Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 30 juli 2022

Exact 2.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen

Exact 2.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft verder dalen. Er liggen nu exact 2.000 mensen met of wegens een covidbesmetting in het ziekenhuis. Dat is een daling met 7 procent, zo blijkt vrijdag uit de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Bij deze vrouw kloppen voetballers aan voor een internationale toptransfer

De nieuwe koning van de internationale transfermarkt is een vrouw. De Braziliaanse advocate Rafaela Pimenta is een onbekende voor het grote publiek, maar de voormalige rechterhand van Mino Raiola heeft in alle stilte de fakkel overgenomen van de overleden topmakelaar.

Lees verder

Overstromingen in het Amerikaanse Kentucky eisen minstens acht levens

Volgens de regionale overheid zijn al zeker acht mensen overleden door hevige overstromingen in de staat Kentucky. 'Dit zijn de ergste en meest verwoestende overstromingen in onze geschiedenis.'

Lees verder

Amerikaans opperrechter bespot critici van abortusuitspraak: 'Boris Johnson betaalde de prijs al'

Samuel Alito, die vorige maand Roe v. Wade ongedaan maakte, kreeg kritiek van buitenlandse leiders over de hele wereld. De conservatieve rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof wijst die nu van de hand. 'Boris Johnson betaalde de prijs voor zijn kritiek al.'

Lees verder

Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor: dit moet u doen als u er zelf een ziet of een nest ontdekt

De Aziatische hoornaar, een uitheemse wespensoort die onder andere honingbijen opvreet, is aan een stevige opmars bezig in Europa. Ook in ons land melden steeds meer mensen dat ze (een nest van) de hoornaar hebben opgemerkt. Hoe herkent u het insect precies en wat moet u doen als u er een ziet?

Lees verder

Russische buitenlandminister wil datum prikken om te bellen met Amerikanen

Moskou heeft gereageerd op de uitgestoken hand van de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken. 'We zoeken een moment om te bellen over de gevangenenruil', zei de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov. Oekraïne komt allicht niet ter sprake.

Lees verder

Dé hit van Tomorrowland is bijna 40 jaar oud

Voor het derde weekend op rij gaan in Boom alle remmen los: daar schiet Tomorrowland opnieuw uit de startblokken. Met bonkende beats en luide dansmuziek. Maar het meest gedraaide nummer van het festival? Dat is 'Sweet dreams (are made of this)' van Eurythmics, een new wave-nummer dat bijna 40 jaar oud is. Wat is het geheim van zo'n klassieker?

Lees verder

Cast FC De Kampioenen: 'Nooit bedoeling gehad om te stigmatiseren en polariseren'

De beslissing van de VRT om 19 'ongepaste afleveringen' van 'FC De Kampioenen' te schrappen, blijft de gemoederen beroeren. Ook bij de cast van de populaire serie, die in een open brief reageren op de heisa.

Lees verder

Instagram past veranderingen aan na protest, maar plooit niet

Na luidkeels protest van gebruikers schroeft Instagram een aantal veranderingen aan de app terug. Tijdelijk. Want de koers is bepaald, bevestigde grote baas Mark Zuckerberg woensdag: meer video's en meer algoritmes, niet minder.

Lees verder

Amerikaanse wetenschappers gebruiken dode spinnen als mechanische grijper

Elektromechanische ingenieurs van de Rice University in Houston vormden de poten van overleden spinnen om tot mechanische grijpers.

Lees verder

Eerste graanschip klaar voor vertrek uit haven nabij Odessa

Volodimir Zelenski bracht vrijdag een bezoek aan de haven van Tsjornomorsk. Die ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Odessa en wordt geblokkeerd door Rusland. Het eerste Turkse schip met Oekraïens graan ligt er klaar voor vertrek te water. De Oekraïense president was aanwezig om te verifiëren of de voorbereidingen voor het transport verlopen zoals werd overeengekomen met Rusland.

Lees verder

Golf van executies overspoelt Iran: Mensenrechtengroepen trekken aan alarmbel

Sinds het begin van het jaar heeft Iran al zeker 251 mensen geëxecuteerd. Dat zeggen mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Abdorrahman Boroumand Center. 'Als het zo doorgaat, wordt straks de kaap van 314 executies van vorig jaar al overschreden.'

Lees verder

België opent jacht op misleidende cryptoreclame: 'We moeten financiële drama's vermijden'

Alle reclame voor virtuele munten zal voortaan (vooraf) gecontroleerd worden door beleggerswaakhond FSMA, die binnenkort ook 'finfluencers' op sociale media kan bestraffen.

Lees verder

Standbeeld van luchtvaartheldin Amelia Earhart onthuld in Capitool

De Amerikaanse luchtvaartpionier Amelia Earhart wordt voortaan herdacht in het Amerikaanse Capitool. Earhart vloog in 1937 als eerste solovrouw over de Atlantische Oceaan. Het record van de langste vlucht rond de evenaar kon ze niet verzilveren. In de laatste kilometers van haar poging verdwenen de piloot en haar navigator Fred Noonan spoorloos. In 1939 werd Earhart doodverklaard.  

Lees verder

Corona heeft intimiteit in de zorg besmettelijk gemaakt

Jong en oud, mensen met en zonder beperking: niemand kan zonder intimiteit. In de zorg sneuvelen taboes. Ondanks corona en MeToo? Of net dankzij? 'Het heeft ons bewuster gemaakt van wat ongewenst, maar ook wat vooral net zeer gewenst contact is.'

Lees verder

'It's a shit question'

Er passeerden deze week alweer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

'Bey' speelt deejay

De wereld is aan een renaissance toe, vindt Beyoncé. Als het aan haar ligt, vindt die plaats op de dansvloer.

Lees verder

België digitaliseert trager dan de meeste Europese landen

België staat in Europese Unie pas op de zestiende plaats in de index die de vooruitgang in digitalisering meet. Op het vlak van de netwerkinfrastructuur ging het zelfs trager vooruit dan alle anderen.

Lees verder

Waalse minister krijgt doodsbedreigingen omdat hij autobezit duurder wil maken

Waals minister van Klimaat Philippe Henry (Ecolo) staat onder permanente politie­bescherming. Ook de doodsbedreigingen voor Zuhal Demir tonen dat veiligheidsdiensten niet alleen risico's vanuit criminele milieus, maar ook vanuit de bevolking steeds ernstiger moeten nemen.

Lees verder

De teloorgang van de trots van het Franse voetbal

Na een rampzalig seizoen getekend door geweld speelt Saint-Etienne, ooit dé trots van het Franse voetbal, zaterdag zijn eerste match in tweede klasse. Lange tijd haalde de arbeidersstad zijn trots uit het voetbal. Nu verkeert de club in crisis en zoekt de stad naar zijn ziel.

Lees verder

Will Smith heeft het voor het eerst over Oscar-incident: 'Mijn gedrag was onaanvaardbaar'

Will Smith had de komiek Chris Rock eind maart een klap verkocht in het midden van de Oscarshow nadat Rock een grap had verteld ten koste van zijn vrouw Jada Pinkett Smith. Na enkele maanden bezinning komt Smith nu over de brug met een spijtbetuiging.

Lees verder

San Francisco roept 'rampenplan' uit voor apenpokken

In de stad waar de lgtbi-gemeenschap ooit hard werd getroffen door hiv, ontstaat nu alarm over apenpokken. Mensen smeken om vaccins die er niet zijn.

Lees verder

Pro-abortusactiviste zamelt miljoen dollar in dankzij beledigingen van Republikeins congreslid

Nadat Olivia Julianna het mikpunt werd van beledigingen door congreslid Matt Gaetz, besloot de activiste hem een hak te zetten door geld in te zamelen voor pro-abortusorganisaties. Binnen de 72 uur stond de teller al op meer dan 1 miljoen dollar.

Lees verder

Vaccinatie tegen apenpokken wordt uitgebreid naar risicogroepen

De vaccinatie tegen het apenpokkenvirus in ons land wordt uitgebreid. De Risk Management Group geeft bijkomende risicogroepen de kans om zich preventief te laten vaccineren, en dat niet langer alleen na een hoogrisico-contact.

Lees verder

Charles De Ketelaere heeft transfer naar AC Milan beet

Charles De Ketelaere (21) kan opgelucht ademhalen. Club Brugge bereikte namelijk een akkoord met AC Milan, over een transferprijs van zo'n 32 miljoen euro plus 3 miljoen aan bonussen. Zo komt er een einde aan zenuwslopende onderhandelingen. De spits moet wel nog slagen voor de medische tests.

Lees verder

Eerste overlijden door apenpokken in Europa

In Spanje zou een dodelijk slachtoffer gevallen zijn na een geval van besmetting met apenpokken. Dat melden lokale media. Ook in Brazilië is dode te betreuren. Het zou gaan om de eerste bevestigde dodelijke gevallen buiten Afrika.

Lees verder

Gaat het echt te snel voor het vrouwenwielrennen?

Er wordt wel eens gezegd dat het vrouwenwielrennen te snel evolueert. Snel is een relatief begrip. Helemaal als je weet dat vrouwen al even lang koersen als mannen. Toen John Kemp Starley in 1885 de 'safety bike' ontwierp, de eerste echte fiets met twee gelijke wielen en kettingaandrijving, werden vrouwen nochtans niet geacht zich bezig te houden met sport en competitie. Maar de komst van de fiets verstoorde die sociale norm. Omdat de nieuwe fiets snel gedemocratiseerd raakte, konden veel vrouwen zich er een aanschaffen en lag sportief fietsen voor de hand.

Lees verder

Union houdt geslaagde repetitie voor Champions League met zuinige zege tegen Charleroi

Vier dagen voor de belangrijke thuismatch tegen Rangers FC in de voorronde van de Champions League heeft Union er een prima generale repetitie opzitten. De vice-kampioen haalde het vrijdagavond verdiend met 1-0 van Charleroi. Ross Sykes scoorde in het begin van de tweede helft het enige doelpunt van de match na een knappe collectieve aanval. Union start de competitie met vier op zes, Charleroi telt een punt minder.

Lees verder

Kompany drukt meteen stempel op eerste wedstrijd met Burnley

Vincent Kompany (36) heeft zijn start bij Burnley niet gemist. The Clarets wonnen vrijdagavond op bezoek bij Huddersfield met 0-1. De nieuwe coach drukte meteen zijn stempel.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Tapas in alle toonaarden

'Als het consistent zou zijn, zou het toch geen vakantie zijn', zei mijn buurman op de camping toen ik hem meende te moeten uitleggen waarom mijn lunch zo onsamenhangend was. We zaten een hele dag onder dezelfde kastanje te schuilen voor de hittegolf, ik met een roman, hij met een stapeltje IT-magazines. De vriendelijke stilte tussen ons verbrak hij na die ene wijze uitspraak niet meer. Ik denk er graag aan terug als ik moe word van mijn verlangen om in alles een sterke verhaallijn terug te vinden: in de vakantie zou je jezelf ook daarvan moeten kunnen ontslaan, op z'n minst toch in culinaire kwesties. Maar als je wilt, kun je dit weekmenu vol tapas evengoed gebruiken om een uitgekiend ensemble hapjes op tafel te zetten.

Lees verder

Kruidige geroosterde aardappelen met tomaat en citroen

Dit recept deelden Sami Tamimi en Tara Wigley, twee prominente co-auteurs van de Ottolenghi-kookboeken, bij het verschijnen van hun eigen boek Falastin, waarin ze een ode brengen aan de Palestijnse keuken. Batata bil filfil heten deze kruidige aardappelen in het Arabisch, en ze maken in wel meer Midden-Oosterse landen mensen blij.

Lees verder

Gehaktballetjes met bulgur uit de oven

'Een heerlijk eenpansgerecht', schrijft Rukmini Iyer bij dit recept in De wereldse bakplaat, nummer vier in de reeks bakplaatboeken waarmee ze een groeiende schare fans deed ontdekken hoe creatief je wel kunt koken met de oven. Voor een vegetarische (en snellere) versie werk je het best met kant-en-klare veggieballetjes; die van De Vegetarische Slager zijn voor deze bereiding heel geschikt.

Lees verder

California Rolls van Jeroen Meus

Dit recept deelde Jeroen Meus om 10 jaar Dagelijkse kost te vieren, en het is te leuk om daarna in de vergetelheid te verdwijnen. Vier er ook je vrienden mee, en de vakantieliefde, en het heuglijke feit dat de zomer nog lang niet voorbij is.

Lees verder

Pittige edamamepeultjes met knoflook en gebakken citroen

Edamamepeultjes zijn het kneusje onder de Aziatische aperitiefhapjes. Doorgaans worden ze gekookt en rijkelijk bestrooid met zout in een kommetje op tafel gezet. Lekker en niets mis mee. Maar wat als deze peultjes meer in hun mars hebben? Door ze te bakken in pikante olie met citroen en knoflook geef je ze de kans om de beste versie van zichzelf te zijn. Het is niet omdat iets lekker is dat het niet nog lekkerder kan.

Lees verder

Goujonettes oftewel fancy vissticks

Goujonettes zijn reepjes vis die gepaneerd en gefrituurd worden (en vaak met een frisse tartaarsaus geserveerd worden). Meestal wordt er witvis voor gebruikt, bekend zijn goujonettes van zeetong. Maatjes worden niet vaak gebruikt voor deze bereiding, maar wij vinden ze door hun sterke smaak een leuke twist op de klassieke bereiding: je proeft de unieke smaak van het maatje én krijgt er een krokant korstje bij.

Lees verder

Frisse spritzer met meloen en sinaasappelzeste

Sodaspritzers zijn bruisende dorstlessers die je bomvol fruit kunt steken. Ze ademen vakantie, of je er nu alcohol aan toevoegt of niet.

Lees verder

Bonte ijslolly's

'Stoplichtijs' noemt Aniek Keijsers dit in haar boek IJs en co. Maar je kunt er ook een regenboog van maken, een tricolore vlag, of een raket op vredesmissie.

Lees verder

Zonnige zaterdag met temperaturen tot 27 graden, morgen regen

U kunt vandaag genieten van droog en zonnig weer. Zondag heeft u opnieuw een paraplu nodig.

Lees verder

Elon Musk stapt zelf ook naar rechter tegen Twitter

Tesla-topman Elon Musk heeft een klacht ingediend tegen Twitter, nadat hij zelf voor de rechter werd gedaagd door het socialmediaplatform omdat hij besliste om Twitter toch niet te kopen. Dat schrijft de krant Wall Street Journal.

Lees verder

Noodtoestand uitgeroepen in New York door uitbraak apenpokken

Na San Francisco roept ook de staat New York de noodtoestand uit vanwege de apenpokkenuitbraak. Dat schrijft de krant The New York Times.

Lees verder