Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 26 juli 2022

‘Een tent zou al niet slecht zijn geweest’

'Een tent zou al niet slecht zijn geweest'

Tijdens het verlengde weekend bleven de poorten van het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel gesloten. Asielzoekers worden aan hun lot overgelaten in de omliggende straten. 'Alles aan deze situatie is abnormaal, maar we doen het ermee.'

Lees verder

'Duitsland is eigenlijk al in recessie, België zal snel volgen'

Door de hoge energieprijzen stoppen of verminderen steeds meer Duitse fabrieken hun productie. Dat treft via een domino-effect ook ons land. 'Er speelt zelfs een dubbel negatief effect', waarschuwt Peter Vanden Houte.

Lees verder

Schaakrobot breekt vinger van zevenjarige jongen

Een wedstrijd tussen een zevenjarige jongen en een schaakrobot is vorige week uit de hand gelopen. Tijdens een toernooi in Moskou nam de schaakrobot plots de vinger van de jongen vast. Omstanders snelden het kind te hulp om hem te bevrijden, maar het kwaad was al geschied. De robot bleek zijn vinger te hebben gebroken. 

Lees verder

Benzine weer wat goedkoper

Benzine wordt dinsdag weer wat goedkoper. Wie benzine 95 (E10) tankt aan de pomp betaalt daar dan maximaal 1,86 euro per liter voor (-5,3 eurocent). Voor benzine 98 (E5) aan de pomp wordt maximaal 2,115 euro betaald per liter (-3 eurocent). Dat deelt de federale overheidsdienst Economie mee.

Lees verder

Margot Robbie terug in Buren

Margot Robbie (32) neemt haar rol weer op als Donna Freedman in de Australische soap Buren.

Lees verder

Franse winkels met airco moeten deuren gesloten houden om verspilling tegen te gaan

In een poging om energieverspilling tegen te gaan moeten alle Franse winkels waarin de airconditioning of verwarming opstaat, vanaf nu de deuren dichthouden. Dat meldt de Franse minister van Energietransitie Agnès Pannier-Runacher. Winkels die de maatregel aan hun laars lappen, riskeren een boete tot 750 euro.

Lees verder

Ook buitenlandse media zien van Aert als de meest complete renner ter wereld: 'De echte meester van de Tour'

Niet alleen de Vlaamse kranten zijn vol lof voor de prestatie van Wout van Aert in de Tour de France. Ook de buitenlandse media zetten grote ogen op.

Lees verder

Europese Commissie geeft goedkeuring aan Deens apenpokkenvaccin van Bavarian Nordic

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan de uitbreiding van het vaccin van het biotechnologiebedrijf Bavarian Nordic. Het uitgebreide vaccin kan de verspreiding van de apenpokken indammen.

Lees verder

Voor en na: satellietbeelden tonen ravage bosbranden in Zuid-Europa

Europa worstelt met hevige bosbranden. Tienduizenden hectaren land gingen al in vlammen op en veel branden zijn nog niet onder controle. Mensen moeten vluchten en huizen zijn verwoest. In de video hierboven ziet u hoe sommige bosbranden enorme gebieden in de as hebben gelegd.

Lees verder

Vakbond Lufthansa roept op tot staking woensdag: vertragingen en geschrapte vluchten verwacht

Een van de vakbonden bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft maandag het grondpersoneel opgeroepen om woensdag het werk neer te leggen. Aanleiding voor de staking is een loonconflict.

Lees verder

Bronzen Tornados maken historisch WK voor België compleet

Voor de Belgian Tornados aan de bak moesten, was Eugene 2022 al het succesvolste WK atletiek ooit voor ons land. Een derde medaille, op de 4x400 meter bij de mannen, was de kers op de taart. De straffe resultaten van de afgelopen tien dagen zijn de weerspiegeling van de winnaarsmentaliteit die meer dan ooit heerst in de Belgische atletiek.

Lees verder

Raymond sloot Gentse Feesten af met concert van meer dan zeven uur

Hij mag dan wel 72 jaar zijn, de Gentse Feesten afsluiten kan Raymond van het Groenewoud nog steeds als geen ander. Zondagnacht om 1 uur begon hij aan zijn optreden. Pas ruim voorbij 8 uur 's ochtends weerklonk het slotakkoord.

Lees verder

Eurovisie Songfestival vindt in 2023 plaats in Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk zal volgend jaar als vervangend gastland optreden voor het Eurovisie Songfestival. Dat melden de Britse minister van Media Nadine Dorries en de BBC.

Lees verder

Tunesiërs stemmen grondwet met hun voeten: 'Iedereen wil weg'

De Tunesiërs spreken zich maandag uit over een nieuwe grondwet die de deur opent naar een nieuwe dictatuur. Het aanvankelijke enthousiasme over de machtsgreep van president Kais Saied is bekoeld.

