Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 juli 2022

Heeft de moordenaar van Jan W. (38) zich van slachtoffer vergist? “Ik denk dat de kogel voor mij bedoeld was”

HLN
Heeft de moordenaar van Jan W. (38) zich van slachtoffer vergist? "Ik denk dat de kogel voor mij bedoeld was"
De 38-jarige ex-advocaat Jan W., die woensdag dood aangetroffen werd in zijn auto – op de privéparking van een statige villa in Molenbeek waar hij een loft huurde – is vermoord. Dat bevestigt het parket van Brussel. Hij zou gevonden zijn met een kogel in het hoofd, maar een duidelijke aanleiding voor de moord lijkt er niet te zijn. Tot we spreken met Walter De Laet, een kunstenaar die in de villa al jaren een werkatelier heeft. "Ik kreeg al meerdere doodsbedreigingen van mijn neef."
Lees verder

Hongarije blijft inzetten op forse renteverhogingen
De Hongaarse centrale bank blijft de rentetarieven verhogen om de zwakke nationale munt, de forint, te stutten. Donderdag werd een verhoging van de depositorente met 200 basispunten van 7,75 naar 9,75 procent aangekondigd.
Lees verder

Patiënt die als eerste in Nederland kunsthart kreeg overleden
De patiënt die vorig jaar als eerste in Nederland een kunsthart kreeg, is eind juni overleden. Dat meldt het UMC Utrecht. Naar de oorzaak van het overlijden wordt nog onderzoek gedaan.
Lees verder

Weer meer dan 2,5 miljoen ton bakstenen geproduceerd in België in 2021
Nadat de productie van bakstenen in België in 2020 door de economische impact van de coronacrisis onder de 2,5 miljoen ton was gezakt, werd die kaap vorig jaar toch weer gerond. De totale Belgische baksteenproductie kwam uit op 2,56 miljoen ton, zo blijkt uit het jaarverslag van de Belgische Baksteenfederatie.
Lees verder

Kwart meer speedpedelecs verkocht in eerste jaarhelft
Tijdens de eerste zes maanden van 2022 zijn 8.219 nieuwe speedpedelecs ingeschreven. Het gaat om een stijging met meer dan een kwart (26,2 procent) in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van Traxio, de federatie van de mobiliteitssector.
Lees verder

Rebellenbeweging M23 voelt zich niet gebonden door Staakt-het-vuren tussen Congo en Rwanda
Het staakt-het-vuren dat de Congolese president Félix Tshisekedi en zijn Rwandese collega Paul Kagame woensdag zijn overeengekomen "bindt M23 niet". Dat zegt een woordvoerder van de rebellenbeweging die, volgens Kinshasa, door Rwanda gesteund wordt, wat Kigali ontkent. De voorbije weken rukte M23 opnieuw op in het onrustige oosten van Congo.
Lees verder

HBO Max blundert met Nederlandse ondertiteling homoserie: 'gay is nicht' en 'lesbian is pot'
De Nederlandse tak van streamingdienst HBO Max biedt excuses aan voor een homo-onvriendelijke vertaling van een van haar shows. In de Amerikaanse serie 'Looking', waarin een groep homoseksuele vrienden in San Francisco centraal staat, zijn woorden als 'gay' en 'lesbian' vertaald naar 'nicht' en 'pot'. Het is niet voor het eerst dat HBO Max kritiek krijgt op de ondertiteling.
Lees verder

EMA mikt op september om aangepaste coronavaccins groen licht te geven
Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA heeft donderdag meegedeeld de aangepaste coronavaccins in september groen licht te willen geven. Dat zou dan net wel of net niet op tijd zijn voor de nieuwe vaccinatiecampagne in Belgiët die in september wordt uitgerold.
Lees verder

Kazachstan wil minder afhankelijk zijn van Rusland voor olie-export
Kazachstan wil minder afhankelijk zijn van buurland Rusland voor de uitvoer van zijn aardolie. President Kassim-Zjomart Tokajev heeft zijn regering donderdag bevolen om nieuwe manieren te zoeken om het zwarte goud naar het buitenland te krijgen.
Lees verder

LIVE TOUR DE FRANCE. Van Aert na monstervlucht ingelopen en achtergelaten door het peloton, het geel verandert straks van schouders
Het Tour de France-peloton rijdt vandaag de zesde etappe, met 220 kilometer de langste in deze Ronde van Frankrijk. De geaccidenteerde finale in Longwy is er eentje op maat van Wout van Aert, maar de gele trui wacht de slotkilometers niet af en kiest voluit voor de aanval. Volg het slot van de rit hier op de voet!
Lees verder

Helikopterbeelden tonen hoe burger crimineel ramt die meerdere auto's steelt tijdens waanzinnige achtervolging
Een politieachtervolging in North Carolina lijkt wel een actiefilm. Een autodief steelt tijdens zijn vlucht nog drie andere wagens, waarna een burger het recht in eigen handen neemt en het vierde gestolen voertuig ramt. Een politiehelikopter filmt alles.
Lees verder

"Ik heb een stalen bumper, dus ik dacht die eens te testen": Abraham ramt carjacker tijdens waanzinnige achtervolging
Een politieachtervolging in North Carolina lijkt wel een actiefilm. Een autodief steelt tijdens zijn vlucht nog drie andere wagens, waarna een burger het recht in eigen handen neemt en het vierde gestolen voertuig ramt. Een politiehelikopter filmt alles.
Lees verder

Van chocolade tot oesters: kan je lust opwekken met wat je eet? "De Spaanse vlieg bevordert erecties"
Het is vandaag Wereld Chocoladedag: een lekkernij die vele harten veroverde, niet in het minst omdat ze onze seksdrive een boost zou geven. Klopt dat? En wat met andere typische 'afrodisiaca', zoals champagne of oesters? Twee seksuologen lichten toe hoe wat we eten of drinken onze bedprestaties of ons liefdesleven beïnvloedt — op een goede of slechte manier. "De combinatie van die drie stoffen doet je hartslag stijgen en geeft je een soort van verliefdheidsgevoel."
Lees verder

BV 24/7. William Boeva neemt een duik in het zwembad, Jacques en Julie Vermeire maken een helikoptervlucht
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Van Aert kleurt de etappe met monstervlucht, maar Pogacar neemt het geel over na imposante sprint bergop
Tadej Pogacar (23) heeft de zesde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Sloveen van UAE-Team Emirates was duidelijk de sterkste in een sprint bergop. Pogacar neemt ook het geel over van Wout van Aert, die de etappe kleur gaf met een monstervlucht van meer dan 130 kilometer.
Lees verder

Tententekort bij de Vlaamse uitleendienst: nog 20-tal jeugdbewegingen zonder tenten
Er zijn nog een 20-tal jeugdbewegingen voor wie er bij de Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd (ULDK) geen tenten beschikbaar zijn. Dat heeft Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vooruit-parlementslid Hannes Anaf.
Lees verder

In Britse gokkantoren zijn de weddenschappen geopend: wie volgt Boris Johnson op?
Nu de Boris Johnson uiteindelijk toch zélf zijn ontslag indient, gaat de Conservatieve Partij op zoek naar een nieuwe partijleider én eerste minister voor het Verenigd Koninkrijk. Geheel in de typische Engelse traditie hebben gokkantoren weddenschappen geopend over wie Johnsons opvolger wordt. Opvallend: verschillende conservatieve "frontrunners" hebben een migratieachtergrond. Wie ligt er in "pole positie"?
Lees verder

Tegenstrijdige verkeerssignalisatie bezorgt bestuurders kopbrekens
Weggebruikers breken zich het hoofd over verkeerssignalisatie aan de maandagavond geopende Tangent. Een verkeerslicht en wegmarkering spreken er elkaar tegen.
Lees verder

ANALYSE NA AANKOMST (5). Hoe blikt Michel Wuyts terug op rit 6, waarin Wout van Aert en Tadej Pogacar de hoofdrollen opeisten?
Ook in de zesde etappe van de Tour de France was Wout van Aert alomtegenwoordig. De geletruitdrager reed een hele dag in de aanval en werd pas op tien kilometer van de streep ingerekend. Tadej Pogacar won uiteindelijk de etappe na een straffe eindsprint en is ook de nieuwe geletruidrager. Wat heeft Michel Wuyts te zeggen over de twee fenomenen? Volg het hierboven!
Lees verder

De waanzinnige geldmachine achter EuroMillions: alleen dit jaar leverden 1,4 miljard deelnames al 3,5 miljard euro op
Met sinds januari al 1,4 miljard (!) aan ingevulde speelvakjes zijn de negen nationale loterijen achter EuroMillions, waarbij ook de Belgische, in de eerste zes maanden van 2022 al 3,5 miljard euro 'schandalig rijker' geworden. En daar komt morgen vrijdag nog minstens 110 miljoen ingezette euro bij nu een recordjackpot van 230 miljoen euro wordt weggeschonken.
Lees verder