Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 9 juli 2022

‘Dader schoot oud-premier neer met zelfgemaakt wapen’

'Dader schoot oud-premier neer met zelfgemaakt wapen'

De schutter die de Japanse oud-premier Shinzo Abe neerschoot deed dat uit onvrede. Hij had de intentie om hem te doden en knutselde daarvoor zelf een wapen in elkaar, zeggen Japanse media.

Lees verder

Bob Dylan komt na vijf jaar terug naar België met 'telefoonvrij' concert

Op zaterdag 15 oktober brengt 'The Rough and Rowdy Ways World Tour' Bob Dylan naar Vorst Nationaal.

Lees verder

Twee aanslagen in één nacht in Antwerpen: verdachten opgepakt

In Borgerhout zijn vannacht twee personen opgepakt nadat even voordien met een oorlogswapen was gevuurd op een handelspand. Dat zegt het Antwerpse parket. Eerder op de avond was ook al een carwash in Deurne beschoten.

Lees verder

Omstanders filmen moment van de aanval op Japans oud-premier Shinzo Abe

De Japanse oud-premier Shinzo Abe is op straat doodgeschoten toen hij een toespraak hield in de stad Nara. Op beelden van omstanders is te zien hoe de politie ter plekke een 41-jarige man aanhield.

Lees verder

Wie was Shinzo Abe, de Japanse oud-premier met de meeste dienstjaren?

Portret van een nationalist die zijn bedrijfsleven internationale allures wilde schenken, maar tot twee keer toe zijn strijd moest staken door gezondheidsredenen. Abe (67) werd vanmorgen neergeschoten terwijl hij op campagne was. Hij is in het ziekenhuis overleden.

Lees verder

Voetbaltopmannen Blatter en Platini vrijgesproken in corruptiezaak

De rechtbank van het Zwitserse Bellinzona heeft de voormalige voetbaltopmannen Sepp Blatter en Michel Platini vrijgesproken in een fraudezaak.

Lees verder

Evacuaties in Zuid-Frankrijk vanwege bosbranden

Zo'n 700 brandweermensen bestrijden een grote bosbrand in de Zuid-Franse streek de Cevennen. Het vuur, dat donderdag rond 17 uur uitbrak, zou zowat honderd mensen in de gemeente Bordezac gedwongen hebben hun huizen te verlaten.

Lees verder

Luc Tack creëert industriële holding, poging 2

Ondernemer Luc Tack gaat Tessenderlo Group en Picanol samenbrengen tot één beursgenoteerde industriële holding. Het is de tweede poging in die zin, maar deze keer met grote slaagkans.

Lees verder

Laatste week voor belastingaangifte: deze tips helpen u vooruit

Wie zijn belastingaangifte nog niet heeft ingevuld, krijgt van de fiscus nog een week de tijd, tot 15 juli. Tien tips om de late indieners te helpen bij hun huiswerk.

Lees verder

Agenten redden 72-jarige vrouw die vastzit in ondergelopen wagen

Op camerabeelden die de Australische politie heeft gedeeld, is te zien hoe een 72-jarige vrouw uit haar wagen wordt gered nadat ze was vast komen te zitten in hevige overstromingen. De vrouw zat zeker 45 minuten gevangen, terwijl het water al tot aan haar borst was gestegen.

Lees verder

1 jaar na zondvloed: zo ziet Vesdervallei er vandaag vanuit de lucht uit

Pepinster, Trooz, Spa, Verviers… Eén voor één werden deze Waalse gemeenten getroffen door een ongeziene waterbom op 15 juli 2021. 39 mensen kwamen hierbij om het leven en ook de materiële schade was enorm. Fotograaf en videomaker Sébastien Van Malleghem keerde deze week met zijn drone terug naar het rampgebied. De herstellingswerken zijn er duidelijk nog altijd volop aan de gang.

Lees verder

Jazz als exotisch dansfeest

Ibrahim Maalouf liet het publiek dansen, springen en zingen tijdens een vurig en energiek concert. Op de eerste dag van Gent Jazz was hij lang niet de enige die boeiende exotica opdiste.

Lees verder

Mick Jagger maakt in zijn beste Nederlands grap over Frans Bauer

Mick Jagger heeft tijdens een concert van The Rolling Stones in Amsterdam zijn beste Nederlands bovengehaald. De frontman reageerde op een opmerking van een boze fan die op sociale media de ronde deed nadat de band een paar weken geleden verstek had moeten laten gaan vanwege een coronabesmetting: 'Voortaan ga ik liever naar Frans Bauer. Die is nooit ziek'. Bekijk in bovenstaande video wat Jagger daarop te zeggen had. 

