Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Gent: GF22: Vooravond nationale feestdag brengt 220.000 bezoekers naar Gent

Stad Gent
GF22: Vooravond nationale feestdag brengt 220.000 bezoekers naar Gent
Stad Gent

De zesde dag van de Feesten heeft 220.000 bezoekers naar Gent gebracht, met dank aan onder meer Douglas Firs, Sandra Kim en Praga Khan.

GF22: Vooravond nationale feestdag brengt 220.000 bezoekers naar Gent

De zesde dag van de Gentse Feesten heeft gisteren 220.000 bezoekers naar Gent gebracht, met dank aan onder meer Douglas Firs, Sandra Kim en Praga Khan. Ook vandaag is er een heel variabel programma. Zo staat er op Camping Vlasmarkt twee keer een vlaspoppenworp op de agenda en speelt Gentse legende Lieven Tavernier op het Luisterplein.

Op woensdag 20 juli bezochten maar liefst 220.000 mensen de Gentse Feesten. De politie merkte een sterke instroom vanaf 18 uur en alle pleinen waren druk bezet. Ter vergelijking, tijdens de vorige editie in 2019 lokte de zesde dag 95.000 mensen, het ging toen evenwel niet om de vooravond van de nationale feestdag.

Gent raakt helemaal gerodeerd ondertussen, ons bioritme zit helemaal in Gentse Feestenmodus. Het belooft een schone tweede helft van de Feesten te worden. Zoveel contente mensen, wat een plezier!

Bram Van Braeckevelt, feestenburgemeester

Ook vandaag is het feestenaanbod heel divers. Zo wordt Camping Vlasmarkt deze namiddag overgenomen door de kinderen, met daarbij onder meer een miss- en misterverkiezing. En er staat ook twee keer een vlaspoppenworp op de agenda. De vlaspoppenworp is een oude Gentse traditie die in 2003 nieuw leven werd ingeblazen. Vanuit de toren op de Vlasmarkt gooien 'hippies' talloze vlaspoppen, waarvan er telkens enkele gevuld zijn met een prijs. Om 18 uur mogen de kinderen ze vangen, om 3.30 uur 's nachts is het aan de volwassenen. Dat verloopt gewoonlijk iets chaotischer.

En dan is er ook nog Gentse muzieklegende Lieven Tavernier. Hij speelde afgelopen zaterdag 16 juli al een aperitiefconcert in het Klein Begijnhof, maar dat was slechts een voorproefje voor zijn optreden vanavond om 23.15 uur op het Luisterplein. De man die voor Jan De Wilde 'De fanfare van honger en dorst' en 'Eerste sneeuw' schreef, speelt vanavond heel wat liedjes uit zijn bekende repertoire, maar ook uit zijn nieuwste plaat 'Ik was daar ook'.

Het is niet de eerste keer en hopelijk niet de allerlaatste keer dat ik als Gentenaar op de Gentse Feesten kan spelen. Die speciale band met Gent is er altijd geweest in mijn songs, die zich afspelen op de Lievekaai, de Serpentstraat, in de Mokabon of Sint-Baafs. Altijd speelt in Gent een fanfare van honger en dorst. Laat dat altijd zo blijven.

Lieven Tavernier

Weetje: rapper Froze, die op zaterdag 23 juli om 23.15 uur het podium van het Walter De Buckplein bestijgt, is de zoon van Lieven Tavernier. Fritz 'Froze' Tavernier begon zijn loopbaan in het hiphopcollectief Rauw & Onbesproken maar is intussen verantwoordelijk voor heel wat eigen hits, zoals Witte Wolke en Ongekroonde Koning.

Gilles de Strépy op bezoek

Op zondag 20 maart slaat in Strépy-Bracquegnies het noodlot toe: een automobilist rijdt er in op een groep carnavalisten die zich klaarmaakt voor de stoet later die dag. De gevolgen zijn groot: zes mensen laten het leven en tientallen anderen raakten gewond. Het carnaval gaat nog even door, maar wordt later toch afgelast. Na een moeilijke coronaperiode zorgt een nieuw drama ervoor dat het traditionele volksfeest niet kan doorgaan.

