustus
Het is de derde golf van annuleringen die Lufthansa aankondigt. Eerder waren al eens 3.000 vluchten geschrapt in juli en augustus, en dan nog eens 770 voor de week tot 14 juli. De schrappingen zijn het gevolg van een tekort aan personeel, zowel in eigen huis als bij dienstverleners op de luchthaven.
Lees verder

Europese Commissie vraagt België opnieuw om voldoende mensen en middelen voor justitie
België moet nog meer in het werk stellen om justitie voldoende mensen en middelen te geven. Want ondanks grote investeringen en andere initiatieven, blijven de tekorten een uitdaging voor de rechterlijke macht. Dat zegt de Europese Commissie in een nieuw rapport over de toestand van de rechtsstaat in de 27 EU-lidstaten.
Lees verder

Met de komst van koala Dameeli neemt Pairi Daiza voor het eerst deel aan Europese conservatieprogramma voor koala's
Een van de meest geliefde soorten onder de bezoekers is weer te bewonderen in Pairi Daiza. Op 6 juli kwam een mannelijke koala aan in het park. Met de aankomst van dit buideldier neemt Pairi Daiza voor het eerst deel aan het Europese conservatieprogramma specifiek voor deze soort.
Lees verder

Britse regering houdt vertrouwensstemming over zichzelf
De regering van de Britse premier Boris Johnson wil maandag in het parlement een vertrouwensstemming houden over zichzelf, meldt de openbare omroep BBC. De stap komt een dag nadat de Conservatieve regering een motie van wantrouwen van oppositiepartij Labour had geblokkeerd.
Lees verder

Euro daalt voor het eerst in 20 jaar onder de dollar
De koers van de euro is woensdagnamiddag voor de eerste keer in twintig jaar onder die van de dollar gedaald. De daling volgde op nieuwste recordinflatiecijfers uit de VS.
Lees verder

LIVE TOUR. Pogacar elimineert eigenhandig offensief Jumbo-Visma op Galibier, enkel Vingegaard kan volgen - Kopgroep spat uit elkaar, Van Aert kiest eigen tempo
Wout van Aert en Mathieu van der Poel verzorgden meteen het spektakel in de elfde rit van de Tour de France. Ze gingen er met z'n tweeën vandoor - Van Aert sprokkelde zo 20 groene punten. Inmiddels bestaat de kopgroep uit 19 stuks, onder wie Teuns en Van Keirsbulck. Van der Poel moest lossen op de eerste klim. Zo dadelijk volgen nog enkele mythische cols: de Col du Télégraphe, de Col du Galibier - met zijn 2.642m het dak van deze Tour - én de Col du Granon. Nog meer animo verzekerd. Volg het verdere verloop van de loodzware etappe in onderstaande liveblog!
Lees verder

Mathieu van der Poel en zieke Oliver Naesen stappen uit Tour de France
Zowel Oliver Naesen als Mathieu van der Poel gaf op tijdens de zware eerste Alpenrit in de Tour de France. Naesen voelde zich sinds maandag ziek, Van der Poel - die wel nog in het offensief ging met Wout van Aert - zocht al een hele Ronde van Frankrijk naar goede benen.
Lees verder

Iran bevestigt nauw contact met Belgische regering over controversiële vrijlating Assadi
De plenaire Kamer zal zich donderdag uitspreken over het wetsontwerp dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren. Deze deal is niet onbesproken omdat ze mogelijk gelinkt is aan de Iraanse eis om diplomaat Assadollah Assadi onvoorwaardelijk vrij te laten. minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ontkent dat de deal iets te maken heeft met Assadi. Maar N-VA politica Daria Safai lijkt dit ongeloofwaardig te achten na de uitspraken van de Iraanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken Nasser Kanani.
Lees verder

"Jullie garage staat in brand!" Onbekende vrouw redt gezin met negen kinderen van ramp
In het Amerikaanse Fairfield (Ohio) staat een vrouw om 1 uur 's nachts op de deur van Josh Ellis en Brittany Downing te bonken. Ze heeft gezien dat hun huis in brand staat en slaagt erin het gezin met negen kinderen te redden van de vlammen.
Lees verder

Ook Vincent (20) moest vluchten voor bosbrand in Frankrijk: "Het was direct duidelijk dat we weg moesten"
In Zuid-Frankrijk zijn vannacht vijf campings ontruimd vanwege een bosbrand. Duizenden mensen moesten halsoverkop hun spullen pakken. Een van hen was de 20-jarige Vincent van Eck uit Nederland.
Lees verder