Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 6 juli 2022

Mokerslag voor Britse premier Johnson: ministers, vicepartijvoorzitter en advocaat-generaal stappen op

HLN
Mokerslag voor Britse premier Johnson: ministers, vicepartijvoorzitter en advocaat-generaal stappen op
De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid en zijn collega van Financiën Rishi Sunak hebben gisteren hun ontslag aangekondigd. Beiden hebben harde kritiek geuit op premier Boris Johnson. Diezelfde avond stapte ook de vicevoorzitter van de Conservatieve Partij live op televisie op. Waarnemers spreken over een mokerslag voor de Britse regering. Johnson laat weten dat hij hun vertrek betreurt, maar heeft ondertussen al opvolgers voor Javid en Sunak aangeduid. Rond middernacht liet ook de juridische toezichthouder van de regering weten op te stappen.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Het idee voor de fantastische raid van Van Aert zat al maanden klaar bij Jumbo-Visma, al rezen er in de voormiddag wel plots twijfels
Een idee. Een inspirator. Een geweldige ploeg. En één renner om het orgelpunt te plaatsen. Een beresterke Wout van Aert (27) voerde een plan uit dat al maanden lag te rijpen bij Jumbo-Visma. Reconstructie van een fantastische raid.
Lees verder

Red Panthers missen de kansen tegen Australië en zien groepswinst zo goed als zeker aan neus voorbijgaan
Het wordt geen rechtstreeks ticket naar de kwartfinale voor de Red Panthers op het WK in Terrassa. In het duel om de eerste plaats in de poule versierden de Panthers acht strafcorners tegenover nul voor Australië, maar na zestig minuten stonden er wel 0-2-cijfers op het scorebord. Een reis naar Amstelveen om daar een cross-over te spelen is nu onvermijdelijk.
Lees verder

Verdachte bekent in interview plots moord op Maltese journaliste: "Voor mij was het business as usual"
Een van de drie mannen die op Malta aangeklaagd zijn voor de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia (53) heeft een bekentenis afgelegd. George DiGiorgio deed dat in een interview vanuit de gevangenis met een verslaggever van persbureau Reuters.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Kind en Gezin mist geen geld, het mist kordaat en eerlijk leiderschap"
De conclusies van de audit die ex-minister Beke bestelde na het drama in een Gentse kinderopvang zijn duidelijk: het draait vierkant bij Kind en Gezin. "Pers en parlement zijn jarenlang zoet gehouden met praatjes", schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "Topambtenaar Verhegge is ontmaskerd, maar toont zich al opnieuw sluw."
Lees verder

Nederlandse politie: gericht geschoten op protesterende boeren nadat die op agenten proberen in te rijden
De Nederlandse politie heeft dinsdagavond gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Demonstranten probeerden in te rijden op agenten en dienstauto's. Er ontstond daardoor een "dreigende situatie". Daarbij is gericht geschoten en zijn waarschuwingsschoten gelost. Dat meldt de politie. Niemand raakte gewond.
Lees verder

Nederlandse politie lost schoten op protesterende boeren nadat die op agenten proberen in te rijden
De Nederlandse politie heeft dinsdagavond gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Demonstranten probeerden in te rijden op agenten en dienstauto's. Er ontstond daardoor een "dreigende situatie". Daarbij is gericht geschoten en zijn waarschuwingsschoten gelost, meldt de politie. Niemand raakte gewond.
Lees verder

Nederlandse politie schiet gericht op protesterende boeren
De Nederlandse politie heeft dinsdagavond gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Demonstranten probeerden in te rijden op agenten en dienstauto's. Er ontstond daardoor een "dreigende situatie". Daarbij is gericht geschoten en zijn waarschuwingsschoten gelost. Dat meldt de politie. Niemand raakte gewond.
Lees verder

Moeten startquota voor de opleiding geneeskunde omhoog nu er een nijpend tekort is aan huisartsen?
Met 4.643 waren ze gisteren, de deelnemers aan het toelatingsexamen geneeskunde. Maar slechts 1.276 van hen mogen ook daadwerkelijk beginnen aan de artsenopleiding. Nochtans was het tekort aan dokters in Vlaanderen nooit zo nijpend als nu. "Laat toch méér studenten toe", smeken artsenverenigingen. Een huisarts die er recent de brui aangaf getuigt.
Lees verder

Palestijnse president en leider Hamas treffen elkaar tijdens "historische" ontmoeting in Algerije
De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft dinsdag in Algiers een ontmoeting gehad met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de leider van de Palestijnse islamistische beweging Hamas, Ismail Haniyeh. De Algerijnse nationale televisie heeft het over een "historische" ontmoeting.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Hoe vier overvallers op een step met een juweel van 27 miljoen euro door de straten van Maastricht tuften
De vier overvallers die vorige week een peperduur juweel buitmaakte op de wereldberoemde kunstbeurs Tefaf in Maastricht, zijn er vandoor gegaan op twee elektrische stepjes. In nog geen tien minuten tijd slaagden de dieven in hun opzet, waarna ze aan 25 kilometer per uur met het sieraad van 27 miljoen euro door de straten van Maastricht tuften. Toch konden de verdachten spoorloos verdwijnen.
Lees verder

Vlamingen over hun reis naar het zuiden met de elektrische wagen: "Niet slecht als je in deze tijden voor 200 euro 4.000 kilometer kunt rijden"
70 procent van de Belgen kiest er deze zomer voor om met de wagen te reizen, zo onderzocht Touring. Twee procent daarvan rijdt met een elektrische wagen. Spannend, meent Touring-woordvoerder Danny Stage, "want het is voor het eerst dat zovelen met de elektrische wagen reizen, terwijl we weten dat de laadinfrastructuur in het zuiden vaak te wensen overlaat." Het scenario voor een perfecte storm vol laadfiles, defecte laadpalen en in het water gevallen trips? Wij gingen op zoek naar getuigen over hun reis met hun elektrische wagen. En het is niet allemaal kommer en kwel.
Lees verder

PFAS wijdverspreid in ondiep Vlaams grondwater
PFAS zijn wijdverspreid in het grondwater in Vlaanderen zonder dat daarvoor een directe bron van vervuiling kan worden aangeduid. In maar liefst 88% van 200 onderzochte meetputten zijn PFAS gevonden, schrijven Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen woensdag.
Lees verder

Gevangenen ruilen met Iran: hoe stemmen over een mensenleven?
Een terrorist uitleveren aan Iran in ruil voor de terugkeer van een onschuldige Belg? De Kamerleden buigen zich over dit morele dilemma. "Het is altijd erger om een onschuldig persoon op te sluiten dan om een schuldig persoon vrij te laten", zegt filosoof Maarten Boudry (UGent).
Lees verder

Pro League moet tv-rechtenhouders betalen voor stopzetten competitie tijdens pandemie
De Pro League moet een schadevergoeding betalen aan Proximus, Telenet en VOO voor het stopzetten van de voetbalcompetitie na het uitbreken van de coronapandemie. Dat besliste een arbitragerechtbank. De schadevergoeding kan oplopen tot 20 miljoen euro, schrijven De Tijd en L'Echo woensdag.
Lees verder

De Ketelaere heeft voorstel op zak, maar water tussen Club en AC Milan is (nog) veel te diep
Tussen de vraagprijs van Club Brugge en een eerste bod van AC Milan gaapt een groot gat. Wél voerden Milan-directeur Paolo Maldini en T1 Stefano Pioli al gesprekken met Charles De Ketelaere, die zélfs al een voorstel op zak heeft.
Lees verder

"Als we ons beste niveau halen, gaan we dicht bij titel zijn": Antwerps kapitein Faris Haroun doet er nog een jaartje bij en blijft ambitieus
Dat hij voor zijn laatste seizoen staat als voetballer wil Faris Haroun (36) nog niet gezegd hebben. Dat Antwerp zijn laatste ploeg wordt als speler wel. "Het bestuur wil me na mijn spelerscarrière bij de club houden. Da's eigenlijk nog belangrijker dan een extra contractjaar."
Lees verder

Vooruit verhoogt druk voor fiscale hervorming, Bouchez brandt "links rapport" af
Nu de experts hun langverwachte rapport over een mogelijke fiscale hervorming hebben voorgesteld, zijn alle ogen gericht op minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Die komt binnenkort met zijn eigen voorstel voor een fiscale hervorming, maar Bouchez heeft hem al gewaarschuwd: als hij de liberalen wil meekrijgen, zal hij het over een andere boeg moeten gooien dan de "linkse proffen".
Lees verder

Groen komt met aanbevelingen voor kinderopvang: 5 kinderen per begeleider en betere arbeidsvoorwaarden
Groen komt met eigen aanbevelingen voor de aanpak van de crisis in de kinderopvang. Volgens de oppositiepartij gaan de voorstellen die de meerderheidspartijen aan het opstellen zijn niet ver genoeg. Parlementsleden Celia Groothedde en Björn Rzoska stellen dat de huidige norm van 8 of 9 kinderen per begeleider drastisch omlaag moet naar 5 kinderen per begeleider en er dient ook fors geïnvesteerd worden in de sector.
Lees verder

"Het geel van Wout zullen we niet verdedigen": Jumbo-Visma wil vandaag vooral slag slaan voor eindklassement Roglic en Vingegaard
De laatste zes Tour-ritten van Wout van Aert: eerste, eerste, tweede, tweede, tweede, eerste. In de kasseirit naar Arenberg wacht een nieuwe kans op ritwinst, maar mag hij wel van de ploeg? Sportieve baas Merijn Zeeman is formeel: "Het geel van Wout heeft bij ons geen prioriteit"
Lees verder