Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 28 juli 2022

“Apple trekt topingenieur van Lamborghini aan”

HLN
"Apple trekt topingenieur van Lamborghini aan"
Apple heeft topingenieur Luigi Taraborelli van Lamborghini aangetrokken voor de ontwikkeling van zijn elektrische auto, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Taraborelli werkte twintig jaar bij de Italiaanse sportwagenmaker en was daar de laatste jaren eindverantwoordelijk voor het chassis en de rijeigenschappen van Lamborghini.
Lees verder

Minstens vijftien soldaten en drie burgers gedood bij reeks terreuraanvallen in Mali
In het Afrikaanse land Mali zijn woensdag minstens vijftien soldaten en drie burgers om het leven gekomen bij drie gecoördineerde aanvallen. Dat meldt het Malinese leger, dat het geweld toeschrijft aan "terroristen". In Kalumba, vlak bij de grens met Mauritanië, vielen volgens de verklaring van het leger twaalf doden. Drie slachtoffers waren medewerkers van een wegenbouwbedrijf.
Lees verder

Miljoen inwoners Wuhan in lockdown om vier coronabesmettingen
Bijna een miljoen inwoners van de Chinese stad Wuhan moeten verplicht thuisblijven nadat er de afgelopen dagen vier coronabesmettingen aan het licht kwamen. Dinsdag werden er twee besmettingen gemeld. Toen er later nog eens twee besmettingen bijkwamen, kondigden de autoriteiten een lockdown af in de wijk Jiangxia.
Lees verder

VS geven geen verdere details over voorstel aan Rusland om twee gevangenen vrij te krijgen
De Amerikaanse regering wil geen verdere details bekendmaken over het aanbod dat Washington aan Moskou heeft overgemaakt voor de vrijlating van twee Amerikaanse burgers die in Rusland worden vastgehouden. Dat heeft de woordvoerder van de nationale veiligheidsraad, John Kirby, woensdag gezegd.
Lees verder

Politie Essex zoekt verdachte die "laatste puzzelstuk" vormt in onderzoek naar dood 39 migranten in koelwagen
In de zaak van de 39 Vietnamese migranten die in oktober 2019 stierven in een koelwagen, heeft de politie van het Engelse graafschap Essex een foto verspreid van een 48-jarige Roemeense man die ervan verdacht wordt deel uit te maken van het netwerk mensensmokkelaars. De politie noemt hem het "laatste stukje in de puzzel".
Lees verder

Kim Jong-un: Noord-Korea is klaar voor confrontatie met VS
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vandaag in een toespraak gezegd dat zijn land klaar is om een militaire confrontatie met de Verenigde Staten aan te gaan. Mocht het zover komen, dan zal Kim niet aarzelen om "zijn afschrikmiddel voor een nucleaire oorlog" in gereedheid te brengen, melden Noord-Koreaanse staatsmedia.
Lees verder

Al 22 doden bij protesten tegen VN-missie in Congo
Het aanhoudende protest tegen de VN-missie in het oosten van de Democratisch Republiek Congo heeft al aan 22 mensen het leven gekost. Er vielen ook 67 gewonden, zo meldt regeringswoordvoerder Patrick Muyaya Katembwe.
Lees verder

Crevits investeert 150.000 euro in bestrijding hepatitis C bij druggebruikers
Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Hilde Crevits (CD&V) investeert 150.000 euro om de werking van verpleegkundigen uit te breiden naar heel Vlaanderen in de strijd tegen hepatitis C bij druggebruikers. "De gezondheidswinst die we kunnen halen met dit initiatief is groot", klinkt het vandaag naar aanleiding van Wereld Hepatitis Dag.
Lees verder

Oxfam: "Extreme honger dreigt voor miljoenen mensen in Jemen"
Miljoenen Jemenieten dreigen extreme honger te lijden door de ongeziene stijging van voedselprijzen. Zo waarschuwt Oxfam donderdag. "Gezinnen die door zeven jaar conflict aan de rand van de afgrond zijn gebracht, worden over de rand geduwd nu de prijzen van basisvoedsel zo hoog worden", getuigt Catherine De Bock, humanitair medewerkster bij Oxfam.
Lees verder

Hitte eist z'n tol: Zwitserse gletsjers krimpen vijf centimeter per dag
De meeste gletsjers in de Alpen krimpen al tientallen jaren. Maar wat glaciologen deze zomer vaststellen in de Zwitserse Alpen tart de verbeelding: "We zijn op weg om het meest rampzalige jaar te worden. Als we de klimaatopwarming niet beperken, is de toekomst van deze gletsjers in gevaar", klinkt het.
Lees verder

