Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 22 juli 2022

Graanexport vanuit Oekraïne kan weer hervatten dankzij deal met Rusland: “Verlichting voor de meest kwetsbare mens...

HLN
Graanexport vanuit Oekraïne kan weer hervatten dankzij deal met Rusland: "Verlichting voor de meest kwetsbare mensen op de rand van een hongersnood"
Oekraïne en Rusland hebben in de Turkse stad Istanbul met Turkije en de Verenigde Naties akkoorden gesloten, waarmee ze de uitvoer van meer dan 20 miljoen ton graan van Oekraïense havens over de Zwarte Zee ondanks hun oorlog garanderen. VN-baas Antonio Guterres maakte het akkoord bekend.
Lees verder

BEKIJK. Een tevergeefse aanval van Pogacar, Stuyven die het hoofd in extremis buigt en een glunderende Van Aert die werkte voor winnaar Laporte: de momenten van rit 19
Net als de tiende etappe werd de negentiende rit tijdelijk geneutraliseerd door een demonstratie op het parcours. Op sportief spektakel was het even wachten. Tot Tadej Pogacar op 34 kilometer van de streep een ultieme aanval in petto had. Jumbo-Visma met vooral Wout van Aert riep hem snel tot de orde. Onze landgenoot werkte zich andermaal uit de naad voor zijn ploegmaats. Van Aert hield aan kop van het peloton Laporte uit de wind, die het nadien met een jump op en over Jasper Stuyven heerlijk afmaakte. Bekijk hierboven de belangrijkste momenten van de etappe.
Lees verder

Celstraf voor voormalig hoofd van bank Vaticaan in beroep bevestigd
Het hof van beroep van Vaticaanstad heeft vrijdag de gevangenisstraf van bijna negen jaar bevestigd die was opgelegd aan een voormalig hoofd van de Vaticaanse Bank, officieel het "Instituut voor Religieuze Werken" (IOR). Hij had geld verdiend met de frauduleuze verkoop van eigendommen van de Heilige Stoel.
Lees verder

Internationaal Gerechtshof bevoegd om te oordelen in genocidezaak tegen Myanmar
Het Internationaal Gerechtshof heeft zich vrijdag bevoegd verklaard om te oordelen in een zaak tegen Myanmar, dat door Gambia wordt beschuldigd van genocide op de Rohingya-moslimminderheid. Het hof wees daarbij een verzoek van de Myanmarese delegatie van de hand.
Lees verder

American Express profiteert van herstel toerisme en luchtvaart
De Amerikaanse kredietkaartmaatschappij American Express profiteert van het sterke herstel van het toerisme en de luchtvaart van de coronapandemie. Omdat mensen weer veel vaker op vakantie gaan, gingen de bestedingen via de platforms van American Express in het afgelopen kwartaal flink omhoog. Het bedrijf verhoogt daarom zijn verwachtingen voor de omzet in het hele jaar.
Lees verder

Europese Unie zet licht op groen voor 500 miljoen euro extra militaire steun aan Oekraïne
De lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag officieel het licht op groen gezet voor nog eens 500 miljoen euro aan wapens en militair materieel voor Oekraïne. Daarmee komt het totale bedrag dat de EU via zijn Europese Vredesfaciliteit in militaire steun aan Oekraïne spendeert op 2,5 miljard euro.
Lees verder

In Argentinië loopt de inflatie op tot ruim 80 procent: "Ik zie echt geen enkele uitweg"
De inflatiecijfers blijven hoog: in juni 8,6 procent, berekende het Europese Statistiekbureau. In Argentinië weet men niet beter. Daar zijn zelfs dubbele inflatiecijfers al sinds 2006 gemeengoed. Dit jaar loopt de inflatie mogelijk op tot ruim 80 procent. Hoe gaan de Argentijnen daarmee om?
Lees verder

"Jumbo-Visma maakt ons allemaal belachelijk, we hinken twee stappen achterop": Jasper Philipsen sakkert na nieuwe tweede plaats
Jasper Philipsen (24) was ook in Cahors op de afspraak in de Tour. Onze landgenoot won met overmacht de sprint, maar bleef met lege handen achter omdat Christophe Laporte hem net voorbleef. Alweer Jumbo-Visma. "Ze kuisen heel de Tour op", zuchtte Philipsen. "Dat is leuk voor hen, maar iets minder voor de tegenstand."
Lees verder

Klimaatopwarming brengt nieuwe diersoorten naar ons land: "Er staat een nieuwe processierups voor de deur"
Voor het eerst werd in ons land een reuzendolkwesp waargenomen, een ongevaarlijke wespensoort die maar liefst vier centimeter lang kan worden. Het is niet het eerste, laat staan het laatste beestje dat door klimaatopwarming onze kanten wordt uitgedreven. "Een nieuwe processierups staat voor de deur".
Lees verder

Van Aert cijfert zich weg in dienst van Laporte: "Een compensatie voor alles wat hij al voor me deed"
Christophe Laporte zorgde voor de vijfde Jumbo-Visma-overwinning van deze Tour. De gele brigade is heer en meester. "Ik voelde me niet fantastisch vandaag. Halverwege de wedstrijd zei ik tegen Christophe dat hij er vol voor moest gaan", aldus een glunderende Van Aert.
Lees verder

REACTIES. Van Aert cijfert zich weg in dienst van Laporte: "Een compensatie voor alles wat hij al voor me deed"
Christophe Laporte zorgde voor de vijfde Jumbo-Visma-overwinning van deze Tour. De gele brigade is heer en meester. "Ik voelde me niet fantastisch vandaag. Halverwege de wedstrijd zei ik tegen Christophe dat hij er vol voor moest gaan", aldus een glunderende Van Aert.
Lees verder

REALITYCHECK. 'Temptation Island'-verleidster Yasmine zit op OnlyFans en 'Love Island'-afvallers Kimbery en Mehti reageren op hun exit
'Temptation', 'Ex On The Beach' of 'Love Island': het zijn pleasures waar wij ons helemaal niet guilty over voelen. En omdat wij u van hetzelfde verdenken, houden wij u elke vrijdag op de hoogte van het reilen en zeilen in de realitywereld. Nieuwe liefdes, ruzies of andere capriolen van (voormalige) tv-figuren: u komt het hier allemaal te weten.
Lees verder

Toestand van president Biden "is al verbeterd" sinds zijn positieve coronatest
De gezondheidstoestand van de Amerikaanse president Joe Biden is er sinds zijn positieve coronatest donderdag op verbeterd. Dat heeft zijn persoonlijke arts vandaag gezegd in een verklaring die door het Witte Huis werd vrijgegeven.
Lees verder

Spanje kent nu al ergste bosbrandjaar sinds begin van metingen
Wat bosbranden betreft is 2022 nu al het meest verwoestende jaar voor Spanje sinds het begin van de metingen.
Lees verder

Le numéro du jour: Jumbo-Visma wint voor het eerst in de geschiedenis vijf ritten in één Tour
Wattages, KOM's, lijstjes allerhande... Een beetje wielerliefhebber is dol op een statistiekje in de rand van de koers. Na elke rit van de Tour de France kiest onze redactie uit de veelheid aan cijfermateriaal een markant getal. Alle info errond ontdekt u op deze pagina.
Lees verder

LIVE F1. Carlos Sainz is snelste in tweede vrije oefenritten, maar krijgt gridstraf van zeker tien plaatsen
Dit weekend staat in Frankrijk op het Circuit Paul Ricard de twaalfde GP van het seizoen op het programma. Verstevigt Max Verstappen zijn leidersplaats in het wereldkampioenschap of kan Charles Leclerc wat aan zijn achterstand knabbelen? Volg de oefenritten, de kwalificaties en de wedstrijd in onderstaande liveblog.
Lees verder

VW-topman Diess vertrekt, Porsche-topman Blume volgt hem op
Volkswagen-topman Herbert Diess stapt op. De 63-jarige Diess is dat overeengekomen met de raad van toezicht van het bedrijf, zo meldt Volkswagen vrijdagavond onverwacht. Porsche-topman Oliver Blume zal Diess opvolgen aan het hoofd van Volkswagen.
Lees verder

Vanavond kans op lokale onweersbuien: nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm en wateroverlast
Het KMI verwacht dat het vrijdagavond en in het begin van de nacht wisselend tot zwaarbewolkt wordt met enkele lokale (onweers)buien vanuit Frankrijk. Het nummer 1722 voor niet-dringende interventies door de brandweer wordt geactiveerd. Dat heeft de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken vrijdag gemeld.
Lees verder

WEERBERICHT. Vrijdagavond kans op lokale onweersbuien
Het KMI verwacht dat het vrijdagavond en in het begin van de nacht wisselend tot zwaarbewolkt wordt met enkele lokale (onweers)buien vanuit Frankrijk. Voor de provincie Henegouwen heeft het KMI code geel voor onweer en wateroverlast afgekondigd.
Lees verder

Els De Schepper moet haar zomershows uitstellen na pijnlijke operatie: "Ik kon nog amper ademen"
Els De Schepper (56) heeft haar zomershows moeten afzeggen voor een dringende ingreep aan haar neus. "Ik kon er echt niet langer mee wachten", zegt ze in 'Dag Allemaal'. De comédienne geeft meer uitleg over wat er exact aan de hand was en hoe de revalidatie zal verlopen. "Zelfs de weg naar het ziekenhuis was geen lachertje."
Lees verder