Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 21 juli 2022

Deze wetten wil Vivaldi vandaag nog door de Kamer jagen

Deze wetten wil Vivaldi vandaag nog door de Kamer jagen

De Irandeal, een bijsturing van de kraak- en wapenwet, extra rechten voor slachtoffers en het einde van eeuwige staatsgeheimen: in haar laatste zitting jaagt de Kamer er vandaag nog een reeks wetten door. Maar een voor de veelbesproken arbeidsdeal is er niet bij.

Lees verder

Camera legt vast hoe zinkgat bestelwagen opslokt in New York

In The Bronx, New York, viel dinsdagavond een bestelwagen in een zinkgat. De stad werd maandag geteisterd door harde wind, regen en overstromingen, maar het is nog niet zeker dat de weersomstandigheden het gat veroorzaakten. Er werd een hele nacht gewerkt om het gat te dichten.

Lees verder

Zanger Henkie van 'Lief klein konijntje' overleden

De Nederlandse zanger Henk Leeuwis – beter bekend als Henkie – is dinsdag op 77-jarige leeftijd 'na een slepende ziekte' overleden in Amsterdam. Dat meldt zijn familie.

Lees verder

Koekje van eigen deeg: Erdogan laat Poetin wachten

De verhouding tussen staatshoofden blijkt soms uit futiliteiten. Toen Poetin tijdens zijn bezoek aan de Iraanse president Ebrahim Raisi arriveerde in de vergaderzaal om een gesprek aan te gaan met zijn Turkse ambtgenoot, liet die laatste even op zich wachten. Het duurde amper een minuut, maar het zag er toch wat ongemakkelijk uit. Enkele jaren geleden waren de rollen omgedraaid en dus wordt er gesuggereerd dat dit een kleinschalige wraakactie was.  

Lees verder

Zeventien Amerikaanse parlementsleden opgepakt bij protest voor recht op abortus

Bij een betoging tegen het afschaffen van het recht op abortus zijn dinsdag bij het Hooggerechtshof in Washington D.C. zeker zeventien Amerikaanse parlementsleden gearresteerd. In totaal werd 35 personen opgepakt.

Lees verder

Deze Belgen krijgen adellijke titel of ereteken van koning Filip

Een dag voor de nationale feestdag deelt koning Filip traditioneel adellijke titels en eretekens uit. Dit jaar worden bijvoorbeeld de Antwerpse schepen Philip Heylen en de voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties Regina Sluszny verheven tot baron, wordt schrijfster Alicja Gescinska Commandeur in de Leopoldsorde, en worden schrijver Bart Van Loo en Child Focus-CEO Heidi De Pauw Commandeur in de Kroonorde.

Lees verder

Reizigers urenlang vast in snikhete Thalys: 'Kregen geen zuurstof, er werden ramen kapotgegooid'

Ongeveer 750 passagiers hebben dinsdagavond urenlang vastgezeten op een Thalystrein die met technische problemen kampte. De omstandigheden aan boord van de trein waren volgens de Antwerpse Lydie Leers ondraaglijk: 'De kleren kleefden aan ons lijf, we kregen geen zuurstof meer', zegt Leers aan VRT Nws.

Lees verder

Van eerste vrouwelijke ambassadeur ooit in Saudi-Arabië tot nieuwe chef van het koninklijk paleis

Het koninklijk paleis krijgt een nieuwe baas. Dominique Mineur wordt aangesteld als secretaris-generaal, wat haar –?naast de kabinetschef?– de belangrijkste medewerker van koning Filip maakt. Zij is nu nog ambassadeur in Saudi-Arabië. Vier jaar geleden was haar aanstelling daar een wereldprimeur, omdat ze de eerste vrouwelijke ambassadeur ooit in het streng islamitische land was.

Lees verder

'Stranger things' helpt Netflix het bloeden te stelpen

Streamingdienst Netflix verloor de afgelopen drie maanden 'slechts' een miljoen abonnees en kon zo een eerder voorspeld worstcasescenario vermijden.

Lees verder

'We betalen onze schermgezichten de marktprijs, we hebben trekkers als Tom Waes nu eenmaal nodig'

Terwijl de VRT door besparingen gaat en mensen op straat moet zetten, blijkt dat ze met negentien schermgezichten een exclusiviteitscontract heeft, van wie er zes meer dan 300.000 euro per jaar verdienen. Frederik Delaplace, ceo van de VRT, reageert op de kritiek.

Lees verder

Europese Commissie wil gasverbruik met 15 procent indijken tot lente volgend jaar

De Europese Commissie stelt voor om het gasverbruik in de Europese Unie tussen 1 augustus en 31 maart met 15 procent terug te schroeven. Dat besparingsplan moet het continent wapenen voor een winter zonder of met fors ingeperkte gasleveringen uit Rusland.

