Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 juli 2022

Politie valt vlak voor Tourstart binnen bij wielerploeg Bahrain Victorious

Politie valt vlak voor Tourstart binnen bij wielerploeg Bahrain Victorious

Bahrain Victorious blijft het doelwit van de politie. Na eerdere huiszoekingen maandag bij renners en staf thuis is de Deense politie donderdagmorgen, in alle vroegte, binnengevallen in het hotel van het team in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daar vindt vrijdag de 'Grand Départ' van de Tour de France plaats.

Lees verder

Melikan Kucam ook in beroep veroordeeld voor mensensmokkel en corruptie

Melikan Kucam is donderdagochtend in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel. Kucam verkocht humanitaire visa die hij mocht toekennen aan Syrische vluchtelingen van het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Lees verder

Poetin reageert koel op Finse en Zweedse toetreding tot Navo: 'Ga je gang'

Rusland ziet 'geen probleem' in een eventuele toetreding van Finland en Zweden tot de Navo. Dat heeft president Vladimir Poetin woensdag gezegd. 'We hebben geen problemen met Zweden en Finland zoals we met Oekraïne hebben', zei Poetin tijdens een persconferentie in de Turkmeense hoofdstad Ashgabat.

Lees verder

'Mijn step brengt me sneller rond dan dat ik mijn wagen kan starten'

De nieuwe wetgeving rond elektrische steps treedt op 1 juli in werking. Voor sommigen zijn ze onmisbaar, voor anderen onverantwoord hinderlijk. Wat maakt de splijtzwam op wieltjes zo populair? 'Die vrijheid, daar kan geen tram tegenop.'

Lees verder

Nieuwe huiszoekingen in zoektocht naar vermiste Natacha de Crombrugghe in Peru

In het onderzoek naar de verdwijning van Natacha de Crombrugghe zullen de speurders in Peru opnieuw verhoren afnemen van mogelijke getuigen. Er vinden ook nieuwe huiszoekingen plaats, waaronder in een huis waar ze naar een feestje zou zijn gegaan de avond voor haar verdwijning. Dat schrijft de lokale krant La República.

Lees verder

Van Quickenborne komt tegemoet aan noodkreet magistratuur

Na een vlammende brief van het College van Hoven en Rechtbanken maakt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) geld vrij om versneld 54 vacatures in te vullen, veel meer dan aanvankelijk begroot.

Lees verder

Dode door aardverschuivingen en modderstromen in Oostenrijk

Hevige regenval heeft in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië, in het zuiden van het land, aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt. Het water sleurde bomen en huizen mee en een persoon kwam om het leven.

Lees verder

Hoe The Kid Laroi het van armoede tot wereldfaam schopte

Ed Sheeran vindt hem the biggest star on the planet. Maar geen zorgen als u nog nooit van The Kid Laroi (18) hoorde. De ster van Justin Biebers beste vriend rijst sneller dan het blote oog kan waarnemen. Van de sloppenwijken in Sydney tot het festivalpodium. Afgelopen weekend stelde het piepjonge hitwonder zich op TW Classic al voor aan het Belgische volk en vanavond doet hij dat nog eens op Rock Werchter.

Lees verder

OLT Rivierenhof | Lianne La Havas, een nachtegaal in het Rivierenhof

Het Antwerpse Nachtegalenpark ligt een paar kilometer verwijderd van het openluchttheater in het Rivierenhof, maar dankzij Britse singer-songwriter Lianne La Havas was er gisteren heel wat overlap. Ze stelde er haar bejubelde, zelfgetitelde derde album voor aan een bijzonder toegewijd publiek.

Lees verder

Rechter beslist: op zondag en 's avonds geen padel meer in Brugse club

In een Brugse tennisclub mag 's avonds en op zondag geen padel meer worden gespeeld. Dat heeft de Brugse burgerlijke rechtbank in kort geding beslist na meldingen van geluidsoverlast.

Lees verder

Ook Coquard en Impey kunnen niet starten in Tour door positieve coronatest

Ook Bryan Coquard (Cofidis) en Daryl Impey (Israel-Premier Tech) zullen vrijdag niet starten in de Tour de France. Zij keren onmiddellijk huiswaarts nadat ze positief hebben getest op het coronavirus.

Lees verder

Solocarrière van Deme succesvol afgetrapt

Baggeraar en bouwer van windparken Deme schoot bij zijn beursdebuut meteen 15 procent hoger. Waarom gaat het bedrijf naar de beurs? En is het echt een groen aandeel?

