Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 juli 2022

Nederlandse politie schiet gericht bij boerenprotest Heerenveen

Nederlandse politie schiet gericht bij boerenprotest Heerenveen

De Nederlandse politie bevestigde de actie, maar liet weten dat niemand gewond raakte. Wel werden drie mensen opgepakt.

Lees verder

Johnson verliest nog een minister

Will Quince, de minister van Kinderen in de huidige regering onder Boris Johnson, stapt op uit onvrede met de Britse premier. Dinsdag namen al twee belangrijke ministers en een partijtopper ontslag omwille van dezelfde reden.

Lees verder

Wout van Aert met lof overladen in internationale pers: 'Zelden zo'n monster van een renner gezien'

Dat Wout van Aert in een uitstekende vorm verkeert, wisten we al. Maar de manier waarop onze landgenoot dinsdag een volledig peloton aan flarden reed, was indrukwekkend. Ook de internationale pers heeft alleen maar lovende woorden voor zijn prestatie. Een overzicht.

Lees verder

Bultrug die vorige maand voor onze kust werd gespot, is dood aangespoeld in Nederland

Op het strand van Vlieland in Nederland is dinsdag een dode bultrug aangespoeld. Het 7 meter lange kadaver werd gevonden op een afgesloten gebied van een oefenterrein van Defensie. De Nederlandse dierenorganisatie SOS Dolfijn bevestigt dat het over dezelfde bultrug gaat die begin juni voor de Belgische kust werd gespot.

Lees verder

Noorse regering maakt korte metten met staking olie- en gasarbeiders

De Noorse regering heeft dinsdagavond een einde gemaakt aan de staking van de olie- en gasarbeiders. Het volstond om de forse stijging van de gasprijs af te stoppen. De gasaanvoer vanuit Noorwegen is cruciaal om de wintervoorraden te kunnen aanvullen.

Lees verder

Viervoudig wereldkampioen kajak peddelt tussen olifanten in Pairi Daiza

De Belg Maxime Richard trekt de wereld rond om te kajakken. Maar deze zomer peddelde de viervoudig wereldkampioen op een bijzondere plaats, in eigen land nog wel. Hij liet zijn kajak te water in het meer van Pairi Daiza, waar de olifanten van het dierenpark een verkwikkende duik namen. Bekijk het in de video hierboven. 

Lees verder

Gitaarlegende Santana wordt onwel tijdens optreden

Een optreden van de Mexicaans-Amerikaanse gitarist Carlos Santana is dinsdag stilgelegd nadat hij onwel was geworden op het podium. De 74-jarige muzikant werd ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis, en stelt het inmiddels goed.  

Lees verder

Franse traditieclub Bordeaux verliest beroep en zakt naar derde klasse

De beroepscommissie van de Franse voetbalbond (FFF) heeft dinsdag het besluit bevestigd om Girondins de Bordeaux wegens zijn financiële problemen te laten degraderen naar National 1, het derde niveau in het Franse voetbal. Dat heeft de club, die een nieuw beroep aankondigt tegen de 'onbegrijpelijke beslissing van de FFF', dinsdag gemeld. De club degradeerde afgelopen seizoen al uit de Ligue 1.

Lees verder

Red Panthers verliezen nipt van Australië en laten WK-groepswinst liggen

België heeft dinsdagavond op het WK hockey met 0-2 verloren van Australië. De Red Panthers lieten zo een gouden kans op de groepswinst en het bijhorende ticket voor de kwartfinales liggen.

Lees verder

Groen licht voor de herfstbooster: wanneer bent u aan de beurt en wat met het mondmasker?

Vanaf september zullen alle 18-plussers uitgenodigd worden voor een tweede boosterprik tegen het coronavirus. En ook het mondmasker wordt weer gepusht: 'Twijfel niet om er één te dragen in contact met kwetsbaren.'

Lees verder

Kamercommissie keurt deal over gevangenenruil met Iran goed

De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen heeft zonet het wetsontwerp goedgekeurd dat het mogelijk maakt om gevangenen te ruilen met Iran. De meerderheid stemde voor, N-VA stemde tegen en Vlaams Belang en de PVDA onthielden zich.

Lees verder

Vlaamse regering en 3M bereiken akkoord over PFOS-sanering

Amerikaans chemiebedrijf 3M zal 571 miljoen euro investeren voor de opruiming van de PFOS-vervuiling rond Zwijndrecht. Daarover bereikten het bedrijf en de Vlaamse regering vandaag een akkoord.

Lees verder

Ook Europees Parlement akkoord met 'groene stempel' voor kernenergie en aardgas

Alleen juridische procedures door lidstaten kunnen nog verhinderen dat omstreden energiebronnen als aardgas en kernenergie vanaf volgend jaar in Europa als duurzame investeringen worden beschouwd.

Lees verder

Binnen met de glimlach, buiten op de elektrische step met peperdure juwelen

De vier overvallers die vorige week peperdure juwelen buitmaakten op de Tefaf-kunstbeurs in Maastricht, zijn met een glimlach voorbij de bewaking gewandeld en twee per twee gevlucht op elektrische steps. Dat blijkt uit beelden die de Nederlandse politie vrijgaf.

Lees verder

108 kinderen geëvacueerd na brand op kamp in Beauvoorde

In Beauvoorde nabij Veurne werden woensdagochtend 108 kinderen geëvacueerd na een zware brand op de boerderij van hun vakantieverblijf. Alle kinderen zijn ongedeerd. 

Lees verder

Jongeren gaan naar nieuwe Minions-film in kostuum

Een nieuwe trend op Tiktok veroorzaakt heel wat ophef in de Britse cinema's. Zo duiken er massaal video's op waarin jongeren de nieuwe Minions-film gaan kijken in kostuum. Het lijkt op een onschuldige actie, maar volgens verschillende Britse cinemaketens veroorzaken de zogeheten 'Gentleminions' heel wat overlast tijdens de film. 

Lees verder

Met welke richting in het middelbaar hebt u de beste slaagkansen in het hoger onderwijs?

Een diploma aan de hogeschool of universiteit haal je het makkelijkst wanneer je in het middelbaar Grieks-wiskunde hebt gestudeerd. Bekijk hieronder hoe goed alle richtingen uit het middelbaar scoren.

Lees verder

Elise Mertens en Shuai Zhang wervelen richting halve finales vrouwendubbel op Wimbledon

Elise Mertens en Shuai Zhang blijven als een wervelwind door het vrouwendubbel op het grandslamtoernooi van Wimbledon razen.

Lees verder

Sector hernieuwbare energie: studie over oversubsidiëring 'gaat voorbij aan werkelijkheid '

Het studiebureau steunt louter op theoretische modellen en kent de Vlaamse markt niet, zegt Dirk Van Evercooren van de sectororganisatie ODE.

Lees verder

Akkoord over noodopvangcapaciteit: Defensie voorziet 750 plaatsen in loodsen

Het kernkabinet is het eens geraakt over een pakket maatregelen om de opvangcrisis in het asielnetwerk het hoofd te bieden. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aangekondigd in de Kamer. Er is sprake van 750 tijdelijke noodopvangplaatsen bij Defensie.

Lees verder

Hevige brand aan gebouwen Universiteit Antwerpen, arbeider lichtgewond

Er woedt een hevige brand aan de gebouwen van de Universiteit Antwerpen in de Prinsstraat. Brandweer Zone Antwerpen is massaal aanwezig en is volop bezig met de bluswerkzaamheden. Er wordt opgeroepen om de omgeving te vermijden en uit de rook te blijven. Een van de dakwerkers raakte lichtgewond. 

Lees verder

Kwalijke misvattingen over donorkinderen

Meer donorkinderen dan gedacht willen weten wie hun donorouder is, hem mogelijk zelfs ontmoeten. Wensouders daarover verkeerd informeren kan later schadelijke gevolgen hebben, schrijft Leen Bastiaansen.

Lees verder

Ook nieuwe, 'veiligere' forever chemicals zijn al over heel Vlaanderen verspreid

In bijna 90 procent van de meetputten met ondiep grondwater die de Vlaamse Milieumaatschappij heeft onderzocht, zitten forever chemicals. Dat gaat niet alleen om historische vervuiling met PFOS. Ook de nieuwere PFAS-verbindingen die veiliger zouden zijn, hebben al veel plekken vervuild. 'De productie en het gebruik van alle PFAS moet definitief stoppen.'

Lees verder

StuBru neemt afscheid van zijn kapitein

Na vijftien jaar stopt Jan Van Biesen (55) als baas van Studio Brussel om het digitaal radiostation De Tijdloze verder uit te bouwen. Studio Brussel zal zijn nieuwe baas delen met MNM.

Lees verder

VBO wil Luxemburg achterna en loonindexering deels uitstellen

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) pleit ervoor een deel van de automatische loonindexering één tot twee jaar uit te stellen, om de concurrentiekracht te vrijwaren. 'Als we niets doen, is België tegen 2024-2025 de zieke man van Europa.'

Lees verder

Na de ramp in Genua ging Italië eindelijk zijn bruggen controleren

In augustus 2018 viel de Morandi-brug in puin, in het Noord-Italiaanse Genua. Dat kostte 43 mensen het leven. Donderdag begint de rechtszaak. Door de ramp drong de noodzaak van onderhoud van tunnels, bruggen en wegen eindelijk door.

Lees verder

Simon Clarke wint nipt sprint van Taco van der Hoorn in knotsgekke kasseirit, van Aert redt gele trui

De gevreesde kasseirit van Lille naar het begin van het Bos van Wallers heeft voor totale chaos gezorgd. De ritwinst was voor de Australiër Simon Clarke, gele trui Wout van Aert kende niet zijn gelukkigste dag en moest wachten op Jonas Vingegaard. Wout van Aert redde in volle finale nog nipt zijn gele trui maar mag blij zijn dat hij nog in koers zit toen hij achter het peloton bijna op de volgwagen van Team DSM knalde.

Lees verder

Nu ook officieel: Axel Witsel zet zijn carrière verder bij Atlético Madrid

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu ook officieel: Rode Duivel Axel Witsel zet zijn carrière verder bij Atlético Madrid. Hij zette zijn krabbel onder een eenjarig contract in het Estadio Wanda Metropolitano.

Lees verder

Tekort aan huisartsen zet discussie over quota weer op scherp

Vlaanderen blijft op de rem staan in de communautaire discussie over de artsenquota, na een plan van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 'Geen enkele Vlaamse partij kan dit goedkeuren als ze ooit nog Vlaamse artsen in de ogen wil kijken.'

Lees verder

Drie postume nummers Michael Jackson verwijderd na twijfel over echtheid

Drie nummers van Michael Jackson zijn verwijderd van Spotify en andere streaming­diensten. Fans twijfelen er al jaren aan of Jackson wel echt te horen is op de liedjes. De tracks verschenen op het postume album Michael uit 2010.

Lees verder

'Als ik mijn dochter een smartphone geef, doe ik haar een verslaving cadeau'

Ik ga op reis en ik neem niet mee? Een smartphone. Comedian Steven Mahieu (43) doet zelfs straffer: hij neemt een hele zomervakantie lang een digitale congé en hoopt zich daarna steeds meer los te koppelen van de smartphone die met zijn hand was vergroeid.

Lees verder

Ouders houden kinderdagverblijf draaiende: 'Dit kon zo niet verder'

Wat doe je als de crèche van je kind met sluiting bedreigd wordt door personeelstekort? In het Brusselse kinderdagverblijf De bloeiende kerselaar springen de ouders noodgedwongen bij. 'We verwachten bovenmenselijke dingen van kinderbegeleiders.'

Lees verder

Het al zo vaak voorspelde einde van Johnson is nu echt dichtbij

Meer dan 30 ministers, onder­ministers en secretarissen van ministers hebben woensdag hun ontslagbrief ingediend, maar premier Boris Johnson blijft koppig vasthouden aan het premierschap. Toch lijkt zijn einde slechts een kwestie van tijd.

Lees verder

Loïs Openda verlaat Club Brugge voor avontuur bij Racing Lens

Loïs Openda zet zijn carrière verder bij RC Lens. Dat heeft Club Brugge woensdag bekendgemaakt. De Belgische kampioen krijgt tien miljoen euro van de Franse eersteklasser.

Lees verder

De Noord-Franse kasseien die de Tour genadeloos kleuren

Liefde voor kasseien is een ­complexe relatie van aantrekken en afstoten, verlangen en verwensen.

Lees verder

Netflix plaatst grote bestelling bij Duffer-broers, de breinen achter 'Stranger things'

In de nasleep van het succes van het vierde seizoen van Stranger things hebben Matt en Ross Duffer, de breinen achter de reeks, productiehuis Upside Down Pictures opgezet. Netflix heeft meteen een grote bestelling geplaatst bij zijn goudhaantjes.

Lees verder

Superknecht in gele trui beperkt de schade op een rampendag

Een catastrofe leek de kasseienrit te worden voor Jumbo-Visma. Pechvogel Primoz Roglic mag Tourwinst wellicht vergeten. Maar met Jonas Vingegaard houden ze nog een ijzer in het vuur, dankzij een superknecht in gele trui.

Lees verder

Schutter in Illinois overwoog een tweede aanslag in Madison

De 21-jarige Robert Crimo heeft zeven doden op zijn geweten, maar het hadden er meer kunnen zijn. Dat zei een politiewoordvoerder woensdag op een persconferentie. Uit de verhoren bleek dat Crimo overwoog om een tweede aanval uit te voeren op een parade in Madison.

Lees verder

Derde minister uit kabinet van Johnson stapt op

Ook de Britse minister voor Wales Simon Hart heeft woensdagavond zijn ontslag ingediend. Hij is daarmee de derde minister uit het kabinet van de Britse premier Boris Johnson die ontslag neemt.

Lees verder

Vier jaar na instorting brug in Genua start proces: welke lessen trekt Italië?

In augustus 2018 stortte in het Noord-Italiaanse Genua de Morandi-brug in elkaar. Daarbij lieten 43 mensen het leven. Vier jaar na de feiten start de rechtszaak. Wat kunnen de Italianen daarvan verwachten? Zijn bruggen en wegen in Italië inmiddels veiliger? Heeft het land de juiste lessen getrokken?

Lees verder

Canada betaalt 15,5 miljard dollar aan organisaties inheemse kinderen

De Canadese overheid zal 15,5 miljard dollar betalen aan hulporganisaties voor inheemse kinderen. Dat (deels) om de families te vergoeden die geleden hebben onder de jarenlange discriminatie.

Lees verder

Vier jaar na instorting brug in Genua start proces: welke lessen trekt Italië?

In augustus 2018 stortte in het Noord-Italiaanse Genua de Morandi-brug in elkaar. Daarbij lieten 43 mensen het leven. Vier jaar na de feiten start de rechtszaak. Wat kunnen de Italianen daarvan verwachten? Zijn bruggen en wegen in Italië inmiddels veiliger? Heeft het land de juiste lessen getrokken?

Lees verder

Is er een huisartsentekort in uw regio?

Steeds vaker komen er berichten over een tekort aan huisartsen. Maar hoe zit dat nu? De Standaard bevroeg tientallen huisartsenkringen, die in een bepaalde wijk, gemeente, of regio de toegankelijkheid tot de zorg regelen. Drie vierde van de 69 kringen uit Vlaanderen en Brussel bezorgde ons een antwoord. Zij zijn goed voor meer dan 5.000 artsen en ruim 5,5 miljoen inwoners.

Lees verder

Rapport: agent vroeg toestemming schutter Uvalde buiten basisschool neer te schieten, maar kreeg geen antwoord

Een politieagent zag de schutter van het bloedbad in Uvalde richting de basisschool lopen met een geweer in zijn handen, maar in plaats van direct te handelen wachtte de agent op toestemming van een meerdere om de 18-jarige jongen neer te schieten.

Lees verder

Grijs met lichte regen

Donderdag start grijs met wat lichte regen, vooral dan in het noordoosten en in de Ardennen. De neerslaghoeveelheden blijven echter beperkt. In de loop van de namiddag wordt het droog en verschijnen er aan zee enkele brede opklaringen.

Lees verder

Brand UAntwerpen geblust, schade nog op te meten 'maar hoe dan ook een catastrofe'

Een hevige brand heeft een vleugel van de historische Antwerpse stadscampus Hof van Liere zwaar getroffen. Klas­lokalen, burelen en mogelijk ook belangrijke kunstwerken gingen in de vlammen op. 'Dit is een catastrofe.'

Lees verder