Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 23 juli 2022

Oproep | Bent u getroffen door de staking van Ryanair?

Oproep | Bent u getroffen door de staking van Ryanair?

Er zijn dit weekend weer een aantal vluchten afgelast door een staking bij vliegtuigmaatschappij Ryanair.  Bent u getroffen en valt ook uw vakantie in het water? Werd u tijdig verwittigd? En hoe is uw ervaring met de klantendienst? Deel uw ervaringen via economie@standaard.be

Lees verder

Spektakel op WK: enorm snelle tijden op 200 meter

Op het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene zijn vorige nacht immens snelle tijden gelopen op de tweehonderd meter. Noah Lyles liep bij de mannen de derde chrono aller tijden, Shericka Jackson bij de vrouwen zelfs de tweede.

Lees verder

Coach vrouwenteam 4x400 meter voelt gebrek aan vertrouwen

Van de Belgian Tornados, de mannenploeg op de 4x400 meter, alleen goed nieuws: het vertrouwen staat in het zenit voor hun WK. Carole Bam, estafettecoach van de Cheetahs (het vrouwenteam), voelt zich minder ondersteund. 'Ik kan mij niet het minste foutje permitteren.'

Lees verder

Ongeziene beelden van Trumps speech na bestorming Capitool: 'Ik wil niet zeggen dat de verkiezingen voorbij zijn'

De Capitoolcommissie legde donderdag nieuw bezwarend bewijsmateriaal op tafel tegen toenmalig president Donald Trump. Outtakes van de speech die Trump gaf op 7 januari tonen hoe hij weigerde het script te volgen.

Lees verder

Man bidt twee uur naast lichaam van overleden zoon

Een man die rouwt naast het lichaam van zijn overleden zoon omvat het onnoemelijk leed dat de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt. De jongen overleed toen het centrum van Charkov op woensdag werd gebombardeerd. Zijn 15-jarige zus werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. 

Lees verder

Wielrenner Miguel Angel Lopez op non-actief na arrestatie in drugsdossier

De Colombiaan Miguel Angel Lopez, wielrenner bij Astana, is volgens de Spaanse wielerwebsite Ciclo21 donderdag staande gehouden op de luchthaven van Madrid op verdenking van drugshandel. Het Kazachse wielerteam zette hem vrijdag alvast op non-actief, in afwachting van verdere ontwikkelingen, zo bevestigde Astana in een korte mededeling.

Lees verder

Stierenrennen eist drie slachtoffers

In Valencia zijn woensdag drie personen overleden aan ernstige verwondingen die ze hadden opgelopen tijdens het stierenrennen. Dat vormt jaarlijks een belangrijk onderdeel van populaire festiviteiten in de regio.

Lees verder

Tanken wordt vanaf morgen wat goedkoper

Benzine, diesel en stookolie worden vanaf zaterdag goedkoper. Dat meldt de FOD Economie. Diesel zakt het sterkst, met 6 cent per liter.

Lees verder

Metro met tweehonderd reizigers aan boord vat vuur in Verenigde Staten

Een metrostel nabij de Amerikaanse stad Boston is donderdag in brand gevlogen. Tweehonderd reizigers werden geëvacueerd. De brand ontstond nadat een metalen strip voor elektrocutie zorgde.  

Lees verder

Bosbrand in Spanje veroorzaakt door Nederlands herbebossingsbedrijf

De bosbrand die maandag uitbrak in Spanje is het gevolg van werkzaamheden door Land Life. Dat meldt het Nederlandse herbebossingsbedrijf in een persbericht.

Lees verder

Drama bij kanovaren op Veluwemeer: meisje (7) gered, maar moeder, vader en zusje (5) dood aangetroffen

Een Duitse man en vrouw en hun 5-jarige dochtertje hebben een kano-ongeluk op het Veluwemeer in Nederland donderdag niet overleefd. Hun 7-jarige dochtertje kon zich vastklampen aan een boei, zij ligt in het ziekenhuis.

