Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 12 juli 2022

Eerste beelden van nieuwe ruimtetelescoop James Webb onthuld: “Verste en scherpste beelden van het vroege universum”

HLN
Eerste beelden van nieuwe ruimtetelescoop James Webb onthuld: "Verste en scherpste beelden van het vroege universum"
De nieuwe ruimtetelescoop James Webb heeft zijn eerste foto's van het heelal gemaakt. De Amerikaanse president Joe Biden deelde maandagavond rond 23 uur (Belgische tijd) de eerste kleurenafbeelding die het observatorium van de ruimte heeft gemaakt. De ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten (NASA), Europa (ESA) en Canada (CSA) brengen morgen de andere foto's naar buiten.
Lees verder

Twitter noemt stopzetten overname door Musk "ongeldig en onrechtmatig"
Twitter vindt dat miljardair Elon Musk de overname van het platform niet correct heeft stopgezet. Het bedrijf zegt dat het al zijn verplichtingen uit het akkoord met Musk heeft nageleefd. Twitter eist dat Musk zich aan zijn belofte houdt om het bedrijf voor 44 miljard dollar over te nemen, zo blijkt uit een brief die werd gepubliceerd op de website van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.
Lees verder

Europees groen label voor aardgas en kernenergie vanaf januari van kracht
Om middernacht is een deadline voor EU-lidstaten verstreken om de plannen van de Europese Commissie nog tegen te houden om bepaalde investeringen in aardgas en kernenergie als groen te classificeren. Eerder waren tegenstanders er al niet in geslaagd om het omstreden voorstel in het Europees Parlement te blokkeren. De regeling, die kadert in het plan van de Europese Commissie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden, is vanaf januari 2023 van kracht.
Lees verder

Booster met 33 raketmotoren ontploft bij SpaceX-test in Texas
Een booster van ruimtebedrijf SpaceX is ontploft bij een test in de Amerikaanse staat Texas. Dat meldt website Gizmodo en wordt op Twitter bevestigd door de CEO van SpaceX, Elon Musk. Op Twitter is ook een video van de ontploffing te zien. "Dit is niet goed. Het team bekijkt de schade", tweette Musk.
Lees verder

Terreurslachtoffers beklimmen in groep Alpe d'Huez: "Na 60 operaties en jaren ziekenhuislucht, doet het zo veel deugd hier tussen de bomen te staan"
Mirakels bestaan, dat zal Karen Northshield (37) morgen tonen op Alpe d'Huez. Zes jaar nadat een bom haar lichaam verminkte, gaat ze met een handbike de berg op: met gehoorverlies, zonder maag en milt, met één been dat 10 centimeter korter is. "We zijn hier met 20 slachtoffers van terreur. Vergeet ons alstublieft niet."
Lees verder

ONZE OPINIE: "Energiekenners schreeuwen van de daken: beperk je verbruik. Politici zwijgen. Waarom nog?"
Hoe zong Marcel Vanthilt het met zijn band Arbeid Adelt in de jaren tachtig? "Als je wind in je haren blaast en jij weg moet in alle haast dan verbruik jij te veel stroom." Straks moet de regering in de oude jukebox duiken. Want dat is wat experten hier, maar ook in het buitenland, van de daken schreeuwen: beperk je verbruik. Het wordt nu tien dagen nagelbijten voor Europa. Een van de belangrijkste pijpleidingen die Europa van aardgas voorziet, is door het Russische Gazprom gesloten voor onderhoudswerken. De vrees is dat het daar niet bij blijft. Rusland knijpt misschien alles dicht. Poetin is niet te beroerd om in eigen vel te snijden.
Lees verder

Ondanks verstrengde wetgeving: nog steeds niet elk soldenkoopje is wat het lijkt
Sinds deze zomersolden moet een verstrengde wetgeving komaf maken met promotiebedrog. Maar is daarmee nu ook elk soldenkoopje effectief wat het lijkt? Nee, zo stelde Test Aankoop vast. Zowat alle gekende webshops durven nog steeds prijzen op te blazen, om vervolgens met megakortingen te strooien.
Lees verder

Experts, leveranciers en industrie willen onmiddellijk maatregelen om energie te besparen: "Korter douchen, lichten doven en... airco uit"
Om de winter door te komen, moeten we nú energie besparen. Die oproep doen verschillende energie-experts nu de vrees voor een winter zonder Russisch gas steeds verder toeneemt. Ze krijgen daarbij steun vanuit de energiesector én het bedrijfsleven.
Lees verder

16-jarige die stage liep bij Brusselse politie betrapt op brandstichting tijdens rellen: meelopen in defilé, dat kan hij nu wel vergeten
Volgende week donderdag meelopen in het defilé van de nationale feestdag: dat moest voor een 16-jarige het sluitstuk worden van een zomerstage bij de Brusselse politie. Maar zondagavond laat betrapten zijn toekomstige collega's hem tijdens rellen in de hoofdstad terwijl hij een vuilnisbak in brand aan het steken was.
Lees verder

Het raadsel van de boa-constrictors in Henegouwen zorgt voor extra waakzaamheid: "Mijn zoontje laat ik even niet alleen meer in de tuin spelen"
Licht sissend op zoek naar een prooi, zich traag voortbewegend nabij het warme asfalt. De inwoners van de Waalse provincie Henegouwen zijn gewaarschuwd: afgelopen week werden maar liefst twee boa constrictors - oftewel wurgslangen - ontdekt op straat, op een afstand van ongeveer tien kilometer. "We letten extra hard op voor onze kinderen en dieren", klinkt het in de buurt. De politie onderzoekt vanwaar de dieren afkomstig zijn.
Lees verder

Belgische artiesten brengen op Gentse Feesten eerbetoon aan Luc De Vos
Zanger Luc De Vos, die in 2014 overleed, zou op 12 juli 60 jaar geworden zijn en dat willen de stad Gent en de partners van de Gentse Feesten niet ongemerkt laten voorbijgaan. Ze slaan daarvoor de handen in elkaar met een aantal Belgische artiesten die de line-up van het tiendaagse stadsfestival versieren.
Lees verder

"'Lisa'-acteurs Tinne Oltmans en Oscar Willems zijn ook in het echte leven een koppel"
Soms haalt de realiteit de fictie in. Zoals bij Tinne Oltmans (29) en Oscar Willems (32). In 'Lisa' zijn ze een koppel, en ook in het dagelijkse leven is de liefdesvonk overgesprongen, dat weet 'Dag Allemaal'. Toch als we de trouwste 'Lisa'-kijkers mogen geloven. "We zagen hen al vaker hand in hand door 't stad wandelen", getuigen diverse mensen op een fanforum.
Lees verder

"Zoek de zeven verschillen met Jean-Marie": Red Flame Tessa Wullaert toont haar hond Jean-Marie Waf
Eén plus één is twee, dachten Tessa Wullaert (29) en haar vriend Mathias Deveugele (30). Beiden zijn ze actief in de voetbalwereld. Een hond met blonde krulletjes schreeuwt dan ook bijna om de naam Jean-Marie te dragen. En zo werd goldendoodle Jean-Marie Waf hun trouwste vriend. "Ik stuurde Jean-Marie Pfaff direct een foto", zegt de Red Flame in de HLN Original 'Bekende Viervoeters'.
Lees verder

GOEDKOPER LEVEN. Zo bespaart Jan elke maand zo'n 250 euro aan brandstof
Benzineprijzen, de gasrekening en supermarktprijzen zijn de laatste maanden gestegen en dus nemen heel wat Vlamingen maatregelen om te besparen. Jan Rummens (52) uit Kortenaken vertelt ons hoe hij door de fiets naar het werk in Leuven te nemen, zo'n 250 euro per maand uitspaart.
Lees verder

INTERVIEW. Patrick Lefevere: "Het draait allemaal om 'Woet', maar ik ben niet jaloers"
Het is nu officieel: de ploeg heet volgend jaar Soudal-Quick.Step. De nieuwe hoofdsponsor brengt extra geld mee, de ambitie wordt extra krachtig uitgesproken. Patrick Lefevere over de jacht op een grote ronde. "Ik ga eerlijk zijn: zonder deze sponsordeal was ik nu op pensioen."
Lees verder

Weinig hoop op snel pensioenakkoord: zevende keer, goede keer?
Zevende keer, goede keer? Optimisten denken vanavond - of desnoods wat later deze week - met een pensioendeal te landen, maar binnen de regering zijn ze stilaan in de minderheid. De premier houdt vast aan 21 juli als streefdoel, maar hier en daar worden zelfs daar vragen bij gesteld. "Toch als het een stevige hervorming moet zijn."
Lees verder

Zeldzame sequoia's in natuurpark Yosemite bedreigd door bosbrand
Een bosbrand in het Amerikaanse natuurpark Yosemite is tot aan de rand van een bos sequoia-bomen gekomen, waar brandweerlieden een linie hebben opgesteld om de zeldzame bomen te beschermen. De oudste boom in het bos, de Grizzly Giant die naar schatting 3.000 jaar oud is, wordt nat gehouden zodat het vuur er geen vat op kan krijgen. Dat schrijft de LA Times.
Lees verder

Atletieklegende Mo Farah onthult als kind slachtoffer van mensenhandel te zijn geweest: "Lukt niet meer om het te verdringen"
Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah heeft onthuld dat hij als kind het slachtoffer werd van mensenhandel. De 39-jarige Brit doet dat in een BBC-documentaire die woensdag uitgezonden wordt. Op 9-jarige leeftijd werd hij illegaal naar het Verenigd Koninkrijk gebracht, waar hij verplicht werd voor een gezin te werken.
Lees verder

Familie van in Rusland vastgehouden basketbalvedette schakelt toponderhandelaar in
De families van basketbalspeelster Brittney Griner en Paul Whelan, die allebei in Rusland vastzitten, hebben toponderhandelaar Bill Richardson gevraagd om hulp. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf van Richardson.
Lees verder

CORONACIJFERS. Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen op hoogste niveau in twee maanden
In de Belgische ziekenhuizen liggen momenteel 1.951 mensen met of wegens een COVID-besmetting. Dat blijkt uit de jongste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om het hoogste aantal sinds begin mei.
Lees verder