Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 juli 2022

Tot eind dit jaar premie van 1.500 euro voor zonnepanelen: hoeveel panelen heb je nodig en wat kost dat?

HLN
Tot eind dit jaar premie van 1.500 euro voor zonnepanelen: hoeveel panelen heb je nodig en wat kost dat?
De hoge elektriciteitsprijzen zorgen ervoor dat we meer zonnepanelen op ons dak leggen. In de eerste 4 maanden van dit jaar werden er in Vlaanderen 50 procent meer zonnepanelen aangekocht dan vorig jaar. Hoe bepaal je hoeveel panelen je nodig hebt? Wat kost een installatie? En op welke kant van je dak leg je ze best voor een goede opbrengst? Bouwsite Livios helpt je op weg.
Lees verder

10x gered door overlevingscel: Zhou niet de eerste die horrorcrash kan navertellen dankzij cabine van koolstofvezel
Zhou Guanyu overleefde in Silverstone een doodsklap. Hij was niet de eerste. Tien voorbeelden van coureurs die het kunnen navertellen dankzij de overlevingscel. Bloedstollende koprollen, verschrikkelijke klappers of metershoog de lucht in: de cabine van koolstofvezel hield stand.
Lees verder

Grootschalige politieactie tegen mensensmokkel in België en vier andere Europese landen
In vijf Europese landen waaronder België is dinsdagochtend een grootschalige politieactie gehouden tegen een netwerk van mensensmokkelaars. Naast ons land waren ook Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië betrokken. Er vonden verschillende huiszoekingen en arrestaties plaats, melden Duitse media.
Lees verder

Extra maatregelen die onze koopkracht verhogen, moeten we niet snel verwachten: "Betutteling van de hoogste graad"
Een rist voorstellen om de Belgische koopkracht en het concurrentievermogen op te krikken, is gisteren voorgesteld aan de leden van het kernkabinet, maar grote politieke beslissingen hoeven we niet snel te verwachten. De discussie gaat mee naar de opmaak van de begroting voor volgend jaar, dus wellicht na de zomer. De vraag is ook of de politiek meewil, want niet alle partijen zijn even enthousiast. "Ontgoochelend", noemt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez het eindrapport.
Lees verder

Iraanse gemeenschap protesteert in Brussel tegen uitlevering terrorist Assadi
De Iraanse gemeenschap in België heeft tussen 9 en 11 uur geprotesteerd aan het kruispunt Kunst-Wet in Brussel. Ze veroordelen het omstreden uitleveringsverdrag tussen België en Iran dat straks in de parlementscommissie Buitenlandse Zaken aan bod komt. Volgens de Brusselse politie waren er 350 betogers aanwezig.
Lees verder

LIVE TOUR DE FRANCE. Peloton brengt eerbetoon aan slachtoffers Deens drama - Nu dan die eerste zege voor Van Aert in rit met zes korte hellingen?
De Belgische wielerfan kan zijn hart ophalen. De grensstreek tussen Frankrijk en ons land is het decor van de komende drie etappes in de Tour de France. Vandaag trekt het peloton zich na de rustdag weer op gang in Duinkerke, kuststadje op zo'n tien kilometer van de Belgische grens. Calais is de aankomstplaats. De heuveltjes onderweg kunnen de rasechte sprinters in de problemen brengen. Of houdt een vroege vlucht stand? Volg alle ontwikkelingen hieronder LIVE.
Lees verder

Ondertekening toetredingsprotocollen Finland en Zweden "markeert start ratificatieproces"
Op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel ondertekenen de vertegenwoordigers van de dertig lidstaten dinsdag de protocollen voor de toetreding van Finland en Zweden. "Dit is echt een historisch moment voor Finland, Zweden en de NAVO en onze gezamenlijke veiligheid", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, vooraleer de vertegenwoordigers de protocollen ondertekenen. "Vandaag zullen we de toetredingsprotocollen formeel ondertekenen. Dit markeert de start van het ratificatieproces."
Lees verder

Afleveringen van 'Stranger Things' worden in het vijfde seizoen weer korter
Kijkers van de Netflixhit 'Stranger Things' zullen sneller door het vijfde seizoen heen zijn. Makers Ross en Matt Duffer zeggen in de podcast 'Happy Sad Confused' dat de afleveringen korter zullen zijn dan die van de recordlange vierde reeks.
Lees verder

Op vakantie met dieselwagen? VAB ziet kwart meer pechgevallen met bestuurders die één ding vergeten te controleren
De zomervakantie is gestart. Komend weekend wordt het druk op de wegen richting het zuiden. Voor sommige vakantiegangers verloopt de autovakantie niet vlekkeloos. Om autopech te voorkomen heeft mobiliteitsorganisatie VAB nog een gouden tip voor bestuurders van dieselwagens.
Lees verder

Van Quickenborne over Irandeal: "Er staan mensenlevens op het spel"
"Er staan mensenlevens op het spel. Dat zijn niet mijn woorden, dat zijn woorden van de veiligheidsdiensten." Op die manier heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dinsdag in de Kamer het verdrag verdedigd dat ons land heeft ondertekend met Iran over de uitlevering van veroordeelden. Hij citeerde letterlijk het geval van een landgenoot die in februari dit jaar werd aangehouden en opgesloten.
Lees verder