Lees verder

'We leggen de lat voor mensenrechten telkens lager'

In de zomerse hitte slapen tot honderd asielzoekers elke dag op straat. Nieuwbakken staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) beloofde verandering en die kan er volgens middenveldorganisaties niet snel genoeg komen: 'We zien elke dag mensen aftakelen.'

Lees verder

Tour ligt even stil door protestactie

De negentiende rit in de Ronde van Frankrijk is even stilgelegd door een protestactie. Het oponthoud duurde slechts enkele minuten.

Lees verder

Japanse bevolking protesteert tegen staatsbegrafenis van Abe

Op 27 september zal in Japan een staatsbegrafenis gehouden worden voor ex-premier Shinzo Abe. Hij werd twee weken geleden op straat neergeschoten. De begrafenis zal gefinancierd worden door belastinggeld en dit leidde tot protesten bij de bevolking.

Lees verder

Staking bij Ryanair: al zeker 69 vluchten geschrapt dit weekend, mogelijk nog meer

De staking van de Belgische piloten bij Ryanair dit weekend treft duizenden passagiers. Voor velen van hen is het nog onduidelijk of hun vlucht zal vertrekken of niet.

Lees verder

Paniek in Gent-Sint-Pieters nadat man tijdens vechtpartij bewusteloos onder trein is beland

Op sociale media zijn beelden opgedoken van een zware vechtpartij in het station Gent-Sint-Pieters tussen vier jongeren in bloot bovenlijf. Eén man verliest na een kniestoot het bewustzijn en belandt onder de trein. De federale politie heeft een onderzoek geopend en probeert de daders op te sporen.

Lees verder

Alles wat je moet weten over het princiepsakkoord tussen regering en Engie: blijft het licht nu branden na 2026?

De Belgische regering sloot een princiepsakkoord met Engie over de verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Blijft het licht nu zeker branden?

Lees verder

Waalse vaccinatiecampagne gaat van start op 5 september

De volgende boostercampagne tegen Covid-19 zal in Wallonië starten in de week van 5 september. Dat heeft Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) vrijdag gezegd.

Lees verder

Vrouwelijke clubteams in Fifa 23

Gamefabrikant EA Sports, de ontwikkelaar van Fifa, het meest populaire virtuele voetbalspel ter wereld, heeft de trailer voor de nieuwe editie (Fifa 23) aan het publiek voorgesteld. Daarin vielen heel wat veranderingen op te merken.

Lees verder

Ed Sheeran bouwt feestje in The Jane in Antwerpen

Mensen die donderdagavond een tafel gereserveerd hadden in sterrenrestaurant The Jane waren in het gezelschap van popster Ed Sheeran. Na zijn maaltijd gaf hij er een klein optreden. Sheeran is in het land om vrijdag en zaterdag op te treden in het Koning Boudewijnstadion.  

Lees verder

Lessen uit het euthanasieproces: controle faalde op alle niveaus

Het is altijd lastig om met de blik van vandaag naar feiten van meer dan tien jaar geleden te kijken. Toch zijn er lessen te trekken uit het eerste Belgische euthanasieproces, vinden twee psychiaters en drie bio-ethici.

Lees verder

Rusland vindt te weinig 'oorlogsvrijwilligers'

Ondanks zijn grote bevolking kampt Rusland met een tekort aan rekruten. Maar een algemene mobilisatie zou problemen aan het thuisfront opleveren. 'Niemand wil vechten.'

Lees verder

Hoe verduister je een kanon van honderd kilo?

De politie van Parijs heeft er een hele kluif aan: twee kanonnen uit het Musée de l'Armée zijn spoorloos. En hoewel er klacht wegens diefstal werd ingediend, zijn ze misschien 'gewoon' verloren geraakt.

Lees verder

Jamie Lee Curtis kent vele eretitels:Screamqueen, Hollywoodicoon en provocateur

Jamie Lee Curtis is opnieuw te bewonderen op het grote scherm. Met de absurde film Everything everywhere all at once voegt ze een nieuw hoofdstuk toe aan haar kleurrijke carrière.