Lees verder

Enorme zwerm kwallen omsingelt boot voor de kust van Israël

Tijdens een inspectie van de Israëlische marine bij Haifa Bay werd een bootje ontdekt te midden van een gigantische zwerm kwallen. Hoewel kwallen geen nieuw fenomeen zijn voor de kust van Israël, leiden vervuiling en klimaatveranderingen er wel toe dat de zwermen in grootte toenemen. 

Lees verder

Zit de toekomst van wijn in een blikje? 'Over bier in blik waren we eerst ook terughoudend'

De Belgische wijn-in-blikstartup The French Kiss Club kon zijn marktaandeel vorig jaar verdubbelen. 'De gepassioneerde wijnliefhebber zal het niet snel uitproberen', zegt wijndocent Stijn Verleyen, maar toch lijkt de hype stilaan ook in Europa te groeien.

Lees verder

Securityagent beukt gitarist Rage Against the Machine (per ongeluk) van het podium

Een optreden van de Amerikaanse rockband Rage Against the Machine werd zaterdag even ontsierd door een incident. Toen ze in Toronto hun hit 'Killing in the name' aanvatten, kwam een fan op het podium gesprongen. Een securityagent probeerde de man tegen te houden, maar haalde daarbij per ongeluk gitarist Tom Morello onderuit.

Lees verder

Ritwinst en geel voor Marianne Vos, Lotte Kopecky niet mee met elitegroepje

Marianne Vos heeft de tweede etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De 35-jarige Nederlandse van Jumbo-Visma haalde het in een sprint met een elitegroepje voor de Italiaanse Silvia Persico en de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Lotte Kopecky was niet mee en sprintte in het peloton nog naar de negende plaats, Julie De Wilde was de beste Belgische met een zevende plaats.

Lees verder

De facelift te veel voor Facebook en Instagram?

Facebook verandert deze week opnieuw van gezicht. Al zal het er ook heel vertrouwd uitzien: nóg meer als Tiktok. Iets gelijkaardig gebeurde vorige week met Instagram, tot verontwaardiging van veel gebruikers.

Lees verder

China heeft een 'keizer' minder: vetbetaalde ceo van Evergrande moet opstappen

Ooit was hij de 'working emperor', de best betaalde ceo van China. Dit weekend moest Xia Haijun, de ceo van Evergrande, opstappen wegens mogelijk gesjoemel. Hij is het zoveelste slachtoffer van de voortrazende vastgoedcrisis.

Lees verder

'Janeites' overtuigd ten strijde tegen nieuwe Austenadaptatie

Op Netflix speelt sinds deze maand Persuasion, een kostuumfilm gebaseerd op de gelijknamige laatste roman van Jane Austen. De verfilming wordt online verguisd door de Janeites, de bewakers van het zogenoemde Austen Cinematic Universe.

Lees verder

Milieuorganisaties spannen rechtszaak aan tegen nieuwe Ineos-fabriek in Antwerpse haven

De internationale milieuorganisatie ClientEarth heeft, samen met 13 ngo's, de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd. Zo wil ClientEarth voorkomen dat Ineos in de haven van Antwerpen een ethaankraker bouwt waar gas wordt omgezet in ethyleen, een van de bouwstenen van plastic.

Lees verder

Beresterke Arnaud De Lie klopt Biniam Girmay in derde rit Ronde van Wallonië

Arnaud De Lie heeft de derde etappe in de ronde van Wallonië op zijn naam geschreven, zijn zevende zege van het seizoen al. Onze 20-jarige landgenoot haalde het in Rochefort op een licht hellende aankomst voor Biniam Girmay. De Australiër Robert Stannard blijft leider in het algemeen klassement.

Lees verder

Man opgepakt na verschillende schietpartijen in de buurt van Vancouver: 'Verschillende slachtoffers'

De Canadese politie heeft een verdachte opgepakt na verschillende schietpartijen maandagochtend in Langley, in de buurt van Vancouver, in de Canadese provincie British Columbia. De politie bevestigt aan de Canadese media dat er 'verschillende slachtoffers' zijn gevallen, maar het is voorlopig niet duidelijk of er ook doden zijn gevallen.

Lees verder

Het belang van ervaring

In Meaux, 41 kilometer oostwaarts van de lichtstad, werd in 1229 het verdrag van Meaux ondertekend, een akkoord tussen kroon en kerk dat een einde maakte aan de kruistocht tegen de Katharen. Deze populaire religieuze beweging week nogal af van de katholieke leer. De Katharen geloofden in twee goddelijke principes: het Goede (God) en het Kwade (het vleselijke), beide voor eeuwig en altijd met elkaar in strijd. De menselijke ziel kon volgens hen enkel bevrijd worden door een streng regime van spartaanse soberheid, vasten en seksuele onthouding. Het leven van een ronderenner quoi.

Lees verder

Is Groen nu te dogmatisch of juist te pragmatisch?

