Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 juni 2022

Tot 550 euro per kind: deze ziekenfondsen bieden de hoogste geboortepremies aan

HLN
Tot 550 euro per kind: deze ziekenfondsen bieden de hoogste geboortepremies aan
Is je gezin een mondje rijker geworden door de komst van een baby? Vergeet dan zeker niet om je geboortegeschenk op te halen bij je ziekenfonds. De verschillende mutualiteiten verwelkomen je kindje met uiteenlopende voordelen. Spaargids.be geeft een overzicht.
Lees verder

Vlaams Vredesinstituut: "Niemand weet hoeveel wapens er in omloop zijn in ons land"
In beslag genomen vuurwapens worden niet altijd geregistreerd in het Centraal Wapenregister, waardoor er geen duidelijk beeld is van hoeveel er in omloop zijn. (Drugs)criminelen hebben bovendien steeds vaker vuurwapens en deinzen er niet voor terug die te gebruiken. Dat terwijl niet-dodelijk vuurwapengeweld te weinig gerapporteerd blijft. Directeur Nils Duquet roept in HLN LIVE onder andere op om delicten beter te registreren en het Centraal Wapenregister te moderniseren.
Lees verder

Zoon (21) plundert na ontslag rekening van familiebedrijf en trekt met 55.000 euro naar Dubai: "Met Lamborghini naar prostituees en peperduur restaurant"
Een 21-jarige man uit Gent is veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur omdat hij de rekening plunderde van de zaak die hij samen met zijn vader runde. Met het bedrag, een slordige 55.000 euro, trok hij twee weken naar Dubai waar hij het geld over de balk gooide. Hij huurde er een Lamborghini, bezocht een prostituee en ging eten bij het peperdure restaurant van Salt Bae. Het geld dat hij opsoupeerde, moet hij nu terugbetalen.
Lees verder

Van Aert tuk op revanche in tijdrit van vandaag na te vroeg zegegebaar: "Niet bij de pakken blijven zitten en knop omdraaien"
Het overkomt de besten. Erik Zabel in Milaan-Sanremo, Eddy Merckx in de Tour. En nu Wout van Aert in de Dauphiné. Van Aert gooide zegezeker zijn handen in de lucht en toen sprintte de Fransman David Gaudu hem nog voorbij. Een beginnersfout, zei Van Aert. "Ik kan niet streng genoeg zijn voor mezelf."
Lees verder

Voetgangersbrug in Mexico stort in op moment dat burgemeester ze inhuldigt, tiental mensen raken gewond
In de Mexicaanse stad Cuernavaca, in het centrum van het land, is de inhuldiging van een voetgangersbrug op een fiasco uitgedraaid. Toen de burgemeester van de stad, José Luis Urióstegui, samen met enkele andere officials over de brug wandelde, stortte die plots in. De aanwezigen vielen drie meter naar beneden. Enkelen onder hen liepen breuken en andere verwondingen op.
Lees verder

Milieubeweging dumpt 1 ton bietenpulp voor MR-hoofdkwartier: "België trekt zich niks aan van Europees verbod op pesticiden"
Vanmorgen hebben activisten van milieubeweging Extinction Rebellion (XR), vermomd als bijen en met de slogan "No bees - No food", een ton bietenpulp voor het MR-hoofdkwartier in Brussel gedumpt. Met deze actie hekelt ze het gebruik van pesticiden in België, die door de EU nochtans zijn verboden, omdat ze voor bijen erg schadelijk zijn. Volgens XR maakt het ministerie van Landbouw buitensporig gebruik van "toelatingen voor noodsituaties" om het gebruik van deze verboden stoffen goed te praten.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal nieuwe coronabesmettingen neemt voor het eerst in weken weer toe
Het zevendaagse gemiddelde van geregistreerde coronabesmettingen is opnieuw wat gestegen, voor het eerst in weken. Ook het aantal tests steeg wel, zij het in mindere mate. Dat blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Zonder écht jawoord: is huwelijk van Tamara en Bob in 'Thuis' wel rechtsgeldig?
Traditioneel gezien is een huwelijk hét absolute hoogtepunt van het soapjaar. Ook in 'Thuis' mochten de ringen onlangs nog eens bovengehaald worden, toen personages Bob en Tamara elkaar eeuwige trouw beloofden. Maar de manier waaróp ze dat deden, zorgt bij sommige fans wel voor opgetrokken wenkbrauwen. Want is het huwelijk wel rechtsgeldig? Wij legden ons oor te luister bij het team van 'Thuis' en een expert ter zake.
Lees verder

Extra podium op Rampage Open Air met enkel vrouwelijke artiesten
Begin juli vindt in Lommel Rampage Open Air plaats, het grootste festival voor dubstep en drum-'n-bass. Het festival pakt dit jaar uit met een nieuwigheidje: een extra podium met daarop enkel vrouwelijke artiesten.
Lees verder

Connecteert je smartphone nu al met 5G? Dit gebeurt er echt
Misschien heb je het al eens opgemerkt: wanneer je op het mobiele netwerk surft, prijkt op sommige plaatsen in ons land plots het 5G-logo bovenaan het scherm van je smartphone. Dat is vreemd, want in België is er nog geen algemeen 5G-netwerk beschikbaar. Mijntelco.be zocht uit hoe dat komt.
Lees verder

In België is er nog geen algemeen 5G-netwerk: hoe kan je gsm er dan al verbinding mee maken?
Misschien heb je het al eens opgemerkt: wanneer je op het mobiele netwerk surft, prijkt op sommige plaatsen in ons land plots het 5G-logo bovenaan het scherm van je smartphone. Dat is vreemd, want in België is er nog geen algemeen 5G-netwerk beschikbaar. Mijntelco.be zocht uit hoe dat komt.
Lees verder

Vorig jaar testten 19 chauffeurs De Lijn positief op alcohol, 10 op drugs
Bij preventieve alcohol- en drugscontroles die De Lijn uitvoerde bij de medewerkers hebben vorig jaar negentien chauffeurs positief getest op alcohol. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams CD&V-fractievoorzitter Peter Van Rompuy opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Van Rompuy pleit voor meer controles.
Lees verder

Maar liefst 17 miljoen bijen kregen elke dag te eten door 'Maai Mei Niet'
Dit jaar namen 150 gemeenten deel aan 'Maai Mei Niet', een campagne van 'Knack' waarbij Vlamingen wordt gevraagd om hun gazon een hele maand niet te maaien. Volgens het tijdschrift hebben in totaal 9.200 mensen zich dit jaar ingezet voor de actie, en dat heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Zo kregen maar liefst 17 miljoen bijen elke dag te eten dankzij de campagne, schrijft 'Knack'.
Lees verder

Grote stroompanne op Brucargo treft verschillende bedrijven
Op vrachtluchthaven Brucargo zorgt een grote stroompanne woensdagochtend voor problemen bij verschillende bedrijven.
Lees verder

Katja Schuurman is opnieuw verliefd: "Ik heb een roze bril op"
Katja Schuurman heeft weer kriebels in haar buik. De actrice ontmoette recent een jongeman met wie ze een paar dagen doorbracht. "Opvallend hoe anders de wereld eruitziet als je gemoed vrolijk is", concludeert ze in haar podcast 'Schuurman & Spigt ruimen op'.
Lees verder

Is het veilig om een menstruatiecup te gebruiken als je een koperspiraal hebt? Gynaecoloog waarschuwt
Steeds meer vrouwen gebruiken een menstruatiecup, omdat het een duurzaam alternatief is voor tampons en maandverband. Zo'n cup is ook perféct veilig in gebruik, behalve als je een specifiek anticonceptiemiddel neemt: het koperspiraaltje. Gynaecoloog Wilfried Gyselaers legt uit wat precies de risico's zijn. "Artsen en gynaecologen moeten hun patiënten hiervoor waarschuwen."
Lees verder

Jean-Marie Pfaff (69) wordt ereburger van Beveren: "Fier op gemeente waar het allemaal begonnen is"
Gewezen doelman Jean-Marie Pfaff krijgt eind deze maand het ereburgerschap van de gemeente Beveren. Dat is bevestigd door burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). El Sympatico begon zijn carrière onder de latten van SK Beveren en werd in de jaren tachtig in binnen- en buitenland beschouwd als één van de beste doelmannen ter wereld.
Lees verder

Ikea roept op om METALLISK-espressopot terug te brengen door veiligheidsfout
Ikea vraagt alle klanten die een METALLISK espressopot hebben gekocht, om die niet meer te gebruiken. De deksel van de pot kan tijdens het gebruik namelijk openspringen. Klanten krijgen hun geld terug.
Lees verder

Man klampt onbekende vrouw (52) vast in metrostation in New York en gooit haar op het spoor
De politie van New York heeft een man (30) gearresteerd nadat hij zondagnamiddag een onbekende aanviel in het metrostation van Jackson Avenue. Bewakingsbeelden tonen hoe Theodore Ellis een 52-jarige vrouw langs achteren vastklampt en op de sporen gooit. De vrouw wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Haar toestand is stabiel. Ellis wordt aangeklaagd wegens mishandeling en het roekeloos in gevaar brengen van een persoon.
Lees verder

'De bultrug van Knokke' blijft opduiken en heeft zelfs een favoriet adresje voor onze kust: "Zeer uitzonderlijk. Mogelijk gaat het zelfs om twee walvissen"
Wanneer vertrekt de bultrugwalvis terug van voor de kust van Knokke-Heist en Zeebrugge? Het dier zorgt nu al ruim een week voor opvallende taferelen en lokt walvisspotters naar onze kust. "Het is pas de tweede keer dat een levende bultrug vanaf het strand kan worden waargenomen", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "En het is de eerste keer dat zo'n exemplaar meerdere dagen op ongeveer dezelfde locatie blijft hangen." Maar of de walvis er momenteel nog vertoeft, is evenwel onduidelijk. De walvis blijkt wél een favoriet plekje te hebben.
Lees verder