 

Maar deze namiddag kan de carnavalsgroep 'Les Boute-en-Train' op het Sint-Baafsplein toch het beste van zichzelf geven. Ze worden eerst officieel ontvangen op het podium door de burgemeester en de feestenburgemeester om 14.30 uur en zullen daarna optreden. Hoewel op een andere manier en op een andere locatie dan gewoonlijk, krijgt iedereen de kans om deze Waalse folklore vanaf de eerste rij mee te beleven. Zo worden de Gentse Feesten op deze nationale feestdag ook eventjes een feest over de stadsgrenzen heen.

Extra cijfers en weetjes

  • De Gentse politie meldt vijf vechtpartijen op woensdag 20 juli. 13 mensen werden opgepakt, waarvan zes voor het verstoren van de openbare orde en één voor openbare dronkenschap. Er werd ook één gauwdief gevat. Verder kregen 129 personen een GAS-boete voor wildplassen, waarvan 80 in de Feestenzone en 49 erbuiten. Er werden 12 auto's getakeld en 66 verloren voorwerpen binnengebracht. De politie voerde ook controles uit in verschillende nachtwinkels, daarbij werden twee pv's opgesteld. Er werden tot slot ook 20 taximaatschappijen gecontroleerd, daarbij werden tien pv's uitgeschreven voor diverse feiten.
  • In het meldpunt aan de Sint-Jacobskerk werden gisteren in totaal drie mensen opgevangen door sfeerbeheer. Het valt op dat mensen in het meldpunt niet alleen zaken delen die ze op de Gentse Feesten hebben meegemaakt, maar ook persoonlijke verhalen die zich elders hebben afgespeeld.

  • Gisteren brachten de hulpdiensten 29 mensen met een ziekenwagen voor verzorging naar het ziekenhuis. Zes bezochten op eigen initiatief de spoedafdeling. Daarnaast heeft het Rode Kruis gisteren 161 mensen verzorgd, 20 daarvan moesten naar het ziekenhuis.
  • De Lijn vervoerde gisteren in totaal zo'n 2.500 mensen met de speciale Feestbussen, het meeste tot nu toe.
De zesde dag van de Feesten in beeld Gentse Feesten 2022: meer dan 3.000 activiteiten

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

GF22: Nu al meer bezoekers dan tijdens vorige editie Gentse Feesten
Stad Gent

De eerste zeven dagen van de Feesten tellen 990.000 bezoekers, dat zijn er nu al 20.000 meer dan tijdens de volledige editie van 2019.

GF22: Nu al meer bezoekers dan tijdens vorige editie Gentse Feesten

De zevende dag van de Gentse Feesten heeft gisteren 170.000 bezoekers naar Gent gebracht. Daarmee tellen de Feesten nu al meer bezoekers dan tijdens de volledige editie van 2019. Ook vandaag valt er heel wat te beleven, zoals de 48ste Rondgang Van De Stroppendragers, die na twee jaar eindelijk weer volwaardig kan doorgaan. In totaal lopen er meer dan 200 figuranten mee.

Met onder meer optredens van Sioen op de Korenmarkt en Camille op het Sint-Baafsplein was de zevende dag van de Gentse Feesten een succes: op de nationale feestdag zakten zo'n 170.000 mensen af naar de Feestenzone. Ter vergelijking: de zevende dag van de vorige editie in 2019 telde 80.000 bezoekers, het ging toen evenwel niet om de nationale feestdag.

De eerste zeven dagen van deze Feesten tellen in totaal 990.000 bezoekers, dat zijn er nu al 20.000 meer dan tijdens de volledige editie van 2019. Toen stond de teller na de laatste dag op 970.000. Het was in 2019 wel een heel erg warme editie. In 2018 telden de Feesten in totaal 1.290.000 bezoekers.

De Gentenaars blijven feesten, en velen feesten met ons mee. In de stad heerst een dolle en dartele sfeer. Wie komt, is blij om in Gent te zijn. En Gent is blij om hen te mogen ontvangen.

Bram Van Braeckevelt, feestenburgemeester

Ook vandaag, op vrijdag 22 juli, is er veel te beleven. Voor veel Gentenaars staat er echter één iets met stip in de agenda: de 48ste Rondgang Van De Stroppendragers En Keizer Karel. Want die kan na twee jaar eindelijk weer volledig doorgaan. In 2020 was er geen rondgang, al trokken enkele stroppendragers wel naar het Belfort om met anderhalve meter afstand Klokke Roeland te zingen. In 2021 was er een afgeslankte versie in het Gravensteen die te volgen was via livestream. Dit jaar trekt de historische stoet weer écht door de straten.

