Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 19 juli 2022

Bashir Abdi: geschiedenis geschreven, maar toch ontgoocheld

Bashir Abdi: geschiedenis geschreven, maar toch ontgoocheld

België heeft voor het eerst een WK-medaillewinnaar op de marathon. Bashir Abdi snelde in Eugene naar brons, en toch overheerste de ontgoocheling. Hij droomde van goud, maar miste onderweg liefst zes van zijn acht drinkbussen.

Lees verder

Jennifer Lopez en Ben Affleck getrouwd in Las Vegas

Jennifer Lopez (52) en Ben Affleck (49) zijn afgelopen weekend getrouwd in Las Vegas. 'We did it', zegt de zangeres in een nieuwsbrief aan haar fans.

Lees verder

Brusselse burgemeester houdt opnieuw pleidooi om cannabis uit strafwet te halen: 'Een joint is als een glas whisky'

Brusselse PS-burgemeester Philippe Close wil een groot nationaal debat over de legalisatie van cannabis. 'De harde repressieve aanpak werkt niet.' Zijn timing is opvallend nu de drugsoorlog in Antwerpen stevig woedt.

Lees verder

Live | Recordtemperaturen zorgen voor code oranje

In heel het land stijgt het kwik vandaag vlot tot boven de dertig graden. Het KMI kondigde daarom code oranje aan. Ook in het buitenland is het snikheet. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen over de hitte.

Lees verder

Vijfde keer goud op 100 meter voor Shelly-Ann Fraser-Pryce

De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft op het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene de 100 meter bij de vrouwen gewonnen. Het is haar vijfde wereldtitel op de afstand.

Lees verder

Minstens vijf gewonden bij schietpartij in discotheek in Marbella

Bij een schietpartij in een discotheek in het Spaanse Marbella zijn in de nacht van zondag op maandag zeker vier mensen gewond geraakt. Ook de schutter, die al kon worden opgepakt, raakte zelf gewond. 

Lees verder

Opnieuw lichaam uit water gehaald in Gent, voorlopig geen link met Gentse Feesten

Aan het Houtdok in Gent werd maandagochtend een levenloos lichaam uit het water gehaald. Het is de tweede dag op rij dat er tijdens de Gentse Feesten een dode is aangetroffen. Zondag overleed een man nadat hij aan de Lousbergskaai in het water werd geduwd.

Lees verder

Charmezanger Juul Kabas onverwacht overleden

Juliaan Deckx, aka de Kempische volkszanger Juul Kabas, vooral bekend van zijn hit ''t Zijn zotten die werken' is overleden. Hij werd 77.

Lees verder

Eindbalans: twintig medailles voor Belgen op de Wereldspelen

België heeft de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham afgesloten met twintig medailles: elf keer goud, vier keer zilver en vijf keer brons. In de medaillespiegel eindigt ons land daarmee op een zevende plaats.

Lees verder

Aanslepende pensioendiscussie blokkeert ook ander regeringswerk

Door de impasse binnen Vivaldi over de pensioenen raken ook andere dossiers, zoals dat van het personeelstekort in de zorg, in het slop. Vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) krijgt het op zijn heupen.

Lees verder

Alarmfase rood voor Europese gasvoorziening

Het is alarmfase rood voor de gasvoorziening van Europa, zegt de topman van het Internationaal Energieagentschap. Er moeten volgens hem onmiddellijk drastische maatregelen komen om een groot tekort aan gas te vermijden. Maandagmorgen werd de twijfel over de Russische gasleveringen trouwens nog wat groter.

Lees verder

Saltivka: ooit 600.000 inwoners tellend, nu een spookdorp

Een drone legde wederom goed de omvang van de vernieling van de oorlog vast. Ditmaal werd er over Saltvika gevlogen, een gigantische residentiële wijk in het oosten van de stad Charkov. De wijk was ooit een thuis voor een derde van de inwoners van de stad. Nu zijn er amper nog woonblokken die onaangeraakt bleven.

Lees verder

Union speelt Europees tegen Glasgow Rangers

Union neemt het in de derde voorronde van de Champions League op tegen het Schotse Rangers. De vicekampioen was geen reekshoofd. Voor Union worden het de eerste Europese wedstrijden in 58 jaar.

