Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 13 juli 2022

België onderzoekt inzet mijnenjagers voor bescherming vaarroutes in Zwarte Zee

HLN
België onderzoekt inzet mijnenjagers voor bescherming vaarroutes in Zwarte Zee
Ons land onderzoekt of het een mijnenjager naar de Zwarte Zee kan sturen om er vaarroutes voor het transport van graan veilig te laten verlopen. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in de Kamer geantwoord op een vraag van Peter Buysrogge (N-VA).
Lees verder

Sensatie in de Tour! Ontketende Vingegaard rijdt zwalpende Pogacar op 3 minuten en neemt zo het geel over
In de tweede Alpenrit heeft Jonas Vingegaard (25) de Ronde van Frankrijk he-le-maal op zijn kop gezet. De Deen van Jumbo-Visma smeerde Tadej Pogacar op de lastige Col du Granon 3 (!) minuten aan en pakte zo naast de ritzege ook het geel.
Lees verder

ANALYSE NA AANKOMST (10). "Serieuze klap, maar Pogacar is enorm veerkrachtig": Tom Boonen zag perfecte tactiek, maar volgens hem is Tour verre van beslist
De 'monsterdag' in de Tour de France maakte zijn naam meer dan waar. Met een overname van de macht, want Jonas Vingegaard liet na een spektakelrit vol spraakmakende wendingen Tadej Pogacar achter op de Col du Granon en is de nieuwe gele trui. "Dit was een perfect staaltje koerstactiek van Jumbo-Visma", vertelt onze huisanalist Tom Boonen. "Maar de Tour de France is nog niet voorbij. Er is vandaag een zware klap uitgedeeld, maar Pogacar is enorm veerkrachtig."
Lees verder

ANALYSE NA AANKOMST (10). Tom Boonen bespreekt spraakmakende Tourrit vol verrassende wendingen
De 'monsterdag' in de Tour de France maakte zijn naam meer dan waar. Met een overname van de macht, want Jonas Vingegaard liet na een spektakelrit vol spraakmakende wendingen Tadej Pogacar achter op de Col du Granon en is de nieuwe gele trui. Hoe kijkt onze huisanalist Tom Boonen naar de troonsafstand? Kijk bovenaan dit artikel naar zijn analyse.
Lees verder

Wegpiraat rijdt 101 kilometer per uur in Brusselse zone 30
Agenten van de politiezone Brussel Noord hebben maandag een wegpiraat geflitst die 101 kilometer per uur reed in een zone 30. Dat gebeurde tijdens een snelheidscontrole op de Haachtsesteenweg.
Lees verder

De begrafenis van je dierbare kan nu ook in de cinema of in de discotheek: "Het klinkt misschien cru, maar soms is een uitvaart gewoon een evenement"
Wat als je de lievelingsfilm van je overleden grootmoeder in de Kinepolis kan zien? Of het afscheid van je beste vriend letterlijk een feestje is? Volgens uitvaartondernemer Sasha Goldstein (27) zijn de opties voor een persoonlijke begrafenis legio. Met zijn start-up Fubo selecteert hij unieke locaties in het Antwerpse voor een nog unieker afscheid: "Ik ben ervan overtuigd dat het binnen tien jaar normaal is dat je een uitvaart in de cinema doet."
Lees verder

Twee doden bij kapseizen toeristenboot in New York
Twee mensen zijn omgekomen bij een ongeval met een toeristenboot voor New York. Het schip kapseisde in de Hudson River nabij Midtown Manhattan door een nog onbekende oorzaak, zeiden de autoriteiten woensdag.
Lees verder

BEKIJK. Jumbo-Visma bestookt Pogacar keer op keer, Sloveen kraakt na negende (!) aanval
Wat een spektakel bood de eerste zware Alpenrit in de Tour de France. Tadej Pogacar werd constant bestookt door Jumbo-Visma en kraakte uiteindelijk bij de negende (!) aanval. De Sloveen had geen antwoord in huis op de versnelling van Jonas Vingegaard op de Granon. Die laatste veroverde nadien ook nog eens het geel. Bekijk hierboven de heerlijke beelden.
Lees verder

Nagels die doen watertanden: de 'glazed donut manicure' van Hailey Bieber gaat viraal
Mooie nagels zijn weer hipper dan hip en de nagelsalons in ons land zitten volledig volgeboekt. Maar deze zomer kies je niet voor een kleurrijk design als je mee wil zijn, wel voor een simpele 'glazed donut manicure'. Zeker sinds een nagelstyliste uit Hollywood onthulde hoe makkelijk je die zelf creëert.
Lees verder

Rusland mag goederen naar Kaliningrad blijven uitvoeren over EU-grondgebied, enkel goederen met militaire toepassing worden uitgesloten
In een poging de spanningen tussen Rusland en Litouwen te ontmijnen, heeft de Europese Commissie een nieuwe richtlijn aangenomen over het transport van Russische goederen over EU-grondgebied. Rusland mag via het spoor blijven uitvoeren naar zijn exclave Kaliningrad, enkel goederen die ook een militaire toepassing hebben, worden uitgesloten.
Lees verder

