Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 16 juni 2022

Stad Hamont-Achel: Kermis en jaarmarkt in Hamont-centrum

Kermis en jaarmarkt in Hamont-centrum

Het is weer kermis in Hamont-centrum! Vier dagen lang – van 11 tot en met 14 juni – kunnen we weer volop genieten van dit eerste kermisweekend in Hamont-Achel. Kom jij de leuke attracties ontdekken? De foorkramers ontvangen je graag op zaterdag vanaf 16.00 uur, zondag vanaf 14.00 en maandag en dinsdag vanaf 15.30 uur.

Naar goede gewoonte vindt op de laatste dag van de kermis – dinsdag 14 juni dus – de jaarmarkt plaats. De marktkramers zijn die dag aanwezig vanaf 13.00 uur aan de Stad en eventueel – afhankelijk van het aantal marktkramers – de Stadswaag.

Een overzicht van de aankomende kermissen vind je op www.hamont-achel.be/kermissen.

Lees verder

Vanaf 14 juni ook huisvuil-, keukenafval- en tuinafvalzakken welkom op recyclagepark

Van dinsdag 14 juni tot en met zaterdag 10 september 2022 kan je – net als voorgaande jaren – uitzonderlijk terecht op het recyclagepark met je huisvuilzakken. Vanaf dit jaar geldt dat ook voor keukenafval- en tuinafvalzakken.

Afval stockeren bij warme temperaturen, het is een oud zeer dat elk jaar opnieuw opduikt. Vooral appartementsbewoners die genoodzaakt zijn hun huisvuil- en keukenafvalzakken op het terras of in hun kelder te plaatsen, hebben er last van. Ook voor mensen die op vakantie vertrekken is het soms moeilijk om hun afval te stockeren. Daarom kan je tijdens de zomer met je zakken huisvuil, keukenafval en tuinafval terecht op het recyclage park.

Let wel: je afval moet in de officiële Limburg.net-zakken worden aangeleverd. Daarnaast moet de gebrachte hoeveelheid afvalzakken geregistreerd worden. Dit doe je eenvoudig bij aankomst aan de zuil aan de inkom.

Openingsuren recyclagepark

Het recyclagepark van Hamont-Achel en Pelt is gelegen op de Heuvelerweg 26 te Pelt. De openingsuren zien eruit als volgt:

  • Maandag en zondag: gesloten
  • Dinsdag: 09.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 18.00 uur
  • Woensdag, donderdag en vrijdag: 00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag: 09.00 tot 12.30 uur en 13.00 uur tot 16.00 uurLees verder

ENGIE wil eerste drie windmolens in stad Hamont-Achel bouwen in samenwerking met SPAAS, Vandervelden en CSM

Op 15 juni, de internationale Dag van de Wind, zorgen de stad Hamont-Achel, energiebedrijf ENGIE, SPAAS kaarsen, CSM Steelstructures en Vandervelden bosbouw voor een primeur in de Limburgse gemeente. De partijen ondertekenden een samenwerkingscontract voor de ontwikkeling van de drie eerste windmolens op grondgebied van Hamont-Achel.

De drie turbines zullen gebouwd worden door ENGIE in industriezone (Bosstraat), en dit op de bedrijvensites van SPAAS, CSM/Stadswerf Hamont-Achel en Vandervelden. Dit is een strategisch interessante plaats om nieuwe windturbines te installeren, aangezien de ter plaatse opgewekte hernieuwbare elektriciteit rechtstreeks gebruikt kan worden door de omliggende bedrijven. Het gaat om drie turbines met een vermogen van elk 4,5 MW en een totale productie van 17 500 MWh. Dit komt overeen met het energieverbruik van 5800 gezinnen. SPAAS, CSM en Vandervelden zullen ongeveer 70% van hun elektriciteitsbehoefte kunnen dekken met deze lokaal geproduceerde groene stroom. Dit bespaart maar liefst 7000 ton CO2 per jaar, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van bijna 3500 dieselwagens.

