Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 juli 2022

INTERVIEW. Topman Vergrijzingscommissie dringt aan op stevige pensioenhervorming: “Mijn ongerustheid is niet weggen...

HLN
INTERVIEW. Topman Vergrijzingscommissie dringt aan op stevige pensioenhervorming: "Mijn ongerustheid is niet weggenomen."
Terwijl de regering verder onderhandelt over een beperkt pensioenakkoord, luidt de 'Vergrijzingscommissie' ook dit jaar de alarmbel over de kosten die de komende decennia op ons afkomen. "Het is absoluut noodzakelijk dat er een stevige pensioendeal komt, die ook oog heeft voor de betaalbaarheid", aldus voorzitter Johan Van Gompel. Maar dat alleen volstaat niet.
Lees verder

"Ruud Vormer straalt veel positiviteit en energie uit": situatieschets over de kapitein die zondag gewoon in de basis wordt verwacht
Zijn ingesteldheid is exemplarisch, benadrukte coach Carl Hoefkens bij de start van de voorbereiding. Zo traint en speelt hij momenteel. En zondag staat Ruud Vormer (34) in principe gewoon in de basis tegen AA Gent. Hoe zit het nu met de Nederlandse aanvoerder? De nieuwe T1 van de landskampioen ziet voor Vormer een nieuwe rol. Een situatieschets.
Lees verder

Onderzoekscommissie kinderopvang snoeihard, vraagt ontslag van top agentschap Opgroeien
De onderzoekscommissie kinderopvang is in haar aanbevelingen snoeihard voor de top van het agentschap Opgroeien en met name voor leidend ambtenaar Katrien Verhegge. Het management bij Opgroeien heeft onvoldoende (snel) ingegrepen bij problemen en is er daardoor niet in geslaagd " de veiligheid in de kinderopvang zo maximaal mogelijk te detecteren". De commissie zegt dat er "dringend moet ingegrepen" worden in het management om het vertrouwen in Kind en Gezin te herstellen, wat neerkomt op een vraag om ontslag. Ook gewezen minister van Welzijn Wouter Beke krijgt nog een veeg uit de pan.
Lees verder

Zesduizend kampeerders moeten vluchten voor bosbranden in zuiden van Frankrijk
In het Zuid-Franse departement Gironde is gisteren ongeveer 1.000 hectare bos in vlammen opgegaan. Om die reden moesten 6.000 kampeerders worden geëvacueerd. Ook 150 buurtbewoners zijn er geëvacueerd, zo meldt de prefectuur. De brandweer strijdt momenteel nog tegen twee bosbranden ten zuiden van de grootstad Bordeaux, in het zuidwesten van Frankrijk.
Lees verder

Opnieuw bosbranden in zuiden van Frankrijk door extreme hitte
In het Zuid-Franse departement Gironde is gisteren ongeveer 700 hectare bos in vlammen opgegaan. Om die reden moesten 150 buurtbewoners worden geëvacueerd, zo meldt de prefectuur. De brandweer strijdt momenteel nog tegen twee bosbranden ten zuiden van de grootstad Bordeaux, in het zuidwesten van Frankrijk.
Lees verder

1.000 hectare bos verwoest door zware branden in zuiden van Frankrijk: 6.000 kampeerders geëvacueerd
In het Zuid-Franse departement Gironde is gisteren ongeveer 1.000 hectare bos in vlammen opgegaan. Om die reden moesten 6.000 kampeerders worden geëvacueerd. Ook 150 buurtbewoners zijn er geëvacueerd, zo meldt de prefectuur. De brandweer strijdt momenteel nog tegen twee bosbranden ten zuiden van de grootstad Bordeaux, in het zuidwesten van Frankrijk.
Lees verder

Na geheime zwangerschap: we kennen eindelijk de bijzondere naam van het tweede dochtertje van Ed Sheeran
De Britse zanger Ed Sheeran (31) en zijn vrouw, Cherry Seaborn (30), zijn nu de trotse ouders van twee dochters. De tweede zwangerschap vond plaats in het grootste geheim en pas eind mei raakte het nieuws bekend dat ze nu een gezin van vier vormen. In augustus 2020 werd hij al vader van een dochtertje: Lyra Antarctica. Maar naar verluidt is nu ook de naam van hun tweede dochtertje gelekt.
Lees verder

"We houden ons hart vast": Caleb Ewan worstelt om te overleven... en de echte Alpen moeten nog komen
Overleeft Caleb Ewan de Alpen? Na de rit van gisteren in de Tour de France lijkt die kans niet heel groot. Zijn ploeg is bereid om hem over de bergen te sleuren, maar de Australiër laat de kop hangen. Een reconstructie van de lastige dag richting Megève. En dan moeten de echte Alpen nog komen. "We houden ons hart vast."
Lees verder

Le numéro du jour. Op naar 41ste witte trui op rij? Pogacar kan straks alleen recordhouder worden
Wattages, KOM's, lijstjes allerhande... Een beetje wielerliefhebber is dol op een statistiekje in de rand van de koers. Na elke rit van de Tour kiest onze redactie uit de veelheid aan cijfermateriaal een markant getal. Alle info errond ontdekt u op deze pagina.
Lees verder

