Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 25 juli 2022

Drie keer meer dodehoekongevallen dan gedacht: “Beperk snelheid in bebouwde kom tot ­30 km/u”

HLN
Drie keer meer dodehoekongevallen dan gedacht: "Beperk snelheid in bebouwde kom tot ­30 km/u"
Tot voor kort waren er gemiddeld 30 tot 40 dodehoekongevallen per jaar, waarvan een vijftal met dodelijke afloop. Maar nu de statistieken niet alleen meer rekening houden met aanrijdingen tussen vrachtwagens en fietsers, zijn de cijfers verdriedubbeld. Zo waren auto's, bestelwagens en bussen in 2020 goed voor nog eens 57 dodehoekongevallen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Polsstokspringer Ben Broeders kan verwachtingen niet inlossen, Duplantis maakt favorietenrol waar en wint goud met wereldrecord
Ben Broeders en kampioenschappen: voorlopig blijft dat een lastig huwelijk. In Eugene stelde de 27-jarige Leuvenaar teleur in de finale van het polsstokspringen. Hij finishte pas als elfde, na drie mislukte pogingen op 5m80. En dat zes weken nadat hij zijn nationale record op 5m85 bracht. "Het is wat het is," bleef hij er onbewogen onder.
Lees verder

Na 15 jaar beleven Bram & Lennert deze zomer hun doorbraak: "Niels Destadsbader heeft voor een kantelpunt gezorgd"
Miguel Wiels en Niels Destadsbader zijn al lang fan, en deze zomer maakt ook de rest van Vlaanderen definitief kennis met het muzikale duo Bram (35) & Lennert (34). De boezemvrienden geven maar liefst 73 optredens, met een spetterende show op de Gentse Feesten gisterenavond als hoogtepunt. "We zijn zelfs al backing vocals voor K3 geweest."
Lees verder

Mag Francorchamps weer hopen? Onzekerheid over Zuid-Afrikaanse GP zorgt ervoor dat F1-bazen plan-B moeten hebben
In de marge van de Franse grand prix werd vooral over de kalender voor volgend seizoen gepraat. En zie: Francorchamps krijgt weer een klein beetje uitzicht op een grand prix in 2023. Met dank aan Zuid-Afrika.
Lees verder

Vrede in de ruimte? Russische en Europese astronaut maken zeldzame gezamenlijke ruimtewandeling
Twee astronauten, een Europese en een Russische, hebben donderdag de luchtsluis van het internationale ruimtestation verlaten voor een ruimtewandeling, de eerste keer in meer dan 20 jaar dat een dergelijke gezamenlijke onderneming heeft plaatsgevonden.
Lees verder

Marvel onthult eerste trailer voor vervolg op 'Black Panther' na dood Chadwick Boseman
In San Diego vond dit weekend Comic-Con plaats en dat was goed nieuws voor de fans van Marvel. De filmstudio verklapte niet alleen welke superhelden binnenkort mogen opdraven in een nieuwe film, maar lanceerde ook de eerste trailer van 'Black Panther: Wakanda Forever'.
Lees verder

Margriet Hermans over de torenhoge vergoedingen van VRT-gezichten: "300.000 euro per jaar? Dat is té goed betaald"
Er was in de afgelopen weken veel te doen rond de lonen van de VRT-schermgezichten. 17 gezichten verdienen bijvoorbeeld meer dan 100.000 euro per jaar. De Grote Vijf, waaronder Tom Waes, hebben een contract voor minstens 400.000 euro per jaar. De bekendmaking van de lonen zorgde sowieso al voor veel reactie. Ook Margriet Hermans, die vroeger zelf een exclusiviteitscontract had, reageerde op het nieuws.
Lees verder

"Wout duwde een vermogen dat ik nog nooit eerder zag. Een nieuw record": performance manager Jumbo-Visma over de 5 strafste stoten van Wout van Aert
Drie ritzeges, vier dagen geel en winst in het puntenklassement met imposante voorsprong. Het is moeilijk om de vele Tour-hoogtepunten van Wout van Aert te rangschikken. Mathieu Heijboer kan dat wel. De Performance Manager van Jumbo-Visma kiest en beschrijft de vijf strafste exploten. Onder andere in de rit naar Hautacam: "Volgens de wetten van de fysica kan een mens dat slechts een uur aan één stuk volhouden, in realiteit is dat echter maar veertig minuten. Wout deed het dubbel zo lang."
Lees verder

"Wout duwde een vermogen dat ik nog nooit eerder zag. Een nieuw ploegrecord": performance manager Jumbo-Visma over de 5 strafste stoten van Wout van Aert
Drie ritzeges, vier dagen geel en winst in het puntenklassement met imposante voorsprong. Het is moeilijk om de vele Tour-hoogtepunten van Wout van Aert te rangschikken. Mathieu Heijboer kan dat wel. De Performance Manager van Jumbo-Visma kiest en beschrijft de vijf strafste exploten. Onder andere in de rit naar Hautacam: "Volgens de wetten van de fysica kan een mens dat slechts een uur aan één stuk volhouden, in realiteit is dat echter maar veertig minuten. Wout deed het dubbel zo lang."
Lees verder

