Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 17 juli 2022

Stad Gent: Park & Ride onder het E17-viaduct in Gentbrugge weer open

Stad Gent
Park & Ride onder het E17-viaduct in Gentbrugge weer open
Stad Gent

Na de herstellingen aan het viaduct van de E17 in Gentbrugge kan de Park & Ride onder het viaduct vanaf vandaag terug officieel worden geopend.

Park & Ride onder het E17-viaduct in Gentbrugge weer open

Na de herstellingen aan het viaduct van de E17 in Gentbrugge kan de Park & Ride onder het viaduct vanaf vandaag weer officieel open. Parkeren is gratis en er is plaats voor 207 personenwagens.

Vanaf vandaag, donderdag 7 juli 2022, kunnen bezoekers en bewoners weer gratis parkeren op de Park & Ride aan de Land van Rodelaan, onder het viaduct van de E17. Hoewel de Park & Ride er al enkele weken gebruiksklaar uitzag, ontbrak het nog aan noodzakelijke signalisatie en infrastructuur om deze officieel open te stellen. Zo moesten er bijvoorbeeld nog fietsenstallingen en een tonnagebeperking geplaatst worden.

De parking is een heel lange tijd onbruikbaar geweest door de werken aan het viaduct. Samen met P+R Arsenaal, die aan de overkant ligt, zijn er nu bijna 500 plaatsen beschikbaar vlak bij de op- en afrit van de E17 én met een goede verbinding naar het centrum.

Filip Watteeuw, Schepen van Mobiliteit Klaar voor de Gentse feesten

De Park & Ride is een belangrijke pijler in het bereikbaar houden van de binnenstad. Door bezoekers naar de P+R-locaties te leiden wordt het autoverkeer in de binnenstad verminderd. De Park & Ride is dus ook net op tijd klaar om heel wat bezoekers van de Gentse Feesten op te vangen.

Van P+R Gentbrugge E17 hebben bezoekers zowel met de tram (lijn 2) als met de bus (lijn 3) een rechtstreekse verbinding met het centrum van Gent. Wie de fiets verkiest kan dan weer via de fietsroute Oude Brusselseweg-Visserij vlot en veilig naar het centrum rijden.

Contact

 • Sofie Aelterman, Kabinet Filip Watteeuw, e-mail sofie.aelterman@stad.gent, gsm 0471905704

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Gentse Feesten krijgen label 'toegankelijk event'
Stad Gent

Elk jaar nemen ervaringsdeskundigen de Feesten onder de loep, en ook dit jaar zijn er tien 'integraal toegankelijke' activiteiten.

Gentse Feesten krijgen label 'toegankelijk event'

De Gentse Feesten hebben van Inter Vlaanderen het label voor toegankelijk event gekregen. De Feesten worden immers elk jaar door ervaringsdeskundigen onder de loep genomen, en ook dit jaar staan er tien 'integraal toegankelijke' activiteiten op het programma.

Om de Gentse Feesten voor iedereen toegankelijk te maken, werkt de Stad Gent nauw samen met de pleinorganisatoren. Tijdens de opbouw én tijdens de Feesten zelf gaan toegankelijkheidsambtenaren en ervaringsdeskundigen meerdere keren op pad om daarna de pleinorganisatoren te adviseren. Elk jaar levert die rondgang nieuwe aanpassingen op. De verlaagde togen op alle pleinen en de rolstoelhellingen naar de pontons op Polé Polé zijn maar enkele voorbeelden.

Samen met de organisatoren bekijken we voortdurend wat beter kan. We maken de feestenzone rolstoeltoegankelijk, we zorgen voor mobiele ringleidingen, voor audiobeschrijvingen, enzovoort. Dat we dit label krijgen, is een mooie erkenning. Want iederéén moet kunnen meegenieten van de Feesten

Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen

Ook dit jaar staan er tien 'integraal toegankelijke' activiteiten op het programma. Ze zijn rolstoeltoegankelijk, er is een audiobeschrijving of gebarentolk, een ringleiding voor doven of slechthorenden, een rustige plek voor assistentiehonden om op hun baasje te wachten, enzovoort. Het aanbod is bovendien nog gevarieerder dan vorige jaren: van wandelingen tot toneelvoorstellingen en concerten. De volledige lijst vind je hier.

Iedereen verdient de kans om van onze Feesten mee te genieten. Als kind van dove ouders kan ik ook persoonlijk getuigen hoe belangrijk het gevoel is dat je erbij mag horen.

Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

De Stad Gent heeft veel samenwerkingen om de Feesten toegankelijk te houden. Niet alleen de pleinorganisatoren spelen een cruciale rol, maar ook partners zoals Inter Vlaanderen voor persoonlijke assistentie, Mobar voor rolstoelvervoer en sinds dit jaar ook fietstaxidienst TriVelo.

Toegankelijkheid zit in alle aspecten van een evenement: locatie, communicatie, signalisatie, dienstverlening, extra voorzieningen, enzovoort. Al die aspecten zijn belangrijk voor het behalen van het label. Het is dan ook een waardering voor de inspanningen van de Stad Gent en een kwaliteitsgarantie voor iedere feestvierder.