Lees verder

Twee positieve coronagevallen in de Tour

De tests die zondagavond zijn uitgevoerd op de renners in de Ronde van Frankrijk hebben twee besmettingen met het coronavirus aan het licht gebracht. Bij die twee renners is bijkomend biologisch onderzoek nodig. Dat heeft de Internationale Wielerunie (UCI) gemeld.

Lees verder

Dodelijk slachtoffer na schietincident in Diksmuide

In Diksmuide is zondagavond een dodelijk slachtoffer gevallen bij een schietincident. Het zou gaan om een motorrijder.

Lees verder

Bosbranden blijven woekeren rond Middellandse Zeegebied

De hittegolf rond het Middellandse Zeegebied blijft aanhouden en dus raken de brandhaarden niet gedoofd. Duizenden hectares aan bos in Frankrijk, Spanje, Portugal en Marokko gaan op in as en het vuur eiste ook al heel wat mensenlevens.

Lees verder

'Op geen enkel moment bang geweest'

Rik Moons, de piloot die vrijdag in het Brugse Sint-Andries crashte met zijn sportvliegtuigje, zegt dat zijn mirakelredding vooral het uitvoeren van een ingestudeerde procedure was. 'Ik was de rust zelve. Op zo'n moment voer je gewoon de procedures uit.'

Lees verder

Moeten we onze huizen wit verven, zoals de Grieken doen?

De dikke, witte muren van traditionele Griekse huizen houden de zomerhitte buiten. Moeten we het Griekse voorbeeld volgen, nu de zomers steeds heter worden?

Lees verder

Ondanks gebrek aan materieel en manschappen wil het Russische leger toch doorstomen

Rusland begint aan een 'nieuwe fase' van zijn offensief in Oekraïne. Maar is het verzwakte leger in staat een doorbraak te forceren in de Donbas?

Lees verder

Familie van man die uit water werd gehaald bij Gentse Feesten: 'Een vader van twee kinderen in het water gooien? Dat is geen grap'

De familie van Hakim (53), de man die zondagochtend uit het water vlak bij de Gentse Feesten werd gehaald, hoopt dat de daders snel gevat zijn en hun verantwoordelijkheid zullen nemen. 'Hoe dom is het om te denken dat je iemand voor de grap in het water kan gooien? En daarna gewoon weglopen? Twee kinderen zijn vandaag hun geweldige vader kwijt', zegt de tante van zijn jongste zoon.

Lees verder

Partijtop kan open brief jonge liberalen niet smaken

Een open brief van achttien liberalen etaleert het wantrouwen in het talent van Egbert Lachaert om zijn partij diepgaand te hervormen. De Open VLD-voorzitter stelt de actie niet op prijs.

Lees verder

Regulering heeft geleid tot goedkopere prijzen, maar telecom blijft duur in België

De maatregelen die sinds 2018 genomen werden om de Belgische telecommarkt beter te reguleren, hebben voor de consument geleid tot meer keuze en betere prijzen. Ondanks die evolutie liggen de prijzen wel nog altijd hoger dan die in het buitenland. Dat meldt de telecomregulator BIPT maandag.

Lees verder

Leeftijd krijgt maar geen vat op sprintkoningin Fraser-Pryce

Elke keer denk je dat het nu wel haar laatste kunstje moet zijn geweest, maar elke keer weer staat ze er als het moet. Shelly-Ann Fraser-Pryce (35) veroverde in Eugene al haar vijfde wereldtitel op de 100 meter, niemand die het haar ooit voordeed. De Jamaicaanse sprintkoningin, die ondertussen moeder is en ook nog de 200 meter loopt op het WK, is onverslijtbaar.

Lees verder

Mieke Gorissen in tranen na 19de plaats op WK atletiek: 'Ik kan het niet geloven'

Mieke Gorissen was dolgelukkig na haar 19e plaats op de marathon tijdens het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene (Oregon). Een jaar geleden vierde ze op memorabele manier haar 28ste plaats op de Olympische Spelen in Tokio, maandag was de 39-jarige Limburgse niet minder blij nadat ze in 2u31:06 finishte. 'Dit is geweldig, ik kan het niet geloven', vertelde ze in tranen.

