Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 juli 2022

“Scouts werden niet gehoord en maatregel was niet in verhouding”: dit staat in arrest van de Raad van State over ...

HLN
"Scouts werden niet gehoord en maatregel was niet in verhouding": dit staat in arrest van de Raad van State over scoutskamp dat ontruimd dreigde te worden
De Raad van State heeft zijn arrest gepubliceerd over het scoutskamp in het Waalse Samrée dat gisteren ontruimd dreigde te worden na overlastklachten van buurtbewoners. Volgens de Raad werden de verantwoordelijken van het kamp niet gehoord door de burgemeester voor die zijn beslissing nam, waren ze bovendien niet op de hoogte van de dreigende ontruiming en was de maatregel niet in verhouding tot de bezwaren van de buren en de gemeente.
Lees verder

'The One with the Secrets': Warner Bros lanceert Cluedo-bordspel in 'Friends'-stijl
Zaterdag 30 juli vieren we de Internationale Dag van de Vriendschap. Geen betere manier om dat in de bloemetjes te zetten dan met de hitreeks 'Friends'. Warner Bros riep deze week een heuse 'Friends Fan Week' in het leven, met als kers op de taart het bordspel Cluedo in 'Friends'-thema.
Lees verder

Oekraïense jongeren ruimen puin van gebombardeerde woningen tijdens 'opruim-rave'
Oekraïense jongeren zijn samengekomen in Yahidne, een dorp in de noordelijke regio Chernihiv, om het puin van gebombardeerde huizen te ruimen en de woningen te heropbouwen. Om het zware werk wat dragelijker te maken, staat er een dj aan de zijlijn die de vrijwilligers voorziet van entertainende technomuziek.
Lees verder

"Nog een lange weg te gaan": Junior Planckaert open over gezondheidsproblemen in 'Waarheid, Durven of Doen'
Donderdag is het de beurt aan zangeres Loredana (35), tv-gezicht Junior Planckaert (30), tennisster Kirsten Flipkens (36) en komiek Henk Rijckaert (47) om samen 'Waarheid, Durven of Doen' te spelen. Junior vertelt tijdens de uitzending hoe hij al anderhalf jaar niet meer kan sporten door een motorongeval: "Ik lig al een jaar en een half stil. Het is nog een lange weg te gaan" Waarop ook Loredana haar verhaal deelt: "Het is belangrijk dat je niet blijft stilstaan", vertelt ze. "Ik heb twee jaar geleden een tumor gehad in mijn speekselklieren en toen is ook alles even stilgevallen." Ze kon twee jaar niet zingen en ze revalideert nog steeds: "Je moet vooruit!"
Lees verder

'Pheromone perfumes' zijn een hype op sociale media: "Het zou je onweerstaanbaar maken." Parfumeur licht toe
Liefde gaat door de maag, zo luidt het gezegde. Maar volgens de nieuwste hype op sociale media klaarblijkelijk ook door de neus. 'Pheromone perfume' is dé geurtrend van deze zomer. Als je die ene crush wil aantrekken, moet je slechts een flesje van dit wondermiddel kopen, klinkt het. Of het ook echt werkt? Parfumeur Kristof Lefebre licht toe: "Feromonen zijn lichaamseigen geuren die binnen de aantrekkingskracht tussen mensen een belangrijke rol zouden kunnen spelen."
Lees verder

Gaat liefde door de neus? 'Pheromone perfume' zou je onweerstaanbaar maken. Parfumeur licht toe
Liefde gaat door de maag, zo luidt het gezegde. Maar volgens de nieuwste hype op sociale media klaarblijkelijk ook door de neus. 'Pheromone perfume' is dé geurtrend van deze zomer. Als je die ene crush wil aantrekken, moet je slechts een flesje van dit wondermiddel kopen, klinkt het. Of het ook echt werkt? Parfumeur Kristof Lefebre licht toe: "Feromonen zijn lichaamseigen geuren die binnen de aantrekkingskracht tussen mensen een belangrijke rol zouden kunnen spelen."
Lees verder

Macron ontmoet omstreden Saudische kroonprins: voor het eerst sinds moord op journalist Khashoggi in Europa
De Franse president Emmanuel Macron dineert deze avond in Parijs met de Saudische kroonprins en feitelijke machthebber Mohammed bin Salman al-Saud, ook wel MBS genoemd. Het is het eerste bezoek van de kroonprins aan West-Europa sinds de moord in 2018 op een Saudische journalist, Jamal Khashoggi, in een consulaat van het koninkrijk in Turkije.
Lees verder

Vijftienjarige schiet drie zussen dood in VS
In de Amerikaanse staat Alaska heeft een vijftienjarige jongen zijn drie zussen en dan zichzelf doodgeschoten. Dat melden lokale media op gezag van de politie.
Lees verder

Basissalaris Belgische werknemers gestegen met 7 procent: "Liefst 91 procent van de bedienden kreeg opslag"
Het basissalaris van werknemers in België is tussen april 2021 en april 2022 met gemiddeld 7 procent gestegen. Dat is opvallend meer dan de stijging van 2 procent van het jaar voordien. De salarisgroei, de hoogste in twee decennia, is grotendeels te verklaren door de indexeringen, blijkt uit de 29e salarisenquête van HR-dienstverlener Hudson.
Lees verder

