Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 19 juni 2022

Trump: ‘Pence had de moed niet om te handelen’

Trump: 'Pence had de moed niet om te handelen'

Ex-president Donald Trump heeft voor het eerst publiekelijk gereageerd op de hoorzittingen rond de bestorming van het Capitool op 6 januari van vorig jaar. Trump sprak daarbij van een 'heksenjacht' en bekritiseerde zijn voormalige vicepresident Mike Pence.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik vraag me af hoe een moslim een christelijke partij gaat leiden'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Bitcoin duikt onder de 20.000 dollar

De bitcoin heeft verder aan waarde verloren en is zaterdag rond 09.00 uur onder de 20.000 dollar gezakt. Dat is voor het eerst in anderhalf jaar tijd. Sinds het begin van dit jaar is de waarde van de belangrijkste digitale munt flink gedaald, maar de afgelopen week was sprake van een crash.

Lees verder

Prinses Elisabeth poseert met nieuwe generatie royals

Vier toekomstige koninginnen, onder wie prinses Elisabeth (20), en één latere groothertog hebben geposeerd voor een bijzondere foto.

Lees verder

Voormalig topman luchthaven Luik aangehouden

Luc Partoune, ex-ceo van Liège Airport, is vrijdagavond, na ruim 24 uur van zijn vrijheid te zijn beroofd, voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De man werd aangehouden, zo meldt het parket van Luik zaterdag aan Sudinfo.

Lees verder

Diamant van glas bungelt boven spectaculaire kloof

Een 240 meter lange voetgangersbrug met een diamantvormig uitkijkpunt in het midden is eerder deze week onthuld in de Dashbashi Canyon, op ongeveer twee uur rijden van de Georgische hoofdstad Tbilisi. De loopbrug die gedeeltelijk uit glas bestaat, geeft een duizelingwekkend uitzicht over de kloof en watervallen in het gebied.

Lees verder

Hitte leidt tot voorspelde drukte op het spoor richting kust

Het warme weer laat zich, zoals verwacht, voelen op de treintrajecten naar de kust. Ook de twaalf extra treinen zitten afgeladen vol. 'Voorlopig zijn er geen incidenten gebeurd', luidt het bij de NMBS.

Lees verder

Vier Waalse gemeenten verbieden alcohol op scoutskamp

De Waalse gemeenten Florenville, Chiny, Bouillon (provincie Luxemburg) en Andenne (provincie Luik) verbieden deze zomer  alcohol tijdens kampen van jeugdbewegingen, zo schrijft Le Soir.

Lees verder

Man overleden na vechtpartij nabij Brusselse Noordstation

In de omgeving van het Noordstation in Brussel is zaterdagochtend iets voor 5 uur een man om het leven gekomen tijdens een vechtpartij. Dat bevestigt het Brusselse parket.

Lees verder

Yellow Tigers hebben vijfsetter nodig om deugddoende zege te boeken tegen Polen

De Belgische volleyvrouwen (FIVB 13) hebben hun tweede overwinning in de Nations League geboekt. De Yellow Tigers versloegen Polen (FIVB 10) in het Filipijnse Quezon City na een vijfsetter met 3-2. De setstanden waren 25-20, 15-25, 25-22, 22-25 en 15-13.

Lees verder

Vooruit 'straft' ook Hilde Sabbe na slachtdebat in Brussel

Parlementslid Hilde Sabbe, die als onafhankelijke zetelt in de Brusselse One.Brussels/Vooruit-fractie, mag in de toekomst niet meer op een Vooruitlijst staan. De reden: ze stemde tégen een verbod op onverdoofd slachten.

Lees verder

Honderden reizigers vast op twee geblokkeerde treinen tussen Leuven en Luik

Door een probleem met de bovenleiding is er sinds iets voor de middag geen treinverkeer meer mogelijk op de hogesnelheidslijn tussen Leuven en Ans, nabij Luik. Hierdoor staan twee treinen geblokkeerd, meldt spoornetbeheerder Infrabel zaterdag. Honderden reizigers zitten er vast, maar voor één van de treinen zijn bussen onderweg en er is water uitgedeeld, voegt vervoersmaatschappij NMBS toe.

Lees verder

Fotograaf vliegt met zelfgebouwde boot over Salomonseilanden

Een Australische durfal is met een rubberbootje over de Salomonseilanden in de Stille Oceaan gevlogen. Ben Neale is een 37-jarige fotograaf en wou enkele onontgonnen eilanden vanuit de lucht fotograferen. Het is niet duidelijk waarom hij voor een omgebouwde boot koos en wanneer hij zijn tocht uitvoerde, maar het avontuur leverde alleszins wel bijzondere beelden op.

Lees verder

Vandenbroucke wil beroep huisarts aantrekkelijker maken

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil het beroep van huisarts hervormen. Zijn plan steunt op vijf pijlers, waaronder een nieuwe financiering. Zo wil de minister af van 'hoe meer patiënten, hoe meer consultaties, hoe hoger het inkomen'.