Lees verder

Liberalen en socialisten clashen over pensioenhervorming

Dat staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) de PS onder druk zet voor een ambitieuze pensioenhervorming, pikken de Waalse socialisten niet. 'De pensioenhervorming verdient beter dan uithalen in de pers.'

Lees verder

Rechtbank onbevoegd in zaak waarbij 14-jarige uit het leven stapte na aanranding op kerkhof

De zaak rond zedenfeiten die zich hebben afgespeeld op de Westerbegraafplaats in Gent in mei vorig jaar waarbij het 14-jarige slachtoffer na de feiten uit het leven stapte, moet voor het hof van assisen worden behandeld. Dat oordeelde de Gentse rechtbank die zich donderdag onbevoegd verklaart in de zaak. 'Er is namelijk een causaal verband tussen de zelfmoord en de feiten', klonk het vonnis.

Lees verder

Aandelenbeurzen kennen slechtste eerste jaarhelft in meer dan dertig jaar

De Brusselse aandelenindex Bel20 heeft de op één na slechtste eerste halfjaar achter de rug sinds 2008. Voor de wereldindex, MSCI World, gaat het om de grootste terugval sinds de start van de index in 1990. De strijd tegen de ontspoorde inflatie zorgt voor recessievrees.

Lees verder

Mertens naar derde ronde, Minnen doet stunt niet over

Greet Minnen (WTA 88) is er donderdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de derde ronde op Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen. Landgenote Elise Mertens (WTA 31) deed dat wel.

Lees verder

Jacques Borlée stopt na Parijs 2024 als coach 4x400m

Jacques Borlée zal de 4x400m aflossingsploeg nog leiden tot de Olympische Spelen van Parijs 2024, maar dan houdt hij het voor bekeken. Dat heeft de 64-jarige vader van Kevin, Jonathan en Dylan Borlée donderdag aangekondigd.

Lees verder

Naar Werchter voor … de camping: 'Het is hier leuker dan op de weide'

Voldoende ronkende namen op de affiche van Rock Werchter, maar toch zijn er 'festivalgangers' die alleen voor de camping naar Vlaams-Brabant afzakken. 'Je hebt hier echt alles: vertier, eten, drinken, een feestje ...'

Lees verder

'Door Flanders Technology ben ik voor ingenieur gaan studeren'

Als tiener miste technologie-expert Peter Hinssen nauwelijks een editie van Flanders Technology, die volgens hem een grote impact had op de Vlaamse industrie. 'Een nieuwe editie moet een technologiefestival worden dat zich richt op jongeren.'

Lees verder

Nieuwe wet haalt maakt teruggave koloniaal erfgoed mogelijk

Donderdag stemt het parlement over een nieuwe wet die het mogelijk moet maken voor België om roofkunst uit musea terug te geven aan de voormalige kolonies: 'Wij bepalen niet wat terug moet, maar maken het mogelijk als iets terug moet.'

Lees verder

Wie is Owenn, de onbekendste artiest van Rock Werchter?

Owenn heeft sponsors met namen als Beyoncé en Taylor Swift, en zijn 'Sex was on fire', maar als eerste kennismaking viel zijn optreden licht uit.

Lees verder

Commissie geeft al bijna 1 miljard uit aan consultants

De Rekenkamer is scherp voor de manier waarop de Commissie externe consultants inhuurt. 'Dit garandeert niet ten volle dat ze waar voor haar geld krijgt of dat haar belangen worden beschermd.'

Lees verder

Gynaecoloog uit Torhout insemineerde wellicht met eigen sperma

Een dertiger uit Torhout ontdekte dat het anonieme donorsperma waarmee hij verwekt is, met heel grote waarschijnlijkheid van de fertiliteitsarts zelf kwam. Het is voor het eerst dat zoiets in ons land aan het licht komt.

Lees verder

Navo richt haar pijlen zijdelings op migratie

Hoewel vooral de oorlog in Oekraïne de aandacht van de Navo opeist, wordt in de marge van de top in Madrid ook gewerkt aan andere veiligheidskwesties, zoals migratie.

Lees verder

Flipkens zet met spannende match punt achter haar tenniscarrière op Wimbledon

Kirsten Flipkens (WTA 190) heeft haar laatste wedstrijd in het enkelspel uit haar carrière gespeeld. Tegen de Roemeense ex-winnares Simona Halep verzorgde ze de show op Wimbledon, maar moest ze in twee spannende sets het hoofd buigen.

