Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 10 juni 2022

Stad Gent: Nieuwe ontmoetingsplek voor Brugse Poort: buurthuis De Ooievaar

Stad Gent
Nieuwe ontmoetingsplek voor Brugse Poort: buurthuis De Ooievaar
Stad Gent

Het gebouw in het Kokerpark biedt onder meer onderdak aan een 'dameshuis', een ontmoetingsplek voor alle vrouwen uit de Brugse Poort.

Nieuwe ontmoetingsplek voor Brugse Poort: buurthuis De Ooievaar

De Brugse Poort heeft er ontmoetingsplek bij. Op zaterdag 11 juni 2022 opent buurthuis De Ooievaar de deuren. Het gebouw in het Kokerpark biedt onder meer onderdak aan een gloednieuw 'dameshuis', een ontmoetingsplek voor alle vrouwen en moeders uit de Brugse Poort.

Het gebouw in het Kokerpark nabij de Ooievaarstraat heeft lange tijd dienst gedaan als polyvalente zaal. Na een grondige renovatie heropent het straks de deuren als een gezellig buurthuis, met onder meer een zithoek en een kinderhoek. Het wordt een plek waar alle organisaties uit de buurt activiteiten kunnen organiseren. Buurtwerkers leiden alles in goede banen.

Het buurthuis is er voor alle organisaties uit de wijk, maar drie organisaties krijgen er al een vaste stek: lokaal dienstencentrum Ten Hove, Maanobota Collective vzw en het gloednieuwe Dameshuis De Ooievaar. Met het dameshuis willen buurtbewoonsters Yasmina Baizid en Canan Unal een ontmoetingsplek creëren voor alle vrouwen uit de buurt. Het project krijgt financiële steun van de Stad Gent via het wijkbudget.

Alle vrouwen uit de buurt zijn welkom op zaterdagnamiddag om ervaringen uit te wisselen en hun netwerk te vergroten. Er is koffie, thee en gebak, en een plek voor de kinderen om te spelen. In de toekomst zijn er ook activiteiten en workshops. 

Initiatiefneemsters Yasmina Baizid en Canan Unal

Dat het dameshuis er is gekomen dankzij ons wijkbudget, doet mij veel plezier. Buurtbewoners komen zelf met ideeën, krijgen steun van de buurt en het resultaat is formidabel: een gezellige plek met huiskamergevoel waar je graag komt en terugkomt.

Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk

Lokaal Dienstencentrum Ten Hove palmt op donderdagnamiddag het buurthuis in om activiteiten te organiseren voor alle 55-plussers uit de buurt en om voor burenhulp te zorgen. Maanobota Collective vzw biedt op zondagnamiddag creatieve workshops voor kinderen en jongeren aan. Die organisatie zet zich in voor een solidaire samenleving en helpt kinderen en jongeren zelfredzaam te worden.

Dankzij deze grondige renovatie kunnen we de Brugse Poort een nieuw en gezellig buurthuis geven. Het gebouw ligt midden in het leuke Kokerpark en er is in de zaal plaats voor veertig personen. Het is een buurthuis om trots op te zijn.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Contact voor de pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Stad Gent bestrijdt vervoersarmoede door autodelen toegankelijker te maken
Stad Gent

Het is een van de zeventien punten uit een nieuw actieplan. In totaal gaat er 3.18 miljoen euro naar de strijd tegen vervoersarmoede.

Stad Gent bestrijdt vervoersarmoede door autodelen toegankelijker te maken

De Stad Gent maakt autodelen toegankelijker voor iedereen door financiële en andere drempels weg te werken. Het is een van de zeventien actiepunten uit het ontwerp vervoersarmoedeplan. In totaal gaat er 3.18 miljoen euro naar de strijd tegen vervoersarmoede.

