Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 juni 2022

Vierde speler belooft prijzenslag op telecommarkt

Vierde speler belooft prijzenslag op telecommarkt

België krijgt een vierde mobiele operator. Het consortium achter Citymesh wint in de veiling van mobiele licenties het pakket voor de nieuwe telecomspeler.

Lees verder

Georgiërs massaal op straat uit onvrede over uitgesteld EU-lidmaatschap

Meer dan 100.000 demonstranten zijn maandagavond de straat op gegaan in Georgië, nadat de Europese Commissie een advies had uitgebracht om de aanvraag van Tbilisi voor kandidaat-lidmaatschap van de EU uit te stellen.

Lees verder

Macron weigert ontslag van premier Borne

Frans premier Elisabeth Borne heeft haar ontslag aangeboden bij president Emmmanuel Macron, maar die heeft dat geweigerd.

Lees verder

China verbiedt Tesla's in de buurt van topvergadering

In Beidaihe, een district in Peking, zal vanaf 1 juli een hele zomer lang geen Tesla te bespeuren zijn. De komende twee maanden zullen de topfiguren van de Chinese Communistische Partij er verzamelen.

Lees verder

Jan Danckaert wordt de nieuwe rector van VUB

Jan Danckaert is verkozen tot nieuwe rector van de VUB. Hij volgt Caroline Pauwels op na een race tegen Dirk Devroey. Danckaert haalde 62,72 procent van de stemmen.

Lees verder

Belgische scheidsrechtersbaas David Elleray neemt ontslag en verhuist naar Zuid-Afrika

David Elleray is niet langer voorzitter van het Professional Refereeing Board (PRB), het orgaan dat de Belgische profarbitrage beheert. Dat heeft de Belgische voetbalbond bekendgemaakt.

Lees verder

Pijlstaartrog van 300 kilogram breekt record van 'grootste zoetwaterdier'

In Cambodja is het 'grootste zoetwaterdier ooit' ontdekt. Wetenschappers vingen een gigantische vrouwelijke pijlstaartrog voor onderzoek en lieten haar vorige week dinsdag weer vrij in de Mekong-rivier. Het record stond tot voor kort op naam van een 'Pangasianodon gigas', een straalvinnige vissensoort, die 293 kilogram woog en in 2005 gespot werd in het noorden van Thailand.

Lees verder

Ben Stiller bezoekt grappende Zelenski: 'Je bent mijn held'

'Dit is te veel'. President Zelenski weet niet wat te zeggen als Ben Stiller zijn kantoor binnenwandelt en hem overlaat met complimenten. Stiller is niet enkel acteur maar ook goodwillambassadeur voor de Verenigde Naties. Bekijk de ontmoeting tussen Zelenski en Stiller in bovenstaande video.

Lees verder

Brussels Airlines schrapt meer dan 300 vluchten door driedaagse staking

Tijdens de staking van het cabinepersoneel en de piloten van 23 tot en met 25 juni moet luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines ongeveer 60 procent van haar geplande vluchtschema, of 315 vluchten, schrappen. 40.000 passagiers zijn getroffen.

Lees verder

Fleetwood Mac-keybordspeler Brett Tuggle overleden

De Amerikaanse zanger en muzikant Brett Tuggle, vooral bekend als keyboardspeler bij Fleetwood Mac, is op zeventigjarige leeftijd overleden. De man was ook songschrijver en gitarist.

Lees verder

Verguisde ex-elitesoldaat jaagt op gematigde Republikeinen

Facebook heeft een filmpje offline gehaald van de Republikein Eric Greitens, kandidaat-senator uit Missouri. Daarin roept een gewapende Greitens op om jacht te maken op gematigde Republikeinen. Het is niet de eerste keer dat de ex-militair in opspraak komt.

Lees verder

Vier op de vijf Britse treinen rijden niet door massale staking

Op het Britse spoor staken werknemers voor meer loon. Ook donderdag en zaterdag wordt gestaakt. De hinder is groot en ook tussen Brussel en Londen rijden er minder Eurostar-treinen.

Lees verder

Zomerscholen ook open voor kleuters

Deze grote vakantie zal de schoolbel ook rinkelen voor kleuters. Voor het eerst kunnen zij zich inschrijven in een zomerschool. De Vlaamse regering had die opgericht tegen de coronaleerachterstand, maar intussen zijn ze een blijvertje. 'Ook kleuters zijn gebaat bij zomerscholen, zolang er een goed evenwicht is tussen ontspanning en leren', zegt pedagoog Pedro De Bruyckere.

Lees verder

5G schudt Belgische telecommarkt door elkaar, maar zullen de prijzen ook dalen?

Het Belgische telecomlandschap staat voor een nieuw tijdperk, nu met de veiling van de 5G-frequenties een nieuwe speler de markt betreedt. Zullen de prijzen dalen?

Lees verder

Russische journalist veilt Nobelprijs voor recordbedrag en schenkt opbrengst aan Oekraïense kinderen

De Russische journalist Dmitry Muratov veilde dinsdag in New York zijn 24 karaats-gouden Nobelprijs voor de Vrede die hij vorig jaar won. Er werd 98 miljoen euro voor neergeteld. Tot vandaag was het hoogst geboden bedrag voor een Nobelprijs 4.51 miljoen voor de Nobelprijs van James Watson. Wie de gulle koper is, is niet bekend.

Lees verder

Na de coma, de revalidatie: ex-kampioene Amy Pieters boekt 'mondjesmaat progressie'

Een jaar geleden kroonde Amy Pieters (31) zich tot Nederlands kampioene op de weg. Maar eind december kwam ze zwaar ten val. De Nederlandse NOS ging langs bij de revaliderende renster. 'De volgende stap is dat ze zelf leert praten.'

Lees verder

Wout van Aert wil zichzelf opvolgen: 'Ik zie veel jongens die aan eigen roem denken'

Wind in de Moeren of toch gewoon een massasprint: zondag is Wout van Aert (27) in elk mogelijk scenario een van de favorieten om opnieuw Belgisch kampioen te worden. In Middelkerke won hij eerder al het BK veldrijden en het BK tijdrijden. 'Als het nu ook lukt op de weg, moet ik daar op zijn minst ereburger worden.'

Lees verder

'Koesteren wat goed is, versterken wat moet'

Jan Danckaert volgt Caroline Pauwels op als rector van de VUB. Dat maakte de universiteit vanochtend bekend. Hoe zal Danckaert invulling geven aan zijn nieuwe rol?

Lees verder

Snelwegparkings in Peutie bedolven onder het vuilnis

De snelwegparkings langs de E19 in Peutie, deelgemeente van Vilvoorde, liggen er vuil bij. De vuilnisbakken puilen letterlijk uit en ook de omgeving is herschapen tot één grote vuilnisbelt. Reden voor deze puinhoop: de verantwoordelijke aannemer is failliet gegaan. 

Lees verder

Clan gaat na tien jaar internationaal als Bad sisters: 'Moeke en de Kloot heten nu Mummy en the Prick'

Meer dan tien jaar geleden schreef Malin-Sarah Gozin het eerste scenario van Clan. De fictiereeks werd, midden in een tv-oorlog, in 2012 op VTM uitgezonden. Deze zomer gaan de vier zussen met moordplannen internationaal, als Bad sisters. Inclusief ooglapje.

Lees verder

Streaming oude platen kan meer opbrengen voor artiest

De folktronica-artiest Four Tet verdient voortaan aanzienlijk meer aan de streaming van zijn eerste platen. Het akkoord dat hij bereikte met zijn oude platenlabel, zal allicht andere muzikanten inspireren.

Lees verder

Nationale Bank waarschuwt voor schuldexplosie tot 130 procent van het BBP

'Ingrijpen in de begroting is nodig of we dreigen bij een nieuwe schok in de problemen te komen', waarschuwt Stefan Van Parys van de Nationale Bank. 'De periode van een lage rente is voorbij.'

Lees verder

Veel corruptie, zwakke rechtsstaat en sterke oligarchen

In normale tijden zou Oekraïne nooit het statuut van kandidaat-lidstaat krijgen. Door de oorlog sluiten de Europese leiders om politieke redenen de ogen voor de zwakke punten van het land.