Lees verder

Hells Angels-boegbeeld Sonny Barger overleden

Barger overleed op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij stond aan de wieg van een van de eerste takken van de motorbende in de jaren '50. Dankzij hem werden de Hells Angels een grote, maar ook beruchte club.

Lees verder

U kunt wel degelijk corona krijgen van uw kat

Voor het eerst hebben onderzoekers kunnen aantonen dat een kat een mens besmet heeft. Al is dat waarschijnlijk geen belangrijke besmettingsroute.

Lees verder

Akkoord over opslag voor ambtenaren

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) bereikt een akkoord met de federale overheidsvakbonden. Het moet nog worden goedgekeurd door de federale regering.

Lees verder

Na de top: Navo is eensgezind en groter, maar de uitdagingen blijven enorm

De Navo-leiders gaan goedgemutst naar huis. Het bondgenootschap toont zich verenigd en is versterkt met Finland en Zweden. Maar de uitdagingen zijn immens, ook vanuit China en Afrika. En wat als Biden van het toneel verdwijnt?

Lees verder

Live Rock Werchter | The War On Drugs: Te koud voor euforie

The War On Drugs heeft op festivals al prachtig de zonsondergang begeleid. Ook in Werchter deed de groep dat mooi, maar net iets minder memorabel.

Lees verder

Podcast | Niet elk techbedrijf beseft dat AI ook creepy kan zijn

Artificiële intelligentie kan ons verder helpen, maar kan soms ook heel creepy zijn. Microsoft beseft dat en stopt met artificiële emotieherkenning, Amazon beseft het nog niet en laat je dan weer de stem van je overleden grootmoeder gebruiken als slimme assistent.

Lees verder

Rock Werchter | The Kid Laroi: 'Eindelijk, een ander publiek!'

De jongste artiest van de affiche mocht The Barn afsluiten op de openingsdag. The Kid Laroi maakte er het feest der verongelijkten van.

Lees verder

Rock Werchter | Pearl Jam: Een messias zonder lakschoenen

Pearl Jam stond al voor de zesde keer als headliner op Rock Werchter, maar dit was wellicht de meest bijzondere: precies 22 jaar geleden traden de grungerockers aan op het Roskilde-festival. Het werd een tragedie.

Lees verder

Trump: Ex-medewerkster die getuigde voor commissie is 'gek'

Cassidy Hutchinson, de kroongetuige van de Capitoolcommissie die Trump dinsdag beschuldigde van fysiek geweld tegen zijn eigen medewerkers, is 'gek' en 'leeft in haar eigen wereld'. Dat vindt althans Donald Trump, zo liet de voormalig president donderdag weten in een interview met de extreemrechtse Amerikaanse televisiezender Newsmax.

Lees verder

Podcast |Abdeslam krijgt levenslang: Parijse lessen voor ons terreurproces

Na een kleine tien maanden is het doek gevallen over wat in Frankrijk 'het proces van de eeuw' genoemd wordt. De hoofdverdachten, onder wie Salah Abdeslam, kregen levenslang.

Lees verder

Niet elk techbedrijf beseft dat AI ook creepy kan zijn

Artificiële intelligentie kan ons verder helpen, maar kan soms ook heel creepy zijn. Microsoft beseft dat en stopt met artificiële emotieherkenning, Amazon beseft het nog niet en laat je dan weer de stem van je overleden grootmoeder gebruiken als slimme assistent.

Lees verder

Ook het aantal overlijdens door corona neemt weer toe

Na een stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames, stijgt nu ook het aantal overlijdens weer. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 21 en 27 juni stierven elke dag gemiddeld zes coronapatiënten, een stijging met 17 procent.

Lees verder

Zonnige ochtend gevolgd door lokale buien

Vrijdagochtend is het op vele plaatsen zonnig, behalve ten zuiden van Samber en Maas. In de loop van de dag wisselen brede opklaringen af met wolkenvelden, met hier een daar een bui. Aan zee wordt het in de namiddag zonniger.

Lees verder

Oekraïners redden hond uit kapotgeschoten appartementsgebouw

Het Russische leger heeft woensdag raketten afgevuurd op de Oekraïense stad Mykolajiv, in het zuiden van het land. Op beelden is te zien hoe de volledige bovenverdieping van een appartementsgebouw vernield is. Hulpverleners haalden zeven slachtoffers vanonder het puin. Ze voerden ook een bijzondere reddingsactie uit voor een bange labrador die op de vierde verdieping vastzat. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder