Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 juli 2022

GAIA verbijsterd dat Fedasil deuren sluit voor huisdieren vluchtelingen

HLN
GAIA verbijsterd dat Fedasil deuren sluit voor huisdieren vluchtelingen
GAIA is verbijsterd over het opvangbeleid en de "onmenselijke" beslissing van Fedasil om hun deuren te sluiten voor de dieren van vluchtelingen. Dat meldt de dierenrechtenorganisatie vrijdag.
Lees verder

Inflatie eurozone loopt verder op tot 8,6 procent in juni
De inflatie in het eurogebied is in juni verder opgelopen naar 8,6 procent op jaarbasis, van 8,1 procent in mei. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting. Daarmee gaat de inflatie naar een nieuw record, vooral aangejaagd door de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen door de oorlog in Oekraïne.
Lees verder

Van vetes over de erfenis tot jaloerse grootouders: lezers delen hun familieruzie, experten geven advies
Families waarin wrok en onenigheid de sfeer vergalt, zijn er in overvloed. Negen lezers delen met ons hun eeuwige familiale ruzie: grootouders die vechten om de aandacht van hun kleinkind. Een vader en stiefvader die elkaar niet luchten. Schoonbroers die elkaar liever niet zien. Vetes om geld, een (ex-)partner of alcohol. Wij leggen de verhalen voor aan experten in gezins-, relatie- en familietherapie voor advies. "Als stiefvader is het heel belangrijk dat je in de rol van gastvrijheid kruipt."
Lees verder

Jamie Spears ontkent dat hij afluisterapparatuur in Britney Spears' slaapkamer plaatste
Jarenlang bepaalde Jamie Spears (69) het reilen en zeilen van zijn dochter haar leven. Hij zou zelfs afluisterapparatuur in de slaapkamer van Britney Spears (40) hebben geplaatst. Maar dat ontkende Jamie woensdag in de rechtbank.
Lees verder

Elon Musk mag internetdienst aanbieden aan schepen en vliegtuigen
Satellietinternetbedrijf Starlink heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FCC om zijn diensten aan te bieden aan gebruikers in schepen, vliegtuigen en andere voertuigen. Dat meldt de toezichthouder.
Lees verder

Moordverdachte Peter V.H. voor de raadkamer: "Hij heeft beloofd zijn volle medewerking te verlenen"
Met de handen voor het gezicht, getooid in een gevangenisplunje. Zo verscheen Peter V.H. vrijdag voor de raadkamer in Turnhout op betichting van moord, moordpoging en gijzeling. De man bekent de feiten en heeft ook al verklaringen afgelegd bij de politie en de onderzoeksrechter. "Hij is onder de indruk, maar heeft beloofd dat hij zijn volledige medewerking aan het gerecht zal verlenen", aldus zijn raadsman Sven De Potter. De raadkamer zal in de loop van de namiddag een beslissing nemen over zijn verdere aanhouding.
Lees verder

Bijna 5.000 leerlingen nemen deel aan eerste sessie ijkingstoetsen voor bacheloropleidingen
In totaal hebben 4.960 studenten in spe zich ingeschreven voor de eerste sessie ijkingstoetsen. Dat meldt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) vrijdag. De toetsen vinden maandag plaats op de Vlaamse universiteitscampussen. Er worden 17 starttoetsen georganiseerd, die horen bij 22 opleidingen.
Lees verder

VZW Donorkinderen reageert op schandaal rond arts die eigen sperma gebruikte voor inseminaties: "Topje van de ijsberg"
Gynaecoloog Geert V. (70) heeft jarenlang zijn eigen sperma gebruikt voor kunstmatige inseminaties in het Torhoutse Sint-Rembertziekenhuis. Vier donorkinderen worden intussen gelinkt aan de arts. VZW Donorkinderen vermoedt dat er nog wel meerdere artsen hun eigen sperma gebruikten. "Vermoedelijk is dit het topje van de ijsberg", reageert Steph Raeymaekers van VZW Donorkinderen bij 'HLN Live'.
Lees verder

Aldi haalt bergsinaasappelen uit rekken: "Risico voor consumptie"
Supermarktketen Aldi haalt bergsinaasappelen uit de rekken omdat er een te hoog gehalte aan residu van het gewasbeschermingsmiddel chlorpyrifos-methyl werd vastgesteld. Dat kan een risico voor consumptie inhouden. De sinaasappelen werden verkocht tussen 20 juni en 1 juli.
Lees verder

Koperprijs op laagste niveau sinds begin 2021
De prijs van koper is vrijdag gedaald tot onder de 8.000 dollar (7.645 euro) per ton. Het is voor het eerst sinds februari vorig jaar dat de prijs van het metaal onder die grens is gezakt. De koperprijs staat onder druk door zorgen over een economische recessie, waardoor er minder vraag is. Daardoor is de prijs al langere tijd aan het dalen.
Lees verder

Vijf jaar terugbetaald: 9 op de 10 zwangere vrouwen doet NIPT-test, maar nog altijd worden ze niet goed begeleid
Exact vijf jaar geleden besliste minister Maggie De Block om de NIPT-test, die genetische afwijkingen opspoort bij een ongeboren baby, volledig terug te betalen, als eerste land ter wereld. Vandaag doen maandelijks 8.500 zwangere vrouwen de test, maar de begeleiding moet beter. "Het is niet zomaar een bloedtest onder vele andere."
Lees verder

Belg spaarde begin 2022 opnieuw meer na daling eind vorig jaar
De spaarquote van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal gestegen tot 15,7 procent, het hoogste percentage in drie kwartalen. In het slotkwartaal van 2021 was het aandeel van het totale inkomen dat gespaard wordt nog gedaald naar 12,8 procent, zo meldt de Nationale Bank vrijdag.
Lees verder

Volvo bouwt nieuwe fabriek in Slovakije
Volvo gaat een nieuwe fabriek voor elektrische auto's bouwen in Slovakije. Dat heeft de Zweedse autobouwer bekendgemaakt. Het wordt de derde Europese fabriek van Volvo, naast die in Gent en het Zweedse Göteborg.
Lees verder

Moordverdachte Herselt stuurt haar kat naar de raadkamer: "Om medische redenen, want het gaat echt niet goed met haar"
Caroline D. (46) kwam om medische redenen vrijdag niet naar de raadkamer. De vrouw wordt beticht van de moord op Robert D.T. in een caravan in Herselt. Ze werd vorige maandagavond opgepakt in de buurt van waar het drama zich afspeelde. Volgens haar raadsman Omar Souidi is haar toestand niet goed. "Ze beseft volgens mij nauwelijks wat er is gebeurd", aldus de raadsman.
Lees verder

Belangrijk voor wie over de grens winkelt: bijna alle Duitse winkels gaan voedselprijzen verhogen
Bijna alle Duitse winkels voor levensmiddelen zijn van plan de prijzen voor voedsel nog verder te verhogen de komende maanden. Dat zegt het vooraanstaande economische onderzoeksinstituut Ifo op basis van een peiling onder winkeliers. Dat betekent dat Belgen die over de Duitse grens winkelen meer gaan betalen voor hun boodschappen.
Lees verder

Geen besmette chocolade van Barry Callebaut bij consumenten geraakt, zegt bedrijf
Er is geen chocolade van Barry Callebaut met salmonella tot bij consumenten geraakt. Dat zegt de chocoladeproducent op basis van een intern onderzoek. Een fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze ligt stil omdat de bacterie daar werd aangetroffen.
Lees verder

Proces tegen basketbalster Brittney Griner, die verdacht wordt van drugssmokkel, gestart in Rusland
In Rusland is het proces begonnen tegen de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner, die verdacht wordt van drugssmokkel. Het proces, dat achter gesloten deuren plaatsvindt, is sterk politiek geladen gezien de gespannen relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland.
Lees verder

Davy Gilles loopt in 'Spartacus Run' allerlaatste obstakel voorbij: "Wat gebeurt er hier?"
In 'Spartacus Run' toont Davy Gilles zich iéts te overmoedig. Ervan overtuigd dat hij de finish al bereikt heeft, loopt hij domweg het allerlaatste obstakel voorbij. "Ik sta met verstomming aan de grond genageld, wat gebeurt er hier?" merken een verbaasde Andy Peelman en Michel Wuyts op. Davy komt in ieder geval helemaal uit de lucht gevallen. "Welke ramp? Ben ik iets voorbijgelopen?"
Lees verder

Nederlandstaligen krijgen voorrang bij schoolinschrijvingen in Vlaamse Randgemeenten
De Vlaamse regering heeft vrijdag een lijst met twintig gemeenten goedgekeurd waar Nederlandstaligen voorrang krijgen bij de inschrijvingen op school. De negentien gemeenten van de Vlaamse Rand en de gemeente Halle zullen vanaf volgend schooljaar in 136 basisscholen voorrang kunnen geven aan kinderen uit de eigen gemeente. In 35 scholen van het secundair onderwijs zullen dan weer 70 procent van de beschikbare plaatsen voorbehouden kunnen worden aan leerlingen die in het verleden altijd gekozen hebben voor Nederlandstalig onderwijs. Dat maakt minister van Onderwijs en de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) bekend.
Lees verder

LIVE. Werchter is klaar voor een tweede start, zonder regen
De eerste dag van Werchter viel letterlijk in het water, maar dat viel aan de sfeer totaal niet te merken. Vandaag belooft het alweer een feestje van jewelste te worden, met onder andere Sum 41, Lewis Capaldi en uiteraard Metallica, die bíjna last minute geveld werden door corona. Waar is da feestje? Onze reporters ter plaatse zoeken het uit en houden je live op de hoogte.
Lees verder