Wendy Metten, directeur Inter Vlaanderen

Contact

Bevoegd

View full press release

Lees verder

GF22: Eerste dag Gentse Feesten lokt 150.000 bezoekers
Stad Gent

Gisteren hebben 150.000 mensen de Feesten bezocht. Dat zijn er 45.000 méér dan in 2019. Het openingsspektakel lokte 6.500 toeschouwers.

GF22: Eerste dag Gentse Feesten lokt 150.000 bezoekers

Gisteren, op vrijdag 15 juli, de eerste dag van de editie van 2022, hebben 150.000 mensen de Gentse Feesten bezocht. Dat zijn er 45.000 méér dan de eerste dag in 2019. Het openingsmoment aan de Voorhoutkaai bij de Belgacomtoren lokte zo'n 6.500 toeschouwers.

Openingsspektakel

De Gentse Feesten werden gisteren afgetrapt aan de Voorhoutkaai onder begeleiding van Allez Chantez, dat zich opstelde aan de Veerkaai. Het karkas van de ontmantelde Belgacomtoren deed dienst als decor voor een klank- en lichtshow met rook- en vuurtechnieken. Enkele bekende en onbekende helden van corona genoten van het spektakel vanop bootjes op de Leie. Het openingsspektakel lokte zo'n 6.500 toeschouwers, in totaal bezochten zo'n 150.000 mensen gisteren de Gentse Feesten. Dat zijn er 45.000 méér dan in 2019.

Het was een zeer goede start, ik ben megacontent. Er was veel volk, mensen wilden deze unieke eerste Gentse Feestendag niet missen. En het was genieten van begin tot einde. Ook het vernieuwde openingsevenement werd door velen zeer gesmaakt. En nu: op naar dag twee.

Bram Van Braeckevelt, feestenburgemeester Mobiliteit

De Stad moedigt bezoekers aan om slim naar de Feesten te komen. Voor fietsers zijn er rond de Feestenzone talloze stallingen, zowel onbewaakt als bewaakt. Zo is de -1 van de Sint-Michielsparking voor het eerst tijdens de Feesten voorbehouden voor fietsers. Gisteren werden daar zo'n 800 fietsen gestald, goed voor 90 procent van de ruimte. In de bewaakte fietsenstallingen van de Stad werden gisteren in totaal 2.700 fietsen gestald.

Voor het eerst op de Feesten is er ook www.verkeer.gent. Daar vinden bezoekers niet alleen info over de bezetting van park&rides, maar ook over de bezetting van fietsenstallingen. Voor het eerst staan er bovendien een pak meer deelfietsen aan de park&rides van The Loop en Ledeberg en bij de twee stations. Die hebben succes: zo verhuurde Donkey Republic gisteren zo'n 455 fietsen, veel meer dan normaal.

Extra cijfers

 • De Gentse politie meldt een 15-tal vechtpartijen. Ook kregen 104 feestvierders een GAS-boete voor wildplassen, 59 in de zone en 45 erbuiten. Er werden drie gauwdieven opgepakt, twee mensen werden met vals geld betrapt, en er waren enkele bestuurlijke aanhoudingen voor openbare dronkenschap.
 • Eén persoon werd door de hulpdiensten opgevangen na een melding van verkrachting en naar het zorgcentrum na seksueel geweld gebracht.
 • Het Rode Kruis heeft gisteren 103 bezoekers verzorgd, een 25-tal mensen moest naar het ziekenhuis.

 • Vandaag worden de waterbars aan Baudelohof en Mammelokker geopend. Farys opent ook een derde bar aan Gentopia aan de Zuid.
In de kijker

 • Het Zuidpark is vanaf vandaag omgetoverd tot Gentopia , een kinderdorp met gratis shows en workshops. Je kan er ook gratis leren programmeren met CodeFever. Kinderen krijgen aan de douane een paspoort en stratenplan om het dorp te ontdekken. Voor wie zijn ouders ergens kwijt wil, er is opvang op het terras.
 • Normaal kan je enkel de Belfort-toren bezoeken, maar tijdens de Feesten kan je uitzonderlijk ook de toren van de Sint-Baafskathedraal beklimmen. Na 444 trappen word je beloond met een ongelofelijk uitzicht.
 • Wat een cirk! , de gratis expo in het gerenoveerde Wintercircus, is tijdens de Feesten elke dag open. De expo kreeg in één maand tijd al ruim 15.000 bezoekers over de vloer. Voor wie het héle gebouw wil ontdekken: de Gentse Gidsen organiseren tijdens de Feesten ook (betalende) rondleidingen.
 • Belleman Patrick Descamps was gisteren een van de aanwezigen op het openingsspektakel, en vandaag wordt de Orde van de Bellemannen plechtig ontvangen in het stadhuis. Bekijk hier een video waarin Patrick wat meer vertelt over zijn rol.
In beeld

Gentse Feesten 2022: meer dan 3.000 activiteiten

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

GF22: Ook Gentse musea zetten deuren wagenwijd open
Stad Gent

180.000 mensen bezochten op zaterdag de Feesten. Intussen zetten musea en historische huizen hun deuren gratis open voor inwoners van Gent.

GF22: Ook Gentse musea zetten deuren wagenwijd open

De tweede dag van de Gentse Feesten heeft gisteren maar liefst 180.000 bezoekers naar Gent gelokt. Tijdens de vorige editie in 2019 waren dat er 115.000. Intussen zetten ook de stedelijke musea en historische huizen hun deuren wagenwijd open. Voor Gentenaars zijn ze tijdens de Feestenperiode gratis te bezoeken.

Musea en historische huizen gratis voor Gentenaars

De tweede dag van de Gentse Feesten heeft gisteren maar liefst 180.000 bezoekers gelokt. Tijdens de vorige editie in 2019 waren dat er 115.000. Intussen zetten ook de Gentse musea en historische huizen hun deuren wagenwijd open voor bezoekers. Het S.M.A.K, MSK, STAM, Industriemuseum, Het Huis van Alijn en De Wereld van Kina zijn tijdens de Feesten gratis voor Gentenaars, net zoals de Sint-Pietersabdij, Sint-Baafsabdij, het Gravensteen en Belfort.

Als openingsweekend kan dit tellen. Organisatorisch loopt het goed, en overal waar ik kom zie ik heel contente mensen. En ik heb zelf ook al mijn eerste danspasjes gezet dit weekend.

Bram Van Braeckevelt, feestenburgemeester

Heel wat musea organiseren ook iets extra's. Zo werd gisteren in het Huis van Alijn voor het eerst de workshop 'Word Poppenspeler' gegeven. Een tiental kinderen leerde de stiel van de poppenspelers van Pierke van Alijn. Na afloop was er een toonmoment. Ook de komende dagen vindt de workshop plaats. Op www.degentsemusea.be/beleef-meer/vakantie-in-de-musea staat een overzicht van wat er in de musea te beleven valt. Voor de historische huizen is dat www.historischehuizen.stad.gent/nl/gentse-feesten-2022.

Extra cijfers

 • Voor zaterdag 16 juli meldt de Gentse politie een 10-tal vechtpartijtjes die snel opgelost werden. Gisteren werden ook elf personen bestuurlijk aangehouden voor openbare dronkenschap of verstoring van de orde. Er werden twee aanrandingen van de eerbaarheid gemeld, één verdachte werd gevat, en er werd één drugdealer opgepakt. Ook kregen 137 feestvierders een GAS-boete voor wildplassen, 76 in de zone en 61 erbuiten. Dertien auto's werden getakeld, 53 verloren voorwerpen werden binnengebracht.
 • In het meldpunt aan de Sint-Jacobskerk, waar je terecht kan als slachtoffer of omstaander van grensoverschrijdend gedrag, discriminatie of intoxicatie, werden de voorbije dagen in totaal vier mensen opgevangen door sfeerbeheer.
 • Brandweer en politie roepen bezoekers op om hun fiets niet voor poorten of deuren te stallen, zodat de hulpdiensten snel door kunnen in geval van nood. Er zijn voldoende fietsparkings beschikbaar.
 • Donkey Republic verhuurde gisteren in totaal 656 fietsen, een absoluut record voor Gent.
 • Het gebruik van het herbruikbaar servies in de afvalarme clusters verloopt goed. De kramen buiten de clusters, waar enkel met servetten of eetbare recipiënten mag gewerkt worden, werden allemaal gecontroleerd. Zes kramen waren niet in orde. Vijf kramen stelden zich meteen in regel, één kraam sloot even de deuren voor aanpassingen, maar gaat vandaag weer open.
 • In totaal werden 29 mensen met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gevoerd voor verzorging. 26 mensen kwamen op eigen initiatief naar de spoeddienst.

 • Ivago zet vandaag en morgen op verschillende plaatsen een extra vijftien vuilnisbakken, en op verschillende pleinen komen extra afvalcontainers.
 • De feestbussen van De Lijn hebben gisteren zo'n 2.200 mensen vervoerd.
 • De brandweer zal maandag, dinsdag en woensdag pleinen properspuiten tegen geuroverlast.
 • De eerste dag van Gentopia aan de Zuid was een succes. In totaal kwamen gisteren 2.439 kinderen van 12 jaar of jonger het kinderdorp een bezoekje brengen.
Vandaag op het programma

 • In 2019 pas voor het eerst op de Gentse Feesten, toen nog in het Baudelopark, maar nu al goed op weg om een vaste waarde te worden: de razend populaire workshops van Planeet Sierk. In het Coyendanspark leer je ook vandaag van 14 tot 17.30 uur hoe je in een mum van tijd een echte circusartiest wordt. Daarna kan je genieten van een gratis cabaretshow.
 • Vanavond wordt in de Sint-Jacobskerk een avondmis helemaal in het Gents opgedragen door pastoor Guy Claus. Iedereen welkom om 18.30 uur.
 • Deze nacht staat er een huwelijk op het programma op Camping Vlasmarkt. Bereid je voor op een geweldig trouwfeest, inclusief Les lacs du Connemara en servettengezwaai.
De tweede dag van de Feesten in beeld

Gentse Feesten 2022: meer dan 3.000 activiteiten

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder