Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 20 juli 2022

Franse politie schakelt twintiger uit die vijf mensen heeft gedood onder slachtoffers ook drie kinderen

HLN
Franse politie schakelt twintiger uit die vijf mensen heeft gedood onder slachtoffers ook drie kinderen
De antiterrorisme-eenheid van de Franse gendarmerie (GIGN) heeft woensdag in Douvres in het departement Ain een man uitgeschakeld die vijf familieleden heeft gedood, zo is van een bron dichtbij het dossier vernomen. Onder de slachtoffers zijn er drie kinderen.
Lees verder

Pogacar krijgt Vingegaard niet afgeschud, maar geeft nog niet op: "Of ik de Tour nog kan winnen? Ja!"
Tadej Pogacar (23) heeft z'n derde etappezege in deze Tour beet, maar de Sloveen kon opnieuw geen afstand nemen van Jonas Vingegaard. Toch was 'Pogi' gezien de omstandigheden in zijn ploeg maar wat blij met de nieuwe ritoverwinning. "We konden niet meer doen."
Lees verder

EU investeert 1,2 miljard euro in defensieonderzoek en -ontwikkeling
De Europese Commissie heeft ruim zestig samenwerkingsprojecten op het gebied van defensieonderzoek en -ontwikkeling geselecteerd die samen bijna 1,2 miljard euro aan subsidies zullen ontvangen.
Lees verder

ANALYSE NA AANKOMST. Michel Wuyts, die Vingegaard nog niet wil uitroepen tot Tour-winnaar: "Pogacar had vandaag geen vertrouwen in zijn klimcapaciteiten"
Tadej Pogacar heeft ondanks een zege in Peyragudes geen tijd kunnen terugnemen op gele trui Jonas Vingegaard. Onze analist Michel Wuyts looft de inzet van Team Emirates, maar bleef op zijn honger zitten wat betreft de tweestrijd. "Dat Pogacar aanvalt net voor de top van de voorlaatste klim, wijst erop dat hij vandaag geen vertrouwen had in zijn klimmerscapaciteiten", zegt Wuyts. "En Vingegaard is onwrikbaar, zoveel is intussen wel duidelijk. Aan zijn lichaamshouding en uitstraling merk je geen greintje paniek. Zelfs niet wanneer Van Aert en Kuss - twee mannen waar hij vandaag toch op rekende - snel afhaakten. Vingegaard voelt zich echt goed."
Lees verder

Tweede Nederlandse verdachte meldde zich dinsdagavond bij politie: "Het lijkt voorlopig om een toevallige ontmoeting te gaan tussen slachtoffer en daders"
Gisterenavond heeft de tweede verdachte, die de 53-jarige Gentenaar Hakim Mutyaba afgelopen zondag in het water ter hoogte van de Lousbergskaai gegooid heeft, zich aangemeld bij de politie in Nederland. Dat laat het Oost-Vlaamse parket weten.
Lees verder

Regering zet volgende stap in ziekenhuishervorming
De federale ministerraad heeft woensdag op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de "loco- en supraregionale zorgopdrachten" vastgelegd. Kort samengevat komt het erop neer dat zeer gespecialiseerde zorg niet meer in elk ziekenhuisnetwerk georganiseerd mag worden, terwijl andere meer algemene zorg juist wél in elk netwerk aanwezig moet zijn.
Lees verder

Canadese onderzoekers maken plan om CO2 uit lucht te halen met treinwagons
Door installaties op treinwagons zal het in de toekomst goedkoper worden om het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) uit de lucht halen. Dat schrijven Canadese onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Joule. Dergelijke rijdende installaties zullen bovendien minder weerstand oproepen dan vaste installaties die op het land worden gebouwd, klinkt het.
Lees verder

Nederlandse politie vindt vrouw die op rug van spitssnuitdolfijn klom: "We gaan met haar in gesprek"
De Nederlandse politie heeft een vrouw opgespoord die gisteren op de rug van een spitssnuitdolfijn klom. Na een oproep meldde de dame in kwestie zich zelf. "We gaan met haar in gesprek", klinkt het. Haar actie werd vastgelegd op video, de beelden gaan momenteel rond op internet. Er wordt nog onderzocht of het strafbaar is wat de vrouw deed.
Lees verder

Blankenberge grijpt in nadat strand werd achtergelaten als vuilnisbelt: "Wie we betrappen, krijgt meteen een GAS-boete"
Wie bewust vuilnis achterlaat of op heterdaad wordt betrapt op het strand van Blankenberge, krijgt vanaf nu onmiddellijk een GAS-boete tot 300 euro. De badstad neemt de beslissing omdat het strand de voorbije dagen als een vuilnisbelt werd achtergelaten. "Pampers, blikjes, flessen ... Het was hallucinant", zegt commissaris Jan Maertens.
Lees verder

Italiaanse non schrikt zich een ongeluk wanneer ze twee jonge vrouwen ziet kussen: "Het werk van de duivel!"
Een Italiaanse non gaat viraal vanwege haar tussenkomst bij een fotoshoot. In een straatje van Napels vraagt ze omstaanders of ze die dag al naar de mis zijn geweest. Ze belandt zo tot haar afgrijzen bij een fotoshoot waarbij twee jonge vrouwen elkaar kussen.
Lees verder

Wat een beelden: compleet uitgetelde Jakobsen, aangemoedigd door ploegmaats, haalt maar net tijdslimiet
Fabio Jakobsen moest in de zeventiende Touretappe héél diep gaan om de tijdslimiet te halen. De Nederlander, aan de finish aangemoedigd door teamgenoten Florian Sénéchal en Yves Lampaert, had uiteindelijk nog zeventien seconden over. Jakobsen kon zich na aankomst niet rechthouden en belandde in de hekken. Compleet uitgeteld.
Lees verder

ANALYSE. Hebben de Russen toch hun zinnen gezet op heel Oekraïne? Oud-kolonel Roger Housen: "De afgelopen 24 uur zag je pure psychologische oorlogsvoering"
"De geografische doelen van Rusland beperken zich niet langer tot de Donbas." Dat heeft de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov in een interview met de Russische staatsomroep gezegd. Een uitspraak die kan tellen: hebben de Russen alsnog hun zinnen gezet op het volledige Oekraïense grondgebied? Oud-kolonel Roger Housen maakt een analyse zoals alleen hij dat kan.
Lees verder

Lachaert reageert op kritiek rond pensioenakkoord: "Als je in een coalitie zit, own your shit"
Als je in een coalitie zit, own your shit!" Op die manier reageerde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert op de kritiek rond het pensioenakkoord van collega-voorzitters van meerderheidspartijen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez spande daarbij de kroon. "Je kan geen deal sluiten en de dag nadien zeggen dat het onvoldoende is."
Lees verder

Migranten en vluchtelingen hebben volgens WHO minder toegang tot gezondheidszorg
Miljoenen vluchtelingen en migranten in kwetsbare situaties zijn in minder goede gezondheid dan de inwoners van de gastlanden waarin ze passeren of verblijven en hebben ook minder toegang tot het gezondheidssysteem. Dat blijkt uit het eerste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over de gezondheid van vluchtelingen en migranten. Overheden moeten zich dan ook extra inspannen om de nieuwkomers te voorzien van de nodige zorg die aansluit bij hun behoeften, klinkt het woensdag.
Lees verder

Liz Truss en Rishi Sunak blijven over in race om Boris Johnson op te volgen als Brits premier
In de vijfde en laatste ronde van de strijd om de Tories te leiden en Brits premier te worden is Penny Mordaunt woensdag afgevallen, zo hebben Britse media gemeld. Rishi Sunak en Lizz Truss moeten het nu onder elkaar uitvechten.
Lees verder

Vingegaard staat weer stap dichter bij eindzege: "Tot dusver kan ik elke aanval van Pogacar beantwoorden. Dat moet ik morgen opnieuw doen"
Makkelijk was het niet, maar opdracht volbracht voor Jumbo-Visma in de tweede Pyreneeënrit van de Tour de France. Jonas Vingegaard staat weer een stap dichter bij de eindzege. "Tot dusver kan ik elke aanval van Pogacar beantwoorden. Morgen moet ik hetzelfde doen", vertelt de Deen.
Lees verder

Bezoek met privéjet levert Maldini en Milan voorlopig niets op: goed gesprek, maar geen akkoord over De Ketelaere
Een goed gesprek, maar geen akkoord. Dat is de uitkomst van het onderhoud tussen Club Brugge en Milan-directeurs Paolo Maldini en Ricky Massara, die in de vooravond vanop Oostende terug naar Milaan zijn gevlogen. De komende dagen moet blijken of de Rossoneri de nodige inspanning willen leveren om Charles De Ketelaere binnen te halen.
Lees verder

Medeoprichter van Brantano, André Brantegem, overleden
André Brantegem, die samen met zijn broers Brantano oprichtte in de jaren 60, is dinsdag overleden op 89-jarige leeftijd. Sinds drie jaar zat Brantegem, die niet ziek was, in een rusthuis te Lede.
Lees verder

Vader van Pippa Middleton bevestigt geboorte van haar derde kind
Pippa Middleton (38) is onlangs bevallen van haar derde kind. Haar vader Michael (73) bevestigt aan een 'Daily Mail'-verslaggever dat zijn jongste dochter een meisje heeft gekregen. De naam van zijn kersverse kleinkind wil hij niet delen.
Lees verder

Nieuwe sancties tegen Rusland: invoerverbod voor goud en grootste bank harder aangepakt
De ambassadeurs van de 27 EU-lidstaten hebben een reeks nieuwe sancties tegen Rusland goedgekeurd. Het gaat onder meer om een invoerverbod voor goud uit Rusland. Dat heeft Tsjechië als roterend voorzitter van de Europese ministerraden bekendgemaakt.
Lees verder