Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 16 juni 2022

Zaterdag tropisch warm, ‘en dan plots tien graden koeler’

Zaterdag tropisch warm, 'en dan plots tien graden koeler'

Het wordt tropisch warm de komende dagen. En dat hebben we te danken aan een Spaanse weerfenomeen. Maar zondag is het weer gedaan en kan er een plotse val in de temperatuur zijn van meer dan 10 graden.

Lees verder

'Squid game' wordt realityshow op Netflix met 'grootste geldpot in de geschiedenis van de tv'

Streamingplatform Netflix is op zoek naar deelnemers voor zijn nieuwste realityshow gebaseerd op de meest populaire tv-serie aller tijden: Squid game. Een van de 456 kandidaten - die trouwens wereldwijd gerekruteerd worden - maakt kans op een prijs van maar liefst 4,5 miljoen euro.

Lees verder

Inbrekers stelen meer dan 300 iPads en laptops uit gebouw Stad Gent

Dieven zijn afgelopen weekend binnengevallen in een kantoor van de ICT-dienst van de Stad Gent. Daar gingen ze aan de haal met meer dan 300 iPads en laptops. Een diefstal die veel vragen oproept.

Lees verder

Wereldberoemd drijvend restaurant weggesleept uit Hongkong

De inwoners van Hongkong hebben afscheid moeten nemen van het iconische Jumbo Seafood Restaurant dat al 46 jaar in de zuidelijke Aberdeenhaven aangemeerd lag. Het drijvende restaurant moest door de coronacrisis de deuren sluiten en werd dinsdag dan maar door sleepboten uit Honkong weggeleid.

Lees verder

Prijs van een appartement aan de kust stijgt: zoveel kost een flat in elke kustgemeente

De gemiddelde prijs voor een flat met zeezicht in Knokke heeft de kaap van 1 miljoen euro overschreden. Dat blijkt uit de Kustbarometer die de Federatie van het Notariaat (Fednot) jaarlijks publiceert.

Lees verder

Denemarken en Canada maken einde aan 'vriendelijkste oorlog ooit'

Denemarken en Canada hebben een einde gemaakt aan een conflict dat bijna 50 jaar duurde, de 'whiskey-oorlog' over de grens op het Hanseiland. De buitenlandministers van de landen hebben beslist het één vierkante kilometer grote eiland te verdelen.

Lees verder

Tweede verdachte opgepakt na verdwijning van journalist en gids in Brazilië

In Brazilië is dinsdag een tweede verdachte opgepakt in de zaak van de verdwijning van de Britse journalist Dom Phillips en zijn Braziliaanse gids Bruno Pereira. Dat heeft de Braziliaanse federale politie gemeld. De twee verdwenen begin juni in het Amazonegebied.

Lees verder

Verdachte schietpartij Brussel aangehouden

De Oostenrijkse politie heeft maandag een man opgepakt die vermoedelijk betrokken was bij de schietpartij in het centrum van Brussel op zaterdag.

Lees verder

Blamage voor Bouchez: MR-toppers passen één voor één voor hoge functie in de schaduw

Op vier dagen van de deadline heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez nog steeds geen kandidaat-rechter voor het Grondwettelijk Hof. De MR-toppers laten zich niet zomaar op een zijspoor zetten.

Lees verder

Vlaming is vaak nieuwsmoe

Steeds meer mensen, ook in Vlaanderen, zeggen dat ze het nieuws soms opzettelijk vermijden. Dat is de opmerkelijkste conclusie uit een nieuw internationaal rapport over de nieuwsconsumptie.

Lees verder

Coronapas in Frankrijk, mondmasker in Griekenland: deze coronaregels gelden nog in de vakantielanden

In ons land behoren de coronamaatregelen al even tot het verleden, maar dat is niet overal zo. Verschillende populaire Europese reisbestemmingen behouden voorlopig nog bepaalde regels.

Lees verder

Obama verrast Deens dameskoor dat vanop balkon voor hem zingt

Voormalig Amerikaans president Barack Obama was afgelopen weekend in de Deense hoofdstad Kopenhagen voor een bijeenkomst over democratieën. Tegenover de deur van zijn hotel repeteerde een koor met open ramen, waardoor Obama kon meegenieten van hun gezang. De groep trakteerde hem op een spontane performance vanop het balkon. Luister ook mee in bovenstaande video.