Lees verder

Vlaamse superfan van Bruce Springsteen: 'Plots kostten onze kaartjes 1.350 dollar'

Kopen we straks concerttickets net als ­hotelreservaties of vliegtuigtickets? Waarbij de prijs bepaald wordt door de vraag? In de VS doet Ticketmaster het al een tijdje. En door die 'dynamische prijszetting' betaalde je gisteren ver voorbij de 1.000 dollar voor een staanplaats van een show van Bruce Springsteen, met uitschieters tot 4.000 dollar.

Lees verder

Zinkgat opent in ingebouwd zwembad waardoor man verdrinkt

Een bedrijfsfeestje in Israël kende een dramatische afloop toen plots een zinkgat ontstond in het zwembad. Een man verloor het leven toen hij samen met het water het gat werd ingesleurd.

Lees verder

Graanexport uit Oekraïense havens kan hervatten, maar het akkoord is geen staakt-het-vuren

Rusland en Oekraïne hebben vrijdag een overeenkomst ondertekend om de havens aan de Zwarte Zee opnieuw open te stellen voor de uitvoer van graan. Dat moet ervoor zorgen dat een internationale voedselcrisis door de Russische invasie kan worden afgewend. Toch betekent het beklonken akkoord geen staakt-het-vuren voor de oorlog in Oekraïne.

Lees verder

Zeven doden, onder wie vier kinderen, bij Russische aanvallen in Syrië

Na maanden van relatieve rust in Noordwest-Syrië zijn minstens zeven mensen overleden ten gevolge van Russische luchtaanvallen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten op vrijdag.

Lees verder

Franse vrouw (26) die voor Gentse Capitole crashte moet in september voor rechter

Aan de Gentse buurt Zuid is donderdag een auto met een Franse nummerplaat aan hoge snelheid gecrasht, vlak voor de Capitole. De bestuurster werd gedagvaard in snelrecht en moet in september voor de rechter komen. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen vrijdag.

Lees verder

Toestand van Biden 'verbeterd' sinds positieve coronatest

De gezondheidstoestand van de Amerikaanse president Joe Biden is er sinds zijn positieve coronatest donderdag op verbeterd. Dat heeft zijn persoonlijke arts vrijdag gezegd in een verklaring die door het Witte Huis werd vrijgegeven.

Lees verder

Bekijk het maar

Niets maakt wielrenners zo bloednerveus als de wind, de geniepigste spelbreker en hartenkliever die er bestaat.

Lees verder

Opnieuw risico op storm of wateroverlast: overheid nummer 1722

Het nummer 1722 voor niet-dringende interventies door de brandweer wordt geactiveerd. Dat heeft de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken vrijdag gemeld, nadat het KMI had gewaarschuwd voor slecht weer.

Lees verder

Groen neemt bocht, maar laat zich geen complexen aanpraten

Als er één dossier was dat Groen wilde realiseren in de federale regering, dan wel de kernuitstap. Voor 2036 komt daar niets van in huis. De partij houdt de rangen voorlopig goed gesloten en bijt door de zure appel heen.

Lees verder

Brusselse rechtbank verbiedt Belgische staat voorlopig om Assadi aan Iran uit te leveren

Het hof van beroep van Brussel heeft de Belgische staat vrijdagavond met een beschikking verboden om de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi uit te leveren aan Iran. Hij werd vorig jaar in ons land tot twintig jaar cel veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs.

Lees verder

Man met geweld uit woning in Brugge meegenomen en gegijzeld

In Brugge is dinsdag een man met geweld meegenomen uit zijn woning. Zo bevestigt het parket van West-Vlaanderen. Volgens verschillende media zou het om een gijzeling gaan en werd de man toen meegenomen naar een appartement in Izegem. Het parket bevestigt enkel dat er vier personen zijn aangehouden.

Lees verder

Vier kinderen gedood bij ontploffing van mijn in Jemen

In Jemen zijn vier kinderen tussen de 10 en 15 jaar oud om het leven gekomen bij de ontploffing van een mijn. Dat gebeurde in de stad Hodeida, in het westen van het land, zo hebben een medische bron en de vader van twee van de slachtoffers gemeld.

