Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 juni 2022

Staking kost verliesmakend Brussels Airlines pakken geld: “Too big to fail, dat dacht dacht men over Sabena ook”

HLN
Staking kost verliesmakend Brussels Airlines pakken geld: "Too big to fail, dat dacht dacht men over Sabena ook"
Ellende voor de getroffen reiziger, maar een financiële ramp voor Brussels Airlines. De komende drie dagen blijven 315 vluchten aan de grond. Gooit het personeel van de verliesmakende luchtvaartmaatschappij met te staken de eigen ruiten niet in? Twee luchtvaartkenners lichten toe.
Lees verder

Hoelang duurt het om uw batterijen op te laden? Belgen hebben 16 dagen zomervakantie nodig, Finnen liefst 34
Zestien dagen vakantie heeft de Belg gemiddeld nodig om de batterijen echt op te laden, blijkt uit een internationale studie van SD Worx. Opmerkelijk: de Finnen hebben pas na 34 dagen het gevoel dat ze er echt uit geweest zijn, terwijl de Britten al blij zijn als ze 8,5 dagen vrij kunnen nemen. "Ingebakken gewoontes spelen daarbij een rol, maar er is toch ook een verband met de zwaarte van de werkweek", meent arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) Maar hoeveel vrije dagen hebben de Finnen dan? Wie krijgt wereldwijd het meest vakantie? En wat als het betaald verlof op is?
Lees verder

Zijn stijgende coronacijfers een gevaar voor vakantie-uittocht? Viroloog Steven Van Gucht legt uit
Nauwelijks een week voor de grote vakantie-uittocht liggen opnieuw meer dan duizend coronapatiënten in ziekenhuizen. Wordt het weer een zomer met restricties? We legden het voor aan viroloog Steven Van Gucht. En welke coronaregels gelden er nog in de populairste vakantiebestemmingen?
Lees verder

Ondanks zaak-Conings: aantal 'wapenverliezen' bij Defensie stijgt
109 "munitieverliezen" en 86 "wapenverliezen" op vijf jaar tijd: het is een duidelijke stijging het afgelopen jaar. Ondanks de verstrengde procedures na de affaire-Conings. Ook het aantal diefstallen gaat in stijgende lijn, zo blijkt uit nieuwe cijfers van N-VA Kamerlid Peter Buysrogge.
Lees verder

Staking kost verliesmakend Brussels Airlines pakken geld: "Too big to fail, dat dacht men over Sabena ook"
Ellende voor de getroffen reiziger, maar een financiële ramp voor Brussels Airlines. De komende drie dagen blijven 315 vluchten aan de grond. Gooit het personeel van de verliesmakende luchtvaartmaatschappij met te staken de eigen ruiten niet in? Twee luchtvaartkenners lichten toe.
Lees verder

Passagiersvliegtuig maakt buiklanding in Miami
Op de internationale luchthaven van Miami, in de Amerikaanse staat Florida, heeft een passagiersvliegtuig dinsdagavond een buiklanding gemaakt. Drie van de 126 inzittenden raakten gewond.
Lees verder

Groen klaagt over "achterpoortje" dat voor stijging van illegale ontbossing in Vlaanderen zorgt
Er wordt de laatste jaren vaker illegaal ontbost in Vlaanderen. Volgens Groen is dat te wijten aan een achterpoortje dat overtreders eigenlijk beloont. Maar het Agentschap voor Natuur en Bos spreekt dat tegen.
Lees verder

81.500 vacatures raken niet ingevuld: alles met handen is een knelpuntberoep
De Vlaamse arbeidsmarkt staat in lichterlaaie. Met 81.500 jobs die open staan, is de krapte op de arbeidsmarkt groter dan ooit tevoren: van poetsvrouw tot tuinier en van installateur tot dakwerker. Soms is er zelfs niet één iemand meer die zich aandient voor een openstaande vacature.
Lees verder

Groen wil permanente verankering van uitgebreid sociaal tarief
De groene regeringspartijen zijn voor een definitieve verankering van het uitgebreide sociale energietarief en dienen daar een wetsvoorstel voor in. Groen en Ecolo hebben het over "de logische en noodzakelijke volgende stap" en gaan op zoek naar een parlementaire meerderheid tegen eind dit jaar.
Lees verder

Met de groeten van Romelu Lukaku: Inter-spits Sebastiano Esposito moet de nieuwe spits van Anderlecht worden
Sebastiano Esposito (19) lijkt van Inter Milaan op weg naar Anderlecht. Er is sprake van een definitieve transfer, maar Inter zou wel een terugkoopoptie in de overeenkomst laten opnemen. Esposito debuteerde op 17-jarige leeftijd bij Inter en groeide er op onder de vleugels van Romelu Lukaku: "Als jonge gast ben je nerveus als je voor het eerst de kleedkamer van de grote jongens binnenstapt. Lukaku stelde mij meteen op mijn gemak. Hij is een uniek persoon."
Lees verder

