Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 10 juli 2022

Japan rouwt op dag na moord op ex-premier

Japan rouwt op dag na moord op ex-premier

Het lichaam van de vermoorde oud-premier Shinzo Abe is aangekomen in de hoofdstad Tokio. Het land is in rouw, maar trekt desondanks naar de stembus op zondag.

Lees verder

Ongehoord | 'Het zinkende schip verlaat de rat'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Schaatskampioen Bart Swings bewijst zich op wielen en pakt goud op 10.000 meter skeeleren op de Wereldspelen

Skeeleraar Bart Swings eindigde op de eerste plaats in de 10.000 meter puntenafvalling op de piste en wint de gouden medaille op de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham.

De 31-jarige Vlaams-Brabander liet de Fransman Martin Ferrie en de Duitser Nils Bühnemann achter zich. 'De grote druk is nu al weg', zei Swings na afloop.

Lees verder

Woedende Sri Lankanen bestormen huis van president

Een menigte protesterende Sri Lankanen heeft het op het huis van president Gotabaya Rajapaksa gemunt. Die zocht intussen veiliger oorden op. Het eiland gaat door een diepe crisis.

Lees verder

Van Thatcher tot Johnson: zo nemen Britse premiers ontslag

Boris Johnson nam donderdag ontslag als premier, en dat was duidelijk niet naar zijn zin. In de video hierboven ziet u hoe zijn voorgangers afscheid namen van hun ambt. De emoties gingen daarbij alle kanten uit: van emotioneel, naar opgelucht, tot zakelijk. 

Lees verder

Vlaamse regering wil één computersysteem voor meldingen over kinderopvang

Een nieuw computersysteem in de kinderopvang, moet het mogelijk maken om problemen in kinderdagverblijven sneller op te sporen. De Vlaamse regering maakt daar 1,7 miljoen euro voor vrij.

Lees verder

'Vlaanderen heeft nood aan een watercommissaris'

Een inter­nationaal expertenpanel heeft een tienpuntenplan klaar om Vlaanderen beter te beveiligen tegen overstromingen. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws zaterdag en bevestigen Vlaams ministers Lydia Peeters en Zuhal Demir. Er zou onder meer een watercommissaris moeten komen, schrijven ze.

Lees verder

Parlementslid dat middenvinger opsteekt naar publiek wordt onderminister van Onderwijs

Toen Andrea Jenkyns, een Conservatieve Britse politica, donderdag aankwam in het parlement, stak ze haar middenvinger op naar betogers. Een dag later is ze onderminister van Onderwijs. In het Verenigd Koninkrijk, toch nog steeds het land van de decency, levert haar dat bakken kritiek op. Bekijk het incident in de video hierboven.  

Lees verder

Tweede dag Gent Jazz: Gogo Penguin helpt u even in trance

Met een pianotrio dat zijn inspiratie uit de dance haalt, kreeg Gent Jazz ook op dag twee een dansbare afsluiter. Ook bij andere acts kon het publiek lekker meewiegen.

Lees verder

Grote verkeersdrukte op Europese wegen

Wie dit weekend met de wagen op vakantie vertrekt, houdt best rekening met lange files op de Europese wegen.

Lees verder

Waarom de hitte van de komende dagen de energieprijzen nog meer de hoogte kan injagen

Als het kwik nog verder de hoogte inschiet, kan ook de prijs van de elektriciteit verder stijgen. Bovenop de hoge prijs die er vandaag al is. Het klinkt contradictorisch, maar 'in België houden we er te weinig rekening mee dat we ons steeds meer tegen de hitte moeten verdedigen.'

Lees verder

Oekraïne plant zijn vlag opnieuw op Slangeneiland

In het begin van de oorlog veroverde Rusland het kleine Slangeneiland in de Zwarte Zee. Het geluidsfragment waarin een Oekraïense soldaat 'go f* yourself' zegt tegen een Russisch oorlogsschip, ging de wereld rond. Oekraïne verspreidt nu beelden waarop te zien is hoe hun geel-blauwe vlag opnieuw wappert op Slangeneiland. Bekijk het hierboven. 

