Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 18 juli 2022

Belgen krijgen drie maanden langer de tijd om defecte roetfilter te vervangen

HLN
Belgen krijgen drie maanden langer de tijd om defecte roetfilter te vervangen
Wie bij de autokeuring een rood keuringsattest krijgt voor een defecte roetfilter, zal extra tijd krijgen om die filter te vervangen. Door logistieke problemen is het moeilijk om binnen de normale termijn van 15 dagen een nieuwe roetfilter te plaatsen en een herkeuring uit te voeren. Om die reden verlengt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) de termijn voor de herkeuring tijdelijk naar drie maanden.
Lees verder

LIVE TOUR. Pogacar toont zich strijdvaardig: "Op iedere klim proberen aan te vallen" - Vingegaard beseft: "Het wordt man tegen man"
Rustdag nummer drie in de Tour de France, 15 ritten ver. Hoe spenderen de renners hun vrije dag? Volg het hier allemaal van op de eerste rij.
Lees verder

65-plussers op zoek naar verkoeling kunnen gratis terecht in federale musea
Wie ouder is dan 65 jaar en dinsdag op zoek is naar verkoeling, kan gratis terecht in de federale musea. Dat meldt bevoegd staatssecretaris Thomas Dermine (PS) maandag.
Lees verder

Boot met huwelijksgasten kapseist in Pakistan: minstens twintig vrouwen en kinderen omgekomen
Bij een scheepsongeluk in Pakistan zijn minstens twintig vrouwen en kinderen omgekomen. Een twintigtal opvarenden is nog vermist, aldus de lokale autoriteiten. De slachtoffers waren gasten van een huwelijksfeest.
Lees verder

Nieuwe scheur in gletsjer waar begin juli dodelijke lawine plaatsvond
Op de Marmolada, de hoogste berg van de Dolomieten, zit opnieuw een scheur in de gletsjer. Die is 200 meter lang en 25 meter diep. Op 3 juli kostte een lawine elf levens nadat een enorm stuk van de gletsjer afbrak.
Lees verder

Ongeval dat leven kost aan 17-jarige jongen met step blijft vragen oproepen: "Wellicht niet één, maar twee aanrijdingen"
Het mysterie rond het ongeval in Lombardsijde waarbij een 17-jarige jongeman met zijn step overleed blijft groeien. Uit de autopsie bleek namelijk dat het slachtoffer niet één, maar twee keer werd aangereden. De eerste aanrijder pleegde vluchtmisdrijf. De tweede, een vrouw, had teveel gedronken maar bleef wel ter plaatse. Experts moeten nu onderzoeken welke van beide aanrijdingen fataal was.
Lees verder

VERMOORDE ONSCHULD. "100.000 euro, of je ziet je zoon niet terug": zijn nieuwe fiets joeg Daniël (9) de dood in
"Ik kwam naar België in de hoop dat Daniël hier ooit naar de universiteit zou kunnen gaan." De droom van mama Amina zal nooit uitkomen. Haar 9-jarige zoon werd door twee Palestijnse asielzoekers ontvoerd uit het asielcentrum van Broechem (Ranst). Twee dagen na zijn ontvoering werd Daniël vermoord teruggevonden. De daders verschijnen binnenkort voor assisen. Een reconstructie.
Lees verder

Turkse president Erdogan dreigt opnieuw NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland te "bevriezen"
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw gedreigd om het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland te "bevriezen" als ze niet voldoen aan de maatregelen die Turkije hen oplegt. Tijdens de NAVO-top in Madrid eind juni riep Erdogan de twee landen op om "hun deel te doen" in de strijd tegen Koerdische organisaties in het noorden van Syrië, die hij van terrorisme beschuldigt.
Lees verder

Theo treft na vertrek van huurders ware stortplaats aan in huis: "In vijf jaar nooit gekuist, we hebben zelfs gestolen auto gevonden in de tuin"
Eigenaar Theo Slagmuylders beleeft de nachtmerrie van iedere huisbaas. De man trof na het vertrek van zijn huurders een ware puinhoop aan in zijn huis op de Kapellelaan in Meise. Zowel in de woning als in de tuin lieten de huurders tonnen rommel en bouwafval achter, goed om een paar containers mee te vullen. "De vloer lag vol pampers, kleren en ander afval", vertelt Theo.
Lees verder

29-jarige alpinist sterft op Zwitserse berg Weisshorn
Een Zwitserse alpinist heeft zaterdag het leven gelaten op Weisshorn, een 4.500 meter hoge berg in Zwitserland. De 29-jarige man was bezig aan de afdaling, toen hij 600 meter naar beneden viel. Zijn teamgenoot heeft nog de hulpdiensten gealarmeerd, maar zij konden enkel het overlijden vaststellen. Dat laat de politie van het kanton Wallis, in het zuidwesten van het land, maandag weten in een persbericht.
Lees verder