Lees verder

Leuvense wint tegen alle verwachtingen in burgemeestersverkiezing in stadswijk van Tokio

Verkozen tot burgemeester in Japan. Met dat onwaarschijnlijke nieuws belde Satoko Kishimoto (47) haar echtgenoot gisterochtend wakker. Samen met haar gezin woont ze al twaalf jaar in Kessel-Lo, maar toch besloot ze twee maanden geleden deel te nemen aan verkiezingen in een grote stadswijk van Tokio. En tegen alle verwachtingen in heeft ze die gewonnen.

Lees verder

Taser schiet alle kanten uit bij politie

Ruim dertig politiezones hebben een stroomstootwapen. Duidelijke regels ontbreken, waardoor sommigen de taser zelfs mee zouden nemen naar een pensenkermis.

Lees verder

'Vervuiler betaalt', ook na sluiting kerncentrales

De kamercommissie Energie keurt eenparig een wetsontwerp goed dat moet verzekeren dat Engie/Electrabel betaalt voor de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van het afval.

Lees verder

Antwerpen mikt op 'stadsbreed warmtenet' vanaf 2030

Tegen 2050 wil Antwerpen de halve stad aansluiten op een warmtenet. Het schepencollege keurde een roadmap goed om de restwarmte uit de haven vanaf 2030 optimaal te gebruiken. De initiële investering bedraagt 500 miljoen euro.

Lees verder

Zes vrouwen zijn terug, nu nog de rest

Dat België opnieuw vrouwen en kinderen uit IS-gebied in Syrië heeft gerepatrieerd, vinden twaalf academici een goede zaak. Maar wanneer volgen vrouwen zonder kinderen en vaders?

Lees verder

Voortvluchtige Belg van Most Wanted-lijst opgepakt in Griekenland

In Griekenland is maandag een Belgische voortvluchtige opgepakt. Het gaat om de 50-jarige Nicolas Theodorou, die wordt overgeleverd aan ons land. Hij stond op de Most Wanted-lijst van ons land.

Lees verder

Monsanto ook in beroep veroordeeld tot betalen schadevergoeding aan kankerpatiënt die Roundup gebruikte

Chemiebedrijf Monsanto moet van de Amerikaanse rechter 25 miljoen dollar schadevergoeding aan een gepensioneerde die zijn kanker aan de onkruidverdelger Roundup toeschrijft. Het verloor het beroep dat het tegen een eerdere uitspraak had aangespannen.

Lees verder

Hoe smeltende gletsjers en afbrokkelende rotsen bergbeklimmers klemzetten

In het hooggebergte laat de opwarming zich sneller voelen. Klimmers bewegen zich met gevaar voor eigen leven in het puin dat achterblijft. 'We vermijden routes die te riskant zijn geworden.'

Lees verder

Infrabel sproeit opnieuw meer glyfosaat op sporen

Infrabel gebruikt nu ook heet water om onkruid te verdelgen. Maar dat belet niet dat er opnieuw meer glyfosaat verneveld zal worden over de sporen.

Lees verder

Paul Van den Bulck is nieuwe voorzitter van voetbalbond

Paul Van den Bulck (57) is zoals verwacht dinsdag verkozen als voorzitter van de Belgische voetbalbond. Hij was de enige kandidaat. Hij is aangesteld voor een periode van twee jaar.

Lees verder

Chelsea en Inter akkoord over uitleenbeurt Lukaku

Chelsea, Inter Milaan en Romelu Lukaku hebben een akkoord bereikt over een uitleenbeurt van de Rode Duivel aan de Italiaanse club. De Rode Duivel werd vorig seizoen nog voor meer dan 100 miljoen euro door Inter verkocht aan Chelsea. Twaalf maanden later maakt hij de omgekeerde beweging als huurling. Een ongeziene deal in de internationale voetbalwereld.

Lees verder

Kroniek van de voorspelbare 'Romback': hoe Lukaku na amper een jaar weer in Milaan staat

Nog geen jaar nadat hij langs een achteruitgang Milaan verliet en zich niet populair maakte bij de aanhang van Inter, is Romelu Lukaku terug een nerazzurro. Chronologie van een bewogen jaar, kroniek van een voorspelbare terugkeer.

