Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 juli 2022

NASA deelt diepste beelden van het universum: "13 miljard jaar terug in de tijd kijken”

HLN
NASA deelt diepste beelden van het universum: "13 miljard jaar terug in de tijd kijken"
De nieuwe ruimtetelescoop James Webb heeft zijn eerste foto's van het heelal gemaakt. De Amerikaanse president Joe Biden deelde maandagavond rond 23 uur (Belgische tijd) de eerste kleurenafbeelding die het observatorium van de ruimte heeft gemaakt. De ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten (NASA), Europa (ESA) en Canada (CSA) brengen morgen de andere foto's naar buiten.
Lees verder

"Wow!" Commentatoren schrikken zich een hoedje wanneer booster met 33 raketmotoren in vuurbal verandert bij SpaceX-test in Texas
Een booster van ruimtebedrijf SpaceX is ontploft bij een test in de Amerikaanse staat Texas. Dat meldt website Gizmodo en wordt op Twitter bevestigd door de CEO van SpaceX, Elon Musk. Op Twitter is ook een video van de ontploffing te zien. "Dit is niet goed. Het team bekijkt de schade", tweette Musk. Op de live videobeelden was te zien hoe de booster in een vuurbal veranderde.
Lees verder

Zo bespaart Jan elke maand zo'n 250 euro aan brandstof
Benzineprijzen, de gasrekening en supermarktprijzen zijn de laatste maanden gestegen en dus nemen heel wat Vlamingen maatregelen om te besparen. Jan Rummens (52) uit Kortenaken vertelt ons hoe hij door de fiets naar het werk in Leuven te nemen, zo'n 250 euro per maand uitspaart.
Lees verder

Lang Leve Luc! Gentse Feesten-artiesten gedenken 60ste verjaardag van Luc De Vos met bisnummers
Vandaag, 12 juli, zou Luc De Vos 60 jaar zijn geworden. Zou, want deze Gentse held verliet de wereld in november 2014. Toch is hij nog lang niet vergeten, en daarom wordt zijn 60ste verjaardag gevierd tijdens de Gentse Feesten. Aan de artiesten wordt gevraagd om als laatste nummer een nummer van Gorki te brengen.
Lees verder

"Ik ben niet wie je denkt dat ik ben": atletieklegende Mo Farah onthult als kind slachtoffer van mensenhandel te zijn geweest
Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah heeft onthuld dat hij als kind het slachtoffer werd van mensenhandel. De 39-jarige Brit doet dat in een BBC-documentaire die woensdag uitgezonden wordt. Op 9-jarige leeftijd werd hij illegaal naar het Verenigd Koninkrijk gebracht, waar hij verplicht werd voor een gezin te werken.
Lees verder

Michael Roskam regisseerde fel bejubelde reeks op Apple TV+: "Goeie commentaren? Ik lees ze niet"
"Hou het awardseizoen maar in het oog." Internationale recensenten zijn het erover eens dat de nieuwe Apple TV+-reeks 'Black Bird' eentje is om in de gaten te houden. Stond daar achter de camera: 'Rundskop'-regisseur Michaël Roskam. Hij mocht onder meer de legendarische 'Goodfellas'-acteur Ray Liotta regisseren. "Maar met Ray had ik niet echt een band."
Lees verder

Michael Roskam regisseerde fel bejubelde reeks op Apple TV+: "Ik stond hier vooral ten dienste"
"Hou het awardseizoen maar in het oog." Internationale recensenten zijn het erover eens dat de nieuwe Apple TV+-reeks 'Black Bird' eentje is om in de gaten te houden. Stond daar achter de camera: 'Rundskop'-regisseur Michaël Roskam.
Lees verder

WEERBERICHT. Snikhete dag met temperaturen tot 32 graden, ook rest van de week heel warm
Het wordt een warme dag vandaag. Het KMI denkt dat het kwik lokaal tot 32 graden kan stijgen. In het westen van ons land wordt het het warmst, maar aan zee ontstaat er wel in de loop van de namiddag een lichte zeebries.
Lees verder

WEERBERICHT. Het wordt erg warm vandaag tot 32 graden, ook later deze week kunnen we tropische temperaturen verwachten
Het wordt een warme dag vandaag. Het KMI denkt dat het kwik lokaal tot 32 graden kan stijgen. In het westen van ons land wordt het het warmst, maar aan zee ontstaat er wel in de loop van de namiddag een lichte zeebries.
Lees verder

Verviers, waar speculanten overstroomde huizen opkopen tot de prijzen weer stijgen: "Ze gaan geld verdienen op de rug van de slachtoffers. Pijnlijk"
Meer dan Pepinster kreunt Verviers onder neerslachtigheid, alsof de overstroming de oude industriestad een fatale klap heeft gegeven. Maar toch, zoals paardenbloemen bloeien in scheuren in het asfalt, keert het leven er in de grauwe straten terug. "Zes weken geleden waren we het eerste café op de Place du Martyr. Nu zijn er zes en het zevende opent volgende week."
Lees verder

Opnieuw aanslag in drugsmilieu: brandbom en slogan 'dief' op winkel van familie kickbokser Ben Saddik
Vannacht is er opnieuw een aanslag gepleegd tegen de vroegere belwinkel van de familie van kickbokser Jamal Ben Saddik. Die werd vorige week ook al onder vuur genomen. Deze keer ging de aanslagplegers nog een stap verder en schreven "dief" op de rolluiken. De broer van Jamal Ben Saddik zou volgens de geruchten in het drugsmilieu een (deel) van een drugslading hebben gestolen.
Lees verder

Tweeling Thorben en Siebren (5) lijden aan zware spierziekte: "Aan de ene kant denk ik dat het goed is dat ze het allebei hebben, zo zijn ze niet alleen
Thorben en Siebren, allebei vijf jaar, zijn twee bijzonder guitige kereltjes uit Lauwe. Alleen lijden de broertjes aan de zeldzame spierziekte SMA, de ziekte die bij ons bekendraakte door baby Pia. Daardoor raken hun spiertjes erg snel overbelast en wandelen ze met karretjes. Voor mama Shana (32) is het geen makkelijke opdracht om hen tijdens de zomermaanden in toom te houden. "We moeten ze af en toe verplichten om te rusten, ook al willen ze de hele dag spelen."
Lees verder

Ex-Tourwinnaar Bjarne Riis kan tactiek van Jumbo-Visma maar matig smaken: "Van Aert heeft al een paar dagen stom gekoerst"
Dat Wout van Aert de beste renner van de wereld is, zegt Bjarne Riis. De Deen, ex-ploegleider en ex-winnaar van de Tour de France, is een fan. Maar aan de andere kant: kan zijn team Jumbo-Visma de Tour wel winnen, zoals ze Van Aert nu laten koersen? "Als ik in de volgwagen had gezeten, had ik gezegd: en nu moet je ophouden."
Lees verder

"Mijn naam is niet Mo Farah": atletieklegende onthult in aangrijpende docu dat zijn verleden een grote leugen is
Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah heeft onthuld dat hij als kind het slachtoffer werd van mensenhandel. De 39-jarige Brit doet dat in een BBC-documentaire die woensdag uitgezonden wordt. Op 9-jarige leeftijd werd hij illegaal naar het Verenigd Koninkrijk gebracht, waar hij verplicht werd voor een gezin te werken.
Lees verder

Ann Tuts verrast door 'Kampioenen'-fan : "Ze werd 21 jaar geleden al vernoemd naar mijn personage"
Kampioen zijn? Dat blijft gewoon plezant! Dat blijkt nog maar eens opnieuw uit de hoge kijkcijfers van de herhalingen op tv deze zomer. Ook al werd het laatste seizoen in 2011 opgenomen, de Vlaming blijft de humor rond de meest amateuristische voetbalploeg van Vlaanderen duidelijk smaken. Reporter Jarne trok naar de 'F.C. De Kampioenen Fandagen' in Plopsaland De Panne om acteurs Danni Heylen (Pascale), Ann Tuts (Doortje) en Jaak Van Assche (Fernand) te feliciteren. Bekijk het in een nieuwe Showbits.
Lees verder

'Bridgerton'- ster Regé- Jean Page verdedigt Florence Pugh na heisa doorzichtige jurk: "Kijk eens naar jezelf jongens"
De Britse actrice Florence Pugh (26) verscheen op zaterdag 9 juli op een evenement van Valentino in een roze jurk, die niet veel aan de verbeelding overliet. Al snel werd ze overladen door kritiek en hatelijke reacties. Zelf zette ze haar haters al op hun plek in een bericht op Instagram, maar ze krijgt nu ook de steun uit onverwachte hoek, namelijk van 'Bridgerton'- acteur Regé- Jean Page (34).
Lees verder

Speel mee met de Gouden 11 en maak kans op 10.000 euro
Vrijdag 22 juli is het eindelijk zover, dan trappen Standard en AA Gent de Jupiler Pro League op gang. Bewijs dit seizoen dat jij de grootste kenner bent van het Belgische voetbal met de Gouden 11 en win 10.000 euro cash.
Lees verder

President Sri Lanka krijgt geen paspoortstempel om land te verlaten na gewelddadige protesten
De president van Sri Lanka, die heeft toegezegd woensdag af te zullen treden, kan het land niet verlaten. De immigratiemedewerkers op het vliegveld weigeren naar de VIP-suite te komen om een stempel in zijn paspoort te zetten en de president weigert door de reguliere immigratiecontrole te gaan.
Lees verder

Je buurman met veel minder werkjaren kan toch zelfde pensioen krijgen als jij. Onze werkexpert legt uit hoe dat komt
Landen ze of landen ze niet? Dat lijkt bij Wetstraat-watchers de grote vraag te zijn wanneer het gaat over de besprekingen die de federale regering voert over een hervorming van onze pensioenen. Zal dit een akkoord zijn dat de betaalbaarheid van onze pensioenen voor de komende decennia verzekert? En dus: kan dit jongeren geruststellen dat er ook voor hen een comfortabele oude dag in zit? Onze werkexpert Stijn Baert heeft sterk zijn twijfels.
Lees verder

Euro en dollar zijn zo goed als evenveel waard
De koers van de euro blijft onder druk staan op de financiële markten. De Europese eenheidsmunt flirtte dinsdagochtend met pariteit met de dollar.
Lees verder