Racing Genk heeft met Argentijns talent Castro opvolger voor Thorstvedt beet
Racing Genk heeft zijn opvolger voor Kristian Thorstvedt beet. Nicolas Castro, een 21-jarige middenvelder, maakt de overstap van Newell's Old Boys en ondertekende een contract tot 2027.
Lees verder

Luchtverkeersleider skeyes meldt steeds meer incidenten met laserpennen die piloten verblinden
In 2021 is opnieuw een stijging vastgesteld van het aantal voorvallen waarbij piloten verblind werden door een laserpen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2021 van luchtverkeersleider skeyes. Koploper zijn evenwel de "aanvliegingen met in het wild levende dieren".
Lees verder

Bloomberg: "EU riskeert 1,5 procent economische terugval als Rusland gaskranen volledig dichtdraait"
Als Rusland zijn gastoevoer naar Europa volledig zou dichtdraaien, riskeert de Europese Unie in het ergste geval een economische terugval tot mogelijk 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat kan gebeuren als de komende winter flink koud is en de lidstaten onvoldoende voorzorgsmaatregelen treffen om energie te besparen, meent de Europese Commissie.
Lees verder

LIVE WK ATLETIEK. Bouwt Thiam voorsprong uit in het verspringen? - Gorissen 19de op marathon
Tussen 15 juli en 24 juli vindt in Eugene (Oregon, Verenigde Staten) het WK atletiek plaats. Wat doen onze Belgen? En sneuvelen er wereldrecords? In onderstaande liveblog mist u niets van het gebeuren.
Lees verder

Sandra Bekkari getrouwd met partner Peter
Fijn nieuws van kookboek-auteur Sandra Bekkari (49). Zij is afgelopen zaterdag in het huwelijksbootje gestapt met haar partner, Peter Craeymeersch (56).
Lees verder

Queen roept prins William en Kate Middleton op het matje na "ingaan tegen bevelen"
Queen Elizabeth (96) zou zich "grote zorgen maken" nu prins William (40) en Kate Middleton (40) zijn 'ingaan' tegen haar bevelen. Dat zegt de Britse koninklijke expert Neil Sean, nadat de prins, zijn vrouw en hun drie kinderen werden gespot terwijl ze op vakantie vetrokken met een helikopter. Volgens de expert werden William en Kate met spoed ontboden door de koningin.
Lees verder

Ziedend het veld op in oefenmatch en een unieke tattoo: José Mourinho steelt de show tijdens voorbereiding AS Roma
'The Special Inked One.' José Mourinho (59) steelt ook tijdens de voorbereiding de show bij AS Roma. En dit keer met... een unieke tattoo. "Eentje die alleen ik kan zetten." Vorige week nog zette hij ook een oefenmatch op stelten.
Lees verder

Tijdperk van spotgoedkoop vliegen is voorbij: "Geannuleerde vluchten worden 'nieuwe' normaal"
Na een spectaculaire prijsdaling van zeven jaar op rij is het gedaan met spotgoedkope vliegtickets. De prijzen van Europese vliegtickets zijn sinds mei met 11 procent gestegen en tegen het einde van het jaar zullen ze nog eens 21 procent duurder zijn geworden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van verzekeraar Allianz Trade. "Voor 25 euro heen- en terug zullen we de komende jaren niet meer in Barcelona staan."
Lees verder

PORTRET. Eva Demoor (87), oudste slachtoffer van misbruik in de Kerk, overleden: "Ze is gestorven als een veroordeelde crimineel. Dat vrat aan haar"
Ze werd op haar 14de verkracht, eerst door een vriend van haar broer en daarna twee keer door de priester bij wie ze steun zocht. Maar in plaats van een slachtoffer werd Eva Demoor (87) een dader: ze werd in 1950 veroordeeld wegens landloperij en aanzetten tot ontucht en bracht haar jeugd door in tuchtinstellingen. "Ze heeft tot haar laatste snik gestreden voor erkenning", zegt priester Rik Devillé (78), die haar vertrouwenspersoon bleef tot ze afgelopen zaterdag overleed. Een portret.
Lees verder

"De beste danseres kon ik niet zijn, bij voetbal maak ik wél het verschil": Red Flame Tessa Wullaert over haar weg naar de top
"Nog altijd wordt vaak neergekeken op het vrouwenvoetbal." Het zijn de woorden van Red Flame Tessa Wullaert (29), die het maandag met onze Belgische nationale vrouwenploeg opneemt tegen Italië op het EK vrouwenvoetbal. In volle voorbereiding voor dat Europees Kampioenschap slaagde ze er trouwens nog in om samen met sportjournalist Pieter-Jan Calcoen een boek te schrijven over vrouwenvoetbal. In 'Primo' vertelt de aanvoerder over hoe verschrikkelijk ze dansen vond, haar parcours als voetbalster en de discriminatie die ze onderweg meemaakte. "De jongens wilden hun plaats niet afstaan aan een meisje, hoe goed ik ook was."
Lees verder