Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 11 juli 2022

Oekraïne roept inwoners in zuiden op te evacueren voor tegenaanval op bezette gebieden

HLN
Oekraïne roept inwoners in zuiden op te evacueren voor tegenaanval op bezette gebieden
Inwoners van de regio's Cherson en Zaporizja in het zuiden van Oekraïne moeten zo snel mogelijk geëvacueerd worden, zei de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek op de nationale televisie. Oekraïne is van plan tegenaanvallen uit te voeren in de deels door Rusland bezette gebieden.
Lees verder

"Zeges in Londen komen altijd op belangrijk moment in mijn carrière": Djokovic verslaat Kyrgios en boekt zevende Wimbledon-titel
Vierde Wimbledon-titel op rij voor Novak Djokovic die de Nick Kyrgios-show (een beetje) het zwijgen oplegde. Met zijn 21ste grandslamzege, een zevende triomf in Londen, komt de Serviër in het kielzog van Rafael Nadal (22). Jammer dat hij waarschijnlijk niet kan meedoen aan de U.S.Open.
Lees verder

Fan filmt hoe woedende rapper Snelle biergooiende man in publiek toespreekt: "Er komt bier op een apparaat. Geloof mij vriend, daar moet jij heel lang voor werken"
De Nederlandse rapper Snelle heeft gisteravond kort zijn optreden gestaakt nadat er bier richting het podium werd gegooid. Een fan filmde hoe Snelle de dader in het publiek toesprak: "Er komt hier bier op een apparaat - geloof mij vriend, daar moet jij heel lang voor werken.''
Lees verder

Resultaten van Covid-tests stromen binnen: geen nieuwe coronagevallen bij ploeg Pogacar, ook Van Aert en co testen negatief
Het wordt bibberen en beven voor de Tourploegen. Vandaag ondergingen alle renners een Covid-test. De resultaten van de testronde stromen intussen binnen. Een positief coronageval is er nog niet gemeld.
Lees verder

Resultaten Covid-tests stromen binnen: geen nieuwe coronagevallen bij ploeg Pogacar, ook Van Aert en co negatief
Het wordt bibberen en beven voor de Tourploegen. Vandaag ondergingen alle renners een Covid-test. De resultaten van de testronde stromen intussen binnen. Een positief coronageval is er nog niet gemeld.
Lees verder

Wielrenner die op hondje inreed is geïdentificeerd en al verhoord, baasje reageert: "Hoop op gerechtigheid"
De wielrenner die vrijdagnamiddag op een aangelijnde hond inreed in Zutendaal, is geïdentificeerd. Dat zegt Hatice Kör, het baasje van de hond. Ze kreeg de bevestiging van de lokale politie.
Lees verder

Onlusten in centrum Brussel nadat wagen in brand gestoken werd: politie met waterkanon aanwezig, negen amokmakers opgepakt
In het centrum van Brussel is het zondagavond een tijdlang onrustig geweest nadat een wagen in brand gestoken werd. De politie was massaal aanwezig. Uiteindelijk werden negen onruststokers opgepakt.
Lees verder

Britse buitenlandminister Liz Truss officieel kandidaat om Boris Johnson op te volgen
Na berichten in Britse media heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zich zondag officieel kandidaat gesteld om Boris Johnson op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en premier. Dat schrijft The Daily Telegraph. Ook parlementslid Rehman Chishti stelt zich kandidaat, meldt hij in een video op Facebook. Dat brengt het totale aantal deelnemers aan de opvolgingsrace op elf.
Lees verder

Zelensky: "Russische moordenaars zullen hun straf niet ontlopen"
Oekraïne zal de verantwoordelijken voor de Russische raketaanval op een flat in de stad Chasiv Yar vinden en voor het gerecht brengen. Dat zegt de Oekraïense president Zelensky. "Geen enkele Russische moordenaar zal zijn straf ontlopen", zei Zelensky zondagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.
Lees verder

Israël onderzoekt mogelijk massagraf uit Zesdaagse Oorlog
Israël gaat onderzoek doen naar een mogelijk massagraf met tientallen lichamen van Egyptische commando's die zijn omgekomen tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Demissionair premier Yair Lapid maakte dit zondag bekend na een telefoongesprek met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.
Lees verder

Automobilist kruipt zelf uit volledig verhakkelde Audi RS Q8 na duik in gracht Hooglede
In de nacht van zondag op maandag is een automobilist als bij wonder nog zelf uit zijn volledig vernielde Audi RS Q8 – nieuwprijs zo'n 200.000 euro – gestapt. Dat gebeurde na een zware klap in de gracht op de weg tussen Handzame (Kortemark) en Sint-Jozef de Geite (Hooglede).
Lees verder

