Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 3 juli 2022

Neuhaus moet chocoladeproductie tijdelijk stilleggen door besmetting bij Callebaut

Neuhaus moet chocoladeproductie tijdelijk stilleggen door besmetting bij Callebaut

De Belgische chocolatier Neuhaus heeft zijn productie tijdelijk stilgelegd. Dat is het gevolg van de ontdekking van salmonella in een lot bij chocoladeproducent Barry Callebaut in Wieze.

Lees verder

Democraten halen in eerste week na annulering Roe v. Wade 80 miljoen dollar binnen

De annulering van het federale recht op abortus in de Verenigde Staten mag dan wel een grote politieke nederlaag zijn voor de Democraten, de partij ziet wel een sterke toename van de financiële steun. In een week tijd hebben de Democraten en organisaties de partij steunen meer dan 80 miljoen dollar (ruim 76 miljoen euro) opgehaald, schrijft het Amerikaanse persagentschap Associated Press.

Lees verder

Universiteit Maastricht maakt winst op teruggevonden losgeld

Een deel van het losgeld dat de Universiteit Maastricht in 2019 betaalde aan criminele hackers is teruggevonden. Dankzij een gelukkige timing zijn die betaalde cryptomunten meer waard geworden dan bij de betaling.

Lees verder

Noorse kustwacht bevrijdt walvis die in touwen verstrikt raakte

De Noorse kustwacht heeft een walvis kunnen bevrijden die verstrikt raakte in enkele touwen van een boei. Het dier werd gespot door een ferry terwijl het aan de oppervlakte van de Barentszzee dreef. Volledig uitgeput, bleef de walvis opmerkelijk rustig terwijl de kustwacht de touwen lossneed. Bekijk de bevrijding van de gigant in bovenstaande video.  

Lees verder

Vond u de 10 vruchten?

De Standaard Magazine neemt een zomerpauze tot 3 september, maar veel lezers hebben de tien vruchten in de zoekprent van Mat nog niet gevonden, en twee maanden wachten op een ontknoping zou wel erg lang zijn. Hier volgen de oplossingen. Fijne vakantie!

Lees verder

Aardverschuiving slokt dorp in Peru op

Een aardverschuiving in Chavin de Huantar in Peru heeft haast een volledig dorp opgeslokt. Op beelden is te zien hoe het dorp verdwijnt in een wolk van stof. Zeker 200 woningen raakten beschadigd. Bekijk de beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Het festivaldutje, op een bedje van bier en gelukzaligheid

De zon boven Rock Werchter ontrolt een warm dekentje waaronder bezoekers zich overgeven aan een festivaldutje. Op een bedje van bier en gelukzaligheid, door de zwaarste bassen heen. Even peilen naar het middaghumeur.

Lees verder

Passagier filmt hoe cruiseschip ijsberg raakt in Alaska: 'Dit is Titanic 2.0'

Enkele passagiers van het cruiseschip Norwegian Sun konden hun ogen niet geloven toen hun schip tegen een kleine ijsberg aan voer. Enkele passagiers waren ervan overtuigd dat ze op een tweede Titanic verzeild waren geraakt. Bekijk de botsing met de ijsberg in bovenstaande video. 

Lees verder

Kernkabinet afgelopen zonder akkoord over hervorming

Het kernkabinet over de pensioenhervorming is afgelopen. De federale topministers zijn door alle voorstellen gegaan en hebben die 'technisch verfijnd', klinkt het in de omgeving van premier Alexander De Croo. Een akkoord zat er nog niet in. Wellicht wordt maandagavond verder vergaderd.

Lees verder

Wilders clasht met Rutte: 'Verdraai mijn woorden niet!'

Tijdens het debat over de boerenprotesten in de Tweede Kamer in Nederland ging het er hevig aan toe tussen minister-president Rutte en Geert Wilders (PVV). Wilders verweet Rutte zijn woorden en die van Rutte zelf te verdraaien.

Lees verder

Oekraïne: 'Rusland gooit fosforbommen op Slangeneiland'

Oekraïense autoriteiten beschuldigen Rusland van het gebruik van fosforbommen op Slangeneiland. Kiev deelde beelden op hun sociale media die dat volgens hen bewijzen. Nochtans hadden de Russische troepen gisteren aangekondigd dat ze zich van het eiland zouden terugtrekken. Fosforbommen veroorzaken extreem veel brand. Er is niet enkel een ontploffing, maar ook een vuurbal die voor meer brand en vernieling zorgt. 

Lees verder

Rock Werchter | Metallica: roepen, lawaai maken en liefde prediken

De wei van Rock Werchter had al veel tegenvallers moeten trotseren - de coronagerelateerde afzegging van Greta Van Fleet, een drieste wolkbreuk, de passage van The Kid Laroi - maar van één groot onheil bleef ze wel gespaard: Metallica moest niet passen.

Lees verder

Vijf metissenkinderen in beroep tegen vrijspraak Belgische staat

Vijf 'metissenvrouwen' - allemaal kinderen van Congolese moeders en Belgische vaders - gaan in beroep tegen een uitspraak van de burgerlijke rechtbank van Brussel dat de Belgische staat niet schuldig is aan misdaden tegen de menselijkheid.