Lees verder

Ook scooters moeten in Parijs parkeergeld betalen

Bestuurders van motoren en scooters zullen vanaf september in de Franse hoofdstad Parijs ook moeten betalen voor een parkeerplaats. Er komt wel een uitzondering voor elektrische gemotoriseerde tweewielers.

Lees verder

Belgian Lions 3x3 veel te sterk voor Egypte op WK in Antwerpen

De 3x3 Lions hebben op het WK op de Antwerpse Groenplaats ook de tweede poulewedstrijd gewonnen. De Belgen wonnen met 21-12 van Egypte. Eerder op de dag zegevierden ze van Slovenië (16-21).

Lees verder

Podcast | Gaat corona ook deze zomer nog verknallen?

De coronacijfers stijgen weer, en dat net voor de zomer. Een nieuwe golf valt niet uit te sluiten, zeggen experts. Meer nog: de zomergolf is eigenlijk al bezig. Moeten we toch weer vrezen voor onze scoutskampen, festivals en reisplezier? Of komt de echte ellende pas in de herfst?

Lees verder

Acteur Bill Cosby schuldig aan seksueel misbruik 16-jarige

De 84-jarige komiek en acteur Bill Cosby heeft in 1975 een tiener misbruikt in de Playboy Mansion in Los Angeles. Dat heeft een jury dinsdag (lokale tijd) geoordeeld in een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië.

Lees verder

Gaat corona ook deze zomer nog verknallen?

De coronacijfers stijgen weer, en dat net voor de zomer. Een nieuwe golf valt niet uit te sluiten, zeggen experts. Meer nog: de zomergolf is eigenlijk al bezig. Moeten we toch weer vrezen voor onze scoutskampen, festivals en reisplezier? Of komt de echte ellende pas in de herfst?

Lees verder

Tessa krijgt niet hetzelfde loon als Kevin (en dat blijft nog even zo)

Terwijl landen als Nederland, Spanje en de VS stappen zetten om vrouwelijke voetballers evenveel te laten verdienen als hun mannelijke collega's, hinken de Red Flames achterop. 'Equal treatment is absoluut een feit, equal pay vraagt wat tijd', zegt de Belgische voetbalbond.

Lees verder

Klimaat zet klimmers klem

Smeltende gletsjers en afbrokkelende rotsen: in het hooggebergte laat de opwarming zich sneller voelen. Klimmers bewegen zich met gevaar voor eigen leven in het puin dat achterblijft. 'We vermijden routes die te riskant zijn geworden.'

Lees verder

Amerikaanse senaat bereikt akkoord over hervorming wapenwet

De Amerikaanse Senaat heeft een overeenkomst bereikt over strengere federale wapenwetgeving. Een groep senatoren, afkomstig uit zowel de Democratische als de Republikeinse partijen, presenteerde dinsdagavond (lokale tijd) een wetsvoorstel waarover wekenlang is onderhandeld.

Lees verder

Een zomer vol festivals: dit zijn de cultuurtips van 2022

De Standaard Weekblad gidst u door de zomer, dit zijn onze tips.

Lees verder

Weerbericht | Zonnig met temperaturen tot 27 graden in Vlaanderen

Terwijl het in Vlaanderen woensdag zonnig wordt, krijgt het zuidoosten van het land te maken met meer bewolking en een kleine kans op buien. Het kwik stijgt tot 21 graden aan zee en 27 graden in de Kempen. Dat zegt het KMI.

Lees verder

Uit Het Hart | Over smartphoneschaamte en luxeproblemen

De dingen waarover we babbelen op een terras, bij een koffie of een glas wijn. Het leven en de dingen die ons bezighouden. Hier wil ik er een plaats voor maken.

Lees verder

Minstens 250 doden na aardbeving in Afghanistan

Bij de aardbeving van afgelopen nacht in Afghanistan zijn zeker 255 doden gevallen, zo bericht het staatsnieuwsagentschap Bakhtar.

Lees verder