Lees verder

Berlijnse politie onderzoekt gebruik 'verkrachtingsdrugs' op partijfeest SPD

De politie in Berlijn heeft een onderzoek gestart naar het vermoedelijk gebruik van een verkrachtingsdrug op het zomerfestival van de SPD, de sociaaldemocratische partij van bondskanselier Olaf Scholz. Zaterdag werden al vijf slachtoffers geïdentificeerd. De SPD zelf spreekt van negen slachtoffers.

Lees verder

Facebook en Instagram mogelijk offline deze zomer

Facebook en Instagram worden in Europa misschien offline gehaald deze zomer. Een Ierse waakhond oordeelde dat het moederbedrijf Meta geen gegevens van Europeanen met de Verenigde Staten mag delen. Als de EU-regelgevers daarmee instemmen zullen de sociale mediaplatformen bij ons dus niet meer gebruikt kunnen worden.

Lees verder

Wout van Aert wint knap achtste etappe Ronde van Frankrijk

Wout van Aert heeft in het Zwitserse Lausanne de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De groene trui toonde zijn snelle benen op een aankomst voor punchers en mocht zo al voor de tweede keer deze Tour het zegegebaar maken.

Lees verder

Wout van Aert wint knap achtste etappe Ronde van Frankrijk

Wout van Aert heeft in het Zwitserse Lausanne de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven De groene trui toonde zijn snelle benen op een aankomst voor punchers en mocht al voor de tweede keer deze Tour het zegegebaar maken. Michael Matthews sprintte naar de tweede plek. Gele trui Pogacar werd derde.

Lees verder

Bart Swings verovert op 1.000 meter sprint alsnog brons na diskwalificatie Bramante

Skeeleraar Bart Swings heeft zaterdag op de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham het brons veroverd op de 1.000 meter sprint. De Belg eindigde aanvankelijk als vierde, maar schoof een plaats in de uitslag op na de diskwalificatie van de Italiaan Giuseppe Bramante, die als derde eindigde.

Lees verder

Nu al zes kandidaten om Johnson op te volgen: ook Nadhim Zahawi kandidaat

Na minister van Transport Grant Shapps heeft ook minister van Financiën Nadhim Zahawi zich zaterdag kandidaat gesteld om de nieuwe Britse premier te worden. Hij riep Boris Johnson donderdag na enkele dagen van chaos openlijk op om meteen op te stappen.

Lees verder

Twintig mogelijke gevallen van needle spiking op Les Ardentes

Het Rode Kruis heeft tijdens de eerste twee dagen van het festival Les Ardentes in Luik, donderdag en vrijdag, meer dan 600 interventies uitgevoerd. Er waren geen zware incidenten, al zijn er wel twintig mogelijke gevallen van needle spiking gemeld.

Lees verder

Red Panthers wervelen voorbij Chili naar kwartfinale tegen topfavoriet Nederland

De Belgische hockeyvrouwen hebben zich zaterdag op het WK in het Nederlandse Amstelveen zonder moeite geplaatst voor de kwartfinales. De Red Panthers versloegen Chili in een barragewedstrijd met ruime 5-0. In de kwartfinales wacht dinsdag een kraker tegen topfavoriet en nummer 1 van de wereld Nederland.

Lees verder

Weerbericht | Zonnige dag aan zee

Zondag doet zijn naam eer aan en begint zonnig. In de loop van de dag duiken wolkenvelden op in het oosten en het centrum van het land.

Lees verder

Verkeerscamera's flitsen op alle Vlaamse snelwegen vanaf 129 kilometer per uur

Na een proefproject flitsen voortaan alle verkeerscamera's op Vlaamse snelwegen vanaf 129 kilometer per uur. Wie sneller rijdt zal dus altijd een boete krijgen. Eind augustus zal dat op alle Belgische snelwegen het geval zijn. Dat moet de verkeersveiligheid ten goede komen, schrijft De Zondag.

Lees verder

Duizendtal betogers houdt sit-in voor Witte Huis en vraagt Biden abortus te verdedigen

Een duizendtal betogers is zaterdag naar het Witte Huis in Washington gestapt. Daar hebben de manifestanten een sit-in gehouden om de Amerikaanse president Joe Biden te vragen het grondwettelijk recht op abortus strenger te verdedigen. Zo riskeerden ze gearresteerd te worden, maar dat gebeurde niet.

Lees verder