Lees verder

Thibaut Pinot wint loodzware bergrit in Ronde van Zwitserland, Sergio Higuita verovert leiderstrui

Thibaut Pinot heeft de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Fransman was de beste van een vluchtersgroep die de hele dag voorop bleef rijden. Ook in het groepje der favorieten werd er gestreden op de slotklim naar Malbun: Jakob Fuglsang kraakte, Sergio Higuita is de nieuwe leider.

Lees verder

Oostendse politie zoekt met man en macht Schadrac (9) uit Brussel

In Oostende is een grote zoekactie aan de gang naar een vermist 9-jarig kind. Zo bevestigt de politie van Oostende zaterdagmiddag. Er wordt op het strand en op zee gezocht naar het kind.

Lees verder

EU: 'Rusland bedreigt de wereld met hongersnood'

Het is Rusland dat met zijn blokkades en uitvoermaatregelen de wereld in hongersnood dreigt te brengen. Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell zaterdag beklemtoond.

Lees verder

Twee zwemmers overleden aan kust

Twee zwemmers overleden aan kust tussen Blankenberge en Zeebrugge, bevestigt korpschef van politie Blankenberge.

Lees verder

Schoon volk voor vernieuwde Schoon Verdiep

Op de tonen van 'Antwaarpe' van De Strangers werd zaterdag in Antwerpen het gerenoveerde stadhuis heropend. Het werd een feest in en rond een blinkend 'Schoon Verdiep', met veel publiek.

Lees verder

Quinten Hermans wint koninginnenetappe Baloise Belgium Tour met indrukwekkende eindsprint

Quinten Hermans heeft de koninginetappe van de Baloise Belgium Tour gewonnen. Tijdens de eindsprint op het lokale circuit in Durbuy was de renner van Intermarché-Wanty-Gobert duidelijk de sterkste van een kopgroep van zes renners. Mauro Schmid werd tweede en is nipt de nieuwe leider in het algemeen klassement: Tim Wellens, die de rit als derde finishte, heeft amper vijf honderdsten van een seconde achterstand op de Zwitser.

Lees verder

Kernkabinet bereikt akkoord over verhoging defensiebudget

Het kernkabinet heeft zaterdag een akkoord bereikt over de verhoging van het defensiebudget. Tegen 2035 zal 2 procent van ons bruto binnenlands product (bbp) in defensie geïnvesteerd worden, met zes daaraan verbonden voorwaarden. Verder werd beslist dat de btw-verlaging op energie verlengd wordt tot eind 2022.

Lees verder

Regering verlengt energiemaatregelen tot eind dit jaar

De regering verlengt de steunmaatregelen om de hoge energiefactuur te dempen tot eind dit jaar. Dat heeft premier Alexander De Croo zaterdagavond aangekondigd op een persconferentie. Het gaat onder meer om het verlaagde btw-tarief van 6 procent en het sociaal tarief. Er is ook een regeling uitgewerkt voor mede-eigenaars, die tot nu uit de boot vielen.

Lees verder

Ook in Frankrijk sneuvelen temperatuurrecords

Ook in Frankrijk zijn er zaterdag verschillende absolute temperatuurrecords gesneuveld, waarbij het kwik op sommige plaatsen boven de 40 graden uitsteeg. Dat was vooral het geval in het zuidwesten en westen, waar in de avond wel onweer wordt verwacht. Op die manier komt daar stilaan een einde aan de hitteperiode.

Lees verder

Nafi Thiam doorstaat grote test voor haar rug en haalt 1m92 in het hoogspringen: 'Ik ben super tevreden'

Meer dan de afgelopen maanden ooit het geval was zit Nafi Thiam op koers voor het WK atletiek in Eugene in juli. In Parijs wachtte haar – en dan vooral haar rug - een belangrijk testmoment in het hoogspringen. Die test is geslaagd. Misschien wel meer dan geslaagd. De tweevoudige olympische kampioene op de zevenkamp ging over 1m92, meteen even hoog als op de Spelen in Tokio. 'Dit geeft vertrouwen', zei ze na afloop, zichtbaar gelukkig.

Lees verder

Verzengende hitte voorlopig voorbij

De loden hitte van zaterdag is afgeschud. Zondag koelt het stevig af, maar de komende dagen blijft het weer erg zomers.

Lees verder

Waarom blijven duiven zo lang voor onze voeten zitten?

Duiven leven al duizenden jaren aan de zijde van de mens. Zo speelden ze tijdens de wereldoorlogen een cruciale rol. Maar vandaag, zoals u waarschijnlijk al had opgemerkt, worden onze steden overspoeld door duiven. Ze worden wel eens de ratten van de lucht genoemd, maar ze verdienen beter. Begijn Le Bleu, die onder meer het vogelmagazine Fwiet op de markt bracht, geeft wat meer inzicht in de alom gekende stadsduif. 

Lees verder