Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 juli 2022

Jas die Buzz Aldrin tijdens maanmissie droeg geveild voor 2,7 miljoen dollar

Jas die Buzz Aldrin tijdens maanmissie droeg geveild voor 2,7 miljoen dollar

De jas die de Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin droeg tijdens de Apollo 11-missie is geveild voor 2,7 miljoen dollar. Dat meldt veilinghuis Sotheby's.

Lees verder

Nieuwe beelden tonen prinses Elisabeth in actie tijdens militair zomerkamp

Kroonprinses Elisabeth (20) nam afgelopen maand opnieuw deel aan het militaire zomerkamp van de Koninklijke Militaire School. De prinses wil zo de band met Defensie behouden. 

Lees verder

Brandverzekering wordt duurder

Na de energie- en brandstofprijzen gaan ook de premies voor de brandverzekering de hoogte in. Dat heeft twee redenen: de duurdere bouwmaterialen en de toename aan natuurrampen.

Lees verder

Trump en Pence vechten om aandacht in Washington

Donald Trump is terug in Washington. Hij streed er dinsdag om de aandacht van de Republikeinse achterban tegen een voormalige bondgenoot, zijn gewezen vicepresident Mike Pence.

Lees verder

Kroatië opent brug waardoor reizigers Bosnië-Herzegovina kunnen omzeilen

In Kroatië werd gisteravond de brug ingehuldigd die het Kroatische vasteland verbindt met het schiereiland Pelješac. Daardoor kunnen inwoners en toeristen rechtstreeks van en naar Dubrovnik rijden, zonder dat ze de landsgrenzen hoeven over te steken.

Lees verder

Eerste trein met gesanctioneerde goederen bereikt dan toch Kaliningrad

Het transport van gesanctioneerde goederen tussen Rusland en zijn exclave Kaliningrad wordt hervat via het spoor. Nadat Moskou en Brussel waren gebotst over de handel tussen de twee landsdelen heeft de Europese Unie haar sanctiepakket bijgewerkt.

Lees verder

Al bijna 400 gevallen van apenpokken in ons land

Er zijn in België nu al 393 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus gemeld. Dat blijkt uit de recentste cijfers op de website van gezondheidsinstituut Sciensano. Vorige week was er nog sprake van 331 besmettingen.

Lees verder

Zuhal Demir naar rechtbank tegen capaciteitstarief Vreg

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) verzet zich tegen de plannen van de Vlaamse energieregulator Vreg om het capaciteitstarief ongewijzigd in te voeren. Ze trekt naar het hof van beroep.

Lees verder

'Middeleeuwse' polderbesturen vechten voor hun voortbestaan

Als het van de Vlaamse regering afhangt, komt er binnenkort een einde aan de polderbelasting. Dat is het bedrag dat honderdduizenden inwoners van poldergebieden jaarlijks moeten betalen. In één beweging wil bevoegde minister Zuhal Demir ook de oubollige polderbesturen zelf grondig hervormen, wegens te versnipperd en te ondemocratisch. Maar de besturen geven zich niet zomaar gewonnen. 'Niemand kent de gebieden beter dan wij.'

Lees verder

Vrouw negeert waarschuwingen en wordt aangevallen door zeehond

Een 60-jarige vrouw is gewond geraakt nadat ze werd aangevallen door een zeehond aan een Hawaïaans strand. Zeehond Rocky, een monniksrob, was net moeder geworden en de zwemster kwam te dichtbij. Op het strand waren er verschillende borden die waarschuwden voor het mogelijk gevaarlijke gedrag van de zogende moeder.  

Lees verder

Oekraïne valt strategische brug in Cherson aan met westers raketsysteem

Volgens zowel Russische als Oekraïense bronnen is de strategisch belangrijke Antonivski-brug in de stad Cherson beschoten met westerse Himars. De brug is nu compleet vernield volgens de Oekraïners, maar snel op te lappen volgens de Russen.

Lees verder

Zo zwemt u veilig in open water

Niets beter dan een frisse duik in het water om af te koelen tijdens warme zomerdagen. Toch stierven de voorbije weken Belgen in het binnen- en buitenland tijdens een zwempartij in een meer of aan een strand. Met deze tips houdt u het veilig als u wil zwemmen in open water.

Lees verder

Stijgende huizenprijzen treffen vooral jongeren en lage inkomens

De ongelijkheid op de vastgoedmarkt groeit snel. Voor een werkend koppel blijft een eigen woning betaalbaar. Maar jonge starters moeten nu al vooraf 57.000 euro ophoesten, terwijl ook steeds meer lage inkomens afhaken.