Lees verder

Draghi vraagt 'echt vertrouwen, en geen façade' in begeesterende speech

De Italiaanse regeringscrisis in Rome wordt stilaan een politieke thriller. De komende uren worden mogelijk doorslaggevend.

Lees verder

Koning Filip houdt pleidooi voor democratie en tegen ongelijkheid

In zijn 21 juli-toespraak heeft koning Filip opgeroepen tot 'nuance en samenhang' en gewaarschuwd voor de maatschappelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne. 'De sterke stijging van de levensduurte dreigt onze samenleving te ondergraven.'

Lees verder

Tim Wellens moet Tour verlaten door corona

Tim Wellens is niet meer van start gegaan in de zeventiende etappe van de Tour de France. De 31-jarige Limburger liep een coronabesmetting op. Dat maakte zijn team Lotto Soudal bekend.

Lees verder

Sri Lankaans parlement kiest bondgenoot van weggevluchte ex-president als opvolger

Het parlement in Sri Lanka heeft waarnemend president Ranil Wickremesinghe tot het nieuwe staatshoofd gekozen. Hij kreeg de stemmen van 134 van de 225 parlementsleden achter zich, zei de secretaris-generaal van het parlement, Dhammika Dissanayake, woensdag in Colombo. Twee parlementsleden onthielden zich, vier stemmen waren ongeldig. Ook de nieuwe president is niet geliefd bij het volk.

Lees verder

Golven partycrashen op huwelijksfeest in Hawaï

Een tropische storm raasde dit weekend over Hawaï en richtte schade aan op een trouwfeest dat gehouden werd op het strand. De gasten zagen van mijlenver een grote golf aankomen en het werd duidelijk dat die niet op tijd zou afnemen. Bekijk in bovenstaande video hoe de golf de gasten verraste.

Lees verder

Planten maken eigen pijnstiller als reactie op stress

Net zoals wij grijpen naar een pijnstiller wanneer we hoofdpijn hebben, zo hebben planten ook een manier om met omgevingsgerelateerde stress om te gaan: zij maken hun aspirine zelf. Een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances heeft aangetoond hoe ze die productie reguleren.

Lees verder

Thiam twijfelt over zevenkamp op EK

Een dag na haar tweede wereldtitel in de zevenkamp kwam Nafi Thiam terug op haar prestaties. Ze sprak ook over een mogelijke deelname aan het EK in München, waar de zevenkamp op 17 en 18 augustus op het programma staat.

Lees verder

Vrijwillig als het kan, verplicht als het moet: Commissie wil Europees gasverbruik met 15 procent verminderen

Dat Rusland de gastoevoer naar Europa afsnijdt is een 'waarschijnlijk scenario', zegt de Commissie. Om voorbereid te zijn op een moeilijke winter, vraagt ze de lidstaten nu al te besparen.

Lees verder

Vijfsterrenbeweging: 'Draghi ging niet in op onze eisen'

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging zei woensdag in het parlement dat premier Mario Draghi niet aan hun eisen had beantwoord in een eerdere toespraak in het Italiaanse hogerhuis. De partij drong er bij hem op aan om de kwesties aan te pakken nu hij probeert om de coalitieregering overeind te houden.

Lees verder

Britse premier Johnson neemt afscheid van parlement: 'Hasta la vista, baby'

De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag zijn laatste vragenuurtje in het Lagerhuis beëindigd met de woorden 'hasta la vista, baby'. Bij zijn afscheid van het parlement, dat met vakantie gaat, kreeg hij applaus van de Conservatieve parlementsleden.

Lees verder

Vrijwillig als het kan, verplicht als het moet: Commissie wil Europees gasverbruik met 15 procent verminderen

Dat Rusland de gastoevoer naar Europa afsnijdt is een 'waarschijnlijk scenario', zegt de Commissie. Om voorbereid te zijn op een moeilijke winter, vraagt ze de lidstaten nu al te besparen.

Lees verder

Stadionspeaker schreeuwt zoon naar wereldtitel

De Britse Jake Wightman behaalde op het WK atletiek in het Amerikaanse Oregon de wereldtitel op de 1.500 meter. De zege van Jake gaat gepaard met een opmerkelijk verhaal. De stadionspeaker was de vader van de wereldkampioen en schreeuwde zijn zoon over de streep.  

Lees verder

Pogacar houdt de spanning erin, wint de etappe maar Vingegaard dag dichter bij eindzege

De eerste echte Pyreneeënetappe met aankomst bovenop Peyragudes zorgde alweer voor felle strijd. Team UAE Emirates verloor dan wel voor de start Rafa Majka maar het belette Tadej Pogacar niet om keihard voor de aanval te kiezen. Eerst Bjerg en daarna McNulty probeerden de rode loper uit te rollen voor de titelverdediger. In de strijd man tegen man richting de Altiport 007 de Peyragudes haalde Pogacar het voor Vingegaard maar veel meer dan vier bonificatieseconden leverden het hem niet op.

