Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 juli 2022

President Sri Lanka ontvlucht zijn land en neemt vliegtuig naar Malediven

HLN
President Sri Lanka ontvlucht zijn land en neemt vliegtuig naar Malediven
De president van Sri Lanka, Gotabaya Rajapaska, heeft zijn land woensdagochtend (lokale tijd) verlaten. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op basis van officiële bronnen.
Lees verder

President Sri Lanka ontvlucht zijn land
De president van Sri Lanka, Gotabaya Rajapaska, heeft zijn land woensdagochtend (lokale tijd) verlaten. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op basis van officiële bronnen.
Lees verder

Enorm schandaal rond misbruik van meer dan duizend kinderen in Engelse stad Telford
Meer dan duizend kinderen zijn sinds 1989 seksueel misbruikt in de Engelse stad Telford, omdat de politie en de lokale overheid niet ingrepen en daders niet onderzochten. Talloze kinderen werden seksueel misbruikt en verkracht. Ze werden opzettelijk vernederd, gedeeld met anderen en verhandeld, luidt de conclusie van onafhankelijke onderzoekers.
Lees verder

Football Talk. Rooney keert als coach terug naar D.C. United - Antwerp in tweede voorronde Conference League tegen Kosovaarse vicekampioen
Antwerp neemt het in de tweede voorronde van de Conference League op tegen Drita. Die Kosovaarse club schakelde het Finse Inter Turku uit. Turku had de heenwedstrijd met 1-0 gewonnen, maar dat trok de Kosovaarse vicekampioen op eigen terrein recht met een 3-0-zege. Marko Simonovski en Arbnor Muja scoorden.
Lees verder

Twitter daagt Musk voor rechter
Twitter Inc heeft Elon Musk dinsdag aangeklaagd voor het schenden van de overeenkomst waarbij Musk 44 miljard dollar zou betalen om het socialemediaplatform te kopen. Musk kwam vrijdag immers op die plannen terug, maar het bedrijf wil hem nu dwingen om zich toch aan het akkoord te houden.
Lees verder

Bitcoin verliest vierde dag op rij aan waarde en zakt tot 19.200 euro
De bitcoin is dinsdag weer onder de 20.000 dollar gezakt. De cryptomunt verloor voor de vierde dag op rij aan waarde, terwijl de munt in de periode daarvoor juist weer aan een voorzichtige opmars bezig was. Op dinsdag speelde bitcoin 5,6 procent kwijt tot 19.275 dollar (circa 19.200 euro).
Lees verder

ONZE OPINIE: "De prognoses van de vergrijzing zijn al jaren gekend. Niets doen is schuldig verzuim"
Het lijkt wel Groundhog Day: elk jaar begin juli komt de vergrijzingscommissie met vooruitzichten die weinig hoop bieden. Elk jaar waarschuwen die slimme koppen: de kostprijs van onze pensioenen loopt op. Binnen 28 jaar vloeit één euro op zeven naar ons pensioen. Ook andere sociale uitgaven zullen stevig stijgen. En wat volgt dan doorgaans? We dronken een glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was. Balorig word je van zo'n struisvogelpolitiek.
Lees verder

Kernkabinet uiteen zonder akkoord over pensioenhervorming: "PS verder geïsoleerd"
Het federale kernkabinet is er dinsdagavond niet in geslaagd een akkoord te vinden over de pensioenhervorming. Dat heeft Belga in regeringskringen vernomen. De voorwaarden voor de toegang tot het minimumpensioen blijven het grote knelpunt.
Lees verder

Republikein in commissie over bestorming Capitool: "Trump probeerde mogelijk getuige te beïnvloeden"
Voormalig president Donald Trump heeft onlangs geprobeerd contact op te nemen met een niet bij naam genoemde getuige die verschenen is voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de rellen in het Capitool van 6 januari 2021 onderzoekt. De commissie heeft Trumps mogelijke poging een getuige te beïnvloeden, wat onrechtmatig is, doorverwezen naar het ministerie van Justitie. Dat zei dinsdag de Republikeinse vicevoorzitter van het panel, Liz Cheney.
Lees verder

Oud-veiligheidsadviseur Trump: "Ik hielp bij plannen van buitenlandse staatsgrepen"
John Bolton, voormalig Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (2005-2006) en oud-nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis (2018-2019), zei dinsdag dat hij had geholpen bij het plannen van pogingen tot staatsgrepen in het buitenland. Bolton maakte de opmerking in een programma van CNN over de commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt.
Lees verder