De ondertekening van de samenwerking tussen alle partijen is het officiële startschot van dit duurzame project. Eind dit jaar zal ENGIE de omgevingsvergunningsaanvraag indienen bij de provincie Limburg, waarna een informatievergadering volgt voor alle buurtbewoners en geïnteresseerden. Als de omgevingsvergunning verleend wordt, zal ENGIE in 2024 starten met de bouwwerkzaamheden, zodat de windmolens vanaf 2025 lokale hernieuwbare elektriciteit kunnen produceren voor de bedrijven.

Rik Rijcken, burgemeester stad Hamont-Achel: "Het stadsbestuur stelt met veel plezier grond ter beschikking om één van de drie windmolens op te plaatsen. Samen met de bedrijven SPAAS, CSM en Vandervelden zorgen we ervoor dat de ter plaatse opgewekte groene stroom op een optimale manier gebruikt kan worden."

Bèr van de Schans, schepen van Milieu stad Hamont-Achel: "De stad Hamont-Achel ondertekende het burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Hiermee engageren we ons om tegen 2030 een CO2-reductie te realiseren van 40%. Met de realisatie van dit mooie project zet de stad een grote stap richting klimaatneutraliteit."

Thierry Saegeman, Country Manager ENGIE Belgium: "De huidige geopolitieke en economische context toont ons meer dan ooit dat lokale hernieuwbare energieproductie, waaronder windenergie, een vooraanstaande plaats inneemt in de energietransitie. Al meer dan 20 jaar ontwikkelt ENGIE betaalbare en duurzame oplossingen voor zijn klanten, bedrijven en overheden. Samenwerkingen zoals deze, brengen ons alweer een stapje dichter bij onze doelstelling om tegen 2030 onze capaciteit windenergie op land te verdubbelen met het oog op een koolstofneutrale toekomst."

Ben Spaas, CEO SPAAS Kaarsen: "Meer duurzaam ondernemen is een topprioriteit voor SPAAS. Het verkleinen van onze ecologische voetafdruk oa door het verminderen van onze CO2-uitstoot maakt deel uit van onze roadmap 2030. Tezamen met onze zonnepanelen kan dit project ervoor zorgen dat we tot 90% van onze energiebehoefte zelf kunnen opwekken met groene elektriciteit. Een doelstelling die we graag in verwezenlijking zien gaan."

Ronny Loos, Stijn Berx en Christophe Hermans, management CSM NV: "Als werkgever in Hamont-Achel draagt CSM ecologie zeer hoog in het vaandel. Naast het feit dat staal een grondstof is die door hersmelting oneindig herbruikt kan worden, werd een aantal jaren geleden een bedrijfsfietsenplan opgestart om onze medewerkers te mobiliseren om wat meer met de fiets te komen werken en zo bij te dragen aan de gezondheid van de werknemers en een vermindering van de CO2-uitstoot. Op onze site te Achel werden ook reeds zonnepanelen geïnstalleerd om op die manier onze ecologische voetafdruk nog wat verder te verkleinen. Het windturbineproject is voor ons een volgende stap in het ecologisch verantwoord ondernemen."

Lees verder

Zeg de schoolbanken gedag met de Zomer Kick-Off

Nog even en het is… vakantie! Over enkele weken zegt jong Hamont-Achel voor even gedag tegen de schoolbanken en worden de boekentassen opgeborgen in de kast. Tijd voor de zomervakantie! En hoe zet je dat idealiter is? Met de Zomer Kick-Off natuurlijk!

Op donderdag 30 juni – onmiddellijk na het rinkelen van de laatste schoolbel – zijn alle kinderen welkom om het begin van de zomervakantie in te zetten tijdens een groots, gratis openluchtevenement in het stadspark. Toffe muziek zorgt al vanaf de middag voor sfeer en gezelligheid!

Om 14.30 uur strijkt Loco Kids Disco op het podium neer met de meest unieke kinderdisco! Verwacht je aan een live-mix van hits van onder meer Regi, K3, Dimi & Mike en André Hazes. Plezier, meezingen én meedansen gegarandeerd! Zo ga je al swingend de zomervakantie in!

Praktische info

  • Waar? stadspark te Hamont
  • Wanneer? Donderdag 30 juni
  • Hoe laat? 12.00 – 16.00 uur

De Zomer Kick-Off wordt georganiseerd door het Huis van het Kind.

Lees verder