In totaal lopen er iets meer dan 200 figuranten mee, waaronder 20 fiere stroppendragers, 12 aspirant-stroppendragers in het zwart, 30 Spaanse soldaten, Keizer Karel en zijn entourage, en voorop nog heel wat pages. De stoet vertrekt om 20.30 uur in het Gravensteen om via Kraanlei, Vrijdagmarkt, Emile Braunplein en Korenmarkt weer in de burcht aan te komen. Nieuw dit jaar is dat de Spaanse soldaten nieuwe kostuums hebben. De rest is zoals vanouds: applaus voor de stroppendragers, boegeroep voor Keizer Karel.

Muilen op de Vlasmarkt

Wie de nacht doorbrengt op Camping Vlasmarkt heeft weinig slaap gehad, maar veel vrienden gemaakt. Daar wordt veel gefeest én graag gezien. Tijdens een zonsopgang op het plein zijn zoenen zelden zuinig. In het feestgedruis worden lippen graag getuit en trekken dansers elkaar tegen hun gilet om een traditie van jaren verder te zetten: Gentse Feesten, dat is muilen op de Vlasmarkt.

Op de Gentse Feesten wordt al wel eens een tong gedraaid, ja. Soms meer dan één op een avond, heb ik van horen zeggen. Zolang dat steeds met toestemming van alle betrokken partijen gebeurt, kan ik al die liefde en uitbundigheid alleen maar toejuichen.

Bram Van Braeckevelt, feestenburgemeester Extra cijfers en weetjes

  • De Gentse politie meldt acht vechtpartijen op donderdag 21 juli. Negen mensen werden opgepakt, waarvan drie voor het verstoren van de openbare orde en vier voor openbare dronkenschap. Er werden ook twee gauwdieven gevat. Verder kregen 49 personen een GAS-boete voor wildplassen, waarvan 34 in de Feestenzone en 15 erbuiten. Er werden 12 auto's getakeld en 55 verloren voorwerpen binnengebracht.
  • Gisterenavond werden in de Feestenzone twee kindjes aangetroffen zonder hun ouders. Ze werden opgevangen door de politie, en die is er via de lichtkranten in geslaagd om de kinderen met hun ouders te herenigen.

  • In het meldpunt aan de Sint-Jacobskerk, waar je terechtkan als slachtoffer of omstaander van grensoverschrijdend gedrag, discriminatie of intoxicatie, werd gisteren één iemand opgevangen door sfeerbeheer.

  • Gisteren brachten de hulpdiensten 18 mensen met een ziekenwagen voor verzorging naar het ziekenhuis. 15 bezochten op eigen initiatief de spoedafdeling. Daarnaast heeft het Rode Kruis gisteren 137 mensen verzorgd, 10 daarvan moesten naar het ziekenhuis.

  • De Lijn vervoerde gisteren in totaal zo'n 1.700 mensen met de speciale Feestbussen.
De zevende dag van de Feesten in beeld Gentse Feesten 2022: meer dan 3.000 activiteiten

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

GF22: Meer dan 46.000 fietsen geteld in Feestenzone
Stad Gent

De achtste dag van de Gentse Feesten heeft 230.000 bezoekers naar Gent gebracht. Er werd ook voor het eerst een fietsentelling uitgevoerd.

GF22: Meer dan 46.000 fietsen geteld in Feestenzone

De achtste dag van de Gentse Feesten heeft gisteren 230.000 bezoekers naar Gent gebracht, het meeste tot nu toe. De Fietsambassade heeft gisteren voor het eerst tijdens de Feesten een fietsentelling uitgevoerd. In totaal werden meer dan 46.000 fietsen geteld in de Feestenzone.

230.000 mensen bezochten gisteren de Feestenzone, dat is het meeste tot nu toe. Ter vergelijking, de achtste dag van de vorige editie in 2019, ook een vrijdag, telde 120.000 bezoekers.