Ongeziene soap rond scoutskamp in Ardennen eindigt bij Raad van State: "Ze spelen 's nachts muziek. Goéie, maar ik moet paar uur later wel gaan werken"
Wat heeft er zich eigenlijk afgespeeld op en rond het kamp van de scouts van Wilrijk, waardoor de burgemeester La Roche de groep met 180 kinderen 24 uur tijd gaf om het terrein te ontruimen. Die beslissing is inmiddels vernietigd door de Raad van State.
Lees verder

Ouders verongelukte jogster Valerie (45) getuigen: "Mijn kleindochter belde in volle paniek. 'Er was iets met mama gebeurd', huilde ze"
"Mama gaat even gaan lopen. Tot straks, lieve schatten." Met die woorden wuifde Valerie Kindermans (45) uit Hoepertingen haar twee tienerdochters uit. Maar thuiskomen zou ze nooit meer. Valerie werd dinsdag doodgereden op straat door de 24-jarige Y.T., die vluchtmisdrijf pleegde. De jongeman blijft intussen aangehouden. "De weg is daar breed en Valerie liep links. Waar was die jongen mee bezig?", vragen haar ouders verontwaardigd af.
Lees verder

ONZE OPINIE. De scouts kregen gelijk. Toch is er geen reden tot gejuich
Ai ai ai. Net nu ik eens een punt wilde maken over hoe schandalig het is dat grote bedrijven blijven wegkomen met sociale uitbuiting, staat Vlaanderen pas echt op zijn kop omdat de scouts uit Wilrijk naar huis moeten. Zelfs de Raad van State wordt erbij gehaald!
Lees verder

Topregisseur Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel: "Ik geloof écht dat ik ooit weer kan lopen"
"Mirakels zijn zoals dromen. Levensbelangrijk. Voor 0,000001 procent geloof ik écht dat ik straks weer kan lopen." Topregisseur Nathalie Basteyns (Beau Séjour, Clan, Lost Luggage, ...) trekt met de camera naar Lourdes in de oprechte hoop er haar eigen allergrootste verlangen af te dwingen.
Lees verder

Bedrijfsleven wil regie over aanpak zwerfvuil zelf in handen nemen
Fost Plus, een vzw betaald door het bedrijfsleven, hoopt de organisatie, het beheer en de financiering van de aanpak van zwerfvuil op zich te mogen nemen. Dat meldt De Standaard vandaag. De Vlaamse gemeenten reageren kritisch.
Lees verder

Is reclame voor vlees nog van deze tijd? Voedingsexpert: "Vlees wordt met publiek geld gepromoot, maar noodlijdende groenteboeren vernietigen hun oogst"
Vlaanderen blijft massaal geld pompen in de promotie van vlees. Dat blijkt uit onderzoek van nieuwssite Apache. Opmerkelijk gezien de varkensstapel wordt afgebouwd en ook de Europese Unie vraagt om de consumptie van vlees te verminderen. "Mag het wat minder zijn?", vraagt voedingsexpert Patrick Mullie zich af. Mullie is verbonden aan interuniversitair onderzoekscentrum CEBAM.
Lees verder

Zeven op de tien startende zelfstandigen gelukkiger dan toen ze nog voor een baas werkten: "Stress is er nog altijd, maar een gezondere soort"
Je eigen baas zijn, meer flexibiliteit en een sterkere persoonlijke groei: 7 op de 10 ondernemers die vorig jaar de sprong waagden om zelfstandige te worden, zijn gelukkiger dan toen ze nog in loondienst werkten. Opvallend, in 2020 was dat maar 18 procent. Dat blijkt uit de startersbarometer van hr-bedrijf Acerta. Drie zelfstandigen vertellen over hun carrièreswitch. "In het parlement kreeg ik nooit de voldoening die ik nu krijg als mensen door mij op reis vertrekken", vertelt Laure-Anne.
Lees verder

Dan toch geen Clasica San Sebastian? Wout van Aert is vermoeid na Tour, vandaag beslissing over deelname
Komt Wout van Aert (27) zaterdag dan toch niet aan de start van de Clasica San Sebastian? De deelname van de groene trui uit de voorbije Ronde van Frankrijk staat op de helling na een zware Tour.
Lees verder

COLUMN. Wat vijftig jaar lang Liberale Vrouwen heette, heet voortaan VVVUUR. Dat klinkt als een bevel tot schieten in een stripverhaal. Wie verzint zoiets?
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Khadija Zamouri, voorzitter van VVVUUR.
Lees verder

Wie weinig verdient, kan geen huis meer kopen
Van de gezinnen met een bescheiden inkomen slaagt nog maar 37% erin om een eigen huis te kopen. In 2003 kon nog 56% dat, leert een studie van de Nationale Bank op basis van gegevens van Eurostat. Eigenaar kunnen worden, is nochtans belangrijk. In ons land bestaat het grootste deel van het vermogen van de gezinnen immers uit onroerend goed. Het is er ook de belangrijkste groeimotor van.
Lees verder