Lees verder

VW-topman Diess vertrekt, Porsche-topman Blume volgt hem op

Volkswagen-topman Herbert Diess stapt op. De topman is dat overeengekomen met de raad van toezicht van het bedrijf, zo melde Volkswagen vrijdagavond onverwacht. Porsche-topman Oliver Blume zal Diess opvolgen als hoofd van Volkswagen.

Lees verder

Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon schuldig aan obstructie van onderzoek naar bestorming Capitool

Steve Bannon, een voormalige adviseur en vertrouweling van ex-president Donald Trump, is vrijdag schuldig bevonden aan obstructie van het onderzoek naar de bestorming van het Amerikaanse Capitool. Hij riskeert tot twee jaar cel.

Lees verder

Rusland laat Oekraïens graan dan toch gaan

Vijf maanden na het begin van de Russische invasie kan Oekraïne weer graan exporteren met zeeschepen via de Zwarte Zee. Daarvoor was een akkoord met Rusland, de VN en Turkije nodig.

Lees verder

Johnny Depp gaat in hoger beroep in zaak met Amber Heard

Hollywoodacteur Johnny Depp is in hoger beroep gegaan in de rechtszaak met zijn ex-vrouw Amber Heard. De actrice kreeg bijna 2 miljoen euro in de zaak die door Depp werd gewonnen, maar daar is de acteur niet blij mee. Vorige week ging Heard ook in hoger beroep.

Lees verder

Tienkoppig Standard pakt in seizoensopener punt tegen AA Gent

Standard en AA Gent hebben vrijdag in de opener van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League de punten gedeeld. De Luikenaars speelden na rood voor Alexandro Calut 75 minuten met een man minder, maar sleepten in het slot een punt uit de brand (2-2).

Lees verder

Red Flames kunnen in kwartfinale net niet stunten tegen Zweden

Geen halve finale voor de Red Flames. Op de ergst moge­lijke manier gingen ze onderuit tegen Zweden. In de 92ste minuut maakte Linda Sembrant de 1-0. Zo komt er geen kers op de taart voor de Belgen, die wel met opgeheven hoofd naar huis kunnen. Voor het eerst in hun geschiedenis speelden ze de kwartfinale van een EK en daarin hielden ze 91 minuten lang de nummer twee van de wereld in bedwang.

Lees verder

Brutaal einde voor Red Flames

Het sprookje van de Red Flames op het EK is voorbij. 91 minuten hielden ze stand tegen een sterker Zweden, maar in de blessuretijd moest een sterke doelvrouw Nicky Evrard zich gewonnen geven.

Lees verder

Waar staan trajectcontroles, en waar komen er nog?

Vlaanderen is ambitieus in de plaatsing van camera's voor trajectcontroles. De voorbije jaren verschenen aan hoog tempo portalen met zo'n slimme camera's. Maar door problemen op het federale niveau liggen ze nog niet allemaal aan.

Lees verder

Gebakken boontjes met tofoe op z'n allerbest

Als je boontjes hard bakt, krijgen ze een ander karakter, dat goed werkt in oosters getinte, kruidige gerechten. Deze combinatie met pinda's, gemarineerde tofoe en rijst is een (vegan) feestmaal om u tegen te zeggen.

Lees verder

Couscous van Wim Lybaert

Dit pareltje deelde Wim Lybaert toen De Standaard Magazine hem in 2016 naar zijn favoriete zomerrecept vroeg. Hij kreeg het op zijn beurt van zijn nonkel Jan, vertelde hij erbij, 'de beste kok die ik ken'. Dit is niet de snelste weg naar een schaal vegetarische couscous, en net daardoor is het zo'n overtuigend recept: elke groente wordt apart klaargemaakt, zodat ze echt kan schitteren in het eindresultaat.

Lees verder

Gebakken aubergine à la Pascale Naessens

Dit recept voor aubergines deelde Pascale Naessens bij het verschijnen van haar boek Ik eet zo graag. 'Onwaarschijnlijk lekker' schreef ze erbij. 'De krokante halloumi en noten combineren zalig met de crèmeachtige aubergine.'

