Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 15 juli 2022

Resten van 8.000 slachtoffers van nazi-regime gevonden in Polen

Resten van 8.000 slachtoffers van nazi-regime gevonden in Polen

Poolse onderzoekers hebben in de buurt van het voormalige Duitse concentratiekamp Soldau, ten noorden van Warschau, een massagraf gevonden met de verbrande overblijfselen van zo'n achtduizend mensen.

Lees verder

'Shut up or leave': voorzitter Lagerhuis gooit parlementsleden uit zitting

De voorzitter van het Britse Lagerhuis, Lindsay Hoyle, had woensdag alle moeite om het parlement onder controle te krijgen. Twee leden van de Schotse partij Alba schreeuwden het uit toen een van hun Conservatieve collega's een vraag wilde stellen tijdens het vragenuurtje met de aftredende premier Boris Johnson. Hoyle beval de mannen om te gaan zitten of te vertrekken. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Hubble vs. Webb| Vergelijk de beelden van beide telescopen

Met de komst van de James Webb-telescoop lijkt de technologie lichtjaren vooruit te zijn gegaan. De eerste beelden die Nasa vrijgaf, waren haarscherp. Ze geven details weer die vroeger onopgemerkt bleven. Hieronder kunt u ze vergelijken met degene die de iconische Hubble-telescoop ooit nam.

Lees verder

In juni al werd dit masterplan van Jumbo-Visma uitgedokterd: in zeven stappen naar het geel van Vingegaard

Een ontketende Jonas Vingegaard (25) greep gisteren de macht in de Tour. Tadej Pogacar kraakte na het ongeziene sloopwerk van Jumbo-Visma. 'Het was gedurfd. Maar om iets groots te doen, moet je soms durven.' Het masterplan van de geel-zwarte brigade in zeven stappen.

Lees verder

Benzineprijs verder naar omlaag, ook diesel wordt goedkoper

Benzine tanken wordt vanaf vrijdag weer iets goedkoper. Ook de dieselprijs gaat naar omlaag, terwijl huisbrandolie wel duurder wordt. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.

Lees verder

17-jarige jongen op step doodgereden bij camping aan de kust

Een vakantie op een camping in Lombardsijde (Middelkerke) is voor een 17-jarige jongen op een drama uitgedraaid. Hij werd in de nacht van woensdag op donderdag buiten de camping op straat doodgereden door een auto.

Lees verder

Chinezen kopen dure Cubaanse sigaren op en jagen prijs fors de hoogte in

Premium Cubaanse sigaren worden schaars en een pak duurder. Dat is het rechtstreekse gevolg van Chinese speculanten die de luxeproducten opkopen om ze in Hongkong met forse winsten te slijten.

Lees verder

Wie is gele trui Jonas Vingegaard? Deense laatbloeier die nog in een vismijn werkte

Hij staat in het geel en is plots de grootste kandidaat voor eindwinst in de Ronde van Frankrijk. Maar wie is deze Deense jongen die zelfs ondanks zijn tweede plaats in de Tour van vorig jaar niet eens als uitgesproken kopman van Jumbo-Visma aan deze Tour begon?

Lees verder

Live | Koning Filip herdenkt slachtoffers van overstromingen in Wallonië

Vandaag is het exact een jaar geleden dat Wallonië werd getroffen door overstromingen. In bijna alle getroffen Waalse gemeenten vinden vandaag herdenkingsplechtigheden plaats. Koning Filip, koningin Mathilde, premier De Croo en Waals minister-president Elio Di Rupo trokken vanmorgen naar de Vesder, in het oosten van de provincie Luik. Volg hierboven live de speech van koning Filip.

Lees verder

Koen Geens: 'Federaal is bijna geen enkele ernstige hervorming nog mogelijk'

Oud-minister Koen Geens (CD&V) haalt in een debat fel uit naar de werking van de Vivaldi-regering en het uitblijven van federale hervormingen. 'Federaal kun je alleen uitgavenverhogingen beslissen.'

Lees verder

Zeldzame menselijke resten gevonden van Slag bij Waterloo

Een internationaal team van archeologen heeft vorige week menselijke en dierlijke beenderen blootgelegd in de buurt van de hoeve van Mont-Saint-Jean in Waterloo. Ze stelden hun vondsten woensdag voor.

Lees verder

Om te herleven heeft de Vesdervallei ook bakkers en slagers nodig

Een jaar na de overstromingen keren lokale ondernemers slechts met mondjesmaat terug naar de Vesdervallei. Zonder hen doemt het beeld van spooksteden op. Maar moet je hen zomaar laten heropstarten in overstromingsgebied?