Lees verder

Studenten verlaten welkomstceremonie met spreker gekant tegen abortus

Enkele geneeskundestudenten van de universiteit van Michigan hadden een petitie gelanceerd waarin ze eisten dat dr. Kristen Collier niet de hoofdspreker zou zijn op hun welkomstceremonie. Collier uitte zich meermaals tegen abortus. De school verwierp de petitie, die vierhonderd handtekeningen telde. De studenten besloten hun ongenoegen over Colliers antiabortusuitspraken dan maar op een andere manier duidelijk te maken.

Lees verder

Deense gevechtsvliegtuigen escorteren Tourwinnaar Jonas Vingegaard naar huis

De thuiskomst van Tourwinnaar Jonas Vingegaard in Denemarken is niet onopgemerkt gebleven. De kopman van Team Jumbo-Visma zag zijn privéjet geëscorteerd door gevechtsvliegtuigen van het Deense ministerie van Defensie, een eer die alle Deense atleten te beurt valt die goud behaald hebben. Na de landing werd hij verwelkomd door een massa volk en in een cabrio rondgereden. 

Lees verder

Prof zegt Australische cold case te hebben opgelost: identiteit van 'Somerton man' na meer dan 70 jaar achterhaald

De mysterieuze 'Somerton man' werd in 1948 dood aangetroffen op een strand in Adelaide, Australië. Ondanks verwoed speurwerk kon de identiteit van de man niet achterhaald worden. Nu zegt een professor erin geslaagd te zijn om de identiteit van de man eindelijk te achterhalen.

Lees verder

Zwitserse Marlen Reusser soleert naar winst in spectaculaire gravelrit, betere dag voor Lotte Kopecky

Marlen Reusser heeft de spectaculaire gravelrit in de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De 30-jarige Zwitserse kwam alleen over de finish na een solo van meer dan 24 kilometer. Lotte Kopecky kende een betere dag dan de voorbije dagen en kon de klassementsvrouwen tot de finish volgen. Witte trui Julie De Wilde werd door pech enkele minuten teruggeslagen, maar kon wel haar witte trui behouden.

Lees verder

Geiten, een goeroe en Eric Goens

De documentairereeks De 42 kinderen van de goeroe belooft een verhaal over mogelijk misbruik, maar laat je achter met het onbehaaglijke gevoel dat de smeuïge kantjes primeerden.

Lees verder

Demir haalt alles uit de kast tegen het capaciteitstarief

Het is ongezien dat de Vlaamse regering de onafhankelijke Vlaamse energieregulator voor de rechter daagt. Maar minister Zuhal Demir wil absoluut vermijden dat de Vreg op 1 januari het capaciteitstarief uitrolt. De Vreg zet door.

Lees verder

Online gokken beperkt tot maximaal 200 euro per week

Vanaf 20 oktober kunnen mensen nog tot 200 euro per week op een speelrekening storten. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) verplicht de nieuwe limiet voor alle online kansspelen. De vraag is hoe afdwingbaar de maatregel is.

Lees verder

Waarom een ode aan de wesp op zijn plaats is

Ja, wespen zijn de gangsters van de insectenwereld. Maar bekijk het eens van hun kant. Je hele leven gedwongen als au pair voor andermans kroost moeten zorgen, om dan op je oude dag het huis uit te worden gezet. Je zou voor minder balsturig worden.

Lees verder

Ik hoef niet per se wielrenners door brandende hoepels of over een ravijn te zien springen om me te amuseren

Gravellen is hip. Hoe dat zo gekomen is, weet niemand precies, maar iedereen met een beetje fietsaspiraties wil tegenwoordig een gravelbike, en organisatoren van wielerwedstrijden kammen landkaarten uit op zoek naar onverharde paden en stroken waar voorts geen weldenkend mens zich met een fiets wil bevinden.

Lees verder

Verlaten pretpark in Ankara lijkt op dinosauruskerkhof

In de Turkse hoofdstad Ankara ligt een gigantisch verlaten pretpark dat bekend stond om zijn vele dino's. Het park werd geopend in het voorjaar van 2019 en moest zijn deuren weer sluiten in november datzelfde jaar. Drie jaar na de sluiting ervan heeft de natuur overgenomen en vallen de dinosaurusmodellen uiteen. 

Lees verder

Chemiebedrijf Borealis schorst contract met aannemer na mensenhandel op bouwwerf, werken drie dagen stilgelegd

Chemiebedrijf Borealis heeft het contract met aannemer IREM-Ponticelli tot nader order geschorst na berichten over mogelijke wanpraktijken op een bouwwerf in Kallo. Dat meldt het bedrijf woensdagavond in een persbericht. De werken op de betreffende bouwwerf worden ook drie dagen stilgelegd.