Video toont trage reactie politie bij schietpartij in school Uvalde
Uit een video die Amerikaanse media dinsdag hebben vrijgegeven, blijkt dat de politie 77 minuten heeft geaarzeld voordat ze op 24 mei ingreep bij de moordpartij van een schutter die 19 kinderen en twee leerkrachten ombracht in een school in Uvalde, in de Amerikaanse staat Texas.
Lees verder

Zuid-Europa kreunt onder bosbranden: het vuur woedt steeds heviger, en da's de schuld van de mens
Wetenschappers zijn stellig dat de vernietigende kracht van de bosbranden in het gebied rond de Middellandse Zee gelinkt is aan de klimaatopwarming. Daar zal de mens zijn gedrag moeten aanpassen. Er is ook beter bosbeheer nodig om erger te voorkomen.
Lees verder

INTERVIEW. Topman Vergrijzingscommissie: "Elk jaar trekken we aan een alarmbel, die geen of weinig gehoor krijgt"
Terwijl de regering verder onderhandelt over een beperkt pensioenakkoord, luidt de 'Vergrijzingscommissie' ook dit jaar de alarmbel over de kosten die de komende decennia op ons afkomen. "Het is absoluut noodzakelijk dat er een stevige pensioendeal komt, die ook oog heeft voor de betaalbaarheid", aldus voorzitter Johan Van Gompel. Maar dat alleen volstaat niet.
Lees verder

Belgische piloot Ryanair legt uit waarom hij en zijn collega's opnieuw gaan staken: "We worden afgeblaft en uitgeperst"
Op zaterdag 23 en 24 juli gaan de Belgische piloten van Ryanair opnieuw staken. "Er moet dan ook dringend iets veranderen binnen ons bedrijf", zegt één van hen. "Copiloten in opleiding hebben op het eind van de maand niet eens genoeg geld om eten te kopen."
Lees verder

1 op 3 laat auto aan de kant door dure brandstof: goedkoper én gezonder
Eén op de vijf Belgen heeft een geplande tankbeurt al eens uitgesteld bij het zien van de geafficheerde brandstofprijzen. Dat blijkt uit een onderzoek van Vias over de impact van de brandstofprijzen op ons verplaatsingsgedrag. Het verkeersinstituut ondervroeg daarvoor tussen 2 mei en 15 juni ruim 2.000 Belgen.
Lees verder

Om de twee weken pogingen tot doodslag of moord door (ex-)partners in ons land: "En in de zomervakantie zien we jaarlijks een stijging"
Marly S. (35), de vrouw die in Kinrooi samen met haar neef om het leven werd gebracht door haar ex-vriend, is slechts één van de vele vrouwen die vermoord werden door hun (ex-)partner. Jaarlijks worden in ons land 40.000 feiten van partnergeweld gemeld en om de twee weken gebeuren er pogingen tot doodslag of moord door (ex-)partners. Professor en criminologe Anne Groenen (UCLL) voert onderzoek naar femicide: "9 op 10 gevallen gaan vooraf met ernstig psychisch geweld."
Lees verder

Drie mannen in VS aangeklaagd voor diefstal Eagles-aantekeningen
Het openbaar ministerie van New York heeft dinsdag drie mensen aangeklaagd voor het onrechtmatig bezitten en verkopen van zo'n honderd pagina's met handgeschreven notities en teksten voor het beroemde Eagles-album "Hotel California".
Lees verder

Psychologenvereniging: "Mentaal probleem? Dan hogere premie voor verzekering"
Mensen die een behandeling volgen of volgden bij een psycholoog, komen soms moeilijker aan een verzekering of moeten daar meer voor betalen. Dat zegt psychologenvereniging VVKP in De Morgen.
Lees verder

GOEDKOPER LEVEN. Agnes gaat regelmatig naar de kringloopwinkel: "Zo kan ik 1 keer per jaar een duurdere aankoop doen"
Benzineprijzen, de gasrekening en supermarktprijzen zijn de laatste maanden gestegen en dus nemen heel wat Vlamingen maatregelen om te besparen. Agnes Van Camp (66) uit Lochristi toont ons hoe ze heel wat spullen in een kringloopwinkel in Gent koopt, en dus ook een flinke som geld uitspaart.
Lees verder

"Vormer straalt veel positiviteit en energie uit": blijven of niet, de kapitein blijft graag gezien bij Club (en wordt zondag gewoon in de basis verwacht)
Zijn ingesteldheid is exemplarisch, benadrukte coach Carl Hoefkens bij de start van de voorbereiding. Zo traint en speelt hij momenteel. En zondag staat Ruud Vormer (34) in principe gewoon in de basis tegen AA Gent. Hoe zit het nu met de Nederlandse aanvoerder? De nieuwe T1 van de landskampioen ziet voor Vormer een nieuwe rol. Een situatieschets.
Lees verder