Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 14 juli 2022

Tongerse huisarts die weigerde mondmasker te dragen in praktijk krijgt lagere straf in beroep

HLN
Tongerse huisarts die weigerde mondmasker te dragen in praktijk krijgt lagere straf in beroep
Een Tongerse huisarts is in beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel en een boete van 4.000 euro. Tijdens de tweede coronagolf had ze een affiche opgehangen in haar praktijk, waarop ze meedeelde geen mondmasker te dragen. De straf is aanzienlijk lichter dan de straf die de politierechter vorig jaar uitsprak.
Lees verder

Twitter ligt plat: iets tweeten of liken momenteel niet mogelijk
Er lijken problemen te zijn bij Twitter, dat blijkt uit data van de site Downdetector. Momenteel lukt het gebruikers niet om een tweet te versturen, te delen of te liken.
Lees verder

Twitter ligt plat: storing opgelost
De storing die het sociaal netwerk Twitter donderdagnamiddag trof, lijkt opgelost. Op de website van Twitter verschenen omstreeks 14.45 uur weer berichten.
Lees verder

Europese justitie geeft Denemarken ongelijk in strijd om fetakaas
Denemarken heeft zijn Europese verplichtingen geschonden door zijn producenten kaas te laten exporteren onder de beschermde oorsprongsbenaming "fetakaas". Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag beslist op verzoek van Cyprus en Griekenland.
Lees verder

Europese Commissie meest kritisch voor Polen en Hongarije in rapport over rechtsstaat
Polen en Hongarije hebben van de Europese Commissie de meeste kritiek gekregen in haar rapport over de toestand van de rechtsstaat in de 27 EU-lidstaten. Warschau en Boedapest worden op de vingers getikt omdat de rechterlijke macht in beide landen onder druk staat, de mediavrijheid allesbehalve gegarandeerd is, de democratie met de voeten getreden wordt en de anticorruptiemaatregelen te weinig voorstellen.
Lees verder

Vader van Britney Spears moet dan toch voor de rechtbank verschijnen
Mathew Rosengart, de advocaat van Britney Spears (40), heeft z'n slag thuisgehaald. Op woensdag maakte rechter Brenda Penny bekend dat Jamie Spears (70), de vader van de zangeres, wel degelijk voor de rechtbank moet verschijnen.
Lees verder

Het mysterie blijft. Maldegem opent mogelijk oudste flessenpost ter wereld, maar wordt niet wijzer van inhoud
Heeft Maldegem de oudste flessenpost ter wereld in handen? Zekerheid is er nog niet. Donderdag werd een oude fles uit het Sint-Annapark in twee gezaagd in de hoop er de oudste flessenpost ter wereld in te vinden. Dat zou dan van voor 1886 moeten zijn. Alleen bleek de brief in een gesloten enveloppe te zitten. En die moet nu door experts geopend worden.
Lees verder

Het mysterie van Maldegem: gemeente opent eindelijk de "misschien wel oudste flessenpost ter wereld"
Heeft Maldegem de oudste flessenpost ter wereld in handen? Zekerheid is er nog niet. Donderdag werd een oude fles uit het Sint-Annapark in twee gezaagd in de hoop er de oudste flessenpost ter wereld in te vinden. Dat zou dan van voor 1886 moeten zijn. Alleen bleek de brief in een gesloten enveloppe te zitten. En die moet nu door experts geopend worden.
Lees verder

Vrouw verlaat flat na (vals) brandalarm, maar vergeet pan op het vuur: hulpdiensten kunnen echte brand maar nipt voorkomen
Iets uit het oog verliezen op het fornuis terwijl je aan het koken bent, het is wel vaker het scenario van een keukenbrand. Dat was donderdagvoormiddag niet anders in het centrum van Waregem. Al was de aanleiding dit keer bijzonder ongewoon.
Lees verder

Week van stierenrennen in Pamplona ten einde: in totaal 52 ziekenhuisopnames
Vandaag lopen de San Fermínfeesten in de Noord-Spaanse stad Pamplona op hun einde. Na een week van stierenrennen belandden in totaal 52 mensen in het ziekenhuis. Vijf van hen werden doorboord door de hoorns van de dieren, maar liepen geen ernstige verwondingen op. De meest voorkomende kwetsuren waren kneuzingen en breuken.
Lees verder

Week van stierenrennen in Pamplona ten einde: in totaal 52 gewonden naar ziekenhuis gevoerd
Vandaag lopen de San Fermínfeesten in de Noord-Spaanse stad Pamplona op hun einde. Op de laatste dag van de feesten zijn volgens de regionale autoriteiten nog zes gewonden gevallen. Dat brengt het totaal na een week van stierenrennen op 52 mensen die naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Vijf van hen werden doorboord door de hoorns van de dieren, maar liepen geen ernstige verwondingen op. De meest voorkomende kwetsuren waren kneuzingen en breuken.
Lees verder