Meer dan 46.000 fietsen geteld

Medewerkers van de Fietsambassade Gent hebben gisterenavond tussen 22 uur en 1 uur 's nachts alle fietsen binnen en in de directe omgeving van de Feestenzone geteld om zo een beeld te krijgen van het aantal feestenbezoekers dat met de fiets komt. In totaal stonden er ongeveer 41.200 fietsen geparkeerd op het openbaar domein, en nog eens een kleine 5.500 in de twee bemande fietsparkings (geteld tussen 12 uur 's middags en 6 uur 's morgens). De grootste concentraties buiten de bemande fietsenparkings stonden rond Baudelo, rond het Bisdomplein, Predikherenlei, Steendam, Reep en Sint-Jacobsnieuwstraat.

In de bemande fietsenparkings Sint-Lievens en Sint-Michiels werd geteld tussen 12 uur 's middags en 6 uur 's morgens. Zo kon ook in kaart gebracht worden hoe vaak een fietsparkeerplek wisselt van eigenaar. In Sint-Lievens hebben in totaal 3.422 fietsen een plaatsje gevonden en in Sint-Michiels zijn er 1.956 fietsen gestald. In de Sint-Michielsparking is iedere fietsparkeerplaats dus 2,4 maal gebruikt en in Sint-Lievens 1,7 maal.

We doen heel veel inspanningen om de fietsers warm te onthalen tijdens de Gentse Feesten, en met succes. De telling is een momentopname. Doorheen de dag, avond en nacht vertrekken er ook fietsers en komen er nieuwe toe. Het echte aantal fietsers zal zonder twijfel een veelvoud van deze 46.000 zijn. Duurzame feesten, ook op het vlak van mobiliteit.

Bram Van Braeckevelt, feestenburgemeester Pleinen vanuit ander perspectief Extra cijfers en weetjes

  • De Gentse politie meldt 12 vechtpartijen op vrijdag 22 juli. 20 mensen werden opgepakt, waarvan vijf voor het verstoren van de openbare orde en zes voor openbare dronkenschap. Verder kregen 121 personen een GAS-boete voor wildplassen, waarvan 84 in de Feestenzone en 37 erbuiten. Er werden 13 auto's getakeld en 44 verloren voorwerpen binnengebracht. De politie kreeg gisteren ook twee meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, één dader werd gevat. De politie kon intussen ook een dader vatten van een eerder feit.

  • Gisteren brachten de hulpdiensten 32 mensen met een ziekenwagen voor verzorging naar het ziekenhuis. 14 bezochten op eigen initiatief de spoedafdeling. Daarnaast heeft het Rode Kruis gisteren 132 mensen verzorgd.
  • De Lijn vervoerde gisteren in totaal zo'n 2.000 mensen met de speciale Feestbussen.
  • Het Internationaal Puppetbuskersfestival draait op volle toeren. Met zo'n veertig voorstellingen op drie locaties (het Augustijnenklooster, de Kalandeberg en het parkje aan de stadshal) is het een van de stille sterkhouders van de Feesten. Bezoekers kunnen vandaag en morgen om 16 uur aan het Augustijnenklooster voor het eerst genieten van de kunsten van de Braziliaanse poppenspeler Julia Barnabé en haar marionet Laia.

  • Vandaag is het de laatste dag van kleutertheaterfeest Klein Geluk van 4Hoog, dat dit jaar maar liefst 25 jaar bestaat. Om 14.30 uur staat aan Minnemeers 8 de voorstelling 'Hier en Daar' op de agenda. Bijzonder is dat het een van de tien ' integraal toegankelijke activiteiten' is van de Feesten. De show is rolstoeltoegankelijk, in de zaal is er ringleiding en er is een tolk Vlaamse gebarentaal. Er is boventiteling, audiobeschrijving, een inleiding voor personen met verstandelijke beperking en een voeltoer voor personen met een visuele beperking. Assistentiehonden krijgen een rustig plekje om te wachten.

  • Belleman Patrick Descamps was de afgelopen dagen zowat elke dag van de partij. Morgen, op zondag 24 juli, neemt hij bezoekers mee op een zondagse marktwandeling. Afspraak om 10 uur aan de kiosk op de Kouter. De wandeling is rolstoeltoegankelijk.
De achtste dag van de Feesten in beeld Gentse Feesten 2022: meer dan 3.000 activiteiten

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

GF22: Drukste Feestendag in jaren met 260.000 bezoekers
Stad Gent

De voorlaatste dag van de Feesten heeft gisteren 260.000 bezoekers naar Gent gebracht, het was daarmee de drukste in jaren.