In de kernuitstap toont Groen zich flexibel, tegen het eigen programma in. Toch blijft haar dogmatische imago hardnekkig.

Lees verder

Paus Franciscus vraagt vergiffenis voor behandeling inheemse kinderen Canada: 'Verwoestende vergissing'

Wat aangekondigd was, is nu ook gebeurd: paus Franciscus heeft maandag vergiffenis gevraagd voor de behandeling van de inheemse volkeren van Canada. Hij zei ook te betreuren dat sommige leden van de katholieke kerk hebben 'meegewerkt' aan een beleid van 'culturele vernietiging'.

Lees verder

Eeuwige kampioene Vos maakt Kopecky's wereld minder groen

Op onversneden klasse staat geen leeftijd, bewees de onverslijtbare Marianne Vos maandag eens te meer. De groene droom van Lotte Kopecky wordt allesbehalve een fluitje van een centje.

Lees verder

Jasper Philipsen wint na-Tourcriterium Aalst: 'Steentjes hier leken zo fel op die van de Champs-Elysées'

Jasper Philipsen heeft maandagavond, onder ruime publieke belangstelling, het 85e na-Tourcriterium van Aalst gewonnen. De renner van Alpecin-Deceuninck haalde het na een sprint met drie van Yves Lampaert en de Welshman Geraint Thomas. Florian Vermeersch won de spurt met een achtervolgende groep van vier, voor Amaury Capiot, Edward Planckaert en Brent Van Moer.

Lees verder

E313 volledig dicht door zware bedrijfsbrand in Herentals

In Herentals woedt een brand bij industriebedrijf Alco in de Welvaartstraat. De rook gaat richting het centrum en de wijken Molekens en Veldhoven. Er wordt gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden en de buurt te vermijden. De E313 ter hoogte van Herentals-Industrie wordt uit voorzorg in beide richtingen afgesloten.

Lees verder

Biden bekritiseert passiviteit van Trump tijdens bestorming Capitool

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag kritiek gegeven op de passiviteit van zijn voorganger Donald Trump tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Lees verder

'Wie wil nog een kind zetten op een stervende planeet?'

Een op de tien Belgen tussen de 25 en 35 wil geen kinderen. Wie als twintiger van die keuze overtuigd is, botst vaak op onbegrip. Zeker sterilisatie ligt moeilijk. 'Ik zei tegen mijn gynaecoloog: "Hoeveel abortussen moet ik ondergaan tot u mij serieus gaat nemen?"'

Lees verder

Zes doden bij bestorming hoofdkwartier van VN-missie in oosten van Congo

Zes mensen zijn om het leven gekomen in de Democratische Republiek Congo, toen demonstranten het hoofdkwartier van de VN-missie in het oosten van Congo bestormden.

Lees verder

Exitpoll: nieuwe grondwet Tunesië aangenomen, ondanks lage opkomst

Kiezers in Tunesië hebben maandag in een referendum voor de nieuwe grondwet van president Kais Saied gestemd, maar de opkomst lag met zowat 25 procent van de kiesgerechtigden laag.

Lees verder

Dinsdag start bewolkt

Dinsdag hangt er in de ochtend en voormiddag in de meeste streken veel bewolking en kan er wat lichte regen of enkele buitjes vallen. In de namiddag wordt het droog in de noordwestelijke landshelft met bredere opklaringen.

Lees verder

55 slachtoffers van mensenhandel ontdekt op werf in Antwerpse haven: 'Dit doet denken aan Qatar en Dubai'

Moderne slavernij in de bouwsector komt niet alleen voor in het buitenland. Ook bij ons worden arbeiders uitgebuit op grote werven. Na een klacht in juli voerden politiediensten en de sociale inspectie verschillende controles uit in Antwerpen en op een bouwwerf van chemiereus Borealis in Kallo. Maar liefst 55 Filipijnse en Bengaalse arbeiders bleken daarbij economisch te worden uitgebuit door de (onder)aannemer. Ze verkregen het voorlopige statuut 'slachtoffer mensenhandel' en worden opgevangen.

Lees verder

Grote bosbrand in Duitsland: 800 hectare gaat in vlammen op, 700 mensen geëvacueerd

Nabij Falkenberg, in de regio ten zuiden van de Duitse hoofdstad Berlijn, woedt een zware bosbrand. Door de wind kon de brand zich al uitbreiden tot 800 hectare, waardoor al zo'n 700 mensen geëvacueerd werden.

Lees verder

Britse kandidaat-premiers voeren bits eerste debat: 'Onze kinderen en kleinkinderen zullen rekening betalen'

De Conservatieve Partij had hen op het hart gedrukt om 'het merk' niet te beschadigen, maar Liz Truss en Rishi Sunak leken al snel vergeten dat ze eigenlijk partijgenoten zijn. Het eerste televisiedebat tussen de twee kandidaat-opvolgers van Boris Johnson verliep maandagavond bij momenten bits.

Lees verder