Volkswagen opnieuw veroordeeld voor manipulatie uitstoot
Diesels van Volkswagen mogen bij lagere temperaturen niet meer stikstof uitstoten om onderdelen als roetfilters te ontzien. De software die de autofabrikant daarvoor heeft gebruikt is ontoelaatbaar, en kan voor klanten zelfs een reden zijn om hun geld terug te vragen. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in een nieuw arrest. Het is een nieuwe veroordeling van de Duitse autobouwer voor het manipuleren van uitlaatgassen.
Lees verder

LIVE TOUR. Negen leiders met Goossens, Froome en Pidcock - Jumbo-Visma controleert in het peloton
Na het vuurwerk van gisteren staat in de Tour de France de slotdag in de Alpen met drie cols buiten categorie - stuk voor stuk klassiekers - op het menu. Met net als gisteren de Galibier, deze keer via de 'makkelijkere' zijde. Nadien gaat het naar de Croix de Fer en de slotklim naar Alpe d'Huez, waar de Tour in 2018 voor het laatst kwam. In totaal moeten 4.750 hoogtemeters worden overwonnen, de meeste van de hele Tour. Vecht Tadej Pogacar terug? Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog!
Lees verder

Marc Van Ranst trekt aan de alarmbel: kunnen we de appenpokken nog stoppen?
"We hebben het apenpokkenprobleem NIET onder controle. Shit just got real", schrijft viroloog Marc Van Ranst in een Facebook-post. Om het virus te stoppen, moeten we dringend homomannen met een hoog risico vaccineren. Wat als het virus opduikt in de brede bevolking? Maar waarom de ziekte niet vergelijkbaar is met corona, vertelt Van Ranst hier.
Lees verder

Ongeluk, zelfmoord of uit de weg geruimd? Prinses van Qatar op mysterieuze wijze overleden
Wat is er gebeurd met Kasia Gallanio (45), de Amerikaanse die prinses was van Qatar? De vrouw werd dood aangetroffen in haar luxe-appartement in het Spaanse Marbella, maar een autopsie kon geen uitsluitsel brengen over de oorzaak. "Ik ben er 100 procent zeker van. Iemand heeft beslist dat het haar tijd was om te sterven", menen haar beste vrienden. Kasia en haar ex-man Abdelaziz (73), oom van de emir van Qatar, zaten verwikkeld in een bittere strijd die de duistere geheimen van de koninklijke familie dreigde bloot te leggen.
Lees verder

GETEST. Toyota's eerste volledig elektrische wagen: "Zelfs op het trage parcours bleven maar 315 van de beloofde 470 kilometer rijbereik over"
De eerste volledig elektrische auto van Toyota liet geruime tijd op zich wachten, maar nu is hij dan toch eindelijk daar: de bZ4X. Onze autokenners Joost Bolle en Brecht Vanhaelewyn lichtten deze primeur in het gamma van de Japanse autobouwer door. "Van een merk dat top is in hybrideauto's, valt het energiebeheer toch wel tegen."
Lees verder

Op zoek naar stilte aan het zwembad? Dit zijn de vier beste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking
Wil je de zomer in alle rust je favoriete podcast beluisteren aan het zwembad? Of hoop je je vliegreis wat aangenamer te maken met een streepje muziek, zonder kwebbelende medepassagiers in de achtergrond? Dan ben je gebaat bij een goede noisecancelling headphone. Friso Weijers, expert bij technologiesite Tweakers, geeft de beste toestellen van het moment mee.
Lees verder

Ook Wallonië kleurt opnieuw donkerrood op Europese coronakaart
Wallonië kleurt donderdag donkerrood op de coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Eerder kregen Vlaanderen en Brussel ook al diezelfde kleur.
Lees verder

Heel warm en zonnig weer zorgt ervoor dat zonnepanelen minder produceren én uitvallen: dit kan je doen als consument
Komende week verwachten we temperaturen ruim boven de 30 graden Celsius. Dat blijkt eerder een vloek dan een zegen voor je zonnepanelen. Die wekken tijdens hete dagen een pak minder energie op. Daarnaast vallen panelen in verschillende regio's steeds vaker uit door een overbelasting van het elektriciteitsnet. Netbeheerder Fluvius kreeg daar dit jaar al 1.300 klachten over. Hoe komt dat? En wat kan je daartegen doen? Mijnenergie.be adviseert.
Lees verder

Ook Duitsland herdenkt slachtoffers van overstromingen een jaar geleden
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier bezoekt donderdag de Ahrvallei naar aanleiding van de eerste verjaardag van de dodelijke overstromingen in het westen van Duitsland. Ook in ons land worden de zware overstromingen herdacht.
Lees verder