GF22: Drukste Feestendag in jaren met 260.000 bezoekers

De voorlaatste dag van de Feesten heeft gisteren 260.000 bezoekers naar Gent gebracht, het was daarmee de drukste in jaren. Er waren evenwel geen grote problemen. Vandaag wordt er niet alleen afgesloten met Raymond van het Groenewoud, maar ook met de Gentse tradities Bal 1900 en de Markt Van De Lege Portemonnees.

Gisteren, op zaterdag 23 juli, zakten er in totaal 260.000 mensen af naar de Feestenzone. Op dezelfde dag in 2019 kwamen er 95.000 bezoekers langs. Het was gisteren de drukste Feestendag in jaren. Verschillende pleinen gingen langer door om de uitstroom van bezoekers beter te spreiden. Ondanks het grote aantal bezoekers waren er geen grote problemen.

Het was heel erg druk gisteren. We hebben de pleinen gevraagd om uitzonderlijk langer open te blijven, waardoor de mensen verspreid bleven over de Feestenzone. En met succes, er waren geen grote problemen. Mijn dank aan alle pleinorganisatoren en diensten om dit in goede banen te leiden.

Bram Van Braeckevelt, feestenburgemeester

Ook vandaag staat er heel wat moois op het programma met kleppers als Willy Organ en Biezebaaze op het Sint-Baafsplein en uiteraard ook Raymond van het Groenewoud, die om 1 uur 's nachts het Walter De Buckplein nog eens helemaal op zijn kop zet. Op Camping Vlasmarkt wordt er verder gefeest tot ver na het ochtendgloren.

Bal 1900 en Markt Van De Lege Portemonnees

Er staan op de laatste dag ook enkele traditionele afsluiters op het programma. Zo vindt op de Kouter van 19.30 tot 23 uur de 48ste editie van het 'Bal 1900' plaats. Ooit was het een feest waarbij de bourgeoisie samen met het gewone volk danste, de rijke mensen in schoenen op de stenen, het gewone volk op 'kloefkens' in het zand. Vandaag is het een gezellig bal met dansers getooid in de chique kledij van het fin de siècle. Sinds enkele jaren is het bovendien het startschot van de Kaarskensstoet. Na het dansen, om 23 uur, trekken de deelnemers in stoet naar de Korenmarkt met kaarsen in de hand. Lees meer over de geschiedenis van Bal 1900 op de Facebookpagina van de Stad Gent.

Op de laatste dag staat traditioneel ook de 'Markt Van De Lege Portemonnees' op het programma. Wie nog wat geld over heeft na tien dagen feesten, kan dat spenderen op de Graslei, Predikherenlei, Jacobijnenstraat, en Ajuinlei, nog tot 20 uur vanavond. Naast nieuwe koopwaar liggen er ook tal van huis-, tuin- en andere accessoires. De demonstraties krijgen bezoekers er gratis bij.

Extra cijfers en weetjes

  • De Gentse politie meldt negen vechtpartijen op zaterdag 23 juli. 25 mensen werden opgepakt, waarvan 15 voor het verstoren van de openbare orde en vier voor openbare dronkenschap. Verder kregen 143 personen een GAS-boete voor wildplassen, waarvan 113 in de Feestenzone en 30 erbuiten. Er werden 14 auto's getakeld en 63 verloren voorwerpen binnengebracht.

  • Gisteren brachten de hulpdiensten 34 mensen met een ziekenwagen voor verzorging naar het ziekenhuis. 16 bezochten op eigen initiatief de spoedafdeling. Daarnaast heeft het Rode Kruis gisteren 238 mensen verzorgd.
  • De Lijn vervoerde gisteren in totaal zo'n 3.400 mensen met de speciale Feestbussen, het dubbele van dezelfde dag tijdens de editie van 2019. De Lijn heeft ook extra bussen en trams ingezet om de laatste feestengangers naar huis te brengen.

  • Vandaag om 17.30 uur op het Walter De Buckplein staat de finale van de talentenjacht de Gentse Crochet op het programma. Al elke dag van de Feesten strijdt lokaal talent om de hoofdprijs: een betaald optreden op de editie van 2023. Vanavond weten we wie die prijs in de wacht sleept.
De negende dag van de Feesten in beeld Gentse Feesten 2022: meer dan 3.000 activiteiten

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder