Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 26 juli 2022

Komen bosbranden ook onze kanten uit? “Ook in Zweden kan het gebeuren”

HLN
Komen bosbranden ook onze kanten uit? "Ook in Zweden kan het gebeuren"
Dit jaar werd er in de EU-landen al 515.475 hectare in as gelegd door natuurbranden. Dat is meer dan in de voorbije twee jaren, en we zijn nog maar eind juli. Opvallend: ook het oosten van Duitsland en het noorden van Tsjechië worden geteisterd. Moeten we ons zorgen beginnen maken in noord-Europa?
Lees verder

Oekraïne: "Gazprom verhoogt zonder waarschuwen druk in pijpleiding", EU-lidstaten bereiken akkoord over noodplan gas
Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft zonder waarschuwing de druk in een pijpleiding waardoor gas naar Europa stroomt scherp verhoogd, zegt het Oekraïense staatsbedrijf dat de gaspijpleiding beheert. Zulke drukverhogingen kunnen tot noodgevallen leiden, zoals het scheuren van een pijpleiding. Beheerders van de apparatuur moeten elkaar daarom waarschuwen voordat de druk wordt verhoogd.
Lees verder

België eist uitzondering op Europees noodplan voor gas
Samen met een tiental andere Europese landen vraagt België een uitzondering op de verplichting het gasverbruik tijdens de komende herfst en winter met 15 procent te reduceren. Dat schrijft De Tijd vandaag. De Europese Commissie legde dat plan, dat afgelopen nacht werd goedgekeurd door de lidstaten, vorige week op tafel om de lidstaten voor te bereiden op het scenario dat Rusland de gaskraan helemaal zou dichtdraaien.
Lees verder

Slechts 16 procent van trajectcontroles flitst motorrijders
Slechts 16 procent van de trajectcontroles langs Vlaamse wegen kan laagvliegende motorrijders flitsen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag op basis van cijfers die Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) bij minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) opvroeg.
Lees verder

Tweehonderd evacuaties vanwege grote bosbrand in Duitsland
Een bosbrand in het noordoosten van Duitsland is in een dag uitgegroeid tot 800 hectare. Zo'n tweehonderd mensen moesten geëvacueerd worden vanwege het brandgevaar en de verwachting is dat nog eens honderden anderen zullen moeten vluchten voor het vuur.
Lees verder

Ordinair of trendy? Het bouwvakkersdecolleté - mét zichtbare string - is terug
Stijlvol of smakeloos? De Y2K-look is terug van weggeweest, en niet iedereen is daar even enthousiast over. De 'jeugd van tegenwoordig' zweert nochtans bij crop tops, lage broeken en bubblegumroze trainingspakken, en zelfs de zichtbare string op de heupen maakt een comeback. Is ordinair het nieuwe trendy?
Lees verder

Aankomst in stijl: Van Aert rijdt vanavond in Roeselare eerste van vier galawedstrijden en trekt er met helikopter naartoe
Wie vandaag voor Wout van Aert (27) gaat supporteren in Roeselare wendt de blik best ook een keertje naar boven. Wie weet ziet u de winnaar van de groene trui wel al passeren in de lucht. Van Aert maakt zijn entree namelijk in stijl: per helikopter.
Lees verder

Hoe bloeddorstige Saoedische kroonprins personeel van Twitter omkocht om dissidenten te ontmaskeren
In San Francisco is een proces gestart tegen twee gewezen werknemers van Twitter. Die verkochten gegevens van meer dan zesduizend gebruikers aan Saoedi-Arabië. Zo kon het regime daar dissidenten identificeren, in de boeien slaan en folteren.
Lees verder

ONZE OPINIE. Het eindstation van 'cancel-cultuur' is een zendschema met enkel nog documentaires over klimaatverandering
De VRT heeft beslist om 16 afleveringen van 'F.C. De Kampioenen' niet meer uit te zenden omdat bepaalde grappen in de huidige tijdgeest ongepast kunnen overkomen. Dat is niet nieuw. Al in 2020 raakte bekend dat de openbare omroep een team heeft samengesteld waarmee ze afleveringen waarover klachten zijn, screent op gevoelige inhoud. Toen was sprake van twee afleveringen van 'F.C. De Kampioenen' waarvan men vond dat ze niet meer door de beugel konden. Vandaag staat de teller dus al op zestien.
Lees verder

Sammy Mahdi (CD&V) na één maand voorzitterschap en oorveeg van premier: "We moeten het kleuterniveau vermijden"
Exact één maand voorzitter en al een spreekwoordelijke oorveeg van de premier later, praat Sammy Mahdi. De CD&V-voorzitter was de enige kandidaat om Joachim Coens op te volgen. Maar zijn de wittebroodsweken wat hij ervan verwacht? "We hebben de partijstructuur al aangepast, sneller dan we hadden vooropgesteld." En dus moet er nu werk gemaakt van scoren: "In 2024 zal onze populariteit moeten blijken."
Lees verder

Hoe de natourcriteriums de Grote-Wout-van-Aert-Show worden: "Nu wél tijd voor babbeltje en foto met de fans"
35.000 toeschouwers verwachten ze in Roeselare en minstens evenveel donderdag in Herentals. Misschien wel 40.000. En nee, niet voor een groot muziekfestival. Wel voor één wielrenner: Wout van Aert. "Hij was al de superster van het peloton, en de Tour heeft er nóg een laag bovenop gelegd." Of hoe de wondere wereld van de natourcriteriums de Grote-Wout-van-Aert-Show wordt.
Lees verder

Luxepaus Bernard Arnault verdeelt imperium onder zijn vijf kinderen: miljardenerfenis, maar ze mogen er (voorlopig) niets mee doen
De Franse luxepaus Bernard Arnault verdeelt zijn imperium onder zijn vijf kinderen. Ze krijgen elk een gelijk deel in het concern boven merken als Christian Dior, Louis Vuitton, Fendi, Givenchi, Bulgari, TAG Heuer, Moët et Chandon en Guerlain in handen, maar ze moeten hun participatie al minstens dertig jaar houden.
Lees verder

VAKANTIETIPS VOOR DE THUISBLIJVERS. Peddelen op de Kleine Nete met overnachting op glampingterrein Ark van Noë: "Da's hier precies de Efteling"
Zit jij vandaag niet ergens op een strand in Turkije? Staat je tent gewoon in je tuin en dus niet op een camping in Zuid-Frankrijk? Geen Oostenrijkse koeien die je 's ochtends wakker loeien? Geen nood, ook in Vlaanderen kan je heerlijk op vakantie. Onze regiojournalisten testen de leukste uitstapjes voor jullie uit. Vandaag: tweedaagse kajaktocht over de Kleine Nete met betoverende overnachting op het glampingterrein bij de Ark van Noë.
Lees verder

WEERBERICHT. Bewolkte ochtend gaat over in droge en zonnige middag, temperaturen tot 23 graden
Vandaag hangt er in de ochtend en voormiddag in de meeste streken veel bewolking en kan er wat lichte regen of enkele buitjes vallen. In de namiddag wordt het droog in de noordwestelijke landshelft met bredere opklaringen. Het wordt zonnig aan zee. De maxima schommelen tussen 18 of 19 graden in de hoge Ardennen en aan zee en 21 à 23 graden in het binnenland. De wind waait overwegend matig uit het westen tot noordwesten, draaiend naar het noorden. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Laura Lynn is na moeilijke scheiding opnieuw verliefd: "Ik wilde mijn dochter niet zomaar in iets nieuws storten"
Ze heeft diep gezeten na de breuk met Matthias Lens, maar intussen straalt Laura Lynn (46) opnieuw. Met dank aan Joffrey (46), met wie de zangeres al zes maanden een relatie heeft. "Nooit gedacht dat dit me nog zou overkomen", vertelt ze in een exclusief gesprek met 'Dag Allemaal'. Ze stelt er haar nieuwe vriend voor, verklapt hoe ze elkaar leerden kennen en vertelt over hun toekomstplannen. "Als ik iemand had ontmoet die per se nog kinderen wou, dat zou een onoverkomelijk probleem geweest zijn."
Lees verder

Daarom kan Leeds 40 miljoen betalen voor Charles De Ketelaere en trekt AC Milan de handrem op
Op een Italiaanse website heet Vincent Mannaert, de CEO van Club, een harde noot om te kraken. Gesterkt door een bod van 40 miljoen euro van Leeds blijft hij AC Milan voorlopig afbluffen in de strijd om Charles De Ketelaere. Waarom het niet hoeft te verbazen dat een Engelse degradatiekandidaat meer centen kan leggen dan een Italiaanse grootmacht.
Lees verder

"Hij overtuigde vrouwen om hun eerstgeborene af te staan": Eric Goens sprak 'De 42 Kinderen van de Goeroe'
Veertig jaar lang lokte de Belgische Edgard Doulière honderden vrouwen naar zijn sekte. Hij maakte hen zwanger en liet hun baby's verdwijnen in een duister adoptiecircuit. De Streamz-docu 'De 42 kinderen van de goeroe', gemaakt door Eric Goens, vertelt het verhaal van de sekteleider, die in de jaren negentig ook actief was in Lier. De documaker geeft tekst en uitleg.
Lees verder

Zoon van Ilse De Meulemeester toont voor het eerst zijn grote liefde Matthias: "Als we ooit uit elkaar gaan wil papa hem in de familie houden"
Conrad Janssens (20) verdween na wat tumult even van de radar. De zoon van Glenn Janssens en ex-Miss België Ilse De Meulemeester hield z'n privéleven lang verborgen, maar nu mag iedereen het weten: Matthias stal zijn hart. Met enkele verliefde plaatjes maakt hij aan het grote publiek bekend dat hij op mannen valt, al is zijn omgeving daar al veel langer van op de hoogte. Ook mama Ilse is fan, schrijft Dag Allemaal.
Lees verder

Lotte Kopecky openhartig in Bekende Viervoeters: "Ik heb al veel dingen gemist in mijn leven door het fietsen"
Lotte Kopecky (26) maakte een vliegende start bij de Tour de Frances Femmes. De wielrenster werd op haar tiende al gebeten door het wielrennersvirus, al was dat geen liefde op het eerste gezicht. In de HLN Original 'Bekende Viervoeters' vertelt de sportvrouw openlijk over hoe wielrennen uiteindelijk haar sport werd en wat ze zichzelf ziet doen in de toekomst. "Als ik ooit stop met koersen, hoop ik alsnog een diploma te behalen."
Lees verder

"De term 'monster' is hier echt van toepassing": Eric Goens over zijn straffe docu 'De 42 Kinderen van de Goeroe'
Veertig jaar lang lokte de Belgische Edgard Doulière honderden vrouwen naar zijn sekte. Hij maakte hen zwanger en liet hun baby's verdwijnen in een duister adoptiecircuit. De Streamz-docu 'De 42 kinderen van de goeroe', gemaakt door Eric Goens, vertelt het verhaal van de sekteleider, die in de jaren negentig ook actief was in Lier. De documaker geeft tekst en uitleg.
Lees verder