Drempels verlagen

Het ontwerp van het vervoersarmoedeplan, dat nu nog naar de adviesraden gaat, bevat een waaier aan grote én kleine maatregelen. De Stad Gent wil fysieke, mentale, financiële, communicatieve en geografische drempels verlagen zodat iedereen alle kansen krijgt om te kiezen voor duurzame mobiliteit.

Je niet kunnen verplaatsen om welke reden ook beperkt je mogelijkheden en je kansen. Toch volstaat het aanbod niet altijd om iedereen dezelfde kansen te bieden op vlak van mobiliteit. En wie niet geraakt waar hij of zij wil geraken, valt vaker uit de boot om een volwaardig deel uit te maken van de samenleving. Daar willen we als Stad iets aan doen. Met een heel pakket aan diverse maatregelen pakken we vervoersarmoede aan.

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit Autodelen en fietsen

De Stad Gent wil autodelen beter bekendmaken bij de specifieke doelgroep. Het systeem moet ook toegankelijker worden door het wegwerken van financiële drempels door ondersteuning bij borgstelling, kansentarieven en autodeelcheques. Ook voor hoogdrempelige technologische systemen komt er ondersteuning.

Ook het toegankelijker maken van fietsen is een van de actiepunten. Niet iedereen krijgt fietservaring mee van thuis of kan zich een fiets aanschaffen en onderhouden. Daarom wil de Stad het aanbod fietslessen dat nu enkel naar volwassenen is gericht uitbreiden naar jongeren. Om de financiële drempel weg te werken voorziet de Stad vouchers om een fiets mee te onderhouden of om een tweedehandsfiets mee te kopen.

Een aantal acties uit het actieplan is al opgestart, zoals de fietstaxidienst voor minder mobiele personen of de tienrittenkaarten voor kwetsbare leerlingen om verafgelegen werkplekken te bereiken in hun traject van duaal leren.

Vervoersarmoede bestrijden gaat over het wegnemen van zowel financiële als letterlijke drempels. We zetten onder meer in op hogere premies voor gezinnen in financieel kwetsbare situaties maar ook op een voor iedereen toegankelijk openbaar domein én openbaar vervoer: toegankelijkheid wordt een voorwaarde bij heraanleg, we pakken knelpunten op veelgebruikte routes aan en gaan voor meer integraal toegankelijke bus- en tramhaltes.

Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen

Contact voor de pers

Bevoegd

 Betrokken

View full press release

Lees verder

GF22: Meer dan 3.000 activiteiten voor wedergeboorte Gentse Feesten
Stad Gent

Het programma van de Gentse Feesten 2022 is bekend en telt 3.080 activiteiten, waarvan de helft gratis en 472 specifiek voor kinderen.

GF22: Meer dan 3.000 activiteiten voor wedergeboorte Gentse Feesten

Het programma van de Gentse Feesten 2022 is bekend en telt 3.080 activiteiten, waarvan de helft gratis. De oude Belgacomtoren vormt op de openingsavond het decor voor een vreugdevol openingsmoment met vuurshow, waarbij de Gentenaars de Feesten al zingend inzetten.

Openingsmoment

De Gentse Feesten worden afgetrapt aan de Voorhoutkaai. Iedereen is daar welkom om samen de Feesten in te zingen onder deskundige begeleiding van Allez Chantez, dat zich opstelt aan de Veerkaai. Het karkas van de ontmantelde oude Belgacomtoren doet dienst voor een klank- en lichtshow met rook- en vuurtechnieken. Enkele bekende en onbekende helden van corona worden die avond in de bloemen gezet en genieten van het spektakel vanuit bootjes op de Leie.

Meer dan 3.000 activiteiten op 10 dagen: de Gentse Feesten zijn terug! Het hele team dat de Feesten mogelijk maakt, kijkt samen met mij enorm uit naar het startschot. Nog 35 dagen en het is zover.

Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten Bekijk het volledige programma op www.gentsefeesten.be Gentse Feestenmagazine nu te koop

Nadat eerder al de affiche werd voorgesteld, ligt nu ook het programma zo goed als vast. De Feesten tellen 3.080 activiteiten, waarvan de helft gratis en 472 specifiek voor kinderen. Vanaf vandaag, vrijdag 10 juni, is het Gentse Feestenmagazine voor 2,30 euro te koop in verschillende krantenwinkels. Het programma is vanaf nu ook te raadplegen via de Gentse Feestenwebsite. Dankzij een samenwerking tussen de Stad Gent en de regionale zender AVS zal iedereen de sfeer kunnen opsnuiven tijdens een dagelijks Gentse Feestenmagazine.

Toegankelijke Gentse Feesten

De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van de Feestenzone op een optimale manier te organiseren. Net zoals tijdens het Lichtfestival, wordt een deel van de parking Sint-Michiels omgebouwd tot een bewaakte fietsparking. Alle vervoersmogelijkheden werden op een rijtje gezet en zijn terug te vinden in het Gentse Feestenmagazine en op de website www.gentsefeesten.be/bereikbaarheid.

De Stad Gent streeft naar toegankelijke Feesten. Zo staan er 10 integraal toegankelijke activiteiten op het programma, worden er 65 voorbehouden parkeerplaatsen ingericht voor personen met een beperking en is er extra aangepast sanitair voorzien. Mensen met een beperking kunnen ook rekenen op gratis assistentie om de Gentse Feesten te ontdekken, en dat elke dag van 14 tot 23 uur. Alle maatregelen zullen de komende dagen en weken gebundeld worden op de Gentse Feestenwebsite.

Contact voor pers

Bevoegd

View full press release

Lees verder

Nieuw wandelpark met dorpsweide en buurtmoestuin in Zwijnaarde
Stad Gent

Het parkje aan sporthal Hekers en de groenzone aan het woonzorgcentrum zijn het afgelopen jaar omgevormd tot één groot park.

Nieuw wandelpark met dorpsweide en buurtmoestuin in Zwijnaarde

Het Zonnebloempark in Zwijnaarde wordt komende zondag officieel geopend. Het parkje aan sporthal Hekers en de groenzone aan het woonzorgcentrum zijn het afgelopen jaar omgevormd tot één groot wijkpark. Je kan er wandelen, spelen, picknicken en tuinieren.

Het oude parkje aan sporthal Hekers en de groenzone aan woonzorgcentrum Zonnebloem zijn nu één aaneengesloten wijkpark van ongeveer 1,75 hectare. Dat nieuwe wijkpark wordt komende zondag 12 juni 2022 officieel geopend met een buurtfeest. Het park kreeg bijkomende beplanting, nieuwe wandelpaden, nieuwe banken en nieuwe picknickbanken waar ook mensen in een rolstoel kunnen aanschuiven.

Verenigingen en scholen kunnen activiteiten organiseren op de grote grasvlakte en er zijn drie nieuwe speelzones: een zone met avontuurlijke speeltoestellen, een zone met een ruimtenet en binnenkort ook een speelzone voor de allerkleinsten met een zandbak. In het wijkpark is er tot slot ook een nieuwe buurtmoestuin: Zonnehof. Wie mee wil tuinieren, kan contact opnemen met de wijkregisseur Katelijne Van den Brande via katelijne.vandenbrande@stad.gent

Dit wijkpark van zo'n drie voetbalvelden groot kwam er in nauwe samenwerking met de buurt en zal verschillende generaties samenbrengen: van schoolkinderen tot bewoners van het woonzorgcentrum. De speelzones, de buurtmoestuin en de grote centrale grasvlakte, de dorpsweide, zijn daarvoor echte troeven.

Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar Groen

De heraanleg van de groenzones heeft 466.317 euro gekost. Het park is nog niet volledig opgeleverd. Zo komt er nog een extra speeltoestel bij en worden er ook nog nieuwe verlichtingspalen voorzien. Meer informatie over het Zonnebloempark vind je hier.

Contact

Bevoegd

View full press release

Lees verder