Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 30 juli 2022

Huis van Afgevaardigden VS stemt nipt voor verbod op semiautomatische wapens

HLN
Huis van Afgevaardigden VS stemt nipt voor verbod op semiautomatische wapens
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag voor het verbod op semiautomatische wapens gestemd. De stemming was nipt: 217 leden stemden voor, 213 tegen. De wet moet nu naar de Senaat, waar ze zo goed als zeker geblokkeerd zal worden door de Republikeinen.
Lees verder

Huis van Afgevaardigden VS stemt nipt voor strengere wapenwet
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag nipt voor een nieuwe vuurwapenwet gestemd. De wet verbiedt de verkoop, productie, overdracht en het bezit van onder meer semiautomatische wapens. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat.
Lees verder

Motorrijder komt om het leven bij zware crash in Slijpe
Bij een ongeval in de Diksmuidestraat in Slijpe, Middelkerke, is vrijdagnacht een motorrijder om het leven gekomen. Het parket stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.
Lees verder

Canadese jihadist die executievideo's maakte voor IS krijgt levenslang
Een Canadese jihadist die een belangrijke rol gespeeld zou hebben in de propaganda van terreurgroep Islamitische Staat (IS), is vrijdag veroordeeld tot een levenslange celstraf in de Verenigde Staten.
Lees verder

Braziliaans gezin 17 jaar opgesloten door vader: "vastgebonden, bevuild en uitgehongerd"
Een Braziliaanse vrouw en haar twee inmiddels volwassen kinderen zijn door de politie bevrijd, nadat ze zeventien jaar lang waren vastgehouden door de vader uit het gezin. De politie vond het gezin na een anonieme tip in de wijk Guaratiba in het westen van de stad Rio de Janeiro.
Lees verder

Bouchez blijft als blok achter zijn minister Hadja Lahbib staan: "Deze cinema is debiel"
Pas nadat de heisa rond 'zijn' minister Hadja Lahbib (MR) niet leek te gaan liggen, doorbrak - de anders zo hypercommunicatieve - Georges-Louis Bouchez zijn radiostilte. Dat 'has beens' Willy Claes en Karel De Gucht brandhout maakten van Lahbib, pikte hij niet.
Lees verder

Eerste Vlaamse steden nemen noodmaatregelen om energie te besparen: niet alle kantoren verwarmen, straatlampen uit en frisser douchen en zwemmen
De koude douche wordt ons bespaard. Maar net zoals Hannover en Berlijn kijken lokale besturen in Vlaanderen hoe ze hun energiefactuur kunnen drukken.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. De transfersoap van de zomer: hoe Charles De Ketelaere na een slopend dossier stilaan zijn koffers mag pakken
Van de eerste scouting tot de finale handtekeningen. Een reconstructie van het dossier CDK, waarin zelfs Rode Duivels zich moeiden.
Lees verder

Bijna 22.000 treinen geschrapt in eerste jaarhelft: reizigers dupe van personeelstekort NMBS
Tussen begin januari en eind juni werden op het Belgische spoornet 21.856 treinen geschrapt, het hoogste cijfer in vijf jaar. Dik 8.200 daarvan vielen volledig weg, 13.600 andere voor een deel van de geplande treinreis. Dat blijkt uit een data-analyse van De Tijd en L'Echo op basis van openbare cijfers van spoorwegnetbeheerder Infrabel. De afgeschafte treinen zijn het gevolg van structurele personeelstekorten.
Lees verder

Een schijfje augurk uit een cheeseburger op het plafond plakken? Dat is dan 6.150 euro
Pluk een schijfje augurk van je cheeseburger van McDonalds, smijt het op een wit plafond en je krijgt… 'Pickle', een kunstwerk dat geschat wordt op 6.150 euro. Het werk, dat in de Michael Lett Gallery in Auckland, Nieuw-Zeeland hangt, is van de Australische kunstenaar Matthew Griffin. Die gooide het schijfje augurk met ketchup op het plafond van de tentoonstelling, waar het sindsdien roerloos is blijven hangen.
Lees verder

Vooruit vraagt strengere regels tegen uitbuiting: "Er zijn maar 39 inspecteurs in het hele land"
Vooruit pleit voor strengere regels in de strijd tegen economische uitbuiting. Zo moet een bedrijf dat een beroep doet op onderaannemers ook verantwoordelijk worden voor de arbeidsvoorwaarden, met dus een hoofdelijke aansprakelijkheid voor de loonschulden. De partij wil ook dat minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) dringend werk maakt van meer sociale inspecteurs.
Lees verder

Dodental door "ergste en meest verwoestende" overstromingen in Kentucky loopt verder op tot 25, nog 250 mensen vermist
Het aantal doden als gevolg van overstromingen in de Amerikaanse staat Kentucky is vrijdagavond (lokale tijd) opgelopen tot 25, meldt The New York Times op basis van officiële cijfers van het kantoor van de gouverneur en de lokale autoriteiten. Er zouden bovendien nog ongeveer 250 mensen worden vermist.
Lees verder

'Golfoorlogje' in Knokke: wie is Peter Taffeiren? Even zot van paarden en succesvol in vastgoed als Paul Gheysens zelf
Krijgt voetbalvoorzitter en vastgoedkeizer Paul Gheysens (68) een koekje van eigen deeg? Nadat hij destijds de bouw van een nieuw Club Brugge-stadion verhinderde omdat hij op de voorziene locatie aan enkele gronden vasthield, wordt zijn gigantische golfproject in Knokke nu op dezelfde manier gedwarsboomd. Nog één man wringt tegen: Peter Taffeiren (59), die - toeval of niet - even zot van paarden en succesvol in vastgoed is als Gheysens zelf. Relaas van een polderoorlog die volgende week een ontknoping kent.
Lees verder

Elon Musk stapt zelf ook naar rechter tegen Twitter
Tesla-topman Elon Musk heeft zelf ook een klacht ingediend tegen Twitter, nadat hij zelf voor de rechter werd gedaagd door het socialmediaplatform omdat hij uiteindelijk besliste om Twitter toch niet te kopen. Dat schrijft de krant Wall Street Journal.
Lees verder

REPORTAGE. Ex-CD&V-voorzitter Joachim Coens herademt in 'zijn' Damme: "Ik ben naïef geweest, maar dat is niet erg"
"Laat ons zeggen dat niemand van mijn familie spijt heeft dat het gedaan is." Joachim Coens (CD&V) lijkt opnieuw te herademen, nu hij verlost is van zijn dagelijkse portie kritiek als CD&V-voorzitter én van het Wetstraatgeroddel. "Dat was toch ongelooflijk? Die roddel over Annelies Verlinden en mij heeft zelfs hier in Damme de ronde gedaan!"
Lees verder

Scenarist F.C. De Kampioenen René Swartenbroekx: "Ze schilderen mij af als racist. Dat doet pijn"
"Het leeft duidelijk onder de mensen, ze beseffen goed dat deze maatregel het ridicule voorbij is", René Swartenbroekx (87) is duidelijk aangedaan van de heisa rond 'F.C. De Kampioenen'. Nadat bekend raakte dat de VRT 19 afleveringen van het scherm haalt wegens 'ongepast, stereotiep of racistisch', brak er een storm van protest uit. Al bijna 70.000 mensen eisen in een petitie om de afleveringen terug online te halen. "We zijn toch geen racisten?", klinkt het. Wat denkt één van de bezielers van de reeks zelf over de commotie?
Lees verder

WEERBERICHT. Weekend start droog en zonnig tot 27 graden, zondag bewolkt en kans op regen
Het wordt zaterdag droog en zonnig met wat hoge wolkensluiers. In de loop van de dag zijn er meer middelhoge wolkenvelden maar blijft het droog. De maxima liggen tussen 22 graden in de Hoge Venen en 27 graden in het westen, meldt het KMI.
Lees verder

Daarom komen deze BV's elk jaar terug naar Tomorrowland
Op Tomorrowland lopen er altijd wel enkele bekende gezichten rond en dat is dit jaar niet anders. Voor sommigen onder hen is Tomorrowland ondertussen al een vaste waarde in hun zomerplanning geworden. Showbits-reporter Desna sprak met enkelen van hen en vroeg hen naar hun reden waarom zij een dagje Tomorrowland telkens de moeite waard vinden.
Lees verder

Zelensky wil dat VS Rusland bestempelen als land dat terrorisme steunt na aanval op gevangenenkamp
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil dat de Verenigde Staten Rusland officieel erkennen als land dat terrorisme steunt. In een videoboodschap deed Zelensky vrijdagavond een speciaal beroep op de VS naar aanleiding van de vermeende Russische aanval op een gevangenenkamp in bezet gebied. Volgens de Oekraïense president zijn ruim vijftig Oekraïense krijgsgevangenen om het leven gekomen bij de aanval. Eerder op vrijdag meldde Oekraïne al dat er ook zeker 130 gewonden zouden zijn.
Lees verder

Harry Styles sluit megadeal met Marvel: "100 miljoen dollar voor vijf films"
Hij was al heel kort te zien in superheldenfilm 'The Eternals', maar Harry Styles (28) zal in de toekomst wel vaker in Marvel-films duiken. Volgens 'The Sun' heeft de zanger en acteur een deal gesloten voor maar liefst vijf nieuwe films. Verwacht wordt dat dat behoorlijk wat geld in het laatje zal brengen.
Lees verder