Lees verder

Zestien kinderen naar ziekenhuis door hitteslag op chirokamp

Het rampenplan is maandagavond afgekondigd in Koekelare nadat een groep chirokinderen werd getroffen door een hitteslag. Het betreft een groep uit Meerle bij Hoogstraten, die op kamp was in Koekelare (West-Vlaanderen). Zestien kinderen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Tine De Caigny schiet België naar historische kwartfinale

Voor de eerste keer staat een Belgische vrouwenploeg in de kwartfinale van een groot toernooi. De Red Flames versloegen Italië met 1-0 na een derde volwassen prestatie op rij.

Lees verder

Kernkabinet bereikt akkoord over pensioendossier

Het kernkabinet van de federale regering is het maandagnacht eens geraakt over een pensioenhervorming. Dat meldt premier Alexander De Croo via Twitter.

Lees verder

Podcast |Net wat we allemaal kunnen missen, gebeurt: Italië is in crisis

Italië is in crisis. Dat is ook slecht nieuws voor ons, want Italië is de derde economie van de Europese Unie. Alleen draait die zwaar in het rood, en daar komt dan nog eens een politieke crisis bovenop. Want premier Mario Draghi is het politiek gehakketak meer dan moe en dreigt met opstappen. Waar hebben de Italianen dat aan te danken? En kan iemand het tij nog keren?

Lees verder

Leeftijd krijgt maar geen vat op sprintkoningin Fraser-Pryce

Shelly-Ann Fraser-Pryce is onverslijtbaar. De 35-jarige sprintbom veroverde in Eugene al haar vijfde wereldtitel op de 100 meter, dertien jaar na haar eerste. Niemand deed het de Jamaïcaanse ooit voor.

Lees verder

'Ik gok niet op de tijdrit, die kloof moet in de Pyreneeën dicht'
Lees verder

Onderzoek naar bestorming Capitool gaat langer door dan gepland

De Amerikaanse parlementaire commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 gaat langer door dan oorspronkelijk gepland. De commissie zou eigenlijk in september het werk afronden, maar omdat er telkens nieuwe informatie beschikbaar komt, werkt de commissie langer door.

Lees verder

WK atletiek: een overzicht van de maandagavond

Nafi Thiam heeft zich maandagavond (lokale tijd) in het Amerikaanse Eugene voor de tweede keer in haar carrière tot wereldkampioene op de zevenkamp gekroond. Met 6.947 punten liet ze de Nederlandse Anouk Vetter 80 punten achter zich.

Lees verder

Zonnig en uitzonderlijk warm tot mogelijk 40 graden

Het wordt dinsdag opnieuw zonnig en uitzonderlijk warm met maxima van 34 tot 40 graden. Woensdag en donderdag wordt het minder warm met maxima rond 25 graden in het centrum en kans op enkele (onweers)buien.

Lees verder

Onderzoek naar PFAS in bloed van omwonenden 3M uitgebreid naar Antwerpse rechteroever

Ook Antwerpenaren op de rechteroever die binnen een straal van 5 kilometer van de 3M-vestiging wonen kunnen een bloedanalyse voor PFAS krijgen. Dat besliste Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). De aanmeldprocedure zal dit najaar worden opgestart.

Lees verder

Thiam over haar tweede wereldtitel: 'Supercontent, superintens, superstresserend'

Tweevoudig olympisch kampioene Nafi Thiam is nu ook tweevoudig wereldkampioene zevenkamp. Het vergde lef, want het was erop of eronder in een razende spannende alles-of-nietspoging op de laatste van zeven disciplines, de 800 meter. Met succes: nooit presteerde Thiam beter op een kampioenschap. 'Ik ben fier op mezelf.'

Lees verder

5.000 dagen werken voor minimumpensioen, bonus en meer gendergelijkheid: dit staat in het pensioenakkoord

Na lang armworstelen heeft de federale regering eindelijk een deal over de pensioenen bereikt. De Franstalige socialisten lagen lang dwars over de toegang tot het minimumpensioen, maar bereikten uiteindelijk een akkoord. Ook de pensioenbonus voor wie langer wil doorwerken wordt opnieuw ingevoerd.

Lees verder