Twee scoutsleiders van jeugdvereniging voor andersvaliden naar huis gestuurd na inbraak in frituur tijdens kamp in Denderleeuw: "Hier is duidelijk een rode lijn overschreden"
In Denderleeuw zijn twee leiders van Akabe, een jeugdvereniging voor andersvaliden uit Leuven, naar huis gestuurd nadat ze hadden ingebroken in een frituur en daar geld hadden gestolen uit een spaarpot. De leiders waren er op kamp in de lokalen van Stam X. De scoutsleden en de overige leiders mochten wel blijven. "Het gedrag van die twee hoort absoluut niet thuis in een jeugdvereniging", zegt waarnemend burgemeester Jan De Nul (CD&V).
Lees verder

Jennifer Lopez legt de lat hoog in nieuwe reclame: "Naakt poseren op je 53ste? Het is niet onrealistisch"
Uitbollen en inzakken? Niet bij Jennifer Lopez, die op haar 53ste verjaardag naakt op een affiche in Los Angeles hangt, 20 meter hoog. De reacties zweven tussen fluitende bewondering en bezorgde irritatie: moet een vrouw eeuwig 'juicy' lijken, levenslang bijtklaar? "Met wat kennis en inspanning is dit nochtans niet onrealistisch, ook niet voor de gewone mens." Dokter Kris Verburgh, gespecialiseerd in veroudering, legt uit hoe het kan. Rest de vraag: moét het ook?
Lees verder

Ouders hersendode Archie (12) krijgen laatste kans om verzoek in te dienen tegen stopzetten beademing
De ouders van de 12-jarige Archie Battersbee, die sinds begin april in coma ligt, hebben extra tijd gekregen om een verzoek in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om het stopzetten van de beademing van hun zoon tegen te houden. Een Britse rechter oordeelde maandag in hoger beroep dat het leven van Archie mag worden beëindigd door de artsen die werkzaam zijn in het ziekenhuis waar hij ligt.
Lees verder

Politiehond overlijdt nadat hij leven redt van Amerikaanse agent
Politiehond Frankie wordt geëerd voor het beschermen van zijn begeleider in een dodelijke confrontatie. De 11-jarige Belgische herder is de eerste hond die sterft tijdens zijn dienst in de staat Massachusetts in de Verenigde staten. Frankie was een bijna negen jaar oude veteraan van de staatspolitie van Massachusetts.
Lees verder

Nederlandse regering ziet voorlopig af van asielopvang op cruiseschepen
De Nederlandse regering ziet voorlopig af van het plan om asielzoekers op te vangen op cruiseschepen die op open water blijven. Wel wordt verder gewerkt aan plannen om mensen op te vangen op schepen die aan de wal liggen. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg in een brief aan het parlement. Als reden noemt hij allerlei praktische bezwaren.
Lees verder

Eerste helft van 2022 bijna evenveel meldingen over reissector als in heel 2021
Van begin januari dit jaar tot nu heeft de FOD Economie al 501 meldingen binnengekregen over de reissector. In heel 2021 waren dat er 537, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst. De stijging is hoofdzakelijk het gevolg van de recente annulaties van vluchten in de luchtvaartsector, klinkt het.
Lees verder

Fans speculeren volop: hoe heet het zoontje van Kylie Jenner?
Een half jaar geleden kwam Wolf Webster op de wereld, het tweede kindje van Kylie Jenner (24) en Travis Scott (31). Maar de naam 'Wolf' werd snel verleden tijd. De ouders veranderden de naam omdat ze die niet bij hem vonden passen. Het is nog steeds niet geweten welke naam de jongen nu draagt, maar theorieën zijn er natuurlijk wel.
Lees verder

Russische raketten vernietigen legerbasis nabij Kiev
Een legerbasis in de buurt van Kiev is deels vernietigd door Russische kruisraketten. Dat heeft Oleksii Gromov, een hoge gezagsdrager binnen de Oekraïense generale staf, donderdag verklaard op een persconferentie.
Lees verder

Meer dan 100.000 Oekraïners aangekomen in Verenigd Koninkrijk
Meer dan 100.000 Oekraïners zijn sinds het uitbreken van de oorlog in hun land gearriveerd in het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben een visum gekregen omdat ze er familie hebben wonen of zijn gekoppeld aan Britten die woonruimte beschikbaar stellen.
Lees verder

Nederlandse premier Rutte hekelt "levensgevaarlijke acties van boeren"
De Nederlandse premier Mark Rutte vindt de "protestacties van een kleine groep boeren" op de snelwegen "onacceptabel en levensgevaarlijk". Dat schrijft hij in een verklaring op Twitter. "Er zijn genoeg andere mogelijkheden om binnen de wet je onvrede te uiten. De meeste boeren doen dat ook."
Lees verder

Minister van Buitenlandse Zaken Lahbib onder vuur wegens reis naar de Krim die door Russische organisatie werd betaald
Kersvers minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft een brief geschreven aan haar Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba, waarin ze stelt dat de Krim illegaal wordt bezet door Rusland. Volgens VRT NWS ligt Lahbib in Oekraïne onder vuur omdat ze vorig jaar als journaliste via Rusland een bezoek bracht aan het schiereiland.
Lees verder