Lees verder

'Strafverkorting is maar een druppel op de hete plaat'

De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen ziet geen heil in de beslissing van de regering om gevangenen systematisch zes maanden vroeger te laten vrijkomen. De bestrijding van de overbevolking in onze gevangenissen zal meer inspanning vragen. 'We kunnen niet blijven mensenrechten schenden.'

Lees verder

Van kindermisbruik verdachte acteur Jan V.H. verschijnt voor rechter: parket vordert vier jaar cel met uitstel

In Antwerpen is woensdag de zaak tegen Jan V.H. begonnen, de acteur die vorige zomer werd opgepakt vanwege vermoedelijk kindermisbruik. Het parket vordert vier jaar cel met uitstel.

Lees verder

Belgische winkels Makro en Metro verkocht

De winkels van Makro en Metro in ons land worden verkocht aan Bronze Properties en GA Europa.

Lees verder

ECB houdt crisisoverleg om rentestijging af te remmen

De groeiende rentekloof in de eurozone baart de ECB grote zorgen. Daarom houdt ze vandaag een noodvergadering. Mogelijk kondigt ze nadien een nieuw instrument af.

Lees verder

EU pikt Britse aanpassingen aan Brexit-akkoorden niet en start nieuwe inbreukprocedures

De Europese Commissie opent twee nieuwe inbreukprocedures tegen het Verenigd Koninkrijk wegens de niet-naleving van het Noord-Ierse protocol. Een derde, reeds lopende procedure wordt naar een nieuwe fase getild.

Lees verder

Wat zijn de valkuilen voor Vincent Kompany in de Championship met Burnley?

Vincent Kompany krijgt bij het pas gedegradeerde Burnley een jaarloon van 2,9 miljoen euro. Daar komt nog een bonus bij als de trainer erin slaagt om de club opnieuw naar de Premier League te leiden. Maar hoe realistisch is dat? En zal Kompany er zijn technisch verzorgd voetbal met opbouw van achteruit wel kunnen spelen?

Lees verder

Antwerp moet volgende maand naar Finland of Kosovo voor tweede voorronde Conference League

Het vorige seizoen zit er nog maar net op en daar is het volgende al. In het Zwitserse Nyon werd woensdagmiddag geloot voor de tweede voorronde van de Conference League. Antwerp neemt het daarin op tegen de winnaar van het duel tussen het Finse FC Inter Turku en het Kosovaarse FC Drita.

Lees verder

Minister Demir krijgt permanente politiebescherming

Het Nationaal Crisiscentrum heeft na een evaluatie minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) permanente politiebescherming toegezegd, schrijft de website Businessam en is aan de redactie bevestigd.

Lees verder

Tiener botst met brommer op bestelwagen en komt om

Woensdagmiddag liet een 17-jarige jongeman uit Moerkerke bij Damme het leven bij een verkeersongeval vlakbij zijn woning. Op een kruispunt botste de jongen met zijn bromfiets op een bestelwagen, die hem meters meesleurde.

Lees verder

Belgische spoorwegen blijven systematisch krimpen, komende tien jaar verdwijnen 2.000 banen

Al sinds begin jaren 80 daalt het aantal werknemers bij de Belgische spoorwegen systematisch. De volgende tien jaar zullen nog eens 2.000 banen verdwijnen. De vakbonden zijn kritisch: 'Nu al worden treinen geschrapt door personeelstekorten.'

Lees verder

Zeven maanden cel met uitstel en 160.000 euro boete voor kunstenaar Wim Delvoye

Kunstenaar Wim Delvoye kreeg van de Gentse correctionele rechtbank een boete van 160.000 euro en een celstraf van zeven maanden met uitstel voor een reeks nieuwe bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein in Melle. Hij gaat in beroep.