Lees verder

Rishi Sunak of Lizz Truss zal aftredende Britse premier Johnson opvolgen

Voormalig Brits minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zijn woensdag doorgedrongen tot de laatste fase van de leiderschapswedstrijd om premier Boris Johnson te vervangen. Voormalig minister van Defensie Penny Mordaunt werd uitgeschakeld tijdens de voorlaatste ronde.

Lees verder

Tweede verdachte die Hakim (53) in het water gooide, heeft zich gemeld bij de politie

Gisterenavond heeft een tweede verdachte die de 53-jarige Gentenaar Hakim Mutyaba (53) afgelopen zondag in het water gegooid heeft, zich aangemeld bij de politie in Nederland. Het gaat om een 23-jarige jongeman uit Goes.

Lees verder

CD&V kraakt pensioendeal De Croo af: 'Ga terug achter uw kookpotten staan'

In de Kamer verdedigde Open VLD het pensioenakkoord tegen bijtende kritiek van de oppositie én van de eigen meerderheid. 'Wie een deal maakt, moet die ook verdedigen. Own your shit.'

Lees verder

Krijgt de Britten een eerste premier van kleur of een nieuwe Iron Lady?

De leden van de Conservatieve Partij kunnen kiezen tussen Rushi Sunak en Liz Truss als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Het wordt een strijd tussen de gematigde en de harde vleugel van de partij.

Lees verder

Jihad Van Puymbroek in beroep tegen niet-doorverwijzing Dries Van Langenhove

Jihad Van Puymbroek gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer om Dries Van Langenhove niet door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De voormalige VRT-medewerkster had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak tegen de oprichter van Schild & Vrienden toen bleek dat de organisatie haar had geviseerd.

Lees verder

Rusland dreigt om nog meer gebieden in Oekraïne te bezetten dan Donbas

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft gezegd dat zijn land niet louter zal focussen op de Donbas. Hij dreigde ermee dat het gehavende Russische leger verder westwaarts zal optrekken.

Lees verder

Lot regering-Draghi aan zijden draadje ondanks winst vertrouwensstemming in Senaat

Na de ultieme oproep van de Italiaanse premier Mario Draghi tot eenheid en samenwerking toonden de Italiaanse partijen juist nog meer verdeeldheid. Draghi's regering haalde een vertrouwensstemming in de Senaat, maar drie partijen stemden niet mee. Italiaanse media speculeren over vervroegde verkiezingen op 2 oktober.

Lees verder

Plenaire Kamer stemt in met ontslag directeurs Gegevensbeschermingsautoriteit

De plenaire Kamer heeft woensdagavond met ruime meerderheid ingestemd met het ontslag van twee directeurs bij de Gegevensbeschermingsautoriteit. Het gaat om David Stevens, de voorzitter van de GBA en de directeur van het Algemeen Secretariaat, en Charlotte Dereppe, de directeur van de Eerstelijnsdienst.

Lees verder

Draghi op een zucht van ontslag

Na de ultieme oproep van Mario Draghi tot eenheid kreeg de Italiaanse premier als antwoord nog meer verdeeldheid. Italië houdt rekening met vervroegde verkiezingen in oktober.

Lees verder

Kamer zet licht op groen voor omstreden gevangenenruil met Iran

De plenaire vergadering van de Kamer heeft woensdag het wetsontwerp goedgekeurd dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren.

Lees verder

Biden kondigt nieuwe maatregelen tegen klimaatverandering aan

Enkele dagen nadat een groot investeringsprogramma met daarin ook klimaatmaatregelen sneuvelde in de Senaat, voert Amerikaans president Joe Biden een reeks nieuwe klimaatmaatregelen in met presidentiële decreten.

Lees verder

Ook na maanden zonder training is roofdier Sifan Hassan hongerig naar medailles

In Tokio liep ze zich de geschiedenisboeken in met drie medailles, waarvan twee gouden. Daarna viel Sifan Hassan (29) in een zwart gat. De Nederlandse verloor alle motivatie en trainde drie maanden niet, maar uiteindelijk nam haar onstilbare prestatiedrang weer over.

Lees verder

WK atletiek: een overzicht van de woensdagavond

De Belgische 400 meter-lopers hebben zich woensdag niet voor de finale kunnen plaatsen op het WK in Eugene (Oregon). Dylan Borlée werd in de eerste halve finale vijfde in 45.41, de op een na beste tijd in zijn carrière (PR 45.18).

Lees verder

Eerst kans op regen, daarna droog

Na een bewolkte voormiddag met kans op regen en buien wordt het later op donderdag droger. Alleen in de Ardennen blijft er een kans op buien.

Lees verder

Er stroomt weer (een beetje) gas door Nord Stream-pijpleiding

Na onderhoud aan Nord Stream 1 zijn de gasleveringen via de pijpleiding tussen Rusland en Duitsland donderdagochtend hervat. Maar de capaciteit is wel nog steeds verlaagd tot 40 procent.

Lees verder