Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 18 juli 2022

Russische journaliste die openlijk kritiek leverde op oorlog in Oekraïne opnieuw opgepakt

HLN
Russische journaliste die openlijk kritiek leverde op oorlog in Oekraïne opnieuw opgepakt
Marina Ovsjannikova, de Russische journaliste die in maart tijdens een nieuwsuitzending op de Russische staatstelevisie verscheen met een plakkaat tegen de oorlog in Oekraïne en afgelopen vrijdag in Moskou opnieuw met protest tegen de oorlog van zich liet horen, is opnieuw opgepakt. Dat meldt haar advocaat zondagavond op de online berichtendienst Telegram.
Lees verder

Kernkabinet opnieuw uiteen zonder akkoord over pensioenhervorming
Het federale kernkabinet is omstreeks half twee 's nachts in de nacht van zondag op maandag uiteengegaan zonder akkoord over de pensioenhervorming. Volgens bronnen worden de onderhandelingen wellicht vanmiddag hervat. De zwaargewichten in de federale regering zaten nagenoeg het hele weekend samen over een hervorming van de pensioenen. Premier Alexander De Croo wil daar graag een akkoord over tegen 21 juli, maar de onderhandelingen verlopen moeizaam.
Lees verder

Vier doden en twee gewonden bij schietpartij in winkelcentrum VS: gewapende voorbijganger schiet schutter dood
In de Amerikaanse plaats Greenwood in de staat Indiana zijn door een schietpartij in een winkelcentrum vier mensen om het leven gekomen en zeker twee mensen gewond geraakt. Onder de doden is ook de schutter, die nadat hij het vuur had geopend werd doodgeschoten door een gewapende voorbijganger.
Lees verder

Vier doden en meerdere gewonden bij schietpartij in winkelcentrum VS: gewapende voorbijganger schiet schutter dood
In de Amerikaanse plaats Greenwood in de staat Indiana zijn door een schietpartij in een winkelcentrum vier mensen om het leven gekomen en zeker drie mensen gewond geraakt. Onder de doden is ook de schutter, die nadat hij het vuur had geopend werd doodgeschoten door een gewapende voorbijganger.
Lees verder

Britse Conservatieven hervatten zoektocht naar opvolger Johnson
De Britse Conservatieve Partij gaat maandag na een pauze van drie dagen verder met de zoektocht naar een opvolger voor partijleider en premier Boris Johnson. Aan de derde stemronde doen vijf kandidaten mee. De persoon met de minste stemmen valt af.
Lees verder

Oekraïense vluchtelingen zitten vast in transitcentrum door gebrek aan opvang
Het aantal lokale opvangplaatsen voor Oekraïners op de vlucht lijkt in Vlaanderen stilaan op te drogen. In het transitcentrum Ariane, in Sint-Lambrechts-Woluwe, verblijven 1.070 vluchtelingen die geen plek vinden om naartoe te gaan, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Derde aanslag in drie weken tegen zelfde gebouw van familie Ben Saddik
Zondagnacht is opnieuw een brandbom gegooid naar Poke Bowl Place, een winkelpand op de Stenenbrug van de familie Ben Saddik uit Borgerhout. De politiecamera aan de voordeur heeft de aanslagplegers niet kunnen tegenhouden. Bij de vorige aanslag spoten de daders nog het opschrift 'Dief' op de rolluiken.
Lees verder

Van de dansschool naar de oorlog: Anke (28) gaat in Oekraïne half jaar lang hulp bieden
Anke Bert is naar de oorlog vertrokken. De 28-jarige Ninoofse is de eerste Vlaamse Rode Kruis-medewerker die in Oekraïne hulp gaat bieden. Ze had de dansschool kunnen overnemen waar ze les gaf, maar Anke kiest voor een missie in conflictgebied. "Angst? Ik probeer niet te veel na te denken en me te focussen op de job".
Lees verder

Slangen op maandag. Aan de royale pensioenen van sommige overheidscategorieën durft kennelijk geen enkele partij te raken
De Franstalige socialisten van de PS zijn misschien niet erg beslagen in het vermenigvuldigen – van welvaart dan – maar optellen kunnen ze zonder twijfel. In het taaie pensioendebat is de PS zich goed bewust van de lage activiteitsgraad waaronder Wallonië al decennia gebukt gaat. Het gemiddeld aantal jaren dat een inwoner er aan de slag is, steekt bleek af bij het aantal actieve werkjaren van de gemiddelde Vlaming. Dat scheelt een slok op de borrel als men 20 jaar gewerkt moet hebben voor een pensioen van 1.500 euro. Hoe hoger men de lat legt van het aantal gewerkte jaren, hoe minder pensioengeld er naar Wallonië zal gaan.
Lees verder

Rapport: Vlaanderen meest gebaat bij sluiting Antwerp Airport
Het is haast onmogelijk om de drie Vlaamse regionale luchthavens winstgevend te maken, leert een langverwachte kosten-batenanalyse. Voor Antwerpen en Kortrijk zijn een sluiting het efficiëntst. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Vlaanderen meest gebaat bij sluiting Antwerp Airport
Het is haast onmogelijk om de drie Vlaamse regionale luchthavens winstgevend te maken, leert een langverwachte kosten-batenanalyse. Voor Antwerpen en Kortrijk zijn een sluiting het efficiëntst. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

CODE ORANJE. Verschroeiende hitte op komst, weerman David Dehenauw waarschuwt voor brandgevaar in de natuur
Vandaag en morgen geldt er voor bijna het hele land code oranje omwille van de hitte. Onze weerman David Dehenauw voorspelt temperaturen tot 39 graden, zelfs een lokale 40 graden is niet onmogelijk. "Opletten voor brandgevaar in de natuur bij deze temperaturen."
Lees verder

Sekswerkers en diamantairs kunnen dit najaar makkelijker rekening openen
De wet rond basisbankdiensten voor ondernemingen, die moet voorkomen dat banken bepaalde sectoren weigeren als klant, moet dit najaar in werking treden. Een wetswijziging daarrond werd vrijdag goedgekeurd in de Kamercommissie Economie. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Sekswerkers en diamantairs kunnen vanaf dit najaar makkelijker rekening openen
De wet rond basisbankdiensten voor ondernemingen, die moet voorkomen dat banken bepaalde sectoren weigeren als klant, moet dit najaar in werking treden. Een wetswijziging daarrond werd vrijdag goedgekeurd in de Kamercommissie Economie. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Broers Roodhooft opgelucht na twee lastige weken: "We zijn geen verdwaalde kinderen als Mathieu er niet bij is"
Bij een Franse journalist sprak Christophe Roodhooft over "deux semaines terribles". Twee vreselijke weken in de Tour, is dat. Hij nuanceerde vervolgens: "Mijn Frans is niet zo goed. Noem het twee lastige weken." En nu wint Jasper Philipsen dan toch. Dat maakt meteen een hele Tour goed.
Lees verder

38 procent meer Oekraïners op de Belgische arbeidsmarkt
In vergelijking met vorig jaar zijn 38 procent meer Oekraïners aan de slag op de Belgische arbeidsmarkt, zo leert hr-dienstenbedrijf Acerta uit een analyse van gegevens van 345.000 werknemers. De beduidende toename heeft uiteraard alles te maken met de instroom van Oekraïense oorlogsvluchtelingen en hun rechtstreekse toegang tot de arbeidsmarkt.
Lees verder

Opening van de Gentse Feesten, Louis (85) na 3 dagen gezond en wel teruggevonden en tien drugsafrekeningen op tien jaar tijd: dit mocht u niet missen op 'In de buurt' dit weekend
Wij selecteerden de verhalen die u niet mocht missen op HLN In de buurt dit weekend.
Lees verder

LIVE WK ATLETIEK. Shelly-Ann Fraser-Pryce pakt voor vijfde keer goud op 100m - Discuswerper Milanov niet voorbij kwalificaties
Tussen 15 juli en 24 juli vindt in Eugene (Oregon, Verenigde Staten) het WK atletiek plaats. Wat doen onze Belgen? En sneuvelen er wereldrecords? In onderstaande liveblog mist u niets van het gebeuren.
Lees verder

"Ze zullen haar wel oplappen": Thiam ondanks pijntje op schema voor WK-goud in zevenkamp, Vidts na één dag in de running voor medaille
Nafi Thiam staat na dag één in de zevenkamp waar ze graag staat: aan de leiding. De olympische kampioene ligt op schema voor goud op het WK atletiek én voor een nieuw persoonlijk record. Toch blijft het maandag opletten voor Anouk Vetter. Noor Vidts blijft in de running voor de medailles, al is dat wel een hele opgave.
Lees verder

Amper één gezin op tien klant bij goedkoopste energieleveranciers: zo kan je tot 360 euro per jaar besparen op elektriciteit en tot 540 euro op gas
Ondanks de hoge prijzen voor elektriciteit en aardgas kunnen gezinnen nog heel wat besparen op hun factuur en dat door voor een goedkopere leverancier te kiezen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de energieregulator CREG. Het besparingspotentieel voor honderdduizenden gezinnen loopt op jaarbasis op tot vele honderden euro's.
Lees verder