Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 24 juli 2022

Brand in woonzorgcentrum in Aarschot kost leven aan een bewoner

Brand in woonzorgcentrum in Aarschot kost leven aan een bewoner

Een brand in woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot vrijdagavond heeft het leven gekost aan een bewoner. Elf anderen zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Lees verder

Pizzabezorger redt vijf kinderen uit grote woningbrand

De 25-jarige pizzabezorger Nicholas Bostic reed vorige week maandag voorbij een brandend huis in de Amerikaanse stad Lafayette, Indiana. Hij was eerder dan de brandweer ter plaatse en besloot daarom het huis binnen te gaan. Hij kon alle vijf aanwezige minderjarigen, waaronder een baby en een zesjarige, redden. Enkel de baby liep verwondingen op en ook Bostic was er ernstig aan toe na zijn reddingsactie. Iedereen stelt het inmiddels goed. Bekijk de heldendaad in bovenstaande video.

Lees verder

Windturbine brandt langzaam op na blikseminslag in Texas

Een wiek van een windturbine in het noorden van Texas vloog vrijdag in brand na een blikseminslag. De windmolen bleef draaien tot de wiek was opgebrand en het vuur de turbine bereikte. Daarna vulden zwarte rookwolken de lucht. Bekijk de unieke beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Zes klimaatactivisten die Tour de France verstoorden in november voor de rechter

Zes activisten van milieuorganisatie Dernière Rénovation moeten in november voor de rechter verschijnen omdat ze de negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk verstoord hebben. Dat zegt het parket van de stad Auch zaterdag.

Lees verder

Nathan Van Hooydonck verlaat Tour de France door familiale omstandigheden

Jumbo-Visma staat op het punt om de gele trui, groene trui en bollentrui definitief te winnen, maar op de voorlaatste dag van de Tour de France is er ook een domper op de feestvreugde. Na Primoz Roglic en Steven Kruijswijk zal ook Nathan Van Hooydonck Parijs niet halen, zo maakte de ploeg zaterdagochtend bekend. Onze landgenoot is omwille van familiale omstandigheden vroeger naar huis vertrokken.

Lees verder

Russische dierenartsen vliegen duizenden kilometers om metalen blikje uit bek van ijsbeer te verwijderen

De tong van een ijsbeer in het hoge noorden van Rusland zat rond een scherp metalen blikje. Een team van de zoo van Moskou vloog naar de afgelegen plek om het dier van het metaal te verlossen. Michail Alsjinetski, een dierenarts van de dierentuin, zei dat hij verwacht dat de snijwonden goed zullen genezen.

Lees verder

Graanakkoord meteen op de helling na raketaanvallen op haven Odessa

Volgens het Oekraïense leger heeft Rusland zaterdagmorgen de haven van Odessa aangevallen. Daarmee staat een kersvers akkoord om graanexport vanaf die haven weer mogelijk te maken meteen op de helling. 'Poetin spuwt in het gezicht van de Verenigde Naties en Turkije.'

Lees verder

Apenpokken: WHO roept internationale noodtoestand uit

De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de apenpokkenuitbraak een internationale noodtoestand, en roept op tot de hoogste vorm van alertheid. 'Zeker in Europa verspreidt de ziekte zich verontrustend snel', zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zopas op een persconferentie vanuit Genève.

Lees verder

A point

'Deze Tour was à point en nog smakelijker dan ik had durven hopen', schrijft Bieke Purnelle. 'De nieuwe generatie wielrenners, jonger dan ooit, heeft geen ontzag meer voor relieken en regels uit vervlogen tijden.'

Lees verder

Waarom de WHO voor de apenpokken de 'internationale noodtoestand' uitroept

De Wereldgezondheid geeft de huidige apenpokkenuitbraak dezelfde classificatie als covid-19 en de grieppandemie van 2009. 'Er is een duidelijk risico van verdere internationale verspreiding', zegt directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Lees verder

Zeven familieleden komen om het leven in Marokko

Zeven leden van dezelfde familie, onder wie drie kinderen uit Ans, in de provincie Luik, zijn vrijdag in Marokko om het leven gekomen, melden La Meuse en L'Avenir op zaterdag.

Lees verder

Wout Van Aert vliegt naar nieuwe zege in tijdrit, eindzege Vingegaard komt niet meer in gevaar

Wout van Aert heeft nog maar eens laten zien waarom hij tot de beste renners ter wereld gerekend wordt. Onze landgenoot knalde in de tijdrit richting Saint-Émilion naar de zege. Van Aert was 18 seconden sneller dan ploegmaat Jonas Vingegaard en 27 seconden sneller dan Tadej Pogacar. In het algemeen klassement loopt de Deen zo nog enkele seconden uit op eerste achtervolger Pogacar. Zonder kleerscheuren wint Vingegaard morgen zijn eerste Ronde van Frankrijk uit zijn carrière.

Lees verder

Nieuw meldpunt Gentse Feesten kreeg 31 meldingen van grensoverschrijdend gedrag

Een nieuw meldpunt heeft tijdens de Gentse Feesten al 31 meldingen gekregen van grensoverschrijdend gedrag. Het gaat om uiteenlopende klachten, zoals aanrandingen of meldingen van discriminatie, maar ook om gevallen van intoxicatie of spiking (ongewenste toediening van alcohol of drugs).

Lees verder

Dierentuin Zürich verliest opnieuw olifant door virusinfectie

De dierentuin van Zürich betreurt opnieuw het verlies van een jonge olifant door een infectieziekte. De directie maakte zaterdag het overlijden bekend van de 5-jarige koe Ruwani door toedoen van het herpesvirus EEHV.

Lees verder

Duizenden woningen door brand bedreigd in Californië

Een natuurbrand in Mariposa County is tot een van de grootste natuurbranden van dit jaar in Californië uitgebreid en bedreigt duizenden woningen. De brand, die vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) uitbrak, was zaterdagmorgen nog lang niet onder controle volgens de Californische brandweerdienst Cal Fire.

Lees verder

Het wordt een zonnige zondag

Het wordt zondag zonnig en warm met soms wat hoge wolkenvelden en in de namiddag ook enkele stapelwolken. De maxima liggen tussen 26 en 28 graden aan zee en in de Ardennen, en schommelen van 29 tot 31 graden elders in het land. De wind waait zwak en later soms matig uit zuid tot zuidwest. Aan zee steekt er in de namiddag een matige zeebries op uit west tot noordwest.

Lees verder

Belgische 4x400m-teams plaatsen zich voor finale

De Belgische estafetteteams op de 4x400 meter hebben zich op het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene allebei geplaatst voor de finale. Beide kwartetten liepen in de reeksen de vierde chrono.

Lees verder

Bosbrand nabij Yosemite breidt zich verder uit, 6.000 bewoners geëvacueerd

De bosbrand in de buurt van het Amerikaanse nationaal park Yosemite in de staat Californië breidt zich verder uit. Tegen zaterdagnamiddag (plaatselijke tijd) was een oppervlakte van zowat 38 vierkante kilometer getroffen, melden de autoriteiten. De brand kon nog niet ingedamd worden.

Lees verder