Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 13 juni 2022

Stad Oudenburg: Opleiding reanimatie met AED

Opleiding reanimatie met AED
Stad Oudenburg organiseert in samenwerking met het Rode Kruis 2 opleidingen over reanimatie met AED. Als hartveilige gemeente vinden we het enorm belangrijk dat onze inwoners weten wat ze moeten doen bij een noodgeval. Zo kunnen we levens redden.

In België zijn er tussen de 27 en 30 onverwachte hartstilstanden per dag en er zullen er maar 3 overleven! Dus een lage overlevingskans (+/- 10%). Ongeveer 70% van de onverwachte hartstilstanden gebeurt thuis of op openbare plaatsen en vaak zijn getuigen (familie, vrienden, buren, enz.), niet op de hoogte van de levensreddende gebaren en blijven ze niet reageren. Het uitvoeren van reanimatie vanaf de eerste minuten is echter essentieel om de overlevingskans te verhogen. Het is dus bijzonder belangrijk om onze inwoners de kans te geven om reanimatie aan te leren.

Op vrijdag 27 mei (13.30 – 16.45 uur) en zaterdag 25 juni 2022 (9 – 12.30 uur) organiseert het Rode Kruis Oudenburg-Jabbeke reanimatielessen met een AED in de M. Gysselingzaal (Hoogstraat 17). Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen. Inschrijven voor één van de sessies kan via onderstaande link.

In totaal zijn er 8 AED-toestellen op Oudenburgs grondgebied: op de parking van supermarkt Spegelaere, aan de Zandvoordebrug, bij sporthal Ter Beke, aan Lokaal Dienstencentrum Biezenbilk, op het Essenthoplein in Ettelgem, op het sportterrein van KVK Ettelgem, aan de kerk van Westkerke en in Roksem. Als hartveilige gemeente vinden we het belangrijk dat inwoners weten wat ze moeten doen in een dergelijk noodgeval en gepast kunnen reageren.
 

>>> Schrijf je in voor één van de sessies <<<


Lees verder

Hulp bij invullen belastingaangifte
Op donderdag 2 juni 2022 kan je in LDC Biezenbilk terecht voor hulp bij het invullen van je belastingaangifte. Het is niet voor iedereen even evident om een belastingaangifte zelf in te vullen. Daarom organiseren we een zitdag voor inwoners die hulp of advies nodig hebben.

Medewerkers van de FOD Financiën helpen je na afspraak met het invullen van jouw aangifte. Dankzij het werken op afspraak blijven de wachtrijen tot een minimum beperkt om zo iedereen efficiënt te kunnen helpen. Een afspraak maken voor de zitdag kan op het nummer 059-40 19 95 of aan het onthaal van LDC Biezenbilk. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

Als je wenst langs te komen met meerdere aangiften is dat mogelijk maar dan moet je meerdere afspraken maken. Een afspraak kan je laten inplannen in de voor- of namiddag afhankelijk van de beschikbaarheid. We voorzien 12 minuten per afspraak.

Denk er aan om de dag zelf de nodige documenten mee te brengen, zoals loonfiches, attesten van leningen, levensverzekeringen, pensioensparen, energiebesparende investeringen en onderhoudsgelden. Ook als je geen papieren aangifte hebt ontvangen, kan je geholpen worden bij het invullen. Breng in elk geval je identiteitskaart en pincode mee!

Kom je voor iemand anders? Breng dan ook (een kopie van) zijn of haar identiteitskaart en een volmacht mee. Bij een gezamenlijke aangifte (bv. gehuwden) breng je alle identiteitskaarten en pincodes mee.

Kan je je niet vrijmaken op 2 juni, maar heb je toch hulp nodig bij het invullen van uw belastingbrief? Dan kan je elke werkdag van 9 tot 17 uur telefonisch terecht bij het Contact Center van de FOD Financiën op het telefoonnummer dat op jouw aangifte staat.
Lees verder

Nieuwe ambassadeur Ik koop lokaal!
Kris Houthoofdt en Gina Gryson van brasserie 't Vielootje zijn de nieuwe ambassadeur van Ik koop lokaal in Oudenburg, hiermee volgen ze Charlotte Martens op.

Lokale winkeliers zorgen voor beleving in onze stad en staan elke dag klaar om jou met een glimlach te ontvangen. Jaarlijks kunnen de lokale handelaars zich kandidaat stellen om ambassadeur te worden voor Ik koop lokaal. In 2021 was die eer weggelegd voor Charlotte Martens van Coiffure Elégance, zij heeft haar opdracht met verve volbracht, van harte bedankt hiervoor!

Op donderdag 2 juni 2022 werden de winnaars voor alle steden en gemeenten bekend gemaakt en dit jaar is de titel van ambassadeur voor Kris en Gina van 't Vielootje. In hun kleine, maar gezellige brasserie aan de vaart kan je genieten van heerlijke huisgemaakte gerechten. Daarnaast valt er ook heel wat leuks te beleven voor jong en oud. Er lopen een aantal dieren in de tuin en er kan in de zomer ook petanque gespeeld of gesupt worden, een echte aanrader dus!

Je vindt brasserie 't Vielootje in de Zandvoordsestraat 93/95 in Oudenburg of online via www.tvielootje.be

Lees verder