'Tien om te Zien' opnieuw met gouden kwartet Anne, Laura, Willy en Aaron, meidengroep Opium maakt eenmalige comeback
Westende maakt zich op voor acht afleveringen deze zomer van 'Tien om te zien'. Vanaf maandag 25 juli start de organisatie met de opnames vanop de zeedijk. Met hits van nu en golden oldies, gepresenteerd door Anne en Willy en het jonge duo Laura Tesoro en Aaron Blommaert.
Lees verder

Het Monster van het Waasland: "Hij heeft mijn leven kapotgemaakt"
In deze aflevering van de HLN-podcast De Kroongetuigen getuigt één van de slachtoffers van Claudy Pierret, alias 'Het monster van het Waasland'. Sandra vertelt over de gruwel die de man haar heeft aangedaan. Pierret bond haar tijdens een zogenaamde fotosessie aan handen en voeten vast en ging over tot gruwelijke seksuele martelingen. "Hoe meer ik tegenwerkte, hoe kwader die man werd", getuigt Sandra. "Hij was een ander persoon, niet meer de man die ik kende." Pierret wordt in 2011 veroordeeld tot 20 jaar cel voor dubbele moord. Tegelijk blijven er vermoedens bestaan dat er nog meer slachtoffers zijn.
Lees verder

"Vroeger ging het om enkele miljoenen, nu tientallen": drugsbendes in Molenbeek strijden om territorium na twaalf schietpartijen in tien maanden
In tien maanden tijd hebben er maar liefst twaalf schietpartijen plaatsgevonden in Molenbeek. Van huizen die onder vuur werden genomen, over kogels in de onderbenen, tot zelfs een dode in april. En dat alles middenin drukbevolkte wijken. De rode draad doorheen de vele schietincidenten? Drugs.
Lees verder

ONZE OPINIE. "We zijn schietpartijen op klaarlichte dag te normaal beginnen vinden"
Een schietpartij op klaarlichte dag in Sint-Jans-Molenbeek. Doet een schot nog iemand opschrikken behalve de vogels in de buurt? Hoort bij de grootstad en de hoofdstad, hoor je dan. En wat als het twaalf schietpartijen zijn in alleen Molenbeek op nog geen jaar tijd? En wat als het schot op klaarlichte dag wordt gelost in de buurt van scholen, in de buurt van kinderen. Hoort erbij, daar in Molenbeek en elders in Brussel? We zijn schietpartijen op klaarlichte dag te normaal beginnen te vinden.
Lees verder

COLUMN. "Achter elke bal moet een idee zitten", eist Antwerpcoach Mark van Bommel. Terwijl de beste ballen, op het veld en in het leven, doorgaans ondoordacht zijn, niet weloverwogen
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Mark van Bommel, coach van Antwerp FC
Lees verder

Moderna bouwt onderzoekscentrum voor mRNA-vaccins in Verenigd Koninkrijk
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna gaat in het Verenigd Koninkrijk een onderzoeks- en productiecentrum voor mRNA-vaccins bouwen. Dat heeft de Britse regering, die zich wil voorbereiden op "toekomstige pandemieën", woensdag bekendgemaakt.
Lees verder

WEERBERICHT. Temperaturen tot 27 graden
Terwijl het in Vlaanderen vandaag zonnig wordt, krijgt het zuidoosten van het land te maken met meer bewolking en een kleine kans op buien. Het kwik stijgt tot 21 graden aan zee en 27 graden in de Kempen. Dat zegt het KMI.
Lees verder

Helmut Lotti kijkt uit naar biopic Elvis: "Sexy en dijk van een stem"
The King is alive. Op het witte doek vanaf vandaag in 'Elvis'. Een muzikale biografie die vooral focust op de relatie tussen Presley en zijn Nederlandse manager. "Volgens iedereen dé oorzaak van zijn ondergang, maar hij maakte Elvis groot", weet Helmut Lotti (52), die zelf al een documentaire over Elvis maakte. "Een manische depressie als gevolg van alle drugs maakte hem volgens mij kapot. Hopelijk toont de film dat."
Lees verder

VS arresteren eigen piloot in verband met aanval in Syrië
Een piloot van de Amerikaanse luchtmacht is in hechtenis genomen in verband met een aanval in april in Syrië waarbij vier van zijn collega's door ontploffingen gewond raakten, aldus de luchtmacht.
Lees verder

Onderzoek: brexit kost Britse werknemers 550 euro per jaar
De gemiddelde Britse werknemer is tegen het einde van dit decennium 470 pond (ongeveer 550 euro) per jaar armer, voorspelt een studie over de gevolgen van de brexit. Groot-Brittannië wordt een meer gesloten economie als gevolg van de brexit, met schadelijke langetermijngevolgen voor de productiviteit en de lonen, aldus het onderzoeksrapport.
Lees verder