Honderden mensen ingesneeuwd in Andesgebergte tussen Argentinië en Chili
In het Andesgebergte op de grens tussen Argentinië en Chili zitten zeker vierhonderd mensen vast door een sneeuwstorm. Onder de ingesneeuwde mensen zijn behalve dorpelingen ook veel vrachtwagenchauffeurs en toeristen, aldus de autoriteiten in de twee Zuid-Amerikaanse landen.
Lees verder

Leersteun vervangt vanaf 1 september 2023 het M-decreet
De Vlaamse regering heeft vrijdag groen licht gegeven voor het leersteundecreet, dat vanaf 1 september 2023 het M-decreet zal vervangen. Doelstelling van het decreet is om de beste plaats te zoeken voor elke leerling, met welke beperking dan ook: in het gewoon onderwijs als het kan, in het buitengewoon onderwijs als dat nodig is. Dat maakt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vandaag bekend. De Vlaamse regering trekt voor het leersteundecreet jaarlijks 195 miljoen euro uit.
Lees verder

Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries op extra zitting
Bij de rechtbank in Amsterdam vindt vandaag een extra zitting plaats in de strafzaak tegen de twee verdachte uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries. De rechtbank heropent het onderzoek, omdat er vorige week nieuwe stukken zijn ingestuurd door het Openbaar Ministerie. Tegen de verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (36) is op 7 juni een levenslange gevangenisstraf geëist.
Lees verder

Ouders van superknecht Nathan Van Hooydonck apetrots na exploot in Tour: "Teruggevochten na zwaar verlies in privéleven"
Van de hel, via één enkele Touretappe, recht naar de hemel. Vorig jaar verloor Nathan Van Hooydonck (26) zijn pasgeboren zoontje Thiago. "Daags na de begrafenis zat ik alweer op de fiets", zei hij toen. Niet voor niets, want zijn beulenwerk leverde kopman Wout van Aert zaterdag een nieuwe ritzege op. "Je moet het maar doen", zeggen Nathans ouders.
Lees verder

Man (26) bekent moord op zakenman, maar komt toch vrij vóór zijn proces: "Dat snapt toch niemand?"
Nog geen twee jaar geleden stierf zakenman Frank Goes (54) op straat in Jette, na een messteek recht in zijn hart. Een 24-jarige bekende schuld, maar is nu al weer vrij. Het Brusselse gerecht oordeelde zopas dat ze hem niet eens meer moeten kunnen volgen met een enkelband. "Welk signaal wil Justitie daarmee geven?", vragen de vrouw en zoon van het slachtoffer. "Dat is eigenlijk zeggen: iemand doden is niet zo erg."
Lees verder

Laurent is 12 en al afgestudeerd als master in de kwantumfysica: "Ik vond het niet eens zo moeilijk"
Amper twaalf jaar oud zijn. En toch al afgestudeerd zijn aan de universiteit. Klinkt onmogelijk, maar niet voor Laurent Simons uit Antwerpen. De jongen haalde z'n master in de kwantumfysica en bereidt zich nu voor op een doctoraat. "Ik heb m'n maximum nog niet bereikt, mijn grenzen liggen hoger."
Lees verder

Slangen op maandag. Zou het niet mooi zijn als de Vlaamse feestdag ooit een feest van verbondenheid en herkenning zou worden?
Ze zullen hem misschien niet temmen, maar hoe fier is de Vlaamse Leeuw? Wat wordt er op de Vlaamse feestdag feitelijk gevierd? Hier en daar scandeert men dat het pas een échte feestdag zou zijn als iedereen kan genieten van een vrije dag. Feestelijk uitslapen? Zou het niet de zoveelste betekenisloze feestdag zijn, een dag die een werkend mens liever naar eigen keuze zou inzetten? Niet dat de bevolking zoveel warmer loopt voor de Belgische feestdag. Er is blijkbaar gewoon weinig animo om de verbondenheid met land of regio te vieren.
Lees verder

Besparing bij 'zwaantjes' leidt deze zomer tot kleinere pakkans bij alcohol- en flitscontroles: "We mogen enkel nog flitsen als iedereen 's morgens in de file staat"
"Geen goed nieuws" en "geen goed signaal" noemt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde de besparingen bij de Wegpolitie, waardoor deze zomer ook alcohol- en flitscontroles sneuvelen. "Het is nochtans zó belangrijk dat er niet alleen wordt gesensibiliseerd, maar óók gecontroleerd", zegt hij. "De pakkans moét behouden blijven."
Lees verder

Welke hitte komt er op ons af? Weerman David Dehenauw voorspelt: "Het wordt warm en zomers, maar geen 40 graden"
We staan aan de vooravond van een reeks zeer warme tot tropische dagen. Maar 44 graden zoals een Amerikaanse weermodel voorspelt, dát komt niet op ons af.
Lees verder