Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 15 juni 2022

Trein stilgelegd in Gent-Sint-Pieters na melding van apenpokken: drie reizigers afgevoerd naar het ziekenhuis

HLN
Trein stilgelegd in Gent-Sint-Pieters na melding van apenpokken: drie reizigers afgevoerd naar het ziekenhuis
In het station van Gent-Sint-Pieters werd woensdagnamiddag het (vooralarm van het) medisch interventieplan afgekondigd nadat er meerdere passagiers van een trein waren gestapt die besmet zouden zijn met de apenpokken. De reizigers werden druppelsgewijs van de trein gelaten en het vooralarm werd ondertussen weer afgeblazen.
Lees verder

DUIVELS TUSSEN HOOP EN VREES, DEEL 1. "Martínez lijkt me een fijne schoonmoeder": vijf maanden voor het WK maken Mulder en Degryse de balans op
Vooraleer we de beste analisten van het land met vakantie sturen, schuiven Jan Mulder en Marc Degryse nog eens aan voor een ontbijt. Gewapend met een espresso en een croissant gooien ze het doek over deze interlandbreak en richten ze de blik op het WK in Qatar. Vandaag deel 1: de bondscoach. "Het is afgelopen met de leerschool van professor Martínez."
Lees verder

Autopilot Teslavoertuigen betrokken bij 273 ongevallen in VS
Zelfrijdende voertuigen van technologisch bedrijf Tesla zijn in de Verenigde Staten 273 keer betrokken geweest bij een ongeval tussen juli 2021 en mei 2022. Dat schrijft de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) woensdag in een rapport.
Lees verder

Op minder dan 1 jaar tijd 273 ongevallen in VS door autopilot van Tesla
Zelfrijdende voertuigen van technologisch bedrijf Tesla zijn in de Verenigde Staten 273 keer betrokken geweest bij een ongeval tussen juli 2021 en mei 2022. Dat schrijft de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) woensdag in een rapport.
Lees verder

KOERS KORT. Majka wint openingsrit in Ronde van Slovenië, Pogacar wordt derde
De 32-jarige Pool Rafal Majka (UAE Emirates) heeft woensdag de openingsrit in de Ronde van Slovenië gewonnen. Hij haalde het na 164,7 kilometer van Nova Gorica naar Postojna in een sprint met drie, voor thuisrijders Domen Novak en Tadej Pogacar. Majka is ook de eerste leider.
Lees verder

VN-chef wil vrouwen overal ter wereld betrekken bij vredesgesprekken: "Gelijke deelname op alle niveaus essentieel"
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft vandaag tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad opgeroepen om vrouwen te betrekken in vredesonderhandelingen. "De deelname van vrouwen aan bemiddeling en besluitvorming is essentieel voor het oplossen van conflicten", aldus Guterres.
Lees verder

Koppel heeft seks op Ieperse militaire begraafplaats: "Dit doet afbreuk aan herdenking oorlogsslachtoffers"
Er is een filmpje opgedoken met daarop een koppel dat seks heeft op een militaire begraafplaats in Ieper. Het is niet duidelijk wanneer de twee er de liefde bedreven, maar de politie onderzoekt de zaak. De Commonwealth War Graves Commission, de organisatie die de begraafplaatsen beheert, tilt zwaar aan de zaak en doet een aangifte bij de politie. "Wij tolereren geen ongepast gedrag op onze sites."
Lees verder

NAVO gaat oostflank verder versterken
De NAVO zal de militaire aanwezigheid in het oosten van Europa verder versterken, door wapens en munitie op te slaan op het grondgebied van lidstaten en eenheden aan te duiden die zich snel in die landen kunnen inzetten. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, gezegd.
Lees verder

Luxemburg maakt werk van legalisering cannabis
De Luxemburgse regering heeft de eerste stappen gezet op weg naar een legalisering van cannabis. Minister van Justitie Sam Tanson stelde woensdag een wetsontwerp voor. Dat ontwerp houdt in dat de teelt en consumptie van kleine hoeveelheden cannabis voor recreatief gebruik toe te staan. Doel is de risico's met betrekking tot de herkomst en het gebruik van cannabis te verminderen, en de criminaliteit terug te dringen.
Lees verder

Gentse orchideeënkwekerij sluit na 135 jaar de deuren: "Klimaatverandering maakt het almaar moeilijker om goede planten te kweken"
Petrens in Sint-Denijs-Westrem, één van de oudste kwekerijen ter wereld, gaat over twee weken definitief toe. Ondanks haar unieke waarde: er werden meer dan duizend verschillende soorten orchideeën gekweekt. "We hebben stormen, oorlogen, overstromingen, economische crisissen en familiecrisissen overleefd, maar anno 2022 zijn de uitdagingen te groot geworden", klinkt het.
Lees verder

TRANSFERNIEUWS. KV Mechelen haalt AA Gent-spits Malede - L'Equipe: "Marseille wil Witsel snel binnenhalen"
• Transfer van Haaland naar City is officieel • Real legt Frans toptalent Tchouaméni vast • Lukaku blijft wachten op doorbraak, Arsenal houdt vinger aan de pols voor Tielemans • Liverpool tast diep in de portefeuille voor Nuñez
Lees verder

Vogelgriep slaat toe bij zeevogels aan de kust. Wat zijn de gevolgen en waarom sterven er zoveel meeuwen?
De Vogelgriep heeft al voor heel wat slachtoffers gezorgd bij wilde vogels aan de kust. Zo werden in Nederland in Texel al zo'n 3.000 dode Grote Sternen gevonden. Ook bij ons werden al enkele dode meeuwen gevonden in onder meer Nieuwpoort en Oostende. De nieuwe uitbraak bij de wilde vogels doet heel wat vragen rijzen. We klopten daarom aan bij Claude Velter, directeur van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Oostende om te luisteren wat er aan de hand is.
Lees verder

Voormalig 'Expeditie Robinson'-kandidate Lesley Dada is nu personal trainer: "Mijn hartafwijking heeft mijn hele leven overhoop gegooid"
Ze was een van de meest onverschrokken kandidaten tijdens 'Expeditie Robinson', en ook in 'Personal Trainers' op Play4 is Lesley Dada (39) een opvallende verschijning. "Als het leven mij één ding geleerd heeft, is het wel dat ik mentaal ijzersterk ben", zegt ze. In een openhartig interview vertelt de voormalige wereldkampioene thaiboksen over haar noodgedwongen afscheid van de sport en haar aanpak als personal trainer. "Ik was genomineerd voor sportvrouw van het jaar, maar niemand wist wat ik daar kwam doen."
Lees verder

Moordverdachte Peter R. de Vries "in shock" na strafeis levenslang
Kamil E., verdacht van de moord op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries, zegt "in shock" te zijn dat er een levenslange gevangenisstraf tegen hem is geëist. "Ik heb geen bloed aan mijn handen." Medeverdachte Delano G., die ook levenslang hoorde eisen, doorbrak aan het einde van de strafzaak kort zijn zwijgen en wilde zijn medeleven tonen aan de nabestaanden. "Ik leef met u mee. Ik wens u oprecht alle sterkte toe", zei hij woensdag in de rechtbank in Amsterdam.
Lees verder

10 procent minder klachtendossiers bij Comité P
Het Vast Comité van Toezicht op de Politiediensten, het Comité P, heeft vorig jaar 2.793 klachtendossiers geopend. Dat is een daling met 10,25 procent tegenover 2020, maar is ongeveer gelijk aan de jaren voor het coronajaar 2020. Het merendeel van de klachten handelt over tekortkomingen inzake het uitvoeren van de taken en aanwenden van de bevoegdheden van de politie. Dat blijkt uit het jaarverslag.
Lees verder

TRANSFERNIEUWS. Vooruitgang in gesprekken Chelsea en Inter: terugkeer Lukaku nakend - KV Mechelen haalt spits bij AA Gent
• Transfer van Haaland naar City is officieel • Real legt Frans toptalent Tchouaméni vast • Deal Inter en Chelsea over Lukaku lijkt in de maak • Liverpool tast diep in de portefeuille voor Nuñez
Lees verder

Amber Heard spreekt zich opnieuw uit over Johnny Depp: "Ik hou nog altijd van hem"
Amber Heard (36) heeft zich in het tweede deel van haar interview met NBC opnieuw uitgesproken over haar ex-man, Johnny Depp. Ook in het programma 'Today' liet ze zich uit over de rechtszaak die ze van hem verloor.
Lees verder

McDonald's betaalt miljard euro in Franse schikking omtrent fraudezaak
Fastfoodketen McDonalds wil een miljard euro betalen om vervolging wegens fraude te voorkomen in Frankrijk. De schikking zou donderdag worden afgeklopt door het Franse gerecht, zo meldt het Franse persagentschap AFP op basis van anonieme bronnen.
Lees verder

"Ik wil de toezichthouder spreken": Kyrgios zorgt opnieuw voor ophef, maar schakelt wel tweede reekshoofd Tsitsipas uit in Halle
De Australiër Nick Kyrgios (ATP 65) heeft in de achtste finales van het ATP-toernooi van het Duitse Halle het Griekse tweede reekshoofd Stefanos Tsitsipas gewipt. Setstanden waren 5-7, 6-2 en 6-4.
Lees verder

Delhaize start prijzenoorlog met nieuwe actie: "Op korte termijn goed voor de consument, maar er kunnen duizenden jobs sneuvelen"
Delhaize zal 500 producten van het eigen huismerk 15 tot 30 procent goedkoper maken. Volgens retailexpert Pierre-Alexandre Billiet wordt zo een prijzenoorlog ontketend die slachtoffers zal maken. "Kleine retailers als Cora, Match en Smatch kunnen op termijn verdwijnen."
Lees verder