Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 26 juli 2022

Stad Hamont-Achel: Natuur en Bos schakelt over op natuurbrand risicocode oranje

Natuur en Bos schakelt over op natuurbrand risicocode oranje

Sinds deze middag 14.00 uur schaalde het Agentschap Natuur en Bos op naar risicocode oranje inzake brandgevoeligheid. De hoge temperaturen, de lage relatieve luchtvochtigheid en de windkracht tot mogelijk 4 Beaufort veroorzaken namelijk een sterke stijging van het brandgevaar in de natuur, en dit vooral op dinsdag.


Code oranje staat voor hoog gevaar op natuurbrand, het is namelijk erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Deze preventieve maatregelen zijn van kracht:  

  • wees voorzichtig en extra alert;
  • laat kinderen niet zonder toezicht op het terrein;
  • rook niet in natuur- en bosgebieden;
  • vuur maken is verboden.


Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.


Voor de actuele risicocode inzake natuurbrand neem je een kijkje op www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

Lees verder

Onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen en publieke grachten

Sinds zaterdag 16 juli is er in Limburg een algeheel onttrekkingsverbod van toepassing voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten. Dit verbod komt boven op het permanente onttrekkingsverbod uit de ecologisch meest kwetsbare waterlopen dat sinds 1 januari 2022 van kracht is.


Door de aanhoudende droogte en de beperkte neerslag staan de debieten en peilen in de Limburgse waterlopen bijzonder laag. Daarenboven wordt er op korte termijn geen significante regenval verwacht. De voor deze week aangekondigde tropische temperaturen en de uitblijvende regen zal de situatie alleen maar verergeren.


Vrijdag 15 juli werd de actuele situatie op zowel Vlaams als op provinciaal niveau besproken. De Vlaamse Droogtecommissie besliste om het beheerniveau op te schalen van niveau 1 (code geel – preventieve maatregel) naar niveau 2 (code oranje – maatregelen afgestemd door de Droogtecommissie). De Droogtecommissie adviseert daarenboven om bijkomende onttrekkingsverboden in te stellen op alle onbevaarbare waterlopen tenzij de lokale toestand het toelaat om nog water te onttrekken.


Ook op het Limburgs droogteoverleg werd de situatie afgelopen vrijdag besproken. Op basis van de besluitvorming heeft waarnemend gouverneur Michel Carlier beslist tijdelijk een bijkomend onttrekkingsverbod in te stellen voor het gehele grondgebied van de provincie Limburg. Dit besluit ging in op zaterdag 16 juli 2022 en vervangt het tijdelijk onttrekkingsverbod dat sinds 13 mei 2022 van kracht was in zuidwest Limburg. Het besluit, waarin ook een aantal uitzonderingen voor de brandweer en het drenken van vee staan opgenomen, blijft van kracht tot het terug opgeheven wordt. Het permanent onttrekkingsverbod met betrekking tot kleine, ecologisch zeer kwetsbare beken en grachten, blijft eveneens gelden.

Lees verder

Werken Stationsstraat: weg afgesloten van 25 t.e.m. 27 juli 2022

Komende maandag gaan er rioleringswerken van start in de Stationsstraat. De aannemer plaatst er ter hoogte van het bushokje aan Sporthal De Posthoorn een nieuw stuk riolering. Omdat deze buis dwars onder de straat doorloopt, is deze van maandag 25 juli tot en met woensdag 27 juli afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleiding voorzien.


Vanaf maandag 8.00 uur begint de aannemer met de aanleg van een nieuw stuk riolering. Het einde van deze werken (fase 1) is voorzien rond woensdag 12.00 uur. Al kan met wat geluk de weg terug open vanaf dinsdagavond indien de werken gunstig verlopen. Tijdens de werken is er een omleiding voorzien via de Kleuterstraat en de Groenstraat naar de Stadswaag toe. De doorgang van de Molenstraat naar de Stationsstraat blijft afgesloten omdat de rioleringswerken daar van start gaan.


Fase 2: beurtelingsverkeer van 1 t.e.m. 3 augustus

Tijdens de tweede fase van de werken – van maandag 1 tot en met 3 augustus – vindt er in de Stationsstraat een camera-inspectie van het riool plaats. Zo kunnen plaatselijke verzakkingen vastgesteld en hersteld worden. Om dit vlot te laten verlopen, worden er verkeerslichten geplaatst zodat het verkeer beurtelings kan passeren. Verder wordt het stukje Groenstraat tussen Stadswaag en Wal afgesloten voor alle verkeer. Er wordt een kleine lokale omleiding voorzien via de Kleuterstraat.

De werken worden vermoedelijk afgerond op woensdag 3 augustus omstreeks 16.00 uur.

Lees verder

Aanleg zebrapad Lozenweg voorzien in augustus

In augustus wordt op de Lozenweg in Hamont-Achel een nieuw zebrapad aangelegd tussen de zijstraten Inkensven en Graanstraat. Dit om een veilige oversteekplaats voor voetgangers op de Lozenweg te creƫren. In een latere fase wordt er ook gepaste verlichting bij dit zebrapad voorzien.

De oversteekplaats komt er in het kader van het project 'Knelpunten Schoolroutes' van het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer. Dit project wil deze zomervakantie het comfort en de veiligheid voor wandelende en fietsende kinderen en jongeren op zo'n 15 schoolroutes in Limburg verbeteren.

Het nieuwe zebrapad wordt in de loop van augustus aangebracht. De werken nemen een tweetal werkdagen in beslag en kunnen enige hinder met zich meebrengen. Eventuele hinder is lokaal en voor alle weggebruikers, maar zal kortstondig en beperkt zijn.

Lees verder