Lees verder

Toneelhuis zet samenwerking stop met directie

De stabiliteit blijft zoek in Toneelhuis. In een kort persbericht laat de raad van bestuur weten dat het na 'een diepgaande analyse unaniem beslist heeft om de samenwerking met algemeen directeur Maud van de Velde en artistiek directeur Kathleen Treier stop te zetten'.

Lees verder

Hoe doet u dat, zoveel boeken lezen?

Bent u een veellezer? Zo ja, hoe slaagt u er dan in om zoveel boeken te verslinden? Als u, tussen het lezen door, nog even tijd vindt, help dan uw medemens en deel uw tips.

Of raakt u net gefrustreerd omdat u veel minder leest dan u zou willen? En hoe komt dat dan? Mail naar dries.desmet@standaard.be.

Lees verder

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis in een maand verdubbeld: 'Festivals zijn niet het probleem'

Het aantal mensen in België dat met corona in het ziekenhuis ligt, is in een maand tijd gestegen van 813 naar 1.526. Dat is een stijging van 88 procent. Zitten we met een probleem? Sciensano-viroloog Steven Van Gucht geeft duiding.

Lees verder

Brand Antwerps universiteitsgebouw veroorzaakt door menselijke fout

De brand aan gebouw B van de stadscampus is ontstaan door een menselijke fout bij de dakwerken. Dat bevestigt het Antwerpse parket na onderzoek door een branddeskundige.

Lees verder

Vandenbroucke vraagt (jonge) artsen hoe hard ze in de toekomst nog willen werken

In het licht van de discussie over het tekort aan huisartsen lanceert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een grootschalige enquête over hun 'gewenste activiteitsgraad'.

Lees verder

Nieuwe vaccinatiecampagne start op 12 september

Vlaanderen gaat op 12 september naar fase twee van de vaccinatiecampagne, wat wil zeggen dat er vanaf dan weer 800.000 prikken per week kunnen worden gezet. Dat heeft de regering vrijdag beslist, meldt Welzijnsminister Hilde Crevits.

Lees verder

Van Aert krijgt (opnieuw) een waarschuwing van Tourjury

Wielrenner Wout van Aert kreeg voor de start van de touretappe een tik op de vingers van de organisatie. Hij moet stoppen met drankflesjes te gooien in zones waar dat niet mag.

Lees verder

Verdachte aangehouden voor moord op voormalig advocaat in Molenbeek

In de zaak rond het verdachte overlijden van voormalig advocaat Jan-Willem Peeters is een verdachte opgepakt. Dat meldt het parket van de procureur des Konings van Brussel.

Lees verder

Pogacar nog iets steviger in het geel na ritwinst

Met aankomst boven La Superplanche des Belles Filles stond er voor het Tourpeloton een eerste finish bergop op het programma, op een col van eerste categorie. Een eerste test bergop ook voor de klassementsrenners. Dylan Teuns maakte deel uit van de vroege vlucht maar kon zijn stunt van drie jaar geleden niet herhalen. Tadej Pogacar demonstreerde eens te meer en won de rit, al dreef Jonas Vingegaard hem tot het uiterste.

Lees verder

Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren

Van een structurele hervorming van de fiscaliteit komt niets in huis. Die onmacht valt politieke partijen nauwelijks te verwijten. Ze verdienen aan het knutselbeleid, met koterijen en uitzonderingen.

Lees verder

'De ramp heeft ons allemaal veranderd. We zijn minder gelukkig. Depressief'

Een jaar zou het duren, zei de Waalse regering, tot de schade van de waterramp zou zijn hersteld. Wie vandaag rondtrekt door de vallei van de Vesder ziet, hoort, ruikt en voelt dat voor veel mensen het licht aan het einde van de tunnel nog veraf is. 'Aannemers komen één keer kijken, dan verdwijnen ze.'

Lees verder

Mosselen ondergaan verjongingskuur: uit de zwarte pot en in een burger

De mossel heeft alles in zich om omarmd te worden als 'hip superfood', maar toch eten jongeren ze te weinig, vindt de mosselsector. Mosselburgers, influencers en financiële steun vanuit de EU moeten daar verandering in brengen.

Lees verder

'Eerst eet ik zeven boterhammen met paardenfilet. Dat is een vast ritueel'

Ook deze week passeerden weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Wat is de ideologie van Darth Vader?