Noord-Korea steunt Rusland en erkent 'volksrepublieken' in Oost-Oekraïne
Noord-Korea heeft de twee door Rusland gesteunde zelfverklaarde 'volksrepublieken' in Oost-Oekraïne erkend als onafhankelijke staten. Noord-Korea is na Rusland en Syrië het derde land dat de afgescheiden staatjes Donetsk en Loehansk erkent.
Lees verder

Vingegaard, die knuffel krijgt van Van Aert, maakt droom waar: "En nu zal ik vechten om geel naar Parijs te brengen"
De heerser van de Ronde van Frankrijk is niet langer Tadej Pogacar, maar wel Jonas Vingegaard. De Deen deelde op de Col du Granon meer dan een tik uit. "Ik kan het niet geloven", stamelde hij in het flashinterview. "Dit is waar ik altijd van droomde."
Lees verder

OVERZICHT. Waar kan je in jouw buurt in openlucht zwemmen?
Met temperaturen tot 30 graden en meer belooft het dit weekend en volgende week extreem warm te worden. Verwacht wordt dat iedereen dan op zoek gaat naar wat verkoeling. Dat kan bijvoorbeeld met een frisse duik in het zwembad of een zwemvijver. Maar waar kan u in veilige omstandigheden genieten van een zwempartij in openlucht? Wij lijsten ze op per provincie.
Lees verder

Deze games zijn ideaal om mee te nemen op vakantie
Klaar om op het vliegtuig, op de trein of in de auto te springen? Hier zijn vijf games die erom roepen om mee in je reiskoffer te worden gekeild.
Lees verder

Pogacar toont zich groots in het verlies en feliciteert Vingegaard: "Of ik de Tour vandaag verlies? Ik denk van niet"
Grote meneer. Tadej Pogacar werd vandaag uit de gele trui gereden en feliciteerde meteen na aankomst ritwinnaar en nieuwe leider Jonas Vingegaard. "Vandaag had ik een slechte dag, maar ik ben er zeker van dat ik nog goede dagen zal hebben", aldus de Sloveen na afloop.
Lees verder

Voorlopig geen sprake van transfer naar AC Milan: De Ketelaere speelt 45 minuten met Club tegen FC Utrecht (4-2)
Nadat hij zaterdag toekeek tijdens de oefenpot tegen FC Kopenhagen, liep hij er vandaag tegen FC Utrecht gewoon weer bij. Charles De Ketelaere wordt in afwachting van een eventuele transfer opnieuw ingezet - verwacht wordt dat hij zondag ook in de Supercup in actie zal komen.
Lees verder

Is het vat af bij Vivaldi? Politicoloog Carl Devos: "Het is een wonder dat deze regering nog bestaat"
Het federale kernkabinet slaagde er ook bij de zevende poging niet in om een doorbraak in het pensioendossier te realiseren - de enige overgebleven 'werf' voor het zomerverlof. "Het grootste probleem is het gebrek aan vertrouwen", aldus Professor Carl Devos (UGent).
Lees verder

Politiebaas plooit na tussenkomst minister Verlinden: 'zwaantjes' moéten nu toch ook 's avonds en in het weekend controleren
De 'zwaantjes' zullen deze zomer langs de snelwegen toch evenveel als vroeger moeten controleren op alcohol, drugs, snelheid en zwaar vervoer. Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt dat ze daarvoor tussengekomen is bij de commissaris-generaal. Ze kon er niet mee lachen dat ze maandag in deze krant moest lezen dat de Wegpolitie door besparingen minder zou controleren tijdens weekends en 's nachts.
Lees verder

Vervuild water de boosdoener? Tieltse scouts getroffen door plaag van buikgriep, zomerkamp voortijdig afgebroken
Enkele jeugdkampen in de provincie Luxemburg tellen opvallend veel jongeren met buikgriep. De scouts van Tielt, in West-Vlaanderen, beslisten daarom zelfs om het bivak af te breken. "We waren bang dat de buikgriep zich ook zou verspreiden bij de leiding", zegt Jeff De Weerdt. "In zo'n geval kan je de leden niet de zorg en begeleiding geven die ze verdienen." Scouts en Gidsen Vlaanderen roept intussen op om extra waakzaam te zijn voor hygiëne op kamp.
Lees verder

Gokken, drinken en bloedende billen: dit zijn de geheimen achter de filmklassieker 'Lawrence of Arabia'
Films... ze laten ons lachen, huilen en huiveren. Ze ontspannen ons of laten ons op het randje van onze stoel zitten. Ze nemen ons mee naar een wereld die niet de onze is of die net heel herkenbaar is. Deze zomer proberen we achter de geheimen van de beste filmklassiekers te komen. Wat krijgen we niet te zien op het grote scherm? Deze week: 'Lawrence of Arabia' uit 1962. "Tijdens een avondje pokeren verloren we ál het geld dat we in negen maanden verdiend hadden."
Lees verder