Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 juli 2022

Stad Gent: GF22: Maar liefst 300.000 nieuwe herbruikbare 'Negenduust-bekers'

Stad Gent
GF22: Maar liefst 300.000 nieuwe herbruikbare 'Negenduust-bekers'
Stad Gent

Er zijn 300.000 exemplaren van de nieuwe beker. Feestvierders betalen één euro waarborg per beker, en tien pleinen bieden de beker aan.

GF22: Maar liefst 300.000 nieuwe herbruikbare 'Negenduust-bekers'

De Gentse Feesten hebben met de Negenduust-beker een nieuwe herbruikbare beker. Goodless voorziet 300.000 exemplaren, die allemaal afgewassen worden in de nabije omgeving. Feestvierders betalen één euro waarborg per beker. Tien pleinen bieden de beker aan.

Om het systeem van de herbruikbare bekers nog klant- en milieuvriendelijker te maken, kiezen tien pleinorganisatoren de komende drie jaar voor de uniforme 'Negenduust-beker' van Goodless. De beker krijgt het Negenduust-logo, naar het kledingmerk van Gentenaar Thomas Beyls. Goodless voorziet naast 300.000 exemplaren mét logo ook een groot aantal volledig transparante exemplaren, die ook allemaal afgewassen worden in de nabije omgeving.

Feestvierders betalen één euro waarborg per beker en krijgen hun drank in de nieuwe beker op Boomtown, Luisterplein, Sint-Baafsplein, Walter De Buckplein, Polé Polé, Emile Braunplein, Cirq, Baudelohof, Beverhoutplein en de Vlasmarkt. Er zijn ook enkele pleinorganisatoren die de bekers wel aanvaarden, maar niet zelf aanbieden. Het gaat om pleinen die in 2018 hun eigen herbruikbare bekers aankochten, zoals de Groentenmarkt en het Coyendanspark (Miramiro). Het Sint-Veerleplein schenkt enkel in glas. Enkel de Korenmarkt zal de bekers niet aanvaarden.

Hoe minder soorten bekers er zijn, hoe makkelijker voor het publiek en voor ons. We wilden zoveel mogelijk pleinen engageren om één beker te gebruiken, en dat is in grote mate gelukt.

Ivan Saerens van Onder De Draak vzw Sint-Baafsplein  Subsidie van 120.000 euro

De pleinorganisatoren worden bij de organisatie bijgestaan door de Stad Gent, in de vorm van een subsidie van 120.000 euro. Niet het gebruik van de bekers zelf wordt financieel gesteund, wel de manier waarop. Zo krijgt een organisator meer geld als er wordt samengewerkt met verschillende pleinen of als er aparte inwisselstanden zijn waar mensen de bekers kunnen terugbrengen.

Klantvriendelijk én milieuvriendelijk, dat is de Negenduust-beker. En dat quasi alle pleinen meedoen, maakt er echt een feest van.

Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

Contact voor pers

Bevoegd

Betrokken

View full press release

Lees verder

Kajakrekken en deelkajakken voor buurt rond Franse Vaart
Stad Gent

Aan de Franse Vaart staan twee gratis te gebruiken kajakrekken met plaats voor negen bootjes. Voor de buurt is er een systeem met deelkajakken.

Kajakrekken en deelkajakken voor buurt rond Franse Vaart

Het water in Gent wordt steeds meer gebruikt. Daarom is er deze zomer niet alleen weer een kajakoverstap aan de Franse Vaart, maar staan er ook twee gratis te gebruiken kajakrekken met plaats voor in totaal negen bootjes. Bovendien komen er deelkajakken voor de bewoners van Macharius-Heirnis en Oud Gentbrugge.

Dat de Gentse binnenwateren in de zomer steeds populairder worden bij kajakkers en kanoërs, is duidelijk. Om een goed overzicht te bieden, ontwikkelden de Stad Gent en De Vlaamse Waterweg eerder al onder meer een vaarkaart met alle routes. Bovendien is er net zoals vorige zomer een tijdelijk overstapponton aan de Franse Vaart, zodat kajakkers en kanoërs er een lus kunnen maken.

Nieuw is dat er aan het eind van de Franse Vaart nu ook twee open kajakrekken staan. Buurtbewoners met een eigen bootje kunnen ze gratis gebruiken. Het gaat om de eerste openbare rekken voor kajakken in Gent, maar de komende jaren moeten er nog bijkomen. Een nieuw infobord wijst alle peddelaars bovendien nog eens op de tien vaarregels.

Het is duidelijk dat Gentenaars ook meer en meer vanop het water van de stad genieten. De kajakrekken, de vaarkaarten en richtlijnen zorgen ervoor dat dat comfortabel én veilig kan.

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Net zoals vorig jaar heeft De Vlaamse Waterweg zich samen met de Stad Gent geëngageerd om de toegang tot de Franse Vaart vrij te maken zodat kajakkers de lus kunnen maken. Samen met de tijdelijke pontons zorgt dat ervoor dat peddelaars ook van dit prachtige stukje Gent kunnen genieten. Het infobord toont hoe dat veilig kan.

Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd regio west van De Vlaamse Waterweg nv

Tot slot zetten enkele bewoners van de wijk Macharius-Heirnis deze zomer ook een eigen deelkajaksysteem op. Buurtbewoners kunnen deelkajakken ontlenen via een reservatie. Het project krijgt steun van het wijkbudget van de Stad Gent. Eerder al werd via het wijkbudget een gelijkaardig project met deelbootjes in Muide-Meulestede gefinancierd.

Opnieuw een prachtig project dankzij het wijkbudget. Er zit van alles in waar we als stadsbestuur achter staan: mensen samenbrengen, genieten van Gent, duurzaamheid door dingen te delen, solidariteit en zelfs de zorg om onze stad schoon te houden. Voor zo'n projecten doen we het.

Astrid De Bruycker, schepen van Participatie

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Parkeergebouw met 392 plaatsen opent in Bloemekenswijk
Stad Gent

Het Getouw, het nieuwe parkeergebouw op het bedrijventerrein U-Connect in de Bloemekenswijk, opent op woensdag 6 juli 2022 de deuren.

Parkeergebouw met 392 plaatsen opent in Bloemekenswijk

Het Getouw, het nieuwe parkeergebouw op het bedrijventerrein U-Connect in de Bloemekenswijk, opent op woensdag 6 juli 2022 de deuren. Er zijn 392 parkeerplaatsen en 10 oplaadpunten voor elektrische wagens. Zowel buurtbewoners als bezoekers en werknemers van de sociaaleconomische bedrijven op de site kunnen er terecht.

Met parkeergebouw Het Getouw zorgt stadsontwikkelingsbedrijf sogent voor 392 extra parkeerplaatsen op de voormalige UCO-site in de Bloemekenswijk. De 350 parkeerplaatsen op de verdiepingen zijn voor buurtbewoners, bezoekers en werknemers van het bedrijventerrein, de 42 plaatsen op het gelijkvloers zijn voor dienstvoertuigen van de Stad Gent. Voor elektrische voertuigen zijn er op de eerste verdieping vijf laadpalen, goed voor tien publieke oplaadpunten. Het parkeergebouw is te bereiken via de Gaardeniersweg.

Parking Het Getouw biedt de bewoners van de Bloemekeswijk de mogelijkheid om vlakbij te parkeren. Met de elektrische laadpalen in de parking ondersteunen we ook de shift naar elektrische mobiliteit.

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

De nieuwbouw is een ontwerp van Baro Architectuur in samenwerking met Cobe Ingenieurs en Istema Ingenieurs. Het is een open hellingbaangarage met centraal een vide voor een goed overzicht over de hele parking.

Vooral de accenten in roestkleurig staal, zoals de langgerekte trap langs de gevel aan de Gaardeniersweg, vallen op, net zoals de balustrades en de ruitvormige gevelstructuur. Op termijn zullen klimplanten zorgen voor een groene, bloemrijke gevel.

Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling

Op woensdag 6 en donderdag 7 juli is parkeren in het nieuwe parkeergebouw gratis, daarna is het betalend. Buurtbewoners kunnen via een bewonerstarief vanaf 15 euro per maand een abonnement krijgen, voor 's nachts en in de weekends. Alle tarieven op stad.gent/parkinggetouw.

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Park & Ride onder het E17-viaduct in Gentbrugge terug open
Stad Gent

Na de herstellingen aan het viaduct van de E17 in Gentbrugge kan de Park & Ride onder het viaduct vanaf vandaag terug officieel worden geopend.

Park & Ride onder het E17-viaduct in Gentbrugge terug open

Na de herstellingen aan het viaduct van de E17 in Gentbrugge kan de Park & Ride onder het viaduct vanaf vandaag terug officieel worden geopend. Parkeren is gratis en er is plaats voor 207 personenwagens.

Vanaf vandaag kunnen bezoekers en bewoners terug gratis parkeren op de Park & Ride aan de Land van Rodelaan, onder het viaduct van de E17. Hoewel de Park & Ride er al enkele weken gebruiksklaar uitzag, ontbrak het nog aan noodzakelijke signalisatie en infrastructuur om deze officieel open te stellen. Zo moesten er bijvoorbeeld nog fietsenstallingen en een tonnagebeperking geplaatst worden.

De parking is een heel lange tijd onbruikbaar geweest door de werken aan het viaduct. Samen met P+R Arsenaal, die aan de overkant ligt, zijn er nu bijna 500 plaatsen beschikbaar vlak bij de op- en afrit van de E17 én met een goede verbinding naar het centrum.

Filip Watteeuw, Schepen van Mobiliteit Klaar voor de Gentse feesten

De Park & Ride is een belangrijke pijler in het bereikbaar houden van de binnenstad. Door bezoekers naar de P+R-locaties te leiden wordt het autoverkeer in de binnenstad verminderd. De Park & Ride is dus ook net op tijd klaar om heel wat bezoekers van de Gentse Feesten op te vangen.

Van P+R Gentbrugge E17 hebben bezoekers zowel met de tram (lijn 2) als met de bus (lijn 3) een rechtstreekse verbinding met het centrum van Gent. Wie de fiets verkiest kan dan weer via de fietsroute Oude Brusselseweg-Visserij vlot en veilig naar het centrum rijden.

Contact

  • Sofie Aelterman, Kabinet Filip Watteeuw, e-mail sofie.aelterman@stad.gent, gsm 0471905704
Bevoegd

View full press release

Lees verder