Star wars vertelt over de strijd tegen een totalitaire dictatuur, die op nazi-Duitsland is geïnspireerd. Waarom is Darth Vader, de buitensporig wrede leider ervan, dan het populairste personage?

Lees verder

Recordtransfer afgeketst: Muriqi raakt niet door medische testen bij Club Brugge

Vedat Muriqi (28) wordt niet de nieuwe recordaankoop van Club Brugge. De Kosovaarse spits zou overkomen voor 10 à 11 miljoen en er lag een vierjarig contract klaar, maar hij raakte niet door zijn medische testen.

Lees verder

Gemiddelde jaarfactuur voor aardgas stijgt in juli naar hoogste niveau ooit

Wie in juli op de commerciële markt een aardgascontract moet sluiten, mag zich aan een geschatte gemiddelde jaarfactuur verwachten van 2.728,55 euro. Dat is het hoogste niveau ooit, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg.

Lees verder

Druk weekend door vakantie-uittocht: wanneer kunt u het best vertrekken?

Door de start van de schoolvakantie en het bouwverlof wordt het voor het eerst druk op de Europese wegen. Hier alvast een overzicht van de drukste momenten dit weekend.

Lees verder

Klacht bij Zwitsers gerecht tegen Belgische topondernemer na De Standaard-onderzoek

De Zwitserse ngo Public Eye, het Platform voor de bescherming van klokkenluiders in Afrika (PPLAAF) en het pan-Afrikaanse anticorruptienetwerk Unis hebben een strafrechtelijke klacht ingediend bij het Zwitserse gerecht opdat het een onderzoek zou instellen naar de Belgische zakenman Philippe de Moerloose en de bank UBS in Genève en Zürich. Dat heeft de ngo Public Eye vrijdag bekendgemaakt op haar website.

Lees verder

Oorlog gevoerd, kapitalist geworden, Angola geplunderd

De vrijdag overleden Angolese oud-president José Eduardo dos Santos roofde de olie-inkomsten van zijn land om zichzelf en zijn familie te verrijken.

Lees verder

Djokovic zet setverlies tegen thuisspeler Norrie recht en plaatst zich voor finale Wimbledon

Novak Djokovic heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van Wimbledon. In de halve finale rekende hij in vier sets af met Cameron Norrie. De eerste set ging nog naar de Brit, maar daarna trok Djokovic het laken naar zich toe. Het werd 2-6, 6-3, 6-2 en 6-4. In de finale neemt Djokovic het op tegen Nick Kygrios.

Lees verder

Oud-minister van Financiën Rishi Sunak stelt zich kandidaat om Boris Johnson op te volgen

De voormalige Britse minister van Financiën Rishi Sunak heeft vrijdag zijn kandidatuur aangekondigd om Boris Johnson op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en dus als premier.

Lees verder

President Biden ondertekent uitvoeringsbesluit om recht op abortus te garanderen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag een uitvoeringsbesluit ondertekend om de abortusrechten van vrouwen te garanderen. Dat meldt nieuwszender CNN. Het besluit is een reactie op de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof twee weken geleden om een einde te maken aan het grondwettelijk recht op abortus.

Lees verder

De Plank ontziet niets of niemand

7 juli 2012. Superdomestique Chris Froome wint zijn eerste touretappe in de eerste en enige Tour die zijn kopman Bradley Wiggins wint. Iedereen weet wat er daarna gebeurt met de machtsverhoudingen binnen de Sky-ploeg.

Lees verder

Elise Mertens en Shuai Zhang geplaatst voor dubbelfinale Wimbledon

Elise Mertens heeft zich aan de zijde van de Chinese Shuai Zhang geplaatst voor de finale van het dubbelspel op Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen.

Lees verder

Deense laatbloeier houdt spanning in de Tour

Indrukwekkend, hoe Tadej Pogacar zijn kaarten op tafel gooide op La Planche des Belles Filles. Maar ongenaakbaar? Eén renner durfde hem aan te vallen, bijna met succes. Jonas Vingegaard is bovendien een Deen die van hittegolven houdt.

Lees verder

Headliners Cactus-festival zeggen show last minute af wegens griep

Robert Plant en Alison Krauss hebben twintig minuten voor hun optreden op het Brugse Cactusfestival hun show moeten annuleren, meldt onze redacteur die ter plekke is. Krauss heeft de griep en haar stembanden trekken het niet.

Lees verder

'De aanslag op Shinzo Abe is een aanval op de democratie'

De dodelijke aanval op oud-premier Shinzo Abe komt als een schok voor het anders zo geweldloze Japan. 'Het land is niet gewend aan grote aanslagen, laat staan politieke aanslagen.'

Lees verder

Lauwe strikjespasta met gegrilde paprika, tomaat en zoetzure dressing

Een pastasalade die toont hoe het moet: meer groenten dan pasta, een uitgesproken dressing en een esthetiek die moeiteloos goed zit. Mijn moeder haalde de inspiratie uit een anoniem pastaboek dat in de jaren 90 populair was, en het werd een familierecept dat ik nog elke zomer bovenhaal.

Lees verder

Heerlijk makkelijk visstoofpotje

Als er mosselen in zitten, dan zit er kracht in: een geruststellend principe voor wie graag met een beperkt aantal ingrediënten kookt. Dit recept voor visstoofpot is een mooi voorbeeld, uitgeschreven voor 2 personen, maar het is zo eenvoudig dat het makkelijk op te schalen is. Serveer het met het beste brood dat je kunt krijgen, en boter, en ijskoude drankjes.

Lees verder

Ratatouille die er staat

Vaak zijn groentestoofpotten soepig, maar deze ratatouille is dat niet: hij is stevig en superhartig, omdat elke groente goed wordt gebakken of geroosterd voor ze opgaat in het geheel. Lekker met brood en burrata, met pasta, polenta of verse focaccia. Blijft makkelijk drie dagen goed in de koelkast, en smaakt ook op kamertemperatuur prima.

Lees verder

Focaccia genovese

Dit basisrecept voor een authentieke focaccia genovese kregen we van chef Giorgio Longo (Arrikiiati) . Het levert een heerlijke dunne, krokante focaccia op met lekkere zompige gaatjes. Giorgio gebruikt een mix van bloem met een hoger en lager eiwitgehalte, zodat je een deeg krijgt dat zowel elastisch als krokant is. Ga gerust aan de slag met de bloem die je ter beschikking hebt; smakelijk wordt het sowieso.

Lees verder

Wat eten we volgende week? Crowdpleasers, en knapperige focaccia

Wie graag kookt, of wie eruitziet alsof hij graag kookt, heeft in de vakantie vroeg of laat de eer om een straatfeest, een familieweekend of misschien zelfs een heel scoutskamp van eten te voorzien. Speciaal voor die mensen: een weekmenu vol crowdpleasers die goed werken in grote hoeveelheden.

Lees verder

Geroosterde tomaten met mozzarella

Is tomaat-mozzarella een hoofdgerecht? Ik zou twijfelen, of er wat meer werk van maken: door de tomaten in de oven te roosteren komen er bruine randjes in het spel, en een diepe hartigheid, en ingedikt tomatensap dat samen met de olijfolie een heerlijke saus vormt. Leg ciabatta of stokbrood op tafel, want je zult je bord willen leegmaken tot de laatste druppel tomatenjus. Restjes zijn de volgende dag prima met pasta.

Lees verder

Gekoeld frambozensoepje met mascarponeroom

Gekoelde fruitsoep is een klassiek Scandinavisch toetje. Er worden dikwijls frambozen voor gebruikt, maar evengoed rabarber, blauwe bessen of kersen. Aarzel niet om vrij om te springen met de smaakmakers in dit recept. Wat telt, is het heerlijk koele fruitsoepje, waar een onweerstaanbaar romig wolkje in drijft.

Lees verder

Minestrone

Zo'n stevige soep, en toch zo zomers: dat is minestrone, een gerecht dat de hele moestuin in zich verbindt. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten, als het er maar veel zijn; het enige wat ik nooit zou weglaten is de pasta, want die zorgt voor harmonie (door zetmeel af te geven). Maak een grote pot op een rustig moment: minestrone vraagt veel snijwerk en wat aandacht, maar daarna blijft ze in de koelkast makkelijk drie dagen goed. Dit is ideaal eten voor een avond die nét niet te fris is om buiten te zitten.

Lees verder

Droog weekend met wat verdwaalde druppels

Zaterdag en zondag blijven grotendeels droog, al kunnen hier en daar wat verdwaalde druppels vallen. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Elon Musk torpedeert aankoop Twitter

De Amerikaanse miljardair Elon Musk wil het sociale netwerk Twitter dan toch niet kopen. Hij heeft het akkoord voor de verkoop, ter waarde van 44 miljard dollar (43 miljard euro), voor beëindigd verklaard.

Lees verder

Cactusfestival | Een half feest zonder de schone en het beest

Nadat Robert Plant en Alison Krauss op het laatste moment hun concert op het Cactus Festival afzegden, was het aan Belle and Sebastian de meubelen te redden.

Lees verder