Belgian Tornados spurten weer naar WK-brons op 4x400m aflossingen: "Dit bewijst dat je als klein land bergen kan verzetten"
Alweer een straf staaltje estafettelopen van de Belgian Tornados in Eugene. Drie jaar na hun eerste WK-brons in Doha greep de 4x400m aflossingsploeg opnieuw brons op het WK. De Belgen moesten alleen het hoofd buigen voor spurtnaties Amerika en Jamaica. Na het goud van Nafi Thiam in de zevenkamp en het brons van Bashir Abdi in de marathon werd Eugene zo het meest succesvolle WK ooit voor België.
Lees verder

Chinese techbedrijven onder druk op lagere Hongkongse beurs
De Chinese technologiebedrijven stonden maandag onder druk op de aandelenbeurs in Hongkong. De Britse zakenkrant 'Financial Times' meldde afgelopen weekeinde dat China van plan is om de Chinese bedrijven met een notering in New York in drie groepen te verdelen op basis van de gevoeligheid van de informatie die de bedrijven hebben. Bedrijven met geheime informatie zouden hun beursnotering op Wall Street moeten beëindigen.
Lees verder

Belgian Cheetahs eindigen in finale 4x400 meter eervol als zesde, goud voor VS
Belgian Cheetahs konden niet stunten in hun tweede WK-finale: ze finishten als zesde, in 3:26.29. Dat is één plekje beter dan op de Spelen van Tokio, waar ze wel naar een Belgisch record (3:23.96) snelden, maar eentje minder goed dat op het WK van 2019, waar ze dan weer trager waren (3:27.15).
Lees verder

GENTSE FEESTEN LIVE. Raymond van het Groenewoud blijft het beste van zichzelf geven op Walter De Buckplein
De mensen hebben de Gentse Feesten gemist, zoveel is duidelijk. Zaterdag bezochten er maar liefst 260.000 bezoekers de Feesten. Dat is het hoogste bezoekersaantal in de laatste tien jaar. Gisteren genoten de bezoekers van de laatste Feestenavond. Op dit moment is Raymond van het Groenewoud nog stééds het beste van zichzelf aan het geven op het Walter De Buckplein, al sinds 1 uur deze nacht. Mis niets van de Gentse Feesten in onze liveblog.
Lees verder

Mensen evacueren na vulkaanuitbarsting in Japan: "Ik was bang, ik kon niets zien, het was donker"
In het zuidwesten van Japan is de vulkaan Sakurajima tot uitbarsting gekomen. Verschillende mensen moesten evacueren. Een van de buurtbewoners van de vulkaan, die met een schip geëvacueerd kon worden, vertelt hoe bang ze is: "Ik kon niets zien, het was donker. Ik ben blij dat ik veilig van het schip geraakt ben." De zender NHK vertelt dat meer dan dertig mensen hun huizen verlaten zouden hebben om te evacueren. Bekijk in bovenstaande video het hele verhaal.
Lees verder

Niels Albert: "Het Bourgondische leven begint pas na je carrière als topsporter"
Voormalig veldrijder Niels Albert is te gast in 'Waarheid, Durven of Doen' op VTM. Hij vertelt er onder meer over z'n carrière als topsporter. "Het Bourgondische leven begint pas daarna, hoor", verzekert hij. "Ik ben er zeker van dat je niet slechter gaat rijden als je op donderdag of vrijdag in je zetel een pint drinkt, als het zondag wedstrijd is. Maar puur dat mentale aspect ..." Nog zo'n taboe: seks voor de wedstrijd. "Als ik de avond voor een training seks had, merkte ik dat ik supergoed reed", klinkt het. "Maar wanneer het koers is, is dat anders ..."
Lees verder

Philips heeft last van Chinese lockdowns en wordt negatiever
Medisch technologiebedrijf Philips heeft minder verkocht in het tweede kwartaal. De onderneming had veel last van de lockdowns in China, maar ook van leveringsproblemen van onderdelen en materialen. Door die tegenwind wordt Philips ook negatiever over heel dit jaar. De vergelijkbare omzet neemt tot 3 procent toe, verwacht het bedrijf. Eerder was dat tussen de 3 en 5 procent.
Lees verder

Viktor Orbán zorgt voor golf van verontwaardiging met uitspraken over "rassenvermenging" in Europa
De extreemrechtse premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft zich in een toespraak uitgesproken tegen de "vermenging" van Europese en niet-Europese rassen. De speech leidde onmiddellijk tot verontwaardiging van oppositiepartijen en Europese politici.
Lees verder

Voetstappen op de gang en twee keer brandalarm: werd er eerder al geprobeerd brand te stichten in woonzorgcentrum?
De brand van vrijdagavond in rusthuis Sint-Rochus werd bewust aangestoken, blijkt uit onderzoek. Bovendien was het brandalarm eerder die week al twee keer afgegaan. Een personeelslid zou tijdens zo'n alarm vanop het toilet alvast voetstappen op de gang hebben gehoord.
Lees verder

Waarom je nóóit een fotoalbum van je vakantiekiekjes op WhatsApp moet maken
Heb je een memorabele vakantie achter de rug en wil je de foto's die jij en je gezelschap met smartphones hebben gemaakt vereeuwigen in een fotoalbum? Het laatste dat je dan moet doen is die foto's delen via WhatsApp.
Lees verder

HOROSCOOP. Toffe verrassingen voor Waterman en irritaties voor Stier: astrologe Esther voorspelt je week
Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek nu nog diepgaander wat de sterren mogelijks voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. "Omdat planeet Jupiter dwarsligt, ben je niet fit en heb je eigenlijk nergens zin in, Weegschaal."
Lees verder