Lees verder

Lagere maximumsnelheid op snelwegen en uitbreiding sociaal energietarief moeten onze koopkracht versterken

De expertengroep rond koopkracht en concurrentievermogen heeft een eerste rapport afgeleverd aan de federale regering. De economen willen de inflatiecrisis vooral bestrijden door in te zetten op de meest kwetsbaren en de groene transitie te versnellen. Zo willen ze onder meer de maximumsnelheid op snelwegen verlagen.

Lees verder

Directeur van buso-school Ravelijn in Brugge aangehouden voor grensoverschrijdend gedrag

De directeur van een Brugse school in het buitengewoon secundair onderwijs (buso) zit in de cel op verdenking van grensoverschrijdend gedrag. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De feiten zouden zich voorgedaan hebben met een meerderjarige leerling met een mentale beperking.

Lees verder

Hobbyfotografen leven zich uit met de supermaan

De vollemaan heeft zich de afgelopen twee nachten nog eens van haar mooiste kant laten zien, want ze was een supermaan. De maan staat dan extra dicht bij de aarde en ook al is dat met het blote oog nauwelijks te zien, halen liefhebbers er graag hun camera voor boven. Bekijk enkele mooie beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Brussels Airlines schrapt ruim helft vluchten, Brussels Airport adviseert om niet te vertrekken op 20 juni

Brussels Airport adviseert reizigers met een vertrekkende vlucht op maandag 20 juni om die te herboeken naar een andere datum. Er is die dag een nationale vakbondsbetoging in Brussel en het veiligheidspersoneel van G4S plant een staking, zegt de luchthavenuitbater in een persbericht.

Lees verder

Boris Johnson trekt zich terug in Splendid Isolation

Een handelsoorlog tussen het VK en de EU lijkt onvermijdelijk en de Britse Conservatieven pleiten openlijk om uit het Europees Hof voor de Mensenrechten te stappen. In plaats van Global Britain kiest premier Johnson voor Splendid Isolation.

Lees verder

'België dreigt als verstekeling van de Navo gezien te worden'

'België staat er op de Navo-top van Madrid alleen voor en dreigt zich in negatieve zin te onderscheiden door de zwakte van zijn engagement.' De ambassadeurs van ons land bij de EU en de Navo laten in hun advies over het al dan niet verhogen van zijn defensiebudget niet veel ruimte voor interpretatie.

Lees verder

Roberto's crypto: 26 namen van Martinez voor WK in Qatar

Hij spreekt soms in raadsels over zijn WK-selectie, maar Roberto Martinez heeft wel degelijk een helder beeld over wie – zonder ongelukken – zijn koffers mag pakken voor Qatar. Wij kijken mee in het hoofd van de bondscoach.

Lees verder

Het Wuhan van de Zwarte Dood ligt in Kirgizië

'Gestorven in 1338. Doodsoorzaak: de pest.' Inscripties op grafstenen maar ook DNA-sporen tonen aan dat de patiënt zero van de Zwarte Dood langs de zijderoute leefde in Centraal-Azië.

Lees verder

Wie wordt de Harry Styles van BTS?

De K-popsensatie BTS neemt pauze omdat sommige leden 'iets' solo willen doen. De fans wachten met ingehouden adem, want succesvolle soloprojecten betekenen vaak het einde van boy- of girlbands.

Lees verder

Mads Pedersen sprint sneller dan de Belgen en wint openingsetappe Baloise Belgium tour

Mads Pedersen heeft de eerste etappe van de Baloise Belgium Tour gewonen in de sprint. Na een spannende openingsetappe was hij sneller dan Jasper Philipsen en Tim Wellens.

Lees verder

Iraanse wetenschappers sterven op mysterieuze wijze: weet Israël meer?

Een reeks Iraanse technici en wetenschappers overlijdt plotseling, soms op mysterieuze wijze. De verdenking is dat Israëlische agenten de hand hebben in hun dood.

Lees verder

Regering belooft extra middelen voor gerechtelijke speurders

Na de noodkreet van het gerecht kennen ministers Verlinden en Van Quickenborne extra geld en personeel toe aan Justitie om de misdaad te bestrijden. Tegelijk wordt de politie aangemaand efficiënter met haar middelen om te springen.