Lees verder

Stromae brengt nieuwe videoclip uit met popster Camila Cabello

Vandaag lanceerde Stramae zijn nieuwe nummer 'Mon Amour', in samenwerking met de internationale popster Camila Cabello. De videoclip is een parodie op het programma 'Love Island'.

Lees verder

Hittegolf teistert ook de Middellandse Zee

Niet alleen het land, ook de zee wordt in het zuiden van Europa door hittegolven geplaagd. Daar betaalt het dieren- en plantenleven onder water een hoge prijs voor.

Lees verder

Fed gaat voor grootste renteverhoging in 40 jaar

De Amerikaanse centrale bank verhoogt haar ­beleidsrente opnieuw met 0,75?procentpunt, in een ­poging om de inflatie te doen ­zakken.

Lees verder

Betogers dringen zwaarbeveiligd parlement van Irak binnen en eisen politieke hervormingen

Honderden aanhangers van de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr zijn woensdag de zwaarbeveiligde groene zone in de Iraakse hoofdstad Bagdad binnengedrongen om politieke hervormingen af te dwingen. In die zone bevinden zich overheidsinstellingen, ambassades en ook het parlement. Ondanks politieoptreden met traangas lukte het sommigen het parlementsgebouw binnen te komen.

Lees verder

Onder de motorkap is de Russische economie een rammelbak

Hoewel het Kremlin een ander beeld ophangt, hebben de westerse sancties grote delen van de Russische economie op de knieën gekregen. Dat schrijft een team van Amerikaanse onderzoekers.

Lees verder

Duitsland staat in finale EK na nipte winst tegen Frankrijk, Alexandra Popp grote heldin met twee knappe goals

De Duitse vrouwen hebben zich woensdagavond geplaatst voor de finale van het EK. Ze klopten Frankrijk in een spannende halve finale met 2-1. Wolfsburg-aanvalster Alexandra Popp scoorde twee fraaie doelpunten.

Lees verder

Een gokverslaving kost niet alleen geld. Je verliest alles.

Een gokverslaving kost niet alleen geld, maar ook vrienden, relaties, je zelfvertrouwen. En soms zelfs de vrijheid om je eigen inkomen te beheren. 'Zelfs al steelt je zoon maar 50 euro van jou om te gokken, je kunt je niet voorstellen wat dat met je doet.'

Lees verder

Fed gaat voor grootste renteverhoging in 40 jaar

De Amerikaanse centrale bank verhoogt haar ­beleidsrente opnieuw met 0,75?procentpunt, in een ­po­ging om de inflatie te doen ­zakken.

Lees verder

Een gokverslaving kost niet alleen geld. Je verliest alles

Een gokverslaving kost niet alleen geld, maar ook vrienden, relaties, je zelfvertrouwen. En soms zelfs de vrijheid om je eigen inkomen te beheren. 'Zelfs al steelt je zoon maar 50 euro van jou om te gokken, je kunt je niet voorstellen wat dat met je doet.'

Lees verder

Zwaarbewolkt maar droog

Het wordt donderdag meestal zwaarbewolkt, maar de zon kan geregeld door het wolkendek schijnen. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen tussen 22 en 26 graden. De wind waait zwak tot matig in het binnenland en matig aan zee. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Earth Overshoot Day valt weer vroeger

Vandaag is het Earth Over­shoot Day, de symbolische datum waarop de mens alle natuurlijke hulpbronnen heeft opgebruikt die de aarde in een jaar kan produceren.

Lees verder

Club Brugge en Milan blijven pokeren met De Ketelaere als inzet

Een verhoogd bod – het zoveelste intussen – maar Club Brugge hapte nog niet toe. En toch hangt een deal stilaan in de lucht. Is Charles De Ketelaere (21) bezig aan zijn laatste dagen als speler van blauw-zwart?

Lees verder

Brandweer moet scoutsmeisje uit diepe gracht redden na nachtspel

Tijdens het nachtspel van de scouts van Loppem (Zedelgem) is een 19-jarig meisje gevallen in een drie meter diepe gracht. Omdat het meisje aangaf niet meer te kunnen bewegen, moest de brandweer haar komen bevrijden.

Lees verder

Afval op de weg en brandend hooi: boerenprotest in Nederland loopt weer uit de hand

Verschillende Nederlandse snelwegen zijn afgesloten door overlast van protesterende landbouwers. Ze protesteren al langer uit onvrede met de plannen van de regering om stikstof aan te pakken.

Lees verder