Geen saaie outfits op concert van Harry Styles donderdag: fans inspireren elkaar om beste uit de kast te halen
Donderdag is zanger Harry Styles in ons land. Duizenden fans maken zich op voor het spektakel in het Sportpaleis, en wie naar het concert gaat, denkt beter twee keer na over de outfit. Pluimen, pailletten, bloemen: onbedoeld riepen de fans zelf een excentrieke dresscode in het leven, geïnspireerd door stijlicoon Styles himself. Spoiler: haal die broek met brede pijpen maar in huis.
Lees verder

Al duizenden vogels aangespoeld op Britse oostkust door dodelijke variant vogelgriepvirus
Een dodelijke variant van het vogelgriepvirus heeft al duizenden zeevogels het leven gekost aan de Britse oostkust. Ze spoelen aan van Schotland tot Suffolk, in het zuiden van het land.
Lees verder

'Stiekeme suikers' zijn overal: hoe vermijd je ze? "Het is niet omdat suiker niet ingrediëntenlijst staat, dat het er ook écht niet inzit"
Wie suikervrij wil eten, staat voor een grotere uitdaging dan soms gedacht. Het is niet omdat er op de ingrediëntenlijst geen suiker staat, dat je het niet onder een andere 'vermommingsnaam' terugvindt. Bovendien zit de zoetigheid verstopt in heel wat producten waarvan je het niet eens verwacht. Welke producten bevatten veel stiekeme suikers? En hoe herken je suiker zonder die specifieke naam? HLN zet het allemaal op een rijtje, zodat je niet meer in die suikerbom trapt.
Lees verder

'Stiekeme suikers' zijn overal: hoe vermijd je ze? "Het is niet omdat suiker niet op de ingrediëntenlijst staat, dat het er ook écht niet inzit"
Wie suikervrij wil eten, staat voor een grotere uitdaging dan soms gedacht. Het is niet omdat er op de ingrediëntenlijst geen suiker staat, dat je het niet onder een andere 'vermommingsnaam' terugvindt. Bovendien zit de zoetigheid verstopt in heel wat producten waarvan je het niet eens verwacht. Welke producten bevatten veel stiekeme suikers? En hoe herken je suiker zonder die specifieke naam? HLN zet het allemaal op een rijtje, zodat je niet meer in die suikerbom trapt.
Lees verder

"Ik doe wat ik wil": Kyrgios riskeert alwéér boete nadat hij kledijvoorschriften Wimbledon aan z'n laars lapt
Nick Kyrgios (27) blijft maar de aandacht naar zich toezuigen op Wimbledon. Deze keer omdat hij de strikte kledijvoorschriften schond - iets wat hem wellicht al zijn derde boete tijdens deze grandslam zal opleveren.
Lees verder

Daar is het nieuwe Mediaplein: "We wilden absoluut bomen en gelukkig hebben de ontwerpers dat kunnen waarmaken"
Het wás een fameuze uitdaging voor de ontwerpers, maar op het fraai heraangelegde Mediaplein in de Kievitwijk staan nu tien bomen. De truc zat 'm in een terrasvormige structuur. "Een goed voorbeeld voor andere, moeilijke plekken", zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) die het plein dinsdag officieel opende.
Lees verder

Dit weekend eerste rode zaterdag op de weg voor vakantieverkeer
Komend weekend begint in vele regio's de schoolvakantie en start het bouwverlof. Dit brengt traditiegetrouw de eerste drukte met zich mee op de Europese wegen. Zaterdag wordt meteen een rode dag. Dat blijkt uit een verkeersprognose van Touring en VAB.
Lees verder

Macron "fysiek en mentaal uitgeput" na verlies van absolute meerderheid in parlement
Emmanuel Macron is "fysiek en psychisch uitgeput" en "de speculatie groeit dat hij depressief is", nu hij een tweede termijn tegemoet gaat zonder absolute meerderheid in het parlement.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Citytrippen met een bom in de koffer: het verhaal achter de terrorist die Iran voor Belgische gevangene wil ruilen
"We gaan dagtrippen en kastelen bezoeken", beloofde hij zijn echtgenote en zonen. Wat hij hen niet vertelde, was dat in de koffer van de huurauto een hoogst ontvlambare bom lag. Wie is veroordeelde terrorist Assadollah Assadi die Iran wil inwisselen voor de gevangengenomen Belg Olivier Vandecasteele (41)? En voor welke feiten zit Assadi opgesloten?
Lees verder

NAVO-landen ondertekenen toetredingsprotocollen voor Finland en Zweden
De dertig NAVO-landen hebben dinsdag de toetredingsprotocollen voor Finland en Zweden ondertekend. Dat melden verschillende nationale vertegenwoordigingen bij de NAVO, zoals de Finse missie. De ondertekening markeert de start van het ratificatieproces van hun toetreding.
Lees verder