Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 11 juli 2022

31 doden bij aanval op woonblok in Oekraïens stadje Chasiv Jar

HLN
31 doden bij aanval op woonblok in Oekraïens stadje Chasiv Jar
Bij een Russische aanval op een woonblok in Chasiv Jar, een stadje in de Oekraïense regio Donetsk, zijn dit weekend zeker 31 mensen om het leven gekomen. Dat is de zware balans die de Oekraïense autoriteiten maandag meedelen. Negen mensen konden gered worden. Eerder vandaag was sprake van 26 doden. Volgens de Russen was het doelwit een verzamelplaats voor een Oekraïense militaire brigade en is die eenheid met precisiewapens bestookt.
Lees verder

Voor het eerst in 25 jaar (!) geen Roger Federer en Serena Williams op wereldranking, die waar slagveld is na Wimbledon
Voor het eerst in 25 jaar staan Roger Federer (40) en Serena Williams (40) niet meer op de wereldranglijst. Het gevolg van een jaar zonder wedstrijden – Williams verloor haar eerste ronde op Wimbledon – dat aantoont dat het afscheid nu echt wel naderbij komt.
Lees verder

Olieprijzen zakken door ontwikkeling coronapandemie in China en Amerikaanse dollar
De olieprijzen zijn vandaag gedaald. Volgens analisten staan ze onder druk van de verdere ontwikkeling van de coronapandemie in China en de sterke Amerikaanse dollar.
Lees verder

Heathrow laat op laatste nippertje tientallen vluchten annuleren
De grootste Britse luchthaven Heathrow heeft luchtvaartmaatschappijen last minute gevraagd om maandag tientallen vluchten te schrappen uit vrees voor te grote drukte. Zowat 10.000 passagiers werden getroffen, zo berichtte persbureau PA.
Lees verder

Nu 'Top Gun: Maverick' wereldwijd records breekt: gesprekken over derde film zijn al aan de gang
Tom Cruise (60) en Miles Teller (35) "hebben al gepraat" over een mogelijk derde deel van 'Top Gun'. Dat vertelt Teller, die een van de hoofdrollen in het tweede deel speelt, in gesprek met 'ET Online'. "Het zou geweldig zijn om een nieuw deel te maken, maar die keuze ligt bij Tom Cruise", aldus de jonge ster.
Lees verder

Half jaar (!) sleutelen aan één lift: waarom de werken in Antwerpse Voetgangerstunnel niet sneller kunnen
Blije gezichten aan de Voetgangerstunnel op de Antwerpse linkeroever. Na werken die zes (!) maanden duurden, doet de eerste van de twee kapotte liften het weer. Fietsers reageren opgetogen: gedaan met sukkelen op de roltrappen. Toch plaatsen sommigen ook een kanttekening. Want: kon het nu écht niet sneller?
Lees verder

N-VA: "Zelfs op Vlaamse feestdag is taalwet geen prioriteit voor Open Vld en Groen"
N-VA betreurt "dat het respect voor de taalwet zelfs op de Vlaamse feestdag geen prioriteit is voor de Brusselse meerderheidspartijen Open Vld en Groen". Op de agenda van het Brussels Parlement stond op 11 juli maar één voorstel op de agenda: een voorstel van resolutie van de partij met maatregelen tegen taaldiscriminatie bij de Brusselse gemeenten in de commissie Algemene Zaken. De tekst van de oppositiepartij werd echter weggestemd. Enkel N-VA stemde voor, de PVDA onthield zich.
Lees verder

Hoe uitzonder­lijk is sterven na een hitteslag? Op deze symptomen moet je letten
Lander Segers (48), broer van zanger en acteur Iwein Segers, is overleden op weg naar Santiago de Compostela. Tijdens zijn staptocht kreeg hij last van een zonneslag, zo postte hij zelf op Facebook. Een dag later stierf hij in het ziekenhuis aan orgaanfalen. Hoe uitzonderlijk is dat? Hoeveel mensen belanden daarmee bij ons in het ziekenhuis? En waarom moeten we spreken van een hitteslag in plaats van een zonneslag? Professor Sandra Verelst, diensthoofd spoedgevallen van het UZ Leuven, legt uit.
Lees verder

Hoe uitzonderlijk is sterven na een hitteslag? En op welke symptomen moet je letten? Diensthoofd spoedgevallen legt uit
Lander Segers (48), broer van zanger en acteur Iwein Segers, is overleden op weg naar Santiago de Compostela. Tijdens zijn staptocht kreeg hij last van een zonneslag, zo postte hij zelf op Facebook. Een dag later stierf hij in het ziekenhuis aan orgaanfalen. Hoe uitzonderlijk is dat? Hoeveel mensen belanden daarmee bij ons in het ziekenhuis? En waarom moeten we spreken van een hitteslag in plaats van een zonneslag? Professor Sandra Verelst, diensthoofd spoedgevallen van het UZ Leuven, legt uit.
Lees verder