Lees verder

Kruidige salade met pruimen

Elk soort steenfruit doet het goed in deze salade, schrijft auteur Yvette van Boven bij dit recept. 'Kersen in de zomer, of nectarines, nee, wacht: zelfs lekkere parten kanteloepmeloen zouden hier ook niet in misstaan.' Maar hoe mooi is het dat ze de eer hier laat aan pruimen, misschien wel de meest onderschatte fruitsoort ter wereld.

Lees verder

Fattoush, een salade waaraan iets te beleven valt

Fattoush is een frisse salade die uitblinkt in knapperigheid. Zelfs op de heetste zomerdagen knap je ervan op. In Libanon en menig ander Midden-Oosters land wordt de salade gemaakt met geroosterd platbrood van de dag voordien en op tafel gezet als bijgerecht. Maar als avondmaal doet deze kruidige salade met verkoelende komkommer en krokante radijsjes het net zo goed.

Lees verder

IJsthee met perzik, de verfijnde versie

'Ik hou ervan wanneer een recept zo makkelijk is dat je het nauwelijks nog een recept kunt noemen. Vooral op hete zomerdagen, wanneer het te warm is om te koken', schreef onze receptenauteur Johanna Goyvaerts bij dit drankje. 'Ik hou ook van perziken, vanwege hun ietwat decadente, fluwelen velletje. In dit drankje komen ze allebei samen. Omdat je geen warm water gebruikt om de thee te zetten, maar hem een nachtje in de koelkast laat trekken, komen de smaakstoffen trager vrij en krijg je een milde, minder bittere en frisse smaak. Wie echt lui is, kan de perziken gewoon achterwege laten, dat doe ik soms ook.'

Lees verder

Mosselpot met tomaten

Zijn dit mosselen met tomaten of tomaten met mosselen? Allebei geven ze dit superzomerse mosselpotje kracht, karakter en schoonheid: wat een feest. Als ondersteunende smaakmaker gaat er gerookt spek bij, dat je desgewenst kunt vervangen door een flinke snuf gerookt paprikapoeder en een extra scheut olijfolie.

Lees verder

Wat eten we volgende week? De zonnigste mosselen, en couscous van Wim Lybaert

Wie houdt van lokale groenten en fruit, huppelt deze tijd van het jaar weleens de keuken in: zoveel nieuwe oogst, en het feest duurt nog tot in september. Voor dit lijstje selecteerde ik ideeën om te blijven variëren met wat de moestuin of de groenteboer brengt – wie weet zitten er nieuwe zomerklassiekers tussen. Heb je zelf een recept dat elke groenteliefhebber zou moeten kennen? Mail het gerust naar dorien.knockaert@standaard.be, dan kan ik het in een van de volgende afleveringen delen.

Lees verder

Eerst zon, daarna wolken

Na een zonnig begin van de dag drijven er in de loop van zaterdag stapelwolken over het land. Op sommige plaatsen kan er een bui vallen. Het kwik gaat tot 22 graden aan zee en in de Ardennen en tot 25 à 26 graden elders. Dat zegt het KMI.

Lees verder

Sydney McLaughlin loopt sensationeel wereldrecord op 400 meter horden

De Amerikaanse Sydney McLaughlin heeft op het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene met een sensationeel wereldrecord (50.68) het goud veroverd op de 400 meter horden.

Lees verder

Ed Sheeran: de band in een bijrol

Ed Sheeran was alles wat je van Ed Sheeran verwachtte. Grappig, vakkundig, aaibaar. En steeds vooral een one-man-band.

Lees verder

Dirigent Stefan Soltész sterft tijdens optreden in München

De Oostenrijkse dirigent Stefan Soltész is vrijdagavond tijdens een voorstelling in het Nationaal Theater van München in elkaar gezakt en overleden. De Beierse Staatsopera bevestigde niet lang na het incident met 'afschuw en groot verdriet' het overlijden van de 73-jarige dirigent.

Lees verder

'Vanaf vandaag krijgen we typisch Belgisch zomerweer, iedereen gaat weer kleren dragen'

Er passeerden deze week alweer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder