Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 juli 2022

Stad Hamont-Achel: Vanaf 8 juli proefopstellingen centrumcirculatie in Hamont-centrum

Vanaf 8 juli proefopstellingen centrumcirculatie in Hamont-centrum

De bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad Hamont-Achel garanderen, dat is wat het stadsbestuur wil realiseren met het geactualiseerd mobiliteitsplan. Dit plan werd aan de bevolking toegelicht tijdens het inloopmoment op woensdag 15 juni in De Posthoorn. Een van de voorgestelde actiepunten is het voorzien van een vlotte doorstroming van het centrum verkeer. Concreet gaat het om twee proefopstellingen die vanaf 8 juli ingevoerd worden.

Proefopstelling 1: van 8 juli t.e.m. 19 augustus 2022

Om het doorgaande verkeer dat door het centrum passeert te weren, worden de Kerkstraat (richting centrum), de Pastoor Lemmensstraat (richting Burg), de Brouwersstraat (richting centrum) en de Hoogstraat (richting Brouwersstraat) ingericht als eenrichtingsstraten. Via Stad kan het verkeer in beide richtingen het stadscentrum bereiken en verlaten. 

Proefopstelling 2: van 19 augustus t.e.m. 12 september 2022

De tweede proefopstelling is grotendeels gelijk aan de eerste proefopstelling. Enkel de richting van het eenrichtingsverkeer in de Kerkstraat wordt aangepast. Inrijden vanuit de Kloosterstraat is dan niet langer mogelijk.

Metingen > evaluatie > definitieve beslissing

Tijdens de proefopstellingen worden metingen uitgevoerd. Op basis hiervan volgt een evaluatie waarna het stadsbestuur een definitieve beslissing zal nemen.  

Lees verder

Jouw bezoek aan het burgerloket: hoe ervaarde jij het werken op afspraak?

Werken op afspraak zorgde voor een grote verandering in onze manier van werken. Maar ook voor de burger was het een hele aanpassing. Van het vrij naar binnen lopen tijdens de openingsuren en aanschuiven in de wachtrij tot je bij de bevoegde ambtenaar was, schakelden we over naar het op voorhand plannen van je afspraak, op het afgesproken moment naar het stadhuis komen en meteen aan de beurt zijn. Het stadsbestuur wil nu graag weten wat jij hiervan vindt.  

Omwille van de coronapandemie werd het stadsbestuur in maart 2020 geforceerd tot werken op afspraak. Dit om de veiligheid van zowel de bezoekers als het personeel te garanderen. Sinds 1 juli 2021 kan je eenvoudig zelf je afspraak boeken via de stedelijke website. Je geeft aan voor wat je komt en kiest vervolgens de datum dat voor jou het beste past. Op die manier kunnen de loketmedewerkers jouw afspraak op voorhand voorbereiden zodat deze snel en efficiënt verloopt.

Meten is weten

Vrije inloop én werken op afspraak, het heeft beide voor- en nadelen. Zowel voor het administratief personeel als voor de burger. Daarom polst het stadsbestuur graag naar jouw mening: hoe ervaarde jij bezoek op afspraak? Om hierop zicht te krijgen, worden de inwoners van Hamont-Achel op drie manieren bevraagd:

  • een korte digitale enquête na het boeken van je afspraak;
  • een papieren enquête die je kan invullen na je bezoek op het stadhuis;
  • een online enquête voor iedereen die reeds op afspraak langskwam.

Jouw mening is belangrijk voor ons. Zo kunnen we onze dienstverlening steeds verder uitbouwen, vernieuwen én verbeteren.

Lees verder

Hermeanderingswerken aan Warmbeek: omleiding wandelroutes

Ga jij al eens een wandeling maken aan de Achelse Kluis? De komende maanden zal je wandeltocht er misschien iets anders uitzien. De Vlaamse Overheid voert namelijk de komende maanden hermeanderingswerken – het terugbrengen van bochten in een gekanaliseerde beek - uit in de Vallei van de Warmbeek.

Omwille van veiligheidsredenen wordt een deel van het wandelpad (foto: rode lijn) afgesloten voor wandelaars. Deze kunnen de voorziene omleiding volgen. Vanaf de startplaats aan de Achelse Kluis volg je de route in omgekeerde richting (foto: groene lijn). Langs de weg Beverbeekse heide ligt een wandelpad langs de dreef met Amerikaanse eiken. Als je dit volgt, vind je de aansluiting op de bestaande wandelroutes.

Veel wandelplezier!

Lees verder

Vernieuwing signalisatie Burg: straat volledig afgesloten op 7 juli

De belijning en zebrapaden op de Burg zijn dringend toe aan een nieuw likje verf. Voor deze verfwerken wordt de Burg afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleiding voorzien. Omdat er vanaf 8 juli een proefopstelling van start gaat in Hamont-centrum, worden de verfwerken 7 juli uitgevoerd. 


De verfwerken nemen een volledige dag in beslag. Om die reden is de Burg op 7 juli afgesloten vanaf het kruispunt ter hoogte van de Abdijstraat en Kloosterstraat tot de Achelpoort. Er is een omleiding voorzien. Voor verkeer komende uit Nederland is dat via de Deken Dolsstraat, de Teutenstraat en de Nieuwstraat. Verkeer komende uit Pelt rijdt via de Stadswaag, Wal en de Kloosterstraat.


Proefopstellingen centrumcirculatie

In kader van het mobiliteitsplan worden er deze zomer twee proefopstellingen ingevoerd om het doorgaand verkeer te weren uit Hamont-centrum. Daarom werd beslist de verfwerken voorafgaand aan de eerste proefopstelling te laten uitvoeren.


Gedurende de eerste proefopstelling – van 8 juli t.e.m. 19 augustus – worden de Kerkstraat, de Pastoor Lemmensstraat, de Brouwersstraat en de Hoogstraat ingericht als eenrichtingsstraten. De tweede proefopstelling – van 19 augustus t.e.m. 12 september is grotendeels hetzelfde. Enkel het eenrichtingsverkeer in de Kerkstraat verandert dan van richting.


Meer info over de proefopstellingen centrumcirculatie lees je hier.

Lees verder