Lees verder

Chauffeur van truck met dode migranten in Texas wist niet van kapotte airco

De vermoedelijke chauffeur van een vrachtwagen in Texas waarin maandag tientallen dode migranten werden aangetroffen, wist niet dat de airconditioning in de laadruimte waar de migranten zich ophielden kapot was. Een helper van de man heeft dat gezegd tegen een informant van de Amerikaanse immigratiedienst ICE en de lokale politie.

Lees verder

Valverde in ziekenhuis na aanrijding op training

De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde is tijdens een training aangereden door een automobilist. Ook twee andere fietsers, die op pad waren met de Movistar-kopman, werden aangereden. De automobilist reed na het ongeluk door.

Lees verder

15 vluchten geannuleerd en 175 vertraagd door staking bij Ryanair in Spanje

Door de staking bij de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair zijn er in Spanje zaterdag 15 vluchten geannuleerd en 175 vluchten liepen vertraging op. Dat melden Spaanse media.

Lees verder

Kersvers Belgisch kampioene Kim de Baat loopt meerdere breuken op na val op hoogtestage

Kim de Baat heeft haar eerste week als Belgisch kampioene wielrennen in mineur afgesloten. De 31-jarige Oudenaardse is tijdens een hoogtestage in La Plagne met haar team Plantur-Pura zwaar ten val gekomen. De Baat brak daarbij haar sleutelbeen en meerdere ribben, zo maakte de ploeg zaterdag bekend.

Lees verder

Wout van Aert neemt geel over van Lampaert

Wout van Aert is de nieuwe drager van de gele trui in de Ronde van Frankrijk. Van Aert werd tweede in de eerste rit in lijn en kreeg daarvoor zes seconden bonificatie.

Lees verder

Rock Werchter | Måneskin heeft alweer een festival gewonnen

Dertig jaar geleden waagde Rock Werchter een gok door van Metallica de eerste metalheadliner van een rockfestival te maken. Met Eurovisiesongfestival-winnaar Måneskin doorbrak het festival een nieuwe barrière.

Lees verder

's Werelds nummer één Iga Swiatek uitgeschakeld op Wimbledon

De Française Alizé Cornet (WTA 37) heeft zaterdag voor een verrassing van formaat gezorgd op Wimbledon. Ze schakelde in de derde ronde de Poolse Iga Swiatek, het nummer één van de wereld, uit. Na een uur en 32 minuten stond de 6-4, 6-2 eindstand op het scorebord in Londen.

Lees verder

Zanger Goldband breekt hielbeen tijdens optreden op Rock Werchter

Goldband was amper begonnen aan zijn openingsset op de Main Stage van Rock Werchter of het gaat al mis: bij een sprong van het podium ging zanger Boaz Kok door zijn enkel - toevallig net tijdens het toepasselijke nummer 'Noodgeval'.

Lees verder

Een Hollands sprookje en het geel dat Belgisch blijft

Véél blije gezichten in Nyborg, en ze spraken allemaal Nederlands. In een chaotische sprint leek Wout van Aert op weg naar de zege, maar Fabio Jakobsen nog onweerstaanbaar over hem heen. De haast doodgewaande Nederlander schrijft een sprookje in het land van Andersen.

Lees verder

De Wever haalt opnieuw uit naar federale regering: 'Onhoudbaar en onaanvaardbaar'

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in een toespraak op het zomerfeest van zijn partij niet voor het eerst uitgehaald naar de federale regering. Het begrotingstekort, de belastingdruk en het koopkrachtverlies zijn 'onhoudbaar en onaanvaardbaar', klonk het in Mechelen.

Lees verder

Witte mars voor 19-jarige jongen die werd gedood door ex-partner van zijn moeder

In Merksplas hebben zaterdag zo'n duizend mensen deelgenomen aan een witte mars ter herdenking van de 19-jarige Jarne, die vorig weekend werd gedood door de ex-partner van zijn moeder.

Lees verder

Rock Werchter | Twenty One Pilots doet er alles aan om de code van de pop te kraken

Twenty One Pilots is een bizarre groep. Iedereen kan wereldhit 'Blurryface' meeneuriën, maar waag het niet hen een onehitwonder te noemen. Achter die oorwurm schuilt een duo dat al meer dan tien jaar lang aan de weg timmert en een hondstrouw publiek heeft opgebouwd.

Lees verder

Weerbericht | Zonnige periodes, maar geleidelijk meer wolken

Zondag gaat van start met zonnige periodes en enkele wolkenvelden, met vooral in het westen van België al vrij veel wolken.

Lees verder

Duizenden inwoners van Sydney worden geëvacueerd wegens watersnood

Duizenden inwoners van de Australische grootstad Sydney hebben te horen gekregen dat ze hun huis moeten verlaten vanwege het gevaarlijke noodweer, dat wellicht nog tot dinsdag zal blijven duren. Dat meldt de Australische omroep ABC zondag.

Lees verder

Argentijnse minister van Economie neemt ontslag midden zware economische crisis

De Argentijnse minister van Economie, Martin Guzman, heeft zaterdag zijn ontslag aangekondigd. De 39-jarige econoom werpt in het midden van een zware economische crisis de handdoek in de ring.

Lees verder

Politiechef Uvalde neemt ontslag uit gemeenteraad in nasleep schietpartij basisschool

Meer dan een maand na de schietpartij die op een basisschool in Uvalde in de Amerikaanse staat Texas aan 21 mensen het leven kostte, heeft de politiechef van het schooldistrict zijn ontslag als gemeenteraadslid ingediend. Dat melden Amerikaanse media zaterdag.

Lees verder