Lees verder

Leren jassen in de kast en headbangen met zonnehoedjes: Rode Kruis roept Graspopgangers op om zich te kleden op de hitte

Het wordt snikheet dit weekend. Om incidenten te vermijden, roept het Rode Kruis bezoekers van metalfestival Graspop op om hun vestimentaire code om te gooien. Komen de metalfans straks massaal af in korte witte broek?

Lees verder

Daryl Impey snelt naar ritwinst in de Ronde van Zwitserland

Daryl Impey (Israel-Premier Tech) heeft woensdag de vierde etappe in de 85e Ronde van Zwitserland (WorldTour) gewonnen. Na 190,8 kilometer van Grenchen naar Brunnen was de Zuid-Afrikaanse veteraan, 37 jaar, de snelste van een eerste peloton.

Lees verder

Paul Van den Bulck nieuwe voorzitter van Belgische voetbalbond

Paul Van den Bulck (56) wordt de nieuwe voorzitter van de Belgische voetbalbond. De Brusselse advocaat met Congolese roots was de enige kandidaat.

Lees verder

Microsoft begraaft Internet Explorer na 27 jaar

Wie het internet wil afromen, kan dat vanaf vandaag niet langer met de webbrowser Internet Explorer doen. Moederbedrijf Microsoft trekt de stekker eruit. Daarmee komt een einde aan 27 jaar computergeschiedenis.

Lees verder

Amerikaanse centrale bank haalt zwaar geschut boven: grootste verhoging rente sinds 1994

De Fed is aan een inhaalrace bezig om de inflatie onder controle te houden. De grote middelen worden bovengehaald, want het is erop of eronder.

Lees verder

Water als reset voor hoofd en lijf: hoe rivieren en zeeën het leven mooier maken

Op zoek naar meer vreugde en rust in je hoofd? Ga naar een vijver, zee of rivier. Wie dicht bij water woont of er vaak tijd doorbrengt, voelt zich gezonder en ­gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek.

Lees verder

'Verdachte bekent moord in zaak van vermiste Britse journalist en Braziliaanse gids'

Een van de twee verdachten heeft gezegd dat hij de Britse journalist en zijn gids heeft vermoord en in stukken gesneden. Dat melden Braziliaanse media.

Lees verder

Amerikaanse experts positief over inenting baby's tegen corona

Experts die de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA adviseren, vinden het verantwoord om Moderna's coronavaccin toe te dienen aan kinderen tussen de 6 maanden en 6 jaar oud.

Lees verder

Podcast| Waarom geraakt het verbod op onverdoofd slachten in Brussel zó moeilijk goedgekeurd?

Het Brussels parlement stemt over een verbod op onverdoofd slachten. Waar dat in Vlaanderen en Wallonië nu al vijf jaar verboden is, mag het nog in Brussel. En het ziet er naar uit dat het onverdoofd slachten nog niet verboden geraakt, want verschillende partijen houden eraan vast. Waarom en wat zegt dat over Brussel?

Lees verder

Is het leven voor u duurder geworden dan voor een ander?

Bent u de pineut van de inflatie? Of weet u net uitstekend te ontsnappen aan de hogere prijzen? Bereken aan de hand van zes eenvoudige vragen uw persoonlijke inflatie.

Lees verder

Donderdag zonnig, zaterdag tropisch warm

Donderdag is het opnieuw zonnig, met af en toe bewolking. Op de meeste plaatsen klimt het kwik naar waarden tussen 24 en 27 graden. In de Hoge Venen en vlak aan zee blijft het wat koeler, maxima rond 23 graden. Dat meldt het KMI.

Lees verder

KBC zet nieuwe stap met digitale munt Kate Coin

KBC Bank pakt uit met een eigen op blockchain gebaseerde digitale munt, Kate coin. Die wordt deze zondag uitgetest op Werchter Boutique. Het concept biedt mogelijkheden voor marketing en levert ook gebruikersvoordelen op.

Lees verder

D-day voor het onderwijs: vernietigt Grondwettelijk Hof nieuwe eindtermen?

Vandaag spreekt het Grondwettelijk Hof zich uit in de zaak over de eindtermen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Het onderwijsveld houdt de adem in.

Lees verder