Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 juli 2022

Europese hittekaart kleurt donkerrood: tot 45 graden in Spanje en Portugal, bosbranden teisteren regio van Bordeaux

HLN
Europese hittekaart kleurt donkerrood: tot 45 graden in Spanje en Portugal, bosbranden teisteren regio van Bordeaux
Het wordt bloedheet in onze contreien. Weervrouw Jill Peeters verwacht dat we volgende week makkelijk 36 à 37 graden in de schaduw zullen halen. Die enorme hitte is nu echter al het westen van Spanje en Portugal aan het teisteren, met temperaturen tot 45 graden. In het Franse departement Gironde, in de buurt van Bordeaux, is zowat 2.700 hectare in vlammen opgegaan. Zesduizend kampeerders gingen op de vlucht. Een overzicht.
Lees verder

Rusland neemt Kremlin-criticus Ilja Jasjin in voorlopige hechtenis wegens "verspreiding valse informatie over het leger"
Een rechtbank in Moskou heeft woensdag opposant Ilja Jasjin in voorlopige hechtenis genomen. Dat heeft een verslaggeefster van het Franse persbureau AFP vastgesteld. De man wordt vervolgd omdat hij in het openbaar de 'Russische operatie' in Oekraïne had bekritiseerd.
Lees verder

Op touwen tussen de rotsen 100 meter boven de Maas: dit is het Belgium Highline Festival
Freÿr bij Dinant opent zijn deuren, of zijn rotsen, voor het tweede Belgium Highline Festival. Muziek komt er niet aan te pas, voor de concentratie. Want het is een festival voor koorddansers, evenwichtskunstenaars, equilibristen, tientallen meters boven de Maas. 'Highlinen' noemen ze het zelf.
Lees verder

Harry Styles deelt het bed met tientallen mensen in dromerige 'Late Night Talking'-videoclip
De nieuwste videoclip van Harry Styles' 'Late Night Talking' is er en die is minstens even vrolijk als het lied. Gisteren kondigde de zanger aan dat de tweede single van 'Harry's House' ook een videoclip zou krijgen. En wat voor één. Styles reist in een cosy pyjama door verschillende droomwerelden - van de straten in Londen tot in de wolken - en deelt het bed met tientallen mensen. Waar was onze uitnodiging voor deze sleepover?
Lees verder

"Tussen 900.000 en 1,6 miljoen Oekraïners tegen hun wil naar Rusland gedeporteerd"
Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn tot 1,6 miljoen Oekraïners tegen hun wil naar Rusland gebracht. Dat blijkt uit schattingen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Lees verder

Paulien Couckuyt, Belgisch recordhoudster op 400m horden, en marathonloper Thomas De Bock testen positief op Covid-19 tijdens stage in VS
Paulien Couckuyt kreeg slecht nieuws tijdens de stage in het Californische Irvine: de Belgische recordhoudster op de 400m horden testte positief op corona en moest zich afzonderen. Haar deelname aan het WK atletiek, dat vrijdag begint, zou evenwel niet in het gedrang komen. Zorgwekkender is de situatie voor Thomas De Bock, die eveneens positief testte: zondag staan de marathon al op het menu.
Lees verder

Paulien Couckuyt, Belgisch recordhoudster op 400m horden, test positief op Covid-19 tijdens stage in VS
Paulien Couckuyt kreeg slecht nieuws tijdens de stage in het Californische Irvine: de Belgische recordhoudster op de 400m horden testte positief op corona en moest zich afzonderen. Haar deelname aan het WK atletiek, dat vrijdag begint, zou evenwel niet in het gedrang komen.
Lees verder

Onze chef wielrennen stelt dat de Tour nog niet voorbij is: "Als Pogacar toch geen ploeg heeft om zijn trui te verdedigen, dan kan hem verliezen ook een zegen zijn"
Sensatie in de Tour de France. Jonas Vingegaard heerste in de eerste zware Alpenrit en zette Tadej Pogacar op bijna drie minuten. Maar de Sloveen is nog niet uitgeteld, zegt onze chef wielrennen. "Vanaf nu moet Vingegaard verdedigen en heeft Pogacar tijd zat om weer orde op zaken te stellen."
Lees verder

Drie brandweermannen gewond na brand in Evere, 70 bewoners geëvacueerd
Er heeft woensdagavond een brand gewoed in een appartementscomplex in de Pentathlonlaan in Evere. Daarbij zijn drie brandweerlui gewond geraakt. Zeventig bewoners moesten worden geëvacueerd.
Lees verder

Vrouw in beroep tegen seponering verkrachtingszaak Franse minister van Binnenlandse Zaken
Sophie Patterson-Spatz, de vrouw die de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin beschuldigt van verkrachting, heeft beroep aangetekend tegen de beslissing om hem buiten vervolging te stellen. Dat heeft haar advocaat meegedeeld aan het Franse nieuwsagentschap AFP.
Lees verder

Ruiters dreigen met mogelijke acties op nationaal defilé
De Franstalige politievakbond SNPS heeft een stakingsaanzegging geactiveerd. De ruiters zouden er nu kunnen voor opteren om niet deel te nemen aan het nationaal defilé of om het defilé voortijdig te verlaten. Daar waarschuwt Frédéric Fortunato van de politievakbond althans voor.
Lees verder

Zeven vrienden nemen deel aan Budapest Rally 2022: "2.500 kilometer in een gepimpte oldtimer, dat is avontuur verzekerd"
Zeven vrienden uit Kieldrecht, Melsele en Kemzeke vertrekken vrijdag vanuit Brussel voor een zevendaagse trip naar Budapest. Ze doen dat niet alleen, maar met meer dan honderd andere teams. De Budapest Rally telt zeven etappes van meer dan 2.500 kilometer puur rijplezier. Het opzet is niet om als eerste over de streep te komen, maar men kan wel punten scoren door de wagen te pimpen en onderweg opdrachten te vervullen.
Lees verder

Vlaams Parlement zet eerste stap(je) voor nieuw stikstofkader
Het Vlaams Parlement heeft een eerste stap gezet in de uitwerking van een nieuw stikstofkader. Het voorstel beëindigt de mogelijkheid voor landbouwbedrijven om uit te breiden via productierechten, de zogenoemde nutriëntenemissierechten (NER). De tekst voorziet ook de oprichting van een Wetenschappelijk Comité Veeteelt. Het plan om bepaalde milieu- en omgevingsvergunningen te verlengen is na een advies van de Raad van State uit het voorstel gehaald.
Lees verder

James Franco pakt acteren weer op na beschuldigingen wangedrag
James Franco (44) heeft weer een nieuwe acteerklus te pakken. De Amerikaanse acteur was de afgelopen jaren weinig in films te zien nadat hij in 2018 door meerdere vrouwen werd beschuldigd van seksueel wangedrag.
Lees verder

Bill Gates geeft nog eens 20 miljard aan eigen goede doel
Microsoft-oprichter Bill Gates schenkt 20 miljard dollar aan zijn eigen goede doel, de Bill & Melinda Gates Foundation. Omgerekend is dat 19,9 miljard euro. Daarmee kan die stichting zijn jaarlijkse uitgaven opvoeren van bijna 6 miljard dollar nu naar 9 miljard dollar in 2026, kondigt het goede doel aan.
Lees verder

VN hoopvol over veilig vervoer Oekraïens graan over zee: "Een belangrijke stap"
Militaire delegaties van Oekraïne en Rusland hebben in Istanboel overeenstemming bereikt over veilige exportroutes van Oekraïens graan over zee. Dat meldt gastheer Turkije. Volgende week zou na een nieuwe ontmoeting een akkoord moeten worden getekend. De Verenigde Naties spelen een voorname rol in het overleg. VN-Topman Antonio Guterres spreekt van een "sprankeltje hoop".
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Hoe Jumbo-Visma de ongenaakbaar gewaande Pogacar kraakte: "Hij zal niet met een blij gevoel gaan slapen"
Aan de voet van de slotklim leek al het aanvalswerk van Jumbo-Visma een maat voor niets, maar uiteindelijk werd het enigma Tadej Pogacar toch gekraakt. Volgens de Nederlandse ploeg dankzij hun masterplan, maar het leek meer op guerilla met Wout van Aert als frontman. Een reconstructie van de totale omwenteling.
Lees verder

'Ik voel me goed en ben sereen': Nafi Thiam is klaar om wereldtitel te heroveren in Eugene
Dopingcontrole: check. Coronatest: check. Nafi Thiam heeft alle formaliteiten met glans doorstaan en is helemaal klaar om zondag en maandag in het Amerikaanse Eugene de wereldtitel te heroveren die ze in 2019 moest afstaan aan de Britse Katarina Johnson-Thompson.
Lees verder

IN BEELD. Verliefde koppeltjes en jong geweld op tweede opname van Zomerhit
Net als gisteren streek Zomerhit ook vanavond weer neer op de zeedijk van De Panne voor een spetterende muziekshow. De artiesten, waaronder Laura Tesoro en Camille, verkeerden in vakantiestemming. Margriet Hermans maakte er dan weer een romantische uitstap van met echtgenoot Frank en Mathias Vergels werd geïnterviewd door zijn lief Lynn Van den Broeck.
Lees verder

Le numéro du jour. Danish Dynamite! 28 jaar geleden dat twee Denen na elkaar wonnen in Tour
Wattages, KOM's, lijstjes allerhande... Een beetje wielerliefhebber is dol op een statistiekje in de rand van de koers. Na elke rit van de Tour kiest onze redactie uit de veelheid aan cijfermateriaal een markant getal. Alle info errond ontdekt u op deze pagina.
Lees verder