Lees verder

Supermaan biedt wereldwijd spektakel

Woensdagavond om 22.30 uur was de maan groot en helder te bewonderen aan de hemel. De supermaan stond dichter bij de aarde, waardoor die groter leek dan anders. De hemel was op veel plaatsen helder, en dat leidde tot heel wat mooie beelden van het nachtelijke tafereel.  

Lees verder

Strijdvaardige Tadej Pogacar wil terugslaan in de koninginnenrit: 'Als ik normale benen heb, val ik aan'

Lang heeft Tadej Pogacar niet kunnen stilstaan bij de inzinking van gisteren. Vandaag staat immers de koninginnenrit met aankomst op Alpe d'Huez op het programma. De Sloveen weet wat hem te doen staan, wil hij het geel heroveren: 'Aanvallen!'

Lees verder

Netflix en Microsoft ontwikkelen goedkoper streamingabonnement mét reclame

Streamingdienst Netflix hoopt zijn leeglopende klantenbestand weer op te krikken met goedkopere abonnementen. Om de dienst nog dit jaar te kunnen lanceren, gaat het in zee met Microsoft.

Lees verder

Belgische begroting helemaal uit koers geslagen

Het Belgische begrotingstekort groeit tegen 2027 tot bijna 33 miljard euro, zo leren berekeningen door het Monitoringcomité. Vooral de sociale zekerheid raakt voor miljarden uit koers.

Lees verder

Man valt in silo en zit tot aan zijn schouders vast tussen sojabonen

Amerikaanse hulpdiensten in North Carolina hebben woensdag een man bevrijd uit een silo. De man bleek vast te zitten in de opslagplaats vol sojabonen en geraakte er op eigen kracht niet meer uit. De brandweer moest voorzichtig te werk gaan zodat de man niet dieper zou zakken in de bonen. Hij werd zonder verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 

Lees verder

'Minstens 20 doden bij raketaanvallen op Vinnystja'

Zeker twintig mensen, waaronder twee kinderen, kwamen om bij raketaanvallen op de Oekraïense stad Vinnystja. Dat heeft president Volodimir Zelenski gezegd. De stad is een belangrijk spoorwegknooppunt.

Lees verder

Nederlandstalige leerlingen behouden voorrang in Nederlandstalige scholen in Brussel

Nederlandstalige kinderen behouden hun voorrang op 65 procent van de plaatsen in Nederlandstalige scholen in Brussel. Dat heeft het Grondwettelijk Hof donderdag beslist.

Lees verder

Portugal getroffen door verschillende bosbranden

In Portugal, waar een hittegolf heerst, zijn grote bosbranden ontstaan in verschillende regio's. Ongeveer 1900 brandweerlieden proberen de branden, waarbij al 130 mensen gewond zijn geraakt, onder controle te krijgen.

Lees verder

Acteur Kevin Spacey pleit onschuldig aan aanklacht seksueel misbruik

Vandaag heeft de Amerikaanse acteur Kevin Spacey onschuldig gepleit tijdens een hoorzitting. Hij wordt beschuldigd van seksuele aanrandingen van drie mannen en zal volgend jaar terechtstaan in Londen.

Lees verder

Coronavariant 'centaurus': hoe een onbekende twitteraar de WHO een neus zette

Waarom spreekt iedereen plots over de coronavariant centaurus? Omdat een onbekende tweep dat op een dag besliste.

Lees verder

Demir en CD&V spelen chicken game over Ventilus

De hoogspanningslijn Ventilus komt er zo goed als zeker bovengronds, alleen wil niemand in de Vlaamse regering dat uitspreken. Demir wil 'collegiaal beslissen'. CD&V wil dat de minister 'eerst haar verantwoordelijkheid neemt'.

Lees verder

'Privacy van kinderen staat op het spel bij online lessen'

Online leerplatformen verkopen te vaak gegevens van kinderen aan adverteerders zonder hun toestemming. 'Afstandsonderwijs kan tot blijvende surveillance leiden.'

Lees verder

Pas op voor de Aziatische boomwurger: lijst met invasieve soorten weer wat langer

Tweeëntwintig nieuwe planten en dieren werden toegevoegd aan de lijst van invasieve uitheemse soorten die in Europa een probleem kunnen vormen voor de biodiversiteit.

Lees verder

Sophie Wilmès stapt definitief uit regering

Ex-vicepremier en -minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) neemt afscheid van de Vivaldi-regering. De koning heeft net haar ontslag aanvaard.

Lees verder

Tom Pidcock wint twaalfde etappe in de tour

Tom Pidcock was de snelste in de twaalfde touretappe richting Alpe D'Huez. Hij laat Louis Meintjes en Chris Froome achter zich.

Lees verder

'Partnergeweld is geen zaak van "anderen". De kans is groot dat jij het ook zult meemaken'

Partnergeweld is complexer en genormaliseerder dan we durven te denken, zegt Wim Van de Voorde van Hulplijn 1712.