Goedkoper smeren: deze ziekenfondsen betalen je zonnecrème terug
Zin om straks in de zon te liggen? Vergeet je dan niet in te smeren met een goede zonnecrème om het risico op huidkanker in te dijken. En neem ook je zonnebril mee. Misschien worden de beide beschermingsproducten wel gesponsord door het ziekenfonds. Spaargids.be bezorgt een overzicht.
Lees verder

Victoria Beckham vreest voor veiligheid dochter: Harper bijna ontvoerd door stalker
Voormalig 'Spice Girls'- lid Victoria Beckham (48) is erg ongerust over de veiligheid van haar enige dochter, Harper (11), nadat een stalker haar bijna van school is gaan halen. Ze beweerde de biologische moeder te zijn.
Lees verder

Oud-veiligheidsadviseur VS geeft betrokkenheid staatsgrepen toe
John Bolton, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties (2005-2006) en oud-nationaal veiligheidsadviseur onder president Donald Trump (2018-2019), heeft dinsdag gezegd dat hij heeft geholpen bij het plannen van pogingen tot staatsgrepen in het buitenland. Bolton maakte de opmerking in een interview met nieuwszender CNN.
Lees verder

"Beleggers lopen verloren": slechts 18 procent denkt dat economische situatie in België komende maanden zal verbeteren
De Belgische beleggers zijn de weg een beetje kwijt. Ze zijn op zoek naar houvast in een context van stijgende inflatie, verstrakking van het monetair beleid en een onzekere economische en geopolitieke situatie. Dat blijkt uit de jongste beleggersbarometer van ING.
Lees verder

Slechts 18 procent van beleggers denkt dat de economische situatie in België de komende maanden zal verbeteren: "Ze lopen verloren"
De Belgische beleggers zijn de weg een beetje kwijt. Ze zijn op zoek naar houvast in een context van stijgende inflatie, verstrakking van het monetair beleid en een onzekere economische en geopolitieke situatie. Dat blijkt uit de jongste beleggersbarometer van ING.
Lees verder

Mo Farah doet zijn verhaal: "Ik was gewoon een kind dat voor hen werkte"
Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah heeft onthuld dat hij als kind het slachtoffer werd van mensenhandel. Op 9-jarige leeftijd werd hij bij zijn familie uit Somaliland weggerukt en illegaal naar het Verenigd Koninkrijk gebracht onder een andere naam. Hij werd verplicht om voor een gezin te werken. "Ik werd niet behandeld als een lid van het gezin", vertelt de langeafstandsloper. "Ik was gewoon een kind dat voor hen werkte en als ik eten wou, moest ik voor de kinderen zorgen."
Lees verder

Extra droogtemaatregelen in West-Vlaanderen nadat waterpeil naar alarmerend niveau zakt: vanaf vandaag verboden om water op te pompen uit IJzerbekken
Er geldt vanaf vandaag een zogeheten onttrekkingsverbod in het volledige IJzerbekken. Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé heeft extra maatregelen afgekondigd om de droogte tegen te gaan.
Lees verder

First lady Jill Biden verontschuldigt zich nadat ze Latijns-Amerikaanse gemeenschap vergelijkt met taco's
De Amerikaanse first lady Jill Biden (71), de echtgenote van president Joe Biden (79), heeft zich verontschuldigd na een golf van kritiek. Ze vergeleek Latijns-Amerikaanse inwoners van de Verenigde Staten in een speech met taco's. De uitspraak schoot bij latino's in het verkeerde keelgat. "Wij zijn geen taco's", aldus de Nationale Organisatie van latino-journalisten (NAHJ).
Lees verder

"Een kind kan een bepaalde aanleg voor narcisme hebben": psychologen geven advies om te voorkomen dat je kind een narcist wordt
Als ouder wil je maar één ding: dat je kind een blij en evenwichtig mens wordt. Maar hoe voorkom je dat je spruit in een kleine narcist verandert? psycholoogen deskundigen Martin Appelo en Eddie Brummelman geven advies.
Lees verder

Col du Granon, de terugkeer van een vergeten reus: "Tour zal er in een serieuze plooi worden getrokken"
'Granon? Non, pardon'. Veel monden vol tanden als het gaat over de mythische slotklim van vandaag. Wij zochten en vonden toch enige insiders. Maak kennis met een 'vergeten reus'. Ook bij hen die er in 1986 bij waren. "Hij is zwaarder dan de Izoard, Tourmalet of Galibier."
Lees verder

Salah Abdeslam wordt overgebracht naar België vanuit gevangenis Fleury-Mérogis
Salah Abdeslam is vanochtend uit de gevangenis van Fleury-Mérogis, in het Noord-Franse departement Essonne, gehaald en zal worden overgebracht naar België, waar hij vanaf oktober terechtstaat voor de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016. Dat hebben bronnen die dicht bij de zaak staan gemeld aan persagentschap AFP.
Lees verder