Vijftiger gebruikt brandversneller bij BBQ en raakt ernstig verbrand: "Ik goot water over hem, tot de hulpdiensten er waren"
Dat het absoluut geen goed idee is om je barbecuetoestel te willen aanwakkeren met een brandversneller is afgelopen weekend in Menen nog maar eens bewezen. Een man raakte er zwaarverbrand, hij ligt in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek.
Lees verder

Vijftiger gebruikt brandversneller in barbecuestel: "Water over hem gegoten tot de hulpdiensten er waren"
Dat het absoluut geen goed idee is om brandversnellers te gebruiken tijdens het barbecueën, is afgelopen weekend nog maar eens gebleken in Menen. Een man raakte er zwaar verbrand en herstelt momenteel in het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek.
Lees verder

Directeur Freinetschool De Pit in Diest ontslagen na grensoverschrijdend gedrag
De raad van bestuur van scholengroep Adite heeft E.H. ontslagen uit zijn functie als directeur van freinetbasisschool De Pit. De man had meerdere klachten over grensoverschrijdend gedrag tegen zich lopen.
Lees verder

Besteld vanuit de cel: getuige 5089 linkt drugsbaron Taghi aan moord Peter R. de Vries
Een Pool genaamd 'Eddy', ook gekend als getuige 5089, blijkt de belangrijke schakel te zijn in de moordzaak rond Peter R. de Vries (64). 'Eddy' legde het web bloot dat de beruchte drugsbaron Ridouan Taghi (44) gesponnen had vanuit zijn zwaarbeveiligde cel. Want De Vries "moest dood omdat hij werkte voor de kroongetuige". De nieuwe informatie zorgde voor de heropening en uitstel van de moordzaak.
Lees verder

Zo zien de kinderen van Nicole Kidman en Tom Cruise er nu uit
Ooit waren Nicole Kidman (55) en Tom Cruise (60) een droomkoppel. In de jaren 90 adopteerden ze dan ook twee kinderen: dochter Isabella Cruise en zoon Connor Cruise. In tegenstelling tot hun ouders, blijven de twee voornamelijk uit de schijnwerpers. Hoe gaat het met de kinderen van het iconische ex-koppel?
Lees verder

Begraafplaats Deurne kampt met kauwenplaag: "Veel kan je niet doen, want het is een beschermde diersoort"
De begraafplaats van Deurne heeft te maken met een kauwenplaag. De vogels zoeken water en wormen en in de bloemstukken die op de graven staan en pikken deze kapot. Toch kan het district weinig doen tegen de overlast, want de kauw is een beschermde diersoort.
Lees verder

Toename van seksueel geweld op kinderen in conflicten
Het geweld tegen kinderen in conflictgebieden blijft ook in 2021 onverminderd hoog. Opvallend is dat het seksueel geweld op kinderen vorig jaar een duidelijke toename kende. Dat blijkt maandag uit een VN-rapport. Ngo's uitten al kritiek op het rapport, omdat het te weinig rekening houdt met geweld dat door Israël gepleegd zou worden.
Lees verder

Charlotte (18) werd doodgereden door dronken man terwijl ze handsfree met moeder belde: "Ik hoorde haar schrikken, en toen niets meer"
De federale politie gaat de komende maanden nog amper alcohol- en snelheidscontroles uitvoeren. De politie moet besparen en heeft er onvoldoende middelen voor. Minder controles - dat betekent ook een (nog) kleinere pakkans. Dat komt hard aan bij mensen die iemand verloren door een dronken of te snel rijdende bestuurder. Johan Gysel en Griet Depreitere verloren drie jaar geleden hun dochter Charlotte doordat een dronken man haar aanreed. Ze was toen 18 jaar.
Lees verder

Luchthaven Charleroi haalt zomerversterking binnen
De luchthaven van Charleroi heeft 70 tijdelijke werkkrachten en 150 jobstudenten aangetrokken om de zomervakantie door te komen. Dat zei een woordvoerder vandaag.
Lees verder

Franse politie voert grote operatie uit in door drugsoorlog geteisterde Marseille
Drugsbendes domineren in het Zuid-Franse Marseille hele woonwijken, regelmatig zijn er dodelijke afrekeningen, maar nu slaat de Franse politie terug in de drugsoorlog. In totaal 550 speciale eenheden zouden plaatselijke politieagenten bijgestaan hebben om 45 razzia's uit te voeren in 30 wijken in voornamelijk de stadsrand. Dat deelde Frédérique Camilleri, politieprefect van het departement Bouches-du-Rhône, mee.
Lees verder

Lichaam van 37-jarige vrouw aangetroffen in Spa, sprake van verdacht overlijden
In de Luikse stad Spa is in de nacht van zondag op maandag het lichaam van een 37-jarge vrouw aangetroffen in een appartement in de Avenue Reine Astrid. Volgens het parket gaat het om een verdacht overlijden.
Lees verder