Lees verder

Italiaans premier Draghi dient vanavond ontslag in

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft zijn ontslag aangekondigd op zijn ministerraad. Regeringspartij Vijfsterrenbeweging weigerde een vertrouwensstemming.

Lees verder

'Ik ben vooral bezorgd dat mijn vee straks geen drinkwater meer heeft'

In het IJzerbekken mogen boeren geen water meer oppompen uit de waterlopen om hun gewassen te besproeien. Intussen slinken de eigen waterreserves zienderogen. 'Het belooft een magere oogst te worden.'

Lees verder

Wilmès verlaat Vivaldi definitief om voor zieke man te zorgen

Met het vertrek van Sophie Wilmès (MR) verliest Vivaldi zijn Buitenlandminister en de MR zijn vicepremier. Alexia Bertrand wordt getipt als opvolgster of tovert Bouchez een verrassing uit zijn hoed?

Lees verder

Rishi Sunak voorop in race om Boris Johnson op te volgen

Er zijn nu 101 Conservatieve parlementsleden die de kandidatuur van ex-minister van Financiën Rishi Sunak steunen om de partijleiding op zich te nemen. Suella Braverman kreeg in de stemronde van vandaag onvoldoende steun om de volgende ronde te halen.

Lees verder

Ivana Trump, ex vrouw van Donald Trump, overleden

Ivana Trump (73), de ex-vrouw van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, is overleden. Dat berichtten Amerikaanse media donderdag op basis van een mededeling van haar familie.

Lees verder

Red Flames zetten EK-kansen op waakvlam tegen Frankrijk

De Red Flames verloren dan wel hun wedstrijd tegen groepsfavoriet Frankrijk (2-1), vooral in een volwassen tweede helft toonden ze dat de groepsfase niet het eindstation van dit EK moet zijn.

Lees verder

Uber lobbyt agressief, maar is het ook illegaal?

In zijn expansiedrang probeerde Uber te lobbyen op het allerhoogste niveau. In Frankrijk geraakte de taxidienst tot bij Emmanuel Macron. In Nederland ligt voormalig Europees commissaris Neelie Kroes onder vuur omdat ze lobbywerk deed voor Uber. Ook in Brussel veroverde Uber zijn plek met dubieuze praktijken. Is Uber te ver gegaan?

Lees verder

VN: Spanje moet vrouw compenseren voor 'verloskundig geweld' tijdens bevalling

Een vrouw die in Spanje zonder haar toestemming een vroegtijdige bevalling en een keizersnede onderging, werd onderworpen aan 'verloskundig geweld' en moet daarvoor door het land gecompenseerd worden.

Lees verder

Red Flames houden kansen op waakvlam tegen Frankrijk

De Red Flames verloren dan wel hun wedstrijd tegen groeps­favoriet Frankrijk (2-1), vooral in een volwassen tweede helft toonden ze dat de groepsfase niet het eindstation van dit EK hoeft te zijn.

Lees verder

Gentse Feesten worden dit jaar Gentse Feestjes

Minder ronkende namen en kleinere podia: de Gentse Feesten worden na een coronapauze van twee jaar een stuk bescheidener. 'Het is geen cadeau om een gratis festival te organiseren.'

Lees verder

Leven in oorlog

Fotograaf Gert Jochems trekt in Oekraïne door het frontgebied en sprokkelt er verhalen van gewone mensen. Dagelijks brengt hij met foto en tekst verslag uit voor 'De Standaard'.

Lees verder

Vrijdag vrij zonnig en aangenaam warm met hier en daar stapelwolken

Het is vrijdag eerst vrij zonnig met enkele hoge wolkenvelden en in de Ardennen wat lage bewolking. In de loop van de dag ontwikkelen er zich stapelwolken in Laag- en Midden-België, terwijl het overwegend zonnig blijft aan zee en in Hoog-België, meldt het KMI.

Lees verder

Opnieuw meer dan 2.000 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal patiënten dat momenteel met of wegens een covid-besmetting in de Belgische ziekenhuizen ligt, heeft de kaap van 2.000 opnieuw overschreden.

Lees verder

Kamer trekt defensiebudget met 10 miljard euro op

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagavond het licht op groen gezet voor de militaire programmawet, die het budget van Defensie tot 2030 met ruim 10 miljard euro optrekt.

Lees verder

Chocolade vloeit weer in fabriek Wieze van Barry Callebaut vanaf begin augustus

Barry Callebaut zal de chocoladefabriek in Wieze begin augustus in fases opstarten. De fabriek was gesloten nadat er een salmonellabesmetting was vastgesteld